Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó teszt

2021. június 25., péntek, 12:20

Musical Fidelity auio hifi lejátszó lemezjátszó vinyl bakelit vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó lemezjátszó teszt Musical Fidelity lemezjátszó vinyl lemezjátszó teszt

A Musical Fidelity kínálatából eddig leginkább integrált sztereó erősítőkkel ismerkedtünk meg, illetve a gyártó kínálatában is inkább az elektronikák vannak túlsúlyban. Épp emiatt meglepve, de nagy érdeklődéssel vártuk a Roundtable S lemezjátszót, hiszen analóg vonalon eddig kizárólag phono egységekkel voltak jelen a piacon.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangszedőMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangszedőMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangszedőMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszóMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangkarMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangkarMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hátlapMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hátlapMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó talpMusical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó talp

A Musical Fidelity Roundtable S kicsomagolását követően azonnal kellemes vizuális meglepetést okoz élénk piros színével és lekerekített sarkú, tömör sasszijával. A lemeztányér nehéz, nagy sűrűségű MDF anyagból készült, az alátét filcből. Az egyenes, 230 mm-es, alumínium hangkar effektív tömege 14 g, elején Ortofon 2M Red MM hangszedővel.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangszedő

A legérdekesebb alkatrészt mégis a készülék alján találjuk, méghozzá lábak formájában. Ezek ugyanis speciális, flexibilis kialakítású darabok, amik nagyobb lökések esetében is kellően kompenzálnak. Természetesen e tudásukat nem teszteltük éles körülmények között, ugyanakkor a gyártó ígérete szerint a kisebb-nagyobb rezgéseket kioltják, vagy minimalizálják a flexibilis lábak.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó talp

A meghajtás egyszerű szíjas konstrukció, manuálisan állítható 33,33 vagy 45 rpm sebességre. A Roundtable S nem igényel különösebb előkészítést: csak a tűnyomást kell beállítanunk az ellensúly segítségével és ehhez anti-skating értéket állítani, más dolgunk nincs.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó

Szimpatikus megközelítés a kategóriában, hogy semmilyen felesleges szolgáltatást nem kínál a Roundtable S. Ez a lemezjátszó azoknak készül, akik önmagáért szeretnék élvezni a vinylt, nem pedig a mostani trendeknek megfelelni. Ilyen értelemben kissé purista, a kialakítás pedig szintén jó előjelekkel kecsegtet a megszólalás tekintetében.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hátlap

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Musical Fidelity Roundtable S-t hozzáillő további komponensekkel teszteltük. Referencia integrált sztereó erősítőnk azonban nem rendelkezik beépített phono bemenettel, ezért a KECES Audio Ephono-t alkalmaztuk a teszt során. Ügyeltünk rá, hogy a hangszedőt kellően bejárassuk, így csak az első 10-15 lemez végig futása után kezdtük a kiértékelést.

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a Roundtable S mennyire válogatós stílusok tekintetében, arra törekedtünk, hogy minél többféle zenével meghallgassuk. Ennek megfelelően klasszikus, rock, jazz, elektronikus, progresszív és akusztikus lemezek is felkerültek rá a teszt során.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangkar

Meghallgatás

Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével kezdtük. A megszólalás kiegyensúlyozott, minden tartomány éppen a jóleső mértékben volt jelen a hangképben. A közép és középmagas tartományban is remekelt a 2M Red: minden hang tisztán szólt, fedettségnek nyomát sem éreztük. Megfogott, kerek mélyhangokat kaptunk mindehhez dinamikus és energikus előadás társult. Az akusztikus zenei részekben hallottunk leginkább az analóg forrás karakterét, de elektronikus hangszerek esetében is természetes megszólalással találkoztunk.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hátlap

Tovább léptünk Jean Michel Jarre - Chronologie című lemezére. Ez egy elektronikus mű, így teljesen más követelményeket támaszt a lemezjátszóval szemben, mint az előző. Nem okozott csalódást a Roundtable S: szépen csilingeltek a magashangok, a középtartomány tiszta maradt, a mélyhangok pedig még inkább kibontakoztak, nagyobb mennyiségben is, mint eddig. A lemezre igen sok, sztereóhatást is kiaknázó effektet rögzítettek, így a csatorna elválasztást is értékeltük - ez szintén kiváló volt, áthallásokat egyszerű meghallgatással nem érzékeltünk. A megjelenő hangszínpadról is érdemes szót ejteni, mivel annak szélessége kifejezetten nagy volt és mélységében is kiterjedt.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó hangszedő

Rick Wakeman - Return to the Centre of the Earth lemeze volt következő alanyunk: teljes szimfonikus zenekar és kórus mellett rockzenekart és természetesen versenyzongorát továbbá orgonákat, szintetizátorokat is felvonultat. Az összetett, sokrétű hangkép megjelenítése nem egyszerű feladat, és természetesen nem vártuk el a Roundtable S-től, hogy a maga teljességében és részletességében mutassa meg ezt a zenét, hiszen ahhoz több kategóriával drágább eszközre lenne szükség. A meghallgatás során ugyanakkor arra lettünk figyelmesek, hogy a megszólalás egy pillanatra sem vált mosottá és megfelelően széles hangszínpadnak is örültünk. A dinamika folyamatosan remekbeszabott volt, és a kategóriához mérten bőven elégedettek voltunk a megjelenített részletekkel is. A magastartományban éreztünk némi fátyolosságot, ám ezzel a lemezzel ez már többször is előfordult, így semmiképpen sem hibáztathatjuk érte a Roundtable S-t.

Végül a DALI aktuális tesztlemezét hallgattuk meg, ami több jazz számot is tartalmaz, valamint egy sor olyan dalt, amin a női ének dominál. A jazzre jellemző jelenlétérzetet bőven az elvárható szint felett hozta a Roundtable S, ami kifejezetten nagy teljesítmény ebben a kategóriában. A női ének szellőssége, egyszersmind dinamikus megszólalása is jól illett a remek előadásba.

Musical Fidelity Roundtable S vinyl lemezjátszó

Összegzés

A Roundtable S bár szokatlan modellnek mondható a Musical Fidelity palettáján, árához mért teljesítményével mégis meggyőző. A gyártó komoly múlttal rendelkezik az elektronikák terén, így hiába első modell a Roundtable S, évtizedek akusztikai és mérnöki tapasztalatai állnak mögötte. Kifejezetten kellemes, kiegyensúlyozott, hosszan hallgatható hangja néha kategóriáját meghazudtolóan kiváló. Ahogy említettük, a készülék összeállítása, beállítása gyerekjáték, minimális előképzettséget igényel, azaz, hogy egy tűmérleggel beállítsuk a tűnyomást, utána az anti-skating értéket és azonnal hallgathatjuk kedvenceinket. És mivel ár/érték arányát tekintve kiemelkedő darabról beszélhetünk, örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.