Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó teszt

2019. július 25., csütörtök, 17:55

Pioneer házimozi lejátszó Blu-ray Pioneer teszt lejátszó teszt Pioneer Blu-ray Blu-ray lejátszó Pioneer Blu-ray lejátszó Blu-ray lejátszó teszt

Manapság ilyen vagy olyan Blu-ray lejátszókkal lényegében Dunát lehetne rekeszteni. Pár tízezer forintért cserébe a névtelen kínai hulladékokból a világszerte ismert nagy gyártók termékeiből válogathatunk. De amennyiben a kedves felhasználó mind képben, mind hangban valódi minőségre vágyik, úgy drasztikusan beszűkül a kínálat. Ebben a szegmensben már csak néhány gyártó "nagyvadjai" pofozkodnak egymással, melyek közül talán a Pioneer az egyik legismertebb és legrégebbi név, melynek UDP-LX500 nevű modellje egy erős felső-középkategóriát képviselve száll ringbe.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó hátlapPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó hátlapPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó hátlapPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó távirányítóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó távirányítóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó távirányítóPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belsőPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belsőPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belsőPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belsőPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó OSD menüPioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó OSD menü

Méltó utód

Ahogy említettük, a Blu-ray lejátszók felső rétegében nagyon szűk körből válogathatunk, és ahogy a prémium autóknál, úgy itt is inkább csak az egyéni ízlés, és igény dönt, hiszen mindegyik nagyon jó készülék. Azzal, hogy az OPPO lehúzta a rolót, padlógázt adtak a megmaradt többiek. pl. a Panasonic és a Pioneer is alaposan belehúzott. A BDP-LX58 és BDP-LX88 nagyon stabil alapot adtak az új jövevényeknek és szinte csak apróságokon kellett finomítani a sikertörténet folytatásához.

Napjainkban már elképesztő tudású médialejátszók igyekeznek kiütni az optikai korongok lejátszóit, de szerencsére a vérbeli audió/videó fanok ezt sosem fogják hagyni, és addig igenis komoly fejlesztési potenciál lesz ezekben a készülékekben. Ezen a téren a Pioneer is megtette, amit lehet, erre bizonyíték az új UDP-LX500.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó

Külcsín és belsőségek

Az elődhöz képest szinte alig találtunk eltéréseket a külsőt illetően. A masszív szálcsiszolt alumínium előlap továbbra is tekintélyt parancsoló és hűen tükrözi felsőkategóriás mivoltát. Méretes pontmátrix kijelzője alatt található a keskeny lemeztálca, ami ebben a kategóriában elvárható módon csendesen és precízen jön elő és csúszik vissza a helyére. Az előlapon található legszükségesebb vezérlőgombok az elődről ismerősek lehetnek, bár hála az első osztályú távvezérlőnek, ezeket talán sosem kell, hogy emberi ujjak amortizálják.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó

Külön említést érdemel az LX500 csillapítása. A kétrétegű (egy 1,6 mm-es és egy 3 mm-es) "padlólemez" elvben egészen minimálisra csökkenti a külső rezgéseget és egyben brutális merevséget biztosít a lejátszónak. Ez is közrejátszhat abban, hogy az LX500 súlya lényegében vetekszik néhány középkategóriás erősítőével (10,6 kg) ami figyelembe véve, hogy ez még messze nem a csúcsmodell, tekintélyes adatnak tűnik.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó

Az LX500 belsejében is nagy gondossággal kezelték a káros interferenciák árnyékolását a három blokkra osztott elrendezéssel. A tápegység, analóg és digitális szekciók külön-külön elhelyezése mind-mind jótékony hatással van a képre és a hangzásra is, ami a teszt folytatásában igazából csak hab lesz a tortán.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belső

