OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó teszt

2015. augusztus 24., hétfő, 13:05

OPPO audio házimozi lejátszó Audiocom high end Blu-ray OPPO lejátszó Blu-ray lejátszó high end lejátszó lejátszó teszt OPPO teszt Audiocom teszt Blu-ray lejátszó teszt OPPO lejátszó teszt OPPO Blu-ray teszt high end Blu-ray lejátszó

Nehezen fogtunk hozzá ezen cikk írásának. Ugyanis egy audiovizuális élményt kell megosztanunk hiteles módon (persze mindig ezt tesszük), egy olyan készülékről, amelynek "tuningja" kétszer annyiba kerül, mint amire épül. Vajon megéri?

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszóOPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

Aki a fenti matematikai egyenleten elkezdett gondolkozni, egyszerűsítjük: az Audiocom tuningolt OPPO BDP-105D Blu-ray lejátszója háromszor annyiba kerül, mint az OPPO BDP-105D, ami már önmagában is a komoly árcédulával rendelkező Blu-ray lejátszók közé tartozik. Más iparágakban, például az autóiparban, már hallottunk AMG-ről, AC Schnitzer-ről, amely cégek hasonlóan, kiváló termékekből próbálják kihozni a maximumot. Ne felejtsük el, hogy ezek a cégek nem Suzukikat vagy Opeleket próbálnak aszfaltszörnyekké tenni, vagyis körbeérve az analógiával, az OPPO BDP-105D egy igen jó kiindulási alap, nem véletlenül esett rá az Audiocom választása.

A mindentudó

Gyakorlatilag mindenféle CD méretben létező média formátumot lejátszik a készülék optikai egysége, azaz CD, SACD, DVD, DVD-A, Blu-ray lemezeket. Ezen felül igen sokféle média fájlt tud streamelni, egyebek mellett FLAC-ot, ami a zenekedvelők favoritja és mkv-t, ami a mozizásban nyugalmat, avagy izgalmat keresők között kedvelt. ISO fájlokat ugyan nem tud lejátszani, de vigasztaljon minket az, hogy a Blu-ray Disc Association jótékony tevékenységének köszönhetően, egy ideje már semelyik lejátszó sem tudja. A video már természetesen 3D kompatibilis illetve 4K-ra felkonvertálható. Korábbi tesztünkben az OPPO-103EU-ról szuperlatívuszokban beszéltünk. A helyzet pedig azóta tovább javult.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

A nem elhanyagolható "D" betű

Egyrészt az OPPO kijött a BDP-103D és a BDP-105D modellekkel, ahol a D a Darbee képjavító processzor jelenlétét hivatott jelölni. Sokan vagyunk, akik az összes képjavítást, zajszűrést, egyéb processzálást leveszünk 0 %-ra vagy kikapcsoljuk, mert vagy láthatóan nem változtat semmit a képen vagy "művivé" teszi az egészet. Na, a Darbee pont nem ilyen. Sok hasonló eljárásnál választhatunk a "ki", az "alacsony", a "közepes" és a "maximális" fokozatok között, de az OPPO a Darbee processzornál ezt szinte a végtelenségig finomította, 0 és 120 % között, egyesével lépkedve adagolhatjuk a processzálást. Hogy miért 120 %-ig, az rejtély, amikor már 100 % is bőven elég, sőt, sok a jóból. A Darbee processzor egyértelműen élesebbé és kontrasztosabbá teszi a képet anélkül, hogy a normál kontrasztemelésnél látható "beégést" vagy más zavaró jelenségeket okozna. Legalábbis egy ideig. A processzálást 120 %-ra feltolva már szinte rajzfilmszerűen túlszínezett, túl kontrasztos képet kapunk. Nehéz elképzelni, hogy valaki ezt választaná. Rövid kísérletezéssel, mi 25 %-on állapodtunk meg. A processzálást egyébként HDMI kimenetenként állíthatjuk be és 3-3 beállítást meg is tud jegyezni a készülék.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

BDP-103D vagy 105D?

