Pioneer BDP-LX55 3D Blu-ray lejátszó teszt

2012. augusztus 7., kedd, 10:35

Pioneer házimozi lejátszó Blu-ray Pioneer teszt lejátszó teszt Pioneer Blu-ray Blu-ray lejátszó Pioneer Blu-ray lejátszó Blu-ray lejátszó teszt

Már a CD-korszakban elismerésnek és közkedveltségnek örvendtek a Pioneer lejátszók, ez folytatódott a DVD-érában és manapság is a legjobbak közé tartoznak e gyártó Blu-ray lejátszói. Közülük tudásával és ami talán fontosabb, ár/érték arányával is kiemelkedik a BDP-LX55, amit hosszasan nyúztunk, illetve teszteltünk.

Pioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszóPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszóPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó hátlapPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszóPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszóPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszóPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó tápPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó Silicon ImagePioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó SetupPioneer BDP-LX55 Blu-ray lejátszó iControl App

Kinézetében ugyanazokat a stílusjegyeket fedezhetjük fel, amit körülbelül 5-6 éve találtak ki a Pioneer formatervezői. Két szélén elhelyezkedő, viszonylag nagy, sötéten fényes gombjaival a cég rádióerősítőire hasonlít, közepén a kijelzővel szinte egybeolvadó, fényes műanyag elejű lemeztálca fokozza ezt a hatást. Kerek talpai is akkorák, hogy sok erősítő megirigyelhetné, illik rá a mondás: nagy lábon él. Szálcsiszolt alumínium előlapjával, mintaszerű összeillesztéseivel, minden részletében minőséget sugárzó ez a készülék. A ház lemezei többrétegűek, hogy a rezonanciákat minél kevésbé engedjék az arra érzékeny szerkezeti elemekhez. Ezt a megerősítést nem vitték túlzásba, a gép kezelhető súlyú, 3,5 kiló, találkoztunk már sokszorta nehezebb lejátszókkal is. A hátlapra tekintve nem teljes az elégedettségünk, a két darab HDMI kimenetnek örültünk, de az analóg 7.1-et hiányoltuk. A gyártó második legnagyobb Blu-ray-lejátszóját illene alkalmassá tenni a régebbi, HDMI bemenet nélküli erősítőkkel való együttműködésre. A SUB feliratú kimenetből ? a piacon fellelhető sok hasonló készülékkel ellentétben ? képjeleket nem, csak hangot lehet kinyerni. Ezt a 3D átengedésére képtelen erősítők tulajdonosai kedvéért szerelik a lejátszókra, akiknek így nem kell lemondaniuk a veszteségmentesen tömörített hangformátumok élvezetéről.

A tápkábel cserélhető és tapasztalatunk szerint ajánlott is, kép és hangminőségben egyaránt javulás érhető el a gyárinál jobb minőségű, speciális vezeték használatával.

A lemezfiók viszonylag csendesen és szinte rezzenéstelenül mozog, a lemezek beolvasása komótos, talán túlságosan is, a pörgetés működési zaja több méterről is eléggé hallható. A kijelző messziről korlátozottan olvasható, fénye halványítható és kikapcsolható. A lemezkiadó és stop kezelőgombok aprócskák, de ujjheggyel nyomkodáshoz elegendő a méretük, az említett Play szép nagy, és fémből készült, vagy csupán olyan hatású, ez nem lényeges, ugyanolyan, mint a bekapcsoló.

A belső elrendezés is mintaszerű, a táp, analóg és digitális audió valamint a videószekciót egymástól elkülönítették. Az áramköri panelek kivitele és felépítése példaértékű, méretük alapján kisebb készülékházba is elfértek volna, de az említett szeparálás akkor nem valósult volna meg. Első pillantásra látszik, hogy nem csak elméletben tartják fontosnak a lehető legrövidebb jelutakra való törekvést. Nem új találmány de hasznos a Precision Quartz Lock System (PQLS) a HDMI kimeneteken, ami a hangzásra gyakorolt hatása miatt rettegett jittert hivatott csökkenteni. Jó tudni, hogy ennek kihasználására nem mindegyik Pioneer erősítő alkalmas, más márkájúak meg egyáltalán nem. Számos más, részben Pioneer fejlesztésű, ugyancsak jól csengő nevű, hangzásjavító extrával szerelték még fel, melyek nem szerepelnek a kihangsúlyozottak között, a nevüket nem szitázták a készülék tetejére. Amit feltétlenül meg kell említeni, az a Pure Audio funkció, ezt az audiofil beállítottságú zenehallgatók biztosan használni fogják.

A képminőségért felelős Marvell Qdeo 88DE2750 chip vagy inkább processzor, kategóriájában kiválónak számít, ezt a gyakorlati próba, a tulajdonképpeni teszt csúcspontja során magunk is tapasztaltuk. Elvégzi a 3D képfeldolgozás nehéz feladatát és az alacsonyabb felbontású videóanyagok 1080p-re való alakítását, csúnya szóval: konvertálását.

