Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó teszt

Akár WiFi, akár nem...

2014. március 3., hétfő, 12:55

Pioneer lejátszó Blu-ray BDP-160 Pioneer lejátszó Pioneer Blu-ray Blu-ray lejátszó Blu-ray lejátszó teszt

Külsőségeit tekintve, a Pioneer jelenlegi belépő kategóriás 3D BD lejátszója mit sem változott elődjéhez, a tavalyi év elején általunk is tesztelt BDP-150 modellhez képest. Ám a jól ismert szólást idézve: ?a külső nem minden??, mivel szolgáltatás-szinten a japán gyártónak sikerült egyet s mást belepakolnia az újabb generációs masinába. Ezek révén pedig ? ígéretük szerint ? a BDP-160 még inkább sokoldalú AV forráskészülékké válik, ami egyáltalán nem lebecsülendő tulajdonság manapság.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó hátlapPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó távvezérlőPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó belsőPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó menüPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó ControlApp

Tavaly nyár közepén került az üzletekbe, a formatervezésében tipikus Pioneer jegyeket magán viselő BDP-160 3D Blu-ray lejátszó. A készülék fekete (vagy ezüst) szálhúzott alumínium előlapját nézve, viszont mintha csak az előző generációs BDP-150 modellt látnánk. Ugyanazok a nagyméretű be-/kikapcsoló és lejátszás, valamint kisebb stop és lemezfiók nyitó/záró kezelőgombok, USB port, középtálcás diszkmechanizmus, alatta a kijelzővel. Ám az előlap tetején jobboldalt felsorakozó emblémagyűjtemény egy nagyon fontos elemmel egészült ki. Ugyanis a BDP-160 már beépített funkcióként kínálja a WiFi kapcsolatot, amelyet az elődmodellnél csak egy opcionálisan megvásárolható, különálló adapter segítségével lehetett elérni. Sőt, mi több, a jelenlegi készülék még ennél is továbblép, hiszen WiFi Direct kompatibilis, így a hasonszőrű mobileszközökről ? vezeték nélküli hálózat és router közbeiktatása nélkül ? közvetlenül játszhatunk le tartalmakat a BD-lejátszón keresztül.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó hátlap

Ha már a kapcsolódási lehetőségeknél tartunk, érdemes szemügyre vennünk a hátoldalt is, ahol egy HDMI, egy USB és egy LAN terminál, valamint analóg sztereó és digitális koax hangkimenetek jelentik a kínálatot, a hálózati kábel aljzatával együtt. Kicsit szomorkásan konstatáltuk, hogy a BDP-150 lejátszónál még fellelhető kompozit videókimenet eltűnt, ami egyrészt érthető, hisz manapság a HDMI már abszolút prioritást élvez. Másrészt viszont, azért mégiscsak alternatívát jelentett, ha még oly fapadosat is.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó távvezérlő

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, amikor elmondjuk, hogy a távvezérlő ? típusszámától eltekintve ? szintén teljesen megegyezik a tavalyi készülék tartozékával. Jól használható, ám ugyanakkor a fekete alapon fekete nyomógombok alkalmazása nem túl szerencsés megoldás, főként bármiféle háttérvilágítás nélkül.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó ControlAppE mellett természetesen okoseszközökről is távvezérelhető a BD-lejátszó az új Pioneer ControlApp, illetve iControlAV2013 alkalmazások révén. Ezek ingyenesen letölthetők a megfelelő alkalmazásboltból, rendelkezzünk akár iOS, akár Android operációs rendszer alatt üzemelő eszközzel. Ezekkel szintén hatékonyan és könnyen kezelhetők a BDP-160 funkciói.

A Pioneer BD lejátszót a Samsung jelenlegi top kategóriás UHD TV-jével, az 55 colos F9000 modellel vizsgáltuk. Ez a televízió felbontása révén kitűnő referencia a natív Full HD tartalmak, de akár a nagyobb felbontású videofájlok Blu-ray lejátszón keresztüli képvisszaadásának vizsgálatához is.