A tesztalanyunkat jelentő készülék viszont nem a BDP-103D-re épül, hanem a BDP-105D-re, ami elsősorban a hang jelfeldolgozásának területén különbözik a kisebb modelltől. Először is a kapcsoló üzemű mellett egy analóg tápegység is van benne az analóg audio szekció ellátásához. Másodszor optikai, koaxiális és USB digitális bemenet is van rajta, azaz különálló DAC egységként is használható, akár közvetlenül számítógépre kötve. Harmadszor, az analóg kimenetek között találunk szimmetrikust, ami már igencsak a high end irányába mutat. Végezetül, találunk rajta egy jó minőségű fejhallgató kimenetet is. Ami a funkcionalitáson túlmutat az ugyanilyen fontos egy high end rajongó számára. Ebben a készülékben a kifejezetten audiofíl felhasználásra kifejlesztett, jelenleg a világ egyik legjobb chipjének tartott ES9018 Sabre32 Reference DAC chip található, amellyel a cég azokat célozza meg, akik nem csak mozizáshoz, hanem kifejezetten zenehallgatáshoz is ezt a lejátszót szeretnék használni.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

Az Audiocom közbelép

De a mi történetünk még csak itt kezdődik. Mit tud ehhez még az Audiocom hozzátenni? Tudjuk, hogy ami a zajos áramellátásból belekerült a hangba és képbe, az már ott is marad. Az Audiocom is azzal kezdte, hogy a tápegységet az eredeti hibridről teljesen analógra cserélte. Persze itt sem akármire, hanem jól összeválogatott alkatrészekből, rendesen túlméretezve. Szemléltetésnek megemlíthetjük, hogy míg az eredeti táp kondenzátorai 6800 uF kapacitásúak, addig az újé 60000 uF.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

A következő lépés, mint ahogy ez a tuningoknál lenni szokott, az óra csere. Az Audiocom a lejátszóban található számos órajel generátor közül elsőként a központi processzort irányítót cserélte ki. Ez a processzor végzi a video és digitális jelfeldolgozás jelentős részét, így hozzájárulva a kép és hangminőséghez. Az új oszcillátor szabályozott alacsony zajszintű saját tápellátást is kapott. Sikerült így a jittert leszorítani a 77 femtoszekundumra. Érthetőben: 1-2 pikoszekundum már kimagaslóan jó jitter szintnek számít a high end világában. A fenti 0,077 pikoszekundum ennek kevesebb, mint a tizede. Ez a jelenleg elérhető legalacsonyabb jitter szintek közé tartozik. Azonban még ennél is alacsonyabb, 37 femtoszekundumos jitterű órajel generátort kap a készülék analóg audio szekciója a már említett Sabre DAC chiphez.

Harmadik lépcsőben kicserélték az analóg tápegységhez tartozó áramkör és az audio egység áramköreinek jelentős passzív egységeit high end minőségűekre. Az alkatrészek összeválogatásánál sokat segített az Audiocom múltja, hiszen a cég közel két évtizeddel ezelőtt, kiemelkedő minőségű audio készülék tuningjához való alkatrészek forgalmazásával kezdte tevékenységét. Szép lassan folyt bele maga is a készüléktuning szolgáltatásba, majd 2012-től koncentrált az OPPO-ra és így a házimozi irányába is nyitott.

Végezetül, speciális rezgéscsillapító anyagokkal, még stabilabbá tették a lejátszó amúgy is masszív házát.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

Győz-e a papírforma?

Kíváncsian vártuk, hogy ez a sok szervátültetés, amit az alap OPPO-n végeztek tényleg hoz-e a konyhára az ígéret szerint? A képpel kezdtük. A Projection Design (2013 óta Barco) egy chipes DLP projektora és a SIM2 3 chipes DLP projektora volt a video jelút vége a legjobb minőségű Furutech és AudioQuest HDMI kábeleket használva. A tesztekhez egyaránt használtunk Blu-ray lemezeket, illetve steameltünk fájlokat a Ethernet hálózati csatlakozást felhasználva. Igyekeztünk olyan filmeket választani, ahol sok a részlet és a gyors jelenetek. Így esett a választás a Gladiator, a The Avengers (Bosszúállók), a Game of Thrones (Trónok harca) egyes jeleneteire, illetve Chris Botti egy koncertfelvételére. Az eredmény meggyőző. Ilyen minőségű projektorok meghálálják a jó forrást. A képen az apró részletek, ruhák gyűrődési, ráncok egy arcon, felhők mintázata, hullámok és csillogások egy vízfelületen mind élesebbek, fókuszáltabbak. A kontraszt is javul és emiatt a tárgyak, szereplők kontúrosabbak lesznek, kedvelt kifejezéssel élve "háromdésebb". A színek árnyaltak és csak ott élénkek, ahol valószínűleg tényleg azok a felvételen, ahol halvány, maszatos színeket látunk, jó eséllyel feltételezhetjük, hogy az így van rendjén. Vagyis szerencsére nem kapjuk azt az élményt, amit a nagy elektronikai szaküzletekben a dinamikus, demo módra kapcsolt televízióitól, a hú de kéket, hú de pirosat, stb. A Game of Thrones sok jelenete játszódik ködös, sötét vadonban, így jól tesztelhettük, hogy mennyire sok árnyalatát kapjuk meg a szürkének. Tökéletesen kivehetőek voltak a részletek, nem kellett hunyorognunk, visszatekernünk, hogy észrevegyük, amikor egy alak osont el csendben a háttérben szétterülő ködben.  