A hátlapon szintén a korábbi LX-ekből ismerős látvány fogadott, olyannyira, hogy még az elrendezés is azonos. Ezek szerint, ami jó, azt értelmetlen lett volna variálni. Egymástól kellő távolságra az audió (RCA) és digitális (koaxiális/optikai), valamint a HDMI kimenetek, melyekből az egyik kizárólag audió jeleket hivatott továbbítani.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó hátlap

Két finomság is helyet kapott az LX500 fenekén, egy RS232 valamint egy Zero Signal csatlakozó formájában. Előbbi az okos otthonokba való integráláshoz nyújt segítséget, utóbbi pedig a Pioneer saját fejlesztése, mely lényegében összehangolja a kompatibilis forráskészülék és a házimozi erősítő föld szintjét. Ezzel elméletben javul a kép és a hangminőség is. Ugyanezen célok tökéletesítéséhez a lejátszó rendelkezik egy ún. PQLS (Precision Quartz Lock System) technológiájával, ami a szintén kompatibilis AV erősítőkhöz csatlakoztatva megkísérli teljesen kiküszöbölni a készülékek közötti digitális jelátvitelből adódó ittert. Amit hiányoltunk az az XLR kimenet, ami talán ezen az árszinten már elvárható lenne, de tény, hogy a nagyobb modellben (igaz, kétszeres árért) már ott díszeleg a hátoldalon. A hírek szerint (és az elődökből kiindulva) ettől függetlenül így is átlagon felüli zenei élményt nyújt az LX500, amire majd kitérünk, de előtte elmeséljük, hogy mit nyújtott házimozi téren.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó hátlap

Kép és hang

Az UDP-LX500 beüzemelése pillanatok műve csupán. WiFi nincs, ezért Ethernet porton keresztül frissítettük a szoftvert (ajánlott) és indulhatott a szeánsz. A mellékelt távvezérlő kezelése némi tanulást igényelt, de mindenképp említésre méltó darab. Okos, ergonomikus és némi megszokást követően remekül használható. Megvilágított gombjai nagy segítséget adnak a sötét szobában, és bár OPPO lejátszóhoz szokott a kezünk, mégis pillanatok alatt urai lettünk a helyzetnek. Ha már említettük az OPPO-t, az LX500 menürendszere hasonlóan logikus és felhasználóbarát és nagyon jól is mutat. Nagyon gyorsan ellavíroztunk a fontosabb hang- és képbeállítások között. Külön választható opciók a megjelenítők (OLED, LCD, projektor) melynek kiválasztásával a lehető legjobb képet kaphatjuk aktuális készülékünkre.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó távirányító

Forrásanyagaink javarészt BD lemezek és külső HDD-n található Full HD és 4K/UHD filmek voltak, illetve nagyfelbontású (FLAC, WAV) zenei anyagok valamint SACD-k ha már benne van a Pio repertoárjában. Az LX500 képmegjelenítésben már nem csak a 4K/UHD tartalmakkal bír el, hanem támogatja a Dolby Vision, HDR10 és előre láthatóan ősztől egy frissítést követően a HDR10+-t is.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belső

A rendelkezésünkre álló Sony UHD TV jó párosnak bizonyult az LX500-zal. Referenciaként használt filmjeink minden apró részletét "nagyítóval" figyeltük és kerestük rajta a fogást. Ami azt illeti nem volt könnyű dolgunk vele. A színek nagyon élénkek voltak mindenféle túltelítettség nélkül, de a talán legnagyobb konkurenciának számító Panasonic DP-UB9000-hez képest mégis akadt valami megfoghatatlan hiányérzetünk. Képrészletessége lenyűgöző volt az Alita Battle Angel közeli jeleneteinél. Mind az animációs, mind pedig a valós szereplők legapróbb jelentéktelennek tűnő részleteitől (szempillák, bőr pórusok stb.) a gépek vagy robotok alkatrészeinek, formáinak vagy éleinek rajzolatáig elképesztő pontossággal és tisztasággal tárta elénk a jeleneteket. A filmben több alkalommal is előkerülő éjszakai helyszínek fekete részei szinte tökéletesek voltak és az átmenetekbe sem tudtunk belekötni. A képi ábrázolás abszolút hozta az elvárható magas szintet, bár kategóriájában láttunk már jobbat is, még ha csak egy hajszálnyi előnnyel is.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó OSD menü