A BD-lejátszó menüje magyar nyelvre is beállítható. A grafikai megoldások azonban inkább funkcionálisak, semmint látványosak. A kezdeti beállításokat az ún. ?Konfigurációnavigátor? elnevezésű varázsló segíti, amelyen belül három lépésben adhatók meg a BDP-160 és a csatlakoztatott tévékészülék viszonyát meghatározó alapparaméterek (OSD nyelve, felbontás, képarány). A setup magasabb szintjein viszont már olyan paramétereket is konfigurálhatunk, mint pl. a hangkimenet jelformátuma, a video színtér, a HDMI Deep Color bitmélysége, a 1080p 24 Hz-es képmegjelenítés engedélyezése, vezetékes és vezeték nélküli hálózati beállítások, hogy csak egynéhány dolgot említsünk, a teljesség igénye nélkül.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó menü

A ?Hálózat? menüpont alatt érhetők el a standard WiFi kapcsolódáshoz szükséges beállítási lépések is. Ezek semmiben sem térnek el az ilyen funkciót kínáló készülékeknél megszokottaktól. Első lépésben a Pioneer detektálja és felismeri az elérhető WiFi hálózatokat, majd ezek közül kiválaszthatjuk, hogy melyikhez kapcsolódjon. Jelszavas védelem esetén természetesen meg kell adnunk a hálózat jelszavát, ezután a lejátszó már minden probléma nélkül kapcsolódik a vezeték nélküli hálózathoz. Hálózaton megosztott internet elérés esetén nálunk olykor-olykor bizonytalanná vált a Pioneer kapcsolódása, de ezt esetünkben hajlamosak vagyunk inkább helyi problémának tekinteni, sem pedig a lejátszó általános működésével kapcsolatosnak.

A BDP-160 hálózatos webfunkciói jelenleg mindössze a YouTube és a Picasa elérésekre korlátozódnak, amelyek jól működnek ugyan, de nem egy konkurens márka ennél már többet kínál okos-szolgáltatásokkal is ellátott BD-lejátszói esetében. Ezen a téren a Pioneer is bővíthetné kínálatát.

Pioneer BDP-160 3D Blu-ray lejátszó belső

A masina kellemes órákat szerzett nekünk Loreena McKennitt, The Wind That Shakes the Barley albumának MP3, illetve a Queen rendkívül temperamentumos, változatos érzelmi húrokat pengető Innuendo lemezének WMA átirataival. A WiFi hálózatról, illetve mobil adattárolóról a lejátszón keresztül megjelenített állóképek gyanánt többnyire személyes fotók (14 megás JPEG), valamint különféle sajtóanyagokhoz mellékelt, igen változatos felbontású és méretű JPEG fotók szolgáltak.

Hálózatról (WiFi) és mobil adattárolóról (HDD és USB kulcs) játszott rövid videotesztjeink alapját a Lenyűgöző teremtmények és a Riddick 1080p Full HD WMV, a Phillips kapitány 1080p Full HD MP4, valamint a Die Hard - Drágább, mint az életed 720p HD QT (.mov) formátumú filmelőzetesei képezték. Az első kettő DD 5.1 hang, míg az utóbbiak sztereó audiosávok kíséretében. Tesztre használt hosszabb videofájlainkat pedig olyan tartalmak képezték, mint a Sintel, illetve az Elephant?s Dream című animációk 1080p Full HD MKV verziói, amelyek szabadon letölthetők a DivX hivatalos weboldaláról.

A BDP-160 dicséretére válik, hogy valamennyi általunk kipróbált, WiFi hálózatunkon elérhető hang- kép- és videófájlt magabiztosan kezelt, gyorsan megjelenített és lejátszott, amelyeket a felhasználói kézikönyve felsorolt.

WiFi Direct tesztjeinket egy alapszintű Alcatel okostelefonnal készített 3gp videók, JPEG fotók, illetve a legkülönbözőbb stílusú MP3 zenék egyvelege szolgáltatta.

A készülék WiFi Direct üzemmódja kissé kacifántosan érhető el. Magát az aktiválást már a Pioneer logóval megjelenő alapképernyő felkínálja, ugyanakkor a lejátszó és egy másik WiFi Direct kompatibilis eszköz közötti kapcsolat létrehozásához nem elég a szimpla ?egygombos? WPS alapú párosítás. A csatlakoztatni kívánt eszközbe először rögzíteni kell a BD-lejátszó által megadott kódnevet és jelszót, kiválasztani a titkosítás módját. A BDP-160 csak ezek után volt hajlandó a WPS párosításra. Innen kezdve azonban a WiFi Direct biztos kapcsolattal működött, lett légyen szó akár kép- hang- vagy videófájl küldéséről az okoseszközről közvetlenül a BD-lejátszóba.

