Reavon UBR-X200 UHD Blu-ray lejátszó teszt

Egy méltó OPPO utód

2022. január 29., szombat, 20:40

Reavon audio házimozi lejátszó 4K UHD Blu-ray Reavon lejátszó Blu-ray lejátszó lejátszó teszt Reavon teszt Blu-ray lejátszó teszt Reavon lejátszó teszt Reavon Blu-ray teszt Reavon Blu-ray lejátszó UHD Blu-ray lejátszó

A Reavon UBR-X200 sokak számára érzékelhető űrt hivatott betölteni, ami az OPPO Blu-ray lejátszók gyártásának megszűnése után keletkezett. Kísértetiesen megközelíti azt a high end kép- és hangminőséget és felhasználói élményt. Bizonyos funkcionális kompromisszumokat nyomokban tartalmazhat, de attól még sokak számára üdvözítő, hogy eljött ez a készülék.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó talpReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó talpReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó talpReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlapReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó távirányítóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszóReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menuReavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó front

Új gyártó, ismerős recept

Tesztalanyunkat a párizsi székhelyű Groupe Archisoft leányvállalatának tekinthető Reavon tervezte és fejlesztette. A cég kínálatában mindössze kettő* lejátszó található: UBR-X100 és UBR-X200. A fő eltérés, hogy utóbbi analóg hangkimenetekkel (7.1 csatornás RCA, sztereó RCA, sztereó XLR) is rendelkezik, továbbá támogatja az SACD lemezeket. Az UBR-X200 szinte azelőtt, hogy polcokra került volna, máris bezsebelte az UHD-lejátszó kategóriának járó 2021/2022-es EISA díjat.

*E sorok írása idején kibővült a Reavon kínálata egy középső, UBR-X110 nevű lejátszóval is, ami az UBR-X100-tól annyiban tér el, hogy támogatja az SACD lemezeket. Egyelőre azonban még nem tudjuk, hogy mikor kerül ténylegesen forgalomba.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

A lejátszó támogatja az Ultra-HD, és 3D Blu-ray formátumokat, továbbá egy- és kétrétegű írható lemezeket is megemészt. Emellett DVD, CD és SACD lejátszására is alkalmas. Képes megjeleníteni Dolby Vision és HDR10 tartalmakat (HDR/SDR konverzió szintén lehetséges), ami bizonyos esetekben még a pixelek mennyiségénél is jobban befolyásolhatja a képminőséget. Csupa örvendetes paraméter olyan felhasználóknak, akik az elmúlt évek, évtizedek alatt komolyabb filmes és zenei gyűjteményre tettek szert, viszont már rendelkeznek 4K felbontású képmegjelenítővel, illetve komolyabb hangrendszerrel.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

A készülékben Texas Instruments Burr-Brown PCM1690 D/A konverter dolgozik, kifejezetten az RCA és XLR kimeneteknek szánva. Az előlapi vagy hátsó oldalon lévő USB bemenetre csatlakoztatott külső meghajtóról (pendrive vagy hordozható merevlemez) beolvasva sokféle fájlformátumot felismer. Közéjük tartozik többek között az FLAC, AIFF, DFF, DSF, MKV és m2ts. Emellett DLNA támogatással is rendelkezik, amelynek köszönhetően helyi hálózaton lévő fájlokat is képes lejátszani.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Tehát az UBR-X200 tudása nemcsak lemezekre korlátozódik, bár kétségtelen, hogy legtöbben azért fogják megvásárolni. Az OPPO egykori modelljeihez hasonlóan ez a készülék sem teljes mértékben "mindenevő". Például (talán nem meglepő módon) a DVD-RAM és HD-DVD lemezeket nem támogatja. Emellett fontos, hogy nem játszik le bármilyen régiókódú lemezt (egyelőre), ez fontos lehet olyan filmínyenceknek, akik a világ minden tájáról szoktak filmritkaságokat rendelni. Végül, de nem utolsósorban: az UBR-X200 nem játszik le .iso fájlokat, USB-ről és helyi hálózatról sem. 

