NAD C 356BEE DAC sztereó integrált erősítő DAC modullal teszt

2012. március 7., szerda, 07:05

NAD C356 C 356 C 356 DAC C 356BEE MDC DAC hifi erősítő sztereó DA konverter hifi erősítő sztereó erősítő erősítő teszt

Hagyományos és modern eljárások ötvözeteként lehet említeni a NAD C 356BEE DAC integrált erősítőjét. Hosszú tesztnek vetettük alá a többek közt jó ár-érték arányú megoldásai miatt népszerű gyártó tisztességesen felszerelt termékét, melynek extra szolgáltatását főleg számítógépes-felhasználók fogják értékelni.

Az egyszerűbb tudású, ámde szintén combos, 2x80 W teljesítményű C 356BEE modellen kívül kapható az általunk tesztelt C 356BEE DAC változat. Utóbbi készülék nevéből (az egyszerűség kedvéért mostantól nevezzük csak 356-osnak) a szemfülesek leszűrhetik a lényeget, az alapmodellt felturbózták egy digitális/analóg konverterrel. A belsejében egy Burr-Brown TI PCM1796 chip munkálkodik, komoly segítséget nyújtva digitális hangforrásainknak. Persze a jó minőségű jelfeldolgozás mellé megfelelő teljesítmény is szükséges. További hasznos információt jelenthet a BEE jelzés, ami Bjorn Eric Edvardsen nevének mozaikja. Eric, mint fő technikai tervezőmérnök gondoskodott róla, hogy a Master szériás (a NAD csúcsát jelentő) M3-as modellnél alkalmazott eljárásokat hasznosítsák e termék készítésekor is.

NAD C 356BEE DAC belső

Az izom

A 356-osnak nem kell szégyenkeznie belső tartalma miatt. Bár első ránézésre nem sokat sejtet a szerény, diszkréten kialakított, tipikusan NAD jellegű előlap, mögötte uralkodik az igazi nehézfém. A "motorháztető" alatt, letisztult elrendezésben helyezkednek el az alkatrészek: masszív Toroid transzformátor, körülötte gondosan lekötegelt vezetékekkel, a téglányi nagyságú hűtőborda túloldalán, türkizkék nyákmezőn húzódik az integrált áramkör. A hátoldalon szokatlanul bőséges mennyiségben sorakoznak az aranyozott analóg sztereó be- és kimenetek, valamivel fölöttük kukucskál ránk a termék érdekességének számító, új MDC DAC digitális jelfeldolgozó egység hátlapja Itt fészkel egy Toslink és egy USB aljzat, utóbbi segítségével az erősítő egyben külső számítógépes interfészként (azaz diszkrét hangkártya) is használható. Ennek megléte különleges, hiszen az MDC DAC önmagában is beszerezhető, viszont ha számítógépről hallgatnánk zenét és az egyszerűségre törekszünk, nem kell külön eszközbe ruháznunk, mert a 356BEE-ben adott egy 24 bit felbontáson, 96 kHz mintavételezéssel dolgozó egység. Ettől függetlenül azokra is gondolt a gyártó, akik egyelőre tartják magukat a veterán, "analógos" normákhoz: lemezjátszósok is elismerően hümmöghetnek a PP 375-ös Phono Modul megléte miatt. Nem csak a hátlapon kapunk tisztességes kiszolgálást; füles tulajok örömére a 356BEE előlapján végerősített fejhallgató kimenetet integráltak. Tőle néhány centire, az infravörös szem mellett találunk egy (a kisebb modelleknél is alkalmazott) 3,5-ös Jack bemenetet, ha netalán mobileszközön tárolt zenét hallgatnánk.

NAD C 356BEE DAC csatlakozók

Bíztató jelek

Figyelembe véve számos gyártási és ökonómiai szempontot, a gyártó igyekezett alkalmazni különféle környezetvédelmi eljárásokat. Ez többek közt újrahasznosított papírból készült csomagolást, 0,5 watt alatti készenléti fogyasztást és a régi erősítőkhöz képest lényegesen kevesebb káros anyagot (pl. ólom) takar. A gombok tapintása masszív érzetet kelt, az ON/OFF kapcsolót benyomva halkan kattognak a kapcsolóüzemű relék, szintúgy a források választásánál, vagy az EQ kiválasztásakor. Távvezérlő is jár a 356BEE mellé, ennek kivitele meggyőző, ráadásul több készülék kezelésére is alkalmas. Egyetlen apró gondom a hangerő szabályozásnál adódott, ekkor valamiért érzéketlenül reagált távkapcsolójának infravörös jelére a készülék. Hiába nyomjuk határozottan, valamiért előfordul, hogy elsőre nem veszi a parancsot. Aztán mikor érzékel, araszosan mozdul a motoros meghajtású potméter. Ettől eltekintve minden másra azonnal válaszolt a NAD erősítő, gond nélkül végezte a dolgát ? a robusztus hűtőborda hatásfoka annyira jó, hogy a hétvégi 6-8 órás, fokozott hangerejű tesztek közben is csak langyos maradt a készülékház. Ha már szóba került a komoly igénybevétel, fontos említeni az erősítő egyik előnyös szolgáltatását, a Soft Clipping-et. Ennek különösképpen extrém hangerőknél fogunk örvendeni (például házibulik), az eljárás lényege, hogy a zenei hullámforma csillapításával nagy hangerőnél sem lesznek túlvezérelve a hangszórók, így elkerülhető a túlzott hajtásból eredő sérülés, gyakorlatban pedig a nagy hangerő ellenére sem fogjuk harsánynak érzékelni rendszerünket.