Az LX55 rengeteg formátumot képes lejátszani, az alapértelmezés szerinti mindenféle BD- és DVD-video változat mellett, SACD-t, DVD-Audiót és AVCHD-t. A menürendszer rengeteg beállítási, és hatékony képoptimalizálási lehetőséget kínál, alkalmazásuk a sokrétűség miatt, némi hozzáértést igényel. Ezek közül kiemelnénk a tulajdonképpeni videó EQ-t, amely az alaphelyzetben is kitűnő produkciót még tovább finomítja. Kiválasztható a képmegjelenítő típusa (LCD, PDP, Projector, Professional), mérete, az élesség magas és közepes frekvencián szeparáltan állítható, a fehér és fekete szintek, a gamma korrekció, a hue (piros és zöld egyensúly), színtelítettség, Y és C komponensek közötti késleltetés mind a tökéletességre való törekvés jegyében kerültek a csomagba. A menü legnagyobb hiányossága, hogy nem lehet magyarnyelvűre állítani, ami az eligazodásban nagymértékben segítené az átlagfelhasználókat.

A távirányító a hagyományosan szögletes, kissé kényelmetlen fogású darab, viszont a gombok elrendezése, mérete, és az ezekből fakadó kezelhetőség hibátlan de a gombok világítását hiányoltuk belőle.

Csatlakoztató a lejátszóhoz mindenféle ?almás? eszköz (iPad, iPod, iPhone) valamint Androidos okostelefonok, melyek az ingyenesen letölthető alkalmazással távirányítóként használhatók. DLNA-képes, de WLAN nincs benne, csak vezetékes (LAN) csatlakoztatási lehetőséget kínál, viszont kiegészíthető az AS-WL300 WiFi adapterrel.

A próba

Egy ilyen színvonalú lejátszó megérdemli, sőt megköveteli a képességeit maradéktalanul kiaknázó készülékekhez való csatlakoztatást. A képét Epson EH-TW9000W projektorral, LG LM960 és Sony HX850 tévékkel vizsgáltuk, a hangzás teszteléséhez Yamaha RX-A2010 és Primare SPA22 rádióerősítőket, PSB és Quadral Aurum hangdoboz szetteket, Velodyne SPL-1200 Ultra szubládát vettünk igénybe, kábeleket a Nirvana Audio és a Kimber kínálatából választottunk.

Nem játszunk tovább a Kedves Olvasó türelmével, a lényegre térünk: a Pioneer BDP-LX55 képe az egyik legjobb, amit valaha láttunk! Élesség, kontraszt, színhűség, minden hibátlan! Különösen a rezzenéstelen nyugodtság tetszett, ahol más lejátszók zavaró, idegesítő módon jelenítik meg a filmrészleteket, az LX55 azokban a részletekben is brillírozott. Összehasonlítottuk 3D megjelenítését konkurens gyártók több BD-játszójával, amik  kevesebbe kerülnek, de jóval nagyobb különbségeket láttunk és hallottunk, mint amit az árkategória indokolt és amit általában tapasztalni szoktunk. A sötét jelenetekben mutatott részletesség  - vagyis annak hiánya - sok lejátszónál kritikus pont, de nem a BDP-LX55 produkciójában. A Casino Royale pókerpartijához elegánsan felöltözött játékosok szmokingján az anyag mintázata is kivehető, míg más készülékek esetében örülhetünk, ha a rever széle elkülönül valamennyire.

A hangzás nem annyira kiemelkedő, de feltétlenül elismerést érdemel, amit SACD és DVD-Audio lemezekkel  produkált. Összehasonlítottuk egy régebbi kiadású, szintén Pioneer CD-játszóval, többek között Yo-Yo Ma/Wynton Marsalis hibrid SACD lemezünkkel. A nagyobb adatsűrűségnek köszönhető részletesség, levegősség és felbontás kétségtelen előny, de a testességet hiányoltuk, ezért összességében nem nyújtott annyi pluszt, hogy miatta, ehhez a BD-játszóhoz elkezdjünk SACD-ket gyűjteni. Normál CD-vel egyértelműbb volt az öreg gép fölénye, ezért aki CD-játszó kiváltására is szánja ezt a kiváló Blu-ray-lejátszót, az változtasson az elképzelésén. Ezt annak elismerése mellett jelentjük ki, hogy BD-játszó viszonylatban, analóg sztereó hangja is átlagon felüli, ezért szintén csak dicsérettel illethető. Filmek hangját illetően majdnem ötös az osztályzata, talán a háromszor ennyibe kerülő OPPO BDP-95EU tudott jobban elkápráztatni minket. Részletgazdagság és pozícionálás tekintetében, amik nagyon fontosak a jelenlétérzet megteremtéséhez, remekelt.

USB-n csatlakoztatott adattárolókról rengeteg audio és videó formátumot lejátszik. Mkv-ból a 20 kbps feletti bitráta meg tudta akasztani a folyamatosságot, viszont m2ts-sel nem voltak ilyen gondok. Hálózatról sokkal kevésbé használható, azt jobb elfelejteni. Fontos, hogy a saját táp nélküli merevlemezt valamiért döcögősen látja el árammal, ezért azok alkalmazását nem javasoljuk.

Összességében kijelenthetjük, remekmívű készülék a Pioneer BDP-LX55, aki tökéletest közelítő képminőségű, univerzális lejátszót szeretne és ebben az árkategóriában keresgél, jobbat nem talál. Mi, a tesztelés után, boldogan megtartottuk volna, nemrég adtuk vissza, de már hiányzik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.