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Küllem

A Reavon UBR-X200 audiofil minősítésű kondenzátorokat és jitter-mentes órajel időzítő áramkört tartalmaz. Alját 3 mm vastag fémlemez egészíti ki a jobb vibrációcsökkentés érdekében. A futómű is extra csillapított. A dobozból kiemelve mindez azonnal érzékelhető, a viszonylag lapos készülék tömege majdnem hét kilogramm.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Az előző bekezdés alapján sokan tekintélyparancsoló megjelenést várnának. Viszont az UBR-X200 nem nyújt hangsúlyosan masszív látványt. Első ránézésre egy hétköznapi Blu-ray lejátszónak tűnik. Utóbbit azok kifogásolhatják, akik a hasonló összegért kapható, de már nem gyártott OPPO UDP-205 külleméből indulnak ki. De a külső nem minden. Érdemes figyelembe venni, hogy manapság mire képesek nadrágzsebben elférő DAP eszközök, melyeket ismerve hozzátehetnénk, hogy a méret sem feltétlenül árulkodó jellemző.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Az UBR-X200 tehát viszonylag szolid megjelenésű, de elegánssá teszi vastag, szálcsiszolt alumínium előlapja és széles talpai. Az arculat felnőttes, de mellőzi a high end csillogást. Például a lemeztálca előlapja műanyag, épp úgy, mint a zöld kijelzőt lefedő ablak. A lábak is kicsit olcsó hatásúak, viszont pozitív, hogy belsejükben méhsejt mintájú merevítés található.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Az előlapon a szokványos gombok sorakoznak: ki/bekapcsoló, lemeztálca kiadó, és a szokásos lejátszást navigáló kapcsolók. A jobb alsó sarokban USB-A (2.0) aljzat fogad hordozható háttértárat.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlap

A hátsó oldal csatlakozók népes táborát tartalmazza. Adott egy RJ-45 Ethernet port, két HDMI, egy második USB-A (3.0) bemenet, továbbá egy optikai és egy koaxiális digitális kimenet. Ahogy fentebb is említettük, az analóg részen RCA és XLR csatlakozók közül is választhatnak azok, akik különálló DAC nélkül szeretnék sztereó rendszerükbe illeszteni az eszközt. Az IEC tápcsatlakozó alatt egy főkapcsoló is rendelkezésre áll, illetve a digitális bemenetek fölött RS-232 port nyújthat segítséget okosotthon integrátorok számára.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlap

Használat közben

Az UBR-X200 használata olyan egyszerű, mint bármely más Blu-ray lejátszóé. Jókora infravörös távvezérlőt csomagoltak hozzá, amely talán nem a legszexibb, amivel eddig találkoztunk, de dicséretes, hogy billentyűzete háttérvilágítású és rengeteg elásott funkcióhoz dedikált gombot tartalmaz. Mielőtt megpörgettük volna kedvenc lemezeinket, néhány perc alatt végig lépkedtünk a Reavon szoftveres felületén, hogy a hangrendszer és televízió adottságaihoz szabjuk finombeállításait.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menu

Projektorral rendelkezőknek előny, hogy a lejátszó beépített felirat eltolás funkciót is tartalmaz. Utóbbi hasznos lehet például 2,35:1 képarányú filmek nézésekor, ilyen esetben előfordulhat, hogy a képnagyítás következtében lelóg a felirat a vászonról.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menu

A főmenü hangulatos, statikus képpel és öt választható almenüvel üdvözölt minket. Az okostelefonok és streaming forráskészülékek szoftveres tarkaságához szokott szemünknek ez a látvány elsőre sivárnak tűnt. Emlékeztettük magunkat, hogy az UBR-X200 elsősorban lemezgyűjtőknek másodsorban archivált médiával rendelkezőknek készült.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó távirányító