NAD C 356BEE DAC

Had szóljon a NAD!

Szerencsére volt időnk alaposan fülelni tesztalanyunkat, annak hangminősége minden esetben meggyőzőnek bizonyult. Teszteléshez DALI IKON2 MK2, Jamo C 603 valamint ELAC BS 182 hangfalakat alkalmaztunk. Effektív teljesítménybeli próbára az Atlantic Technology H-PAS álló hangfala volt segítségünkre, itt végleg leesett az állunk. Jó volt újfent megtapasztalni azt a tipikusan részletező, gyakran szemtelenül valósághű karakterisztikát, ami gyakran előbukkan e gyártó termékeiből. A 356-os teljesítménye kielégítő, bátran hajthatunk vele háromutas hangsugárzókat, de megfelelő érzékenységű állványos dobozokkal is szépen együttműködik, olyan szerény mélyhangú modellekből, mint a Jamo C 603, csakugyan képes a vártnál sokkal nagyobb dinamikát előcsikarni. Műfajilag nem válogat, igyekszik mindent hallható részletekkel és a lehető legélvezetesebben visszaadni. A kulcsszó itt az élvezet, hiszen olyan fejlesztők végtermékéről van szó, akik imádnak zenét hallgatni, tisztelik a zenehallgatás élményét, és annak továbbadása inspirálja őket. Ezúttal újabb csemegét kaptunk tőlük, a különféle rapnótáktól indulva világzenéig bezárólag egy kellemes és lendületes hangot. Talán a sztereó hangszínpad lehetne kicsit nyíltabb, mélyebb, persze akkor már könnyedén átszelné e készülék ára a negyedmilliós határt, így viszont helytáll a még nem high-end, de abszolút szórakoztató előadók sorában.

NAD C 356BEE DAC belső

És ami külön jó hír, hogy az MDC DAC modul is jól szuperál. Kipróbáltam egy Windows XP, aztán 7-es Windowst futtató PC-n valamint laptopon, mindkét esetben kb. 2 percen belül telepítette magát a 356-os. Az installáció lezajlása után külső hangkártyaként fog viselkedni, valószínűleg sokak számára szokatlan élmény lesz, hogy bármilyen ócska PC-ből ennyire jó hang nyerhető (ha telepítés közben valamiért beletörik operációs rendszerünk foga az erősítőbe, a NAD honlapjáról is letölthetjük az USB drivert). De nem csak zenére kell asszociálni: filmekkel meglepően "mozisan" viselkedik a NAD C 356BEE DAC. A zenéknél kevésbé nyitott térleképzés nem volt érzékelhető sem az Erőszakik, sem a Kill Bill c. kultfilmet nézve. Konkrétan mikor Lucy Liu és Uma Thurman elindulnak egymás felé a hóesésben, közben megszólal a Don't Let Me Be Misunderstood, mindössze aláfestő zeneként, addigra mi már ugráltunk a kanapén. A 356-os sztereó erősítő komolyan elgondolkodtatja hallgatóját, vajon mindenképp szükséges-e center-és háttércsatornákkal bajlódni, nem elég jó így? De igen, jó lehet, ha a szoba adottságilag vagy méretileg nem megfelelő komplett házimozi hangrendszer kiépítéséhez, vagy egész egyszerűen a feleség nem óhajt több "dobozt" elviselni.

NAD C 356BEE DAC belső

Végítélet

A NAD C 356 BEE DAC integrált sztereó erősítő egy jól felszerelt termék, melyből tervezői ezúttal sem spórolták ki azon alkotóelemeket, amiknek köszönhetjük jellegzetes, életszerű, sokszor kellemes tónusát. Zenehallgatásra és filmnézésre egyaránt ideális választás, mivel nem tartalmaz plusz képi és hangi áramköröket, ezért műszakilag valamivel megbízhatóbb a hagyományos házimozi erősítő készülékeknél - nincs olyan szolgáltatása, ami idővel elavultnak számítana. Dupla pre-out kimenetének köszönhetően pedig bármikor kiegészíthetjük mélysugárzóval rendszerünket, amennyiben szükséges.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.