Más a helyzet a hangok terén. A filmek akciójeleneteiben már nem is tér vett körül minket, hanem inkább atmoszféra. A párbeszédek nagyon pontosan, jól érthetően, mégsem zavaró dominanciával áradtak a TV felől miközben a környezeti zajok, lövések, robbanások pontosan abból az irányból szólaltak meg, ahonnan azt a néző is látja. Nyoma sem volt összemosott ábrázolásnak, minden tökéletesen volt tagolva és pozícionálva. Ami talán még ezeket is felülmúlta, az egyértelműen a zenei betétek, vagy még inkább a koncertek voltak. Olykor sztereó lejátszókat megszégyenítő zeneiességgel árasztotta el muzsikával a teret, olyan természetességgel és kiegyensúlyozottsággal mintha nem is lett volna soha más dolga.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belső

Az LX500 belsejében az elődtől eltérően az ESS Sabre DAC helyett AKM AK4490EQ chip felelős a hangzásért, ami véleményünk szerint ismét maga mögé utasította a versenytársakat. Mivel már elődje is kimagasló teljesítményt nyújtott ezen a téren, az LX500 zenei képességeire külön kíváncsiak voltunk. Ekkor már csak CD, SACD és HDD-n tárolt nagyfelbontású zenéinket játszottuk le rajta egy klasszikus sztereó rendszerbe kötve szigorúan Direct módban. Fontos megjegyezni, hogy BD-lejátszóként tekintettünk az LX500-ra tehát nem konkrét zenehallgatásra szánt CD/SACD vagy médialejátszókkal kívántuk versenyeztetni, bár ami azt illeti, bizonyos szintig megtehettük volna. A Pioneer ismét tett valamit az asztalra! A hangszerek meglepően élethűen és telten szólaltak meg, kellő megfogottsággal is pontossággal. A teljes frekvencia-tartományt lefedte, de természetesen voltak gyenge pontok a részletekben. A térábrázolás kissé szűkös volt és a tagoltságban is éreztünk némi pontatlanságot, de mozi célra megálmodott lejátszók közül talán csak a jóval drágább OPPO-ok közt hallottunk hasonló, vagy jobb teljesítményt. Összességében nagyon kellemes meglepetés volt zenei téren ez a lejátszó.

Pioneer UDP-LX500 Blu-ray lejátszó belső

Ajánlás

A Pioneer UDP-LX500 nem tartozik az aprópénzért kapható tucat Blu-ray lejátszók közé, de be is tudta bizonyítani, hogy nem is oda való. Tervezése és megépítése példás, egyszerűen nem tudtunk belekötni a részleteibe. Szolgáltatás csomagja nagyon széleskörű, de talán az olyan képességek, mint a WiFi és néhány beépített szolgáltató (Netflix, YouTube stb.) megkönnyíthetné a döntést azoknak, akik nem kívánnak egy külön streamert vásárolni erre a célra, de persze akkor az ára sem itt állna meg. Így viszont 350 000 Ft-ért cserébe kapunk egy felsőkategóriás 4K/UHD BD lejátszót mely ragyogó képi világgal rendelkezik, elbír minden HDR anyaggal (HDR10, Dolby Vision) és olyan zenei képességekkel ajándékoz meg, amivel jelenleg talán senki a piacon. Konkurenciáit tekintve számunkra többet adott az UDP-LX500 a hangzásban, mint amennyivel alul maradt képben ezért feltétlenül érdemesnek tartjuk arra, hogy komolyan számításba kerüljön, ha valaki ilyen kategóriájú lejátszót keres a rendszerébe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.