A rendszerbeállításokat tartalmazó menü pontjait nem soroljuk fel részletesen, mert hosszúra nyúlna a cikk. A Reavon rugalmas konfigurálási lehetőséget biztosít olyan értelemben, hogy tetszés szerint akár teljesen kikapcsolhattuk a digitális hangkimeneteket. Sőt, egy "P", azaz Pure Audio funkció segítségével teljesen kikapcsolhattuk a videó áramkört, a lehető legalacsonyabb zajt biztosító működéshez zenehallgatás esetén. A képbeállításokban felülbírálhattuk a fényerősség, kontraszt, élesség, valamint színtelítettség funkciókat, továbbá a HDR-SDR konverzió erősségi szintjén is változtathattunk. A képi beállításokat elmenthettük egy profilba, amelyen kívül még további kettőt is létrehozhattunk.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó menu

Az UBR-X200 használata gyerekjáték volt, akadozás, lefagyás nélkül végezte a feladatát. Voltak apró részletek, amelyekre rövid időre fennakadtunk, de a működést ténylegesen egyik sem befolyásolta. Például a kijelzőt elsötétíthettük, de a kapcsoló melletti állapotjelző LED fényerősségén nem változtathattunk (pedig elég erősen világított). Minket csak esti filmnézésnél zavart (a lejátszó közvetlenül a televízió alatt üzemelt), de egy kis fekete kör alakú matricával könnyen átléptünk ezen. Másik apró bökkenő volt, hogy a lejátszó kikapcsolás esetén nem húzta még vissza automatikusan a nyitva lévő lemeztálcát. De ki hagyná azt nyitva, nemde?

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó távirányító

Képminőség

A Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszót AudioQuest HDMI kábellel csatlakoztattuk egy Loewe bild i.65 OLED tv bemenetéhez. A képminőség már Full HD felbontásban is szemet gyönyörködtető volt. Kifinomult mélységet, részletességet és színábrázolást kaptunk árnyalt kontraszttal, amit jelentős részben az OLED technológiának is köszönhettük. A legmeghatározóbb vizuális élményeket logikus módon UHD Blu-ray lemezekkel értük el. Nem kifejezetten a négyszer akkora képpontmennyiség natív kihasználása, hanem a HDR formátumok, különösen a dinamikus metaadatokat alkalmazó Dolby Vision által.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlap

Tanulságos volt például a Joker c. film (2019) Full HD és UHD kiadásainak egymás utáni összehasonlítása. A nyitó jelenetben magát sminkelő színész arcán minden egyes pórus, ránc és festékfolt hipnotikus részletességgel jelent meg. A sötétebb jeleneteknél jobb színtér volt látható, az UHD lemez után a Full HD kiadású Joker sötét képei sok beégett fekete tónust tartalmaztak, ami nem a Reavon "hibája", hanem a korlátozott információ miatt történt. Ez nem jelenti azt, hogy a Full HD felbontású filmek rosszul jelentek volna meg. A Blade Runner 2049 (2017) és Inglourious Basterds (Becstelen Brigantyk) (2009) kék borítós kiadásai (a 4K kiadásokat általában fekete tokba csomagolják) bámulatos részletekkel és képélességgel keltek életre. Összességében az UBR-X200 rendkívül kiforrott képminőséget biztosított Full HD és UHD filmek esetében is.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó talp

A lejátszó felskálázás funkciót is tartalmaz, amelyet gombnyomásra engedélyezhettünk. DVD filmek esetében, amelyek képe a modern, nagy képátlójú televízión zavaróan kockás volt, hasznosnak bizonyult e képessége. A Reavon nem túl agresszíven, de láthatóan csökkentette az MPEG tömörítés miatti kockákat. Azonban nagy csodát nem érdemes várni a felskálázástól. Mindössze óvatos mértékben "piszkálta" a képet, ami számunkra inkább előnyt jelentett.

