Pioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó teszt

Médiamindenes, nem drága, és még magyarul is tud

2013. január 14., hétfő, 16:30

Pioneer BDP-150 Blu-ray SACD lejátszó Pioneer Blu-ray Blu-ray lejátszó teszt lejátszó teszt 3D video házimozi

Pár évvel ezelőtt a teljesen közönséges asztali Blu-ray lejátszók egy vagyonba kerültek, persze ez még a formátum piacra kerülésekor történt. Azóta eltelt hét év, és az induló modellekhez képest lényegesen több szolgáltatást kapunk, tizedannyiért. Így aztán egyáltalán nem jelent komoly beruházást, hogy lecseréljük a jó öreg DVD-lejátszót egy a kék lézeres lemezeket is olvasni tudó készülékre, belekóstolva ezzel a nagyfelbontás világába. A Pioneer BDP-150, pláne most, hogy lefaragtak az árcédulájából, egész jó vételnek számít, ráadásul a Blu-ray 3D olvasás mellett számos médialejátszási funkcióval is büszkélkedhet.

Pioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó hátlapPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó USB csatlakozóPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszóPioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó iControl AV2 iPad APP

A Pioneer BDP-150 kinézetre egy alapszolgáltatásokkal felszerelt, ugyanakkor tipikusan Pio-s külsejű készülék. Utóbbinak köszönhetően jól mutat azonos márkájú házimozi erősítők mellett, különösen, ha az ezüst verziót választjuk. Megjelenésben nagyon hasonlít a nála nagyobb BDP-450-es típusra, persze ha egymás mellé tesszük őket, egyből látni, hogy a 150-es modell jóval alacsonyabb és könnyebb is. Ami azt illeti, kézbe véve zavarba ejtően könnyűnek tűnt, persze ez még nem ok arra, hogy szkeptikusak legyünk ? talán csak mi szoktunk hozzá a szerkesztőségben vendégeskedő, sokszor izomlázat okozó CD-lejátszókhoz. Mindegy, elvégre egy Blu-ray lejátszóval nem tornázni hanem szórakozni kell, viszont apró negatívumot képeznek a készülék alján sötétlő, aprócska gumialátétek. Köszönhetően a kis tömegnek, utóbbiak hatásfoka nagyjából zéró, tehát ha benyomjuk a bekapcsoló vagy lejátszó gombot, a készülék azonnal elmozdul, ezért nyomás közben támasztani kell a készülékház tetejét. Persze még ennek sincs jelentősége, mert kapunk hozzá egy, a felhasználói életét könnyítő távvezérlőt.

Pio, Pio, mondd meg nékem

A távvezérlő minősége nagyon jó. Jól kézre áll, feliratai könnyen olvashatóak, hamar megtanulhatjuk a billentyűkhöz tartozó funkciókat, és a kellemes tapintású gombok elrendezése egyáltalán nem olyan kaotikus, mint a Pioneer házimozi erősítők távkapcsolóin. Hab a tortán, hogy a BDP-150 akár 5-10 méteres hosszúságból is azonnal reagál utasításunkra. Visszatérve az előlapra, a középre helyezett lemeztálca finoman bukkan elő, csekély motorzajjal végzi dolgát. Az egysoros, több fokozatban sötétíthető kijelző messziről nehezen olvasható, persze a legszükségesebb információkat a televízió képernyőjén is látni. A számlap mellett találunk egy USB-aljzatot, melyből a hátlapra is helyeztek egyet. Ennél fogva arra is lehetőségünk van, hogy míg hátra elrejtünk egy külső merevlemezt, az előlapra a frissen beszerzett médiaállományokat biggyesztjük.

Pioneer BDP-150-S 3D Blu-ray lejátszó előlapi USB csatlakozás

Pioneer Blu-ray lejátszó távvezérlő App iContorlAV2A hátoldalon megtaláljuk a tápaljzatot  és a nélkülözhetetlen, 1.4-es HDMI csatlakozást, régi tévékhez kompozit videó kimenetet, illetve régebbi erősítőkhöz egy digitális koaxiális és egy analóg sztereó RCA hangkimenetet. Az Ethernet portnak köszönhetően hozzáférhetünk BD-Live szolgáltatásokhoz, böngészhetünk YouTube videókat és Google Picasa webes fényképalbumokat, továbbá az otthoni, helyi hálózaton lévő médiakönyvtárakhoz is hozzáférhetünk. Utóbbiban a DLNA 1.5-ös verziójú platform lesz segítségünkre. Apropó, ha otthonunkban van vezeték nélküli WiFi hálózat, hasznos lehet az iOS és Android okos készülékekre egyaránt ingyenesen letölthető iControl alkalmazás, mellyel nem csak Pioneer házimozi erősítőket, hanem Blu-ray lejátszókat is irányíthatunk, lényegesen modernebb köntösben, mint ahogy a távvezérlővel megszoktuk. Ami azt illeti, kipróbáltuk az említett szoftvert és ha a finombeállításokban nem is, az alapvető lejátszási funkciók miatt hasznosnak bizonyult.

Pioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó hátlap

Mi ez a hang?

Aggodalomra semmi ok, a halk búgás a lejátszó belsejéből hallatszik, csak egy szemvillanásnyi ideig, míg a készülék rendszere bekapcsoláskor észhez tér. A hardver mindössze 20 wattot fogyaszt, hőkibocsátása nagyon csekély, ettől függetlenül elhelyezését külön polcra, és semmiképp sem az erősítő tetejére javasoljuk. A kezelőfelület letisztult, átlátható, szépnek nem mondanánk, persze nem is csúnya ? egyszerűen csak fapados. A forrásokhoz ahogy más Pioneer Blu-ray lejátszóknál, jelen esetben is egy ?Otthoni Média Galéria? központi menün tudunk hozzáférni. Az USB-adathordozókon tárolt anyagokat függőleges mappastruktúrában böngészhetjük, egyébként a BDP-150 maximálisan 2 TB kapacitású merevlemezeket támogat. Egy könyvtáron belül összesen 256 almappát ismer fel, ami azoknak lehet hasznos tudnivaló, akik tömeges mennyiségű videó vagy zenefájlt birtokolnak. Tesztalanyunk lényeges pozitívuma, hogy szoftvere hamar talpra áll, funkcióit rugalmasan váltogatja és a médiaforrásokat viszonylag fürgén olvassa. Ez Blu-ray lemezeknél nem annyira feltűnő (bár néhány típushoz képest számottevő másodperceket nyerünk), inkább az USB-n tárolt HD állományok beolvasása volt meglepő: egy nagyfelbontású, .mkv formátumú filmet átlagosan két másodpercen belül elindított a BDP-150, ami bőven jónak számít.

Pioneer BDP-150-K 3D Blu-ray lejátszó

Gyakorlati tapasztalatok

Pioneer BDP-150 3D Blu-ray lejátszó távvezérlőZöldfülűeknek hatalmas segítség lehet, hogy a BDP-150 menüje magyarra is beállítható. Jóllehet, a hosszú ékezetes karakterek ilyenkor nem jelennek meg, ami a lejátszó rendszerében ritkán jelent gondot, leginkább a YouTube kliensen igényelt megszokást. A filmek lejátszása, kezelése azonban zökkenőmentesen történik. A BDP-150 villámgyorsan vált fejezeteket, ha arra kérjük, a gyors előre-hátra tekerést is rugalmasan, átláthatóan végzi. Korábban is említettük az USB-lejátszás pozitívumait, viszont kiemelnénk a nagy felbontású zeneállományok (pl. WMA lossless, .flac) támogatását. Akár 192 kHz/24 bites zenékkel is kínálhatjuk a Pioneer lejátszóját, hasonlóan a HD filmekhez, ezek is kellő gyorsasággal nyílnak meg. A hangminőséggel meg voltunk elégedve, a készülék sztereó teljesítménye összemérhető a jó pár belépőszintű CD-lejátszóéval (egyébént a BDP-150 még SACD lemezekkel is megbirkózik), a karakterében van lendület, üdeség, kellemes részletezőképességgel vegyítve. Egyedüli hátrányként annyit tapasztaltunk, hogy USB zenelejátszáskor nem aktív a ?return? gomb, ezért vissza kell lépni az ?Otthoni Média Galéria? oldalra, onnan pedig automatikusan visszaterelődünk a lejátszási listához. További érdekesség, hogy az elektronika sztenderd DivX és DVD források képét is képes korrigálni, ami főleg a körvonalak egyenletességében és a vártnál jobb kontrasztban mutatkozik. A Blu-ray minőségű képek 2D-ben és 3D-ben egyaránt sziporkázóak, viszont a BDP-150 képi világa alaphelyzetben picit hűvösnek bizonyult. Ez persze sokaknak fel sem fog tűnni, ha pedig mégis, akkor a televízió beállításaival kiküszöbölhető.

Pioneer Blu-ray lejátszó iControl AV2 iPad APP

Végítélet

A Pioneer BDP-150 leszámítva apró bökkenőit, versenyképes termék és kiválóan illeszkedik a gyártó palettájába. Teljesítményével meg voltunk elégedve, gazdag funkcionalitására és az ehhez társuló, baráti árcédulára való tekintettel, nyugodt szívvel akasztjuk rá az ajánlott vétel zászlócskát. Reméljük, legközelebb egy fokkal jobb gumitalpakat kap, persze így sincs vele gond ? csak óvatosan nyomkodjuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.