Másik kellemes meglepetés a BDP-160 USB adattárolókról történő lejátszási képessége. A Pioneer az ún. Home Media Gallery menüjében kezeli az USB eszközökön található fájlokat, amelyeket médiumfajtánként külön mappákba válogat. Innen listázhatók ki a tartalmak, amelyeket kijelölésük után példás gyorsasággal játszik le a készülék. Mindez különösen a videófájlok esetében igen dicséretes tulajdonság, ugyanis a WiFi teszt kapcsán az előbb már említett,  nagy terjedelmű és felbontású MKV és MP4 kodekekkel is magabiztosan megbirkózott.

Optikai adathordozókkal a Pioneer hozta a tőle elvárható színvonalat. Tesztre használt Blu-ray korongjaink a Guillermo del Toro, Tűzgyűrű sci-fi akciómozijának 3D BD változata, valamint az oly sokszor használt, ?legendás? Terminátor ? Megváltás BD voltak. Ez utóbbi sok Blu-ray lejátszót megizzasztott már, ugyanis a készülékek többsége hajlamos rendkívül hosszú ideig elidőzni a lemez betöltésével. A teszthez használt valamennyi Blu-ray korongot igen rövid idő alatt sikerült elindítania. A Tűzgyűrű látványosan eltúlzott, kissé gigantomániás jaeger-kaiju küzdelmeit precíz 3D térhatással, pontos és határozott kontúrokkal, képi áthallások nélkül tálalta az aktív záras rendszerű Samsung F9000 UHD TV-n nézve. A 3D képek részletgazdagsága megfelelő volt csakúgy, mint a Terminátor ? Megváltás utópisztikus, szürkés világának ábrázolása. Ez utóbbi film rengeteg alulvilágított, illetve éjszaka játszódó jelenetet tartalmaz, amelyek alaposan feladják a leckét a lejátszóknak. A BDP-160 képreprodukciója a 3D és a natív Full HD Blu-ray filmekkel is igen meggyőző volt, emellett jól bánt az SD tartalmakkal (A Hobbit ? Váratlan utazás bővített DVD változat) is. A hab a tortán pedig az SACD-k nagyfelbontású zenéivel mutatott viselkedése, ami szintén első osztályú. Lenyűgöző részletességgel, kifinomult hangarányokkal, szépen megrajzolt hangszínpadot kreálva tolmácsolta Rebecca Pidgeon, Retrospective SACD válogatásalbumának akusztikus témákra épülő, különleges hangulatú nótáit. Ugyanakkor olyan változatos rockmuzsikák tolmácsolását is remekül oldotta meg, mint a Dire Straits híres Brothers in Arms albumán sorakozó felvételek SACD átiratai.

Mindezt csak egyvalami árnyékolja be kissé, ez pedig a viszonylag erős zajokat produkáló lemezkezelő mechanizmus. Ha visszagondolunk a ?90-es évek Pioneer CD-lejátszóinál alkalmazott, fordított korongelhelyezésen alapuló, igen kifinomult mechanikákra, melyekre oly büszke volt akkoriban ez a gyártó, akkor ? még a jelen globális gazdasági recesszió ellenére is ? eléggé jelentős visszalépés az itt alkalmazott kattogó-csattogó struktúra.

Habár a Pioneer BDP-160 megjelenésében nem változott elődjéhez képest, a WiFi funkciók integrálása ténylegesen kihasználható, valós pozitívumokat eredményező lépés volt a gyártó részéről. Amennyiben ehhez hozzávesszük a készülék többféle lemezformátum lejátszását is támogató képességét, valamint az USB médiatartalmak kezelését, egy valóban sokoldalú 3D Blu-ray lejátszót mutat az összkép, amelyet manapság el is vár az ember egy olyan gyártótól, mint a Pioneer. A neten keresztül elérhető szolgáltatásokat azért hosszútávon nem ártana bővíteniük, és a lemezkezelő mechanizmus csendesebb is lehetne. (Ja, és az elődmodell csúszkálásáért felelős apró gumitalpak sem lettek nagyobbak, de ez már kicsit szőrszálhasogatás) Mindettől eltekintve azonban a BDP-160 általánosságban jól vizsgázott, jelenlegi, 45 000 forintos áráért pedig megfelelő értéket ad a kategóriájában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.