A Once Upon a Time in… Hollywood (Volt egyszer egy... Hollywood) c. film (2019) esetében eleinte csalódtunk, de az sem a Reavon miatt történt. A Jokertől eltérően a másik lemez nem Dolby Vision, hanem HDR10 formátumot tartalmazott. Először nem értettük, hogy miért olyan zavaróan sötét a 4K/UHD kiadás képe. Némi utánajárást követően kiderült, hogy a televízió beállításai miatt. Aki kevésbé szeret menürendszerekben bolyongani, az jobban jár, ha beüzemeléshez szakértői segítséget igényel.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Hangminőség

A Reavon UBR-X200 hangminőségéről Arcam és Naim erősítők valamint Bowers & Wilkins 700 series és 800 series hangfalak társaságában győződhettünk meg. Szerfelett kerek és kiegyensúlyozott zenei élményekben volt részünk. Az UBR-X200 (már RCA kábellel is, de különösen XLR használatával) lenyűgöző színpad mélységet, dinamikát és realizmust nyújtott. Szépen árnyalta a frekvenciákat, mellőzte a fűszeres, túlszínezett érzetet.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

A Reavon audiofil CD-lejátszókkal összemérhető hangzást nyújtott. Örömmel hallgattunk rajta bármilyen CD-t, beleértve klasszikus és szimfonikus zeneszámokat is. Ravel - Bolero c. klasszikusát elindítva nyitott, levegős térhatást kaptunk. Teljesen elmerülhettünk a darabban és olyan mesteri, szinte cseppfolyós dinamikát kaptunk, amit Blu-ray lejátszótól csak ritkán tapasztaltunk korábban.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó hátlap

USB-re csatlakoztatott pendrive segítségével 24 bites PCM és DSD fájlokat is sikerrel játszottunk le. Hasonlót tapasztaltunk, mint filmnézéskor: minél jobb minőségű műsort adtunk neki, a Reavon annál meggyőzőbben teljesített. Unalomig ismert zeneszámainkat (pl. Sting - The Last Ship, Cassandra Wilson - Red Guitar, Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone stb.) példaértékű részletességgel jelenítette meg. Az analóg hangkimenetet nem tanácsos alábecsülni. Utóbbi fontos információ azoknak, akiknél a zenehallgatás legalább annyira gyakori kikapcsolódás, mint a filmnézés.

Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó

Záró gondolatok

A Reavon UBR-X200 nem mindentudó eszköz. Nem főz kávét, nem szedi le az internetről a világ összes filmjét és nem kapcsolja le helyettünk a villanyt. Bizonyos részletei, például a menürendszer kifogásolhatók viszonylag fapados érzetük miatt. Az összképet nézve azonban, Blu-ray lejátszó kategória határokon belül nem találkoztunk olyan problémával, amit ne lehetne szoftverfrissítés útján korrigálni. Kimagasló kép és hangminőséget kaptunk. Pontosan azt, amit a gyártó ígért.

Léteznek "okos" funkciókkal teletömött Blu-ray lejátszók, de mit érnek az intelligens extrák, ha hibáktól hemzsegnek, vagy visszafogják a rendszer teljesítményét? Lehet, hogy a Reavon vizuális felülete és hálózati szolgáltatásai spártai hatást keltenek más online világ-centrikus, multinacionális vállalatok forráskészülékeihez képest. De ha elindítunk rajta egy igényes filmet, jó minőségű zenei CD-t vagy veszteségmentes zenefájlt, akkor azonnal kiderül, hogy miért kerül több mint félmillió forintba.

Az UBR-X200 sztereó és házimozi rendszerekbe is könnyen beilleszthető. Analóg és digitális hangkimeneteinek köszönhetően sokféle láncban betöltheti archívumlegelő igásló szerepét. A tesztelésre kapott darabot sajnos a Kedves Olvasó nem tudja megvásárolni. Ugyanis nálunk maradt, megtartottuk. De nemrégiben megérkezett az új Reavon szállítmány Magyarországra, ezért aki szimpatizál a franciák "OPPO-feltámasztó" forráseszközével, azoknak vétek lenne halogatni a kipróbálást!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.