A Samsung megvette a Harman csoportot!

2016. november 14., hétfő, 15:05

Samsung Harman Kardon HK Samsung Samsung HK Samsung Harman Kardon

8 000 000 000 dollár, vagyis 2 367 000 000 000 Ft-nak megfelelő összeg hagyja el a Samsung kasszáját.

Harman Kardon by SamsungHarman Kardon by Samsung

A Samsung eddigi történetének legnagyobb felvásárlását vitte véghez, ezzel megszerezve a Harman csoportot. Ezzel a manőverrel, a Samsungé lett a névadó Harman Kardon mellett az AKG, a JBL, az Infinity, a Lexicon, a Mark Levinson, a Revel, a Soundcraft és még jó pár egyéb márka is.

Az összeget olvasva, még mi is csak kapkodunk a levegő után.

A cég, ami közel harmincezer saját dolgozójával a szórakoztatóelektronikai ipar egyik óriása, az elmúlt években rendkívül sikeres volt autóipari beszállítóként. Persze itt már nem a klasszikus autórádiókra kell gondolni, elvégre ezek ma már teljesen beleolvadtak a gépjárművek egyéb rendszerébe, és épp ez az, ahol a Harman az utóbbi időben remekül szerepelt. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt évben már a cégcsoport forgalmának 60 %-át adták az autógyári megrendelések. Ezt nézve, már az is sejthető, hogy a felvásárlás egyik fő oka a Samsung autóipari törekvéseiben keresendő.

Mi vár az autóiparra? Gondoljunk csak bele! Elon Musk a semmiből épített egy őrületes ütemben fejlődő autómárkát a Tesla-t. Az Apple éveken át kereste, hogyan tudna betörni az autóiparba. A Google önvezető autót fejleszt. A Samsung pedig láthatóan sokat áldoz arra, hogy a jövő autóinak "agya" legalább részben a koreai óriás munkája legyen mind gyártás, mind fejlesztés terén. Még akkor is, ha most ebből csak a szórakoztató rendszerek "agyát" látjuk, a Harman felvásárlás kapcsán, nem kétséges, hogy a Samsungnak nagy tervei vannak.

Harman Kardon by Samsung

Mi lesz a többi márkával?

Most csak tippelni, spekulálni tudunk, a Harman csoport márkáinak jövőjét illetően. Vajon a kevésbé nyereséges üzletágakat leválasztja és eladja-e a Samsung? Rövidtávon ezt nem tartjuk valószínűnek, mert a Harman csoport márkái fejlesztés és gyártás oldalon is egymáshoz kapcsolódnak. Persze a következő egy-két évben ez még változhat. Azt sem tartjuk valószínűnek, hogy a közeljövőben megszűntetnének egy-egy márkanevet, annak kínálatát beolvasztva egy másik alá. Ez pár éves távlatban, vagyis a ma még élő szerződések kifutásával azonban, már sokkal esélyesebbnek tűnik. Megjelenik a Samsung márkanév a Harman/Kardon erősítőkön, a JBL hangrendszereken és az AKG fejhallgatókon? Egyhamar biztosan nem. Sőt, ezeknek a márkaneveknek a bevezetettsége, a mögöttük álló hagyományok és kézzelfogható tudás, illetve gyártókapacitás a Samsung számára is érték lehet. Az Apple sem nevezte át a Beats termékeket. Persze nem zárjuk ki, hogy 10-15 év elteltével ezek a gyárak és fejlesztő irodák már Samsung név alatt működnek majd és Samsung márkajelzést biggyesztenek a termékeikre.

Cikkünk megjelenése után érkezett két sajtóközlemény. Az egyik a Samsungtól jött és lényegében semmiféle, számunkra érdekes újdonságot nem tartalmaz. Tudjuk, a Samsung most nagyon büszke… A másik a Harman csoport főhadiszállásáról érkezett és ez már sokkal érdekesebb. Levelük ugyanis közvetlen válasz a hír által kiváltott reakciókra, a rengeteg aggódó hangra, ami a mi Facebook oldalunkon is megfogalmazódott a márka és cégcsoport jövőjét illetően.

A lényeg: a Harman önálló leányvállalatként fog tovább működni a Samsung égisze alatt is.

- A Samsung megtartja a Harman munkaerejét, a cég főhadiszállását, üzemeit és összes márkáját. Tehát nem terveznek sem kirúgásokat, sem bezárásokat.

- A Harman csoporton belül egyértelműen pozitív visszhangja volt az egyesülésnek, mivel a két cég technológiái jól egészítik ki egymást, így az együttműködésük is gyümölcsöző lehet. (itt alighanem az autóipari termékekre gondolnak)

Bónusz:

Miközben a Samsung megvette a Harman csoportot, elsősorban azért, hogy a koreai óriás közelebb kerüljön a jövő okos autóinak fejlesztéséhez, a pletykák szerint zajlik egy másik, jelentős felvásárlás is, méghozzá az olasz Magneti Marelli cégről van szó. 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.