A The Avengers-ben alig szűnő gyors mozgásoknál is megmaradt az élesség, a fókusz. A legmagasabb, szinte Blu-ray jellel vetekedő, 30-40 Mbit/s bitrátájú video fájloknál sem látunk szaggatást, kockásodást, szétesést, vagy bármit, amire azért egyes médialejátszók hajlamosak. Igaz, hogy ilyen gondot az alap OPPO-nál sem tapasztaltunk.

A hangminőség teszteléséhez igyekeztünk kiszűrni a vetített kép "zavaró hatását". Arra voltunk kíváncsiak, hogy a készülék hogyan állja meg a helyét high end audióra kihegyezett rendszerekben. Ehhez használtunk egy Ayon csöves előfokból és végfokból álló analóg erősítő rendszert, illetve egy Devialet-t, ami egy hibrid analóg digitális erősítő. Ez utóbbinál a az OPPO, mint futómű és streamer játszott szerepet. A hangfalak a YG Acoustics és a ProAc nagyobb modelljei voltak. Zenei anyagnak a CD-k közül a Women of the World - Acoustic, Yello - Flag, Yo-Yo Ma - Simply Baroque albumokat választottuk, SACD-ként pedig az Oscar Peterson Trio - We Get Requests című lemezt, de azért más albumokból is belehallgattunk egy-egy számba. Nem csalódtunk itt sem. A hangkép, színpadi térhatás megfelelően széles, mégis precíz. Jobb minőségű felvételeken, különösen SACD-n a hangszerek pontos helyét is ki tudjuk jelölni. A dinamika meglepően jó, ami DVD- és Blu-ray játszóknál nemigazán megszokott. Sokszor a gyártók abból indulhatnak ki talán, hogy úgyis van mélynyomó a rendszerben. A tesztrendszereinkben nem volt és nem is kellett. A dinamika különösen az alsó mély tartományokban mutatott javulást a nem tuningolt készülékhez képest. A hangszer hangok életszerűek, a tranziensek nagyon szépek. Sikerült összehasonlítanunk egy MSB Universal Media Player futóművel is. Ez utóbbi is az OPPO-ra épül, de az audio szekciót nem tuningolták, hanem teljesen kicserélték, kihagyva a digitális/analóg konvertert (vagyis csak egy futóműről van szó) és a terméket "rebrandigelték", vagyis új dobozt kapott az MSB logóval és egy sokszoros árcédulát. Az Audiocom OPPO igencsak megállta a helyét. A mélytartomány dinamikája itt is az egyik legszembetűnőbb különbség volt, míg a középtartományban talán az MSB levegősebb volt, de a szerkesztőség tagjai között ebben nem volt teljes az egyetértés. Voltak, akiknek egyértelműen az Audiocom jött be.

OPPO BDP-105D Audiocom Signature tuning Blu-ray lejátszó

Ajánlás

Az Audiocom OPPO készülékkel azok járnak a legjobban, akik a kimagasló kép- és hangminőséget ki tudják használni. Ehhez csúcskategóriás projektor vagy egy nagy képátlójú, prémium televízió és egy komoly erősitő-hangfal rendszer szükséges. Az Audiocom BDP-105D azoknak különösen jó vétel, akik egy felső-középkategóriás CD játszót vagy futóművet is szeretnének kiváltani, úgy, hogy ezzel egy még egy high end minőségű streamerhez is hozzájutnak, amellyel akár DSD 64/128 felbontású audio fájlokat is le tudnak játszani és természetesen minden mást 192 kHz-ig. Érdemes megjegyezni, hogy az Audiocom a kisebb BDP-103D lejátszót is tuningolja, így aki csak digitális módon nyeri ki az audio jelet a lejátszóból és nem használná ki a nagytestvér analóg hangszekcióját, az ezzel a kisebb modellel is boldog lesz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.