Hegel H100 integrált sztereó erősítő teszt

Következő fokozat

2012. május 29., kedd, 15:50

Hegel H100 sztereó hifi erősítő

Ősszel kaptuk a kezeink közé a Hegel legkisebb, H70 típusszámú erősítőjét, ami 400 ezer forintos árával kiemelkedőt nyújtott a kategóriájában. Most jöjjön a nagyobbik változat, ami ugyan korábban jelent meg a piacon, mi csak most mutatjuk be, betartva a nagyság szerinti sorrendet, a H100 ugyanis többnyire csak teljesítményben különbözik társától.

A formavilág alapvetően megegyezik a H70 és H100 esetében, de a magasabb árért természetesen a külsőségek területén is többet kapunk. Az előlap két szélére került a hangerő és bemenetválasztó potméter, közéjük ékelődött a kissé nagyra méretezett, de a cégnél már megszokott üzembehelyező gomb. A bemeneteket itt már nem apró LED-ek jelzik, hanem egy display, amelyen kék karakterek mutatják az aktuális állapotot. Kicsit lehetne informatívabb is a kijelző, hiszen szabad hely marad még bőven, de így is megkapjuk a szükséges információkat. Szabvány bemenetből négyet találunk a hátlapon, de van itt XLR aljzat is, valamint kettő pre out és egy felvétel kimenet is. Sokan örülhetnek annak, hogy a 100-as kapott házimozi bemenetet is, ennek köszönhetően surround erősítő kiegészítőjeként is tudjuk használni.

Manapság divattá vált merevlemezről zenét hallgatni, amihez viszont elengedhetetlen egy jó minőségű DAC. A Hegel gondolt ezekre a felhasználókra is, ezért beépítettek egy USB hangkártyát, amivel a számítógépünkről lejátszott muzsika sokkal jobb minőségben fog megszólalni. Ez az opció ebben az esetben nagyon könnyen kezelhető, hiszen csak össze kell kötni a két készüléket, a telepítés pillanatok alatt megtörténik, és máris élvezhetünk zenét, filmet, játékot vagy bármit, amiben hangok vannak. Az USB részleg felbontása 16 bit/48 kHz, Plug & Play üzemmódban működik, tehát illesztőprogram nem szükséges az aktiválásához. A H100-ba is beépítették a Hegel saját fejlesztésű, SoundEngine erősítő technikáját, amire joggal nagyon büszkék. A cég mérnökei ugyanis úgy gondolják, hogy az audio jelek még a magas minőségű komponenseknél is torzulhatnak, így az a szint, amit elvárhatnánk, maradéktalanul nem érhető el. A SoundEngine technológia viszont megtisztítja az erősítő és a csatlakoztatott blokkok közti jelutakat, így máris sokkal közelebb jutunk a valósághoz. A 70-hez képest itt nagyobb a táp, már összesen nyolc darab, 15 amperes, 150 wattos, nagysebességű, bipoláris tranzisztor található, viszont a FET-technológia megmaradt.

A Next-Gen segítségével csökken a magasabb rendű harmonikus torzítás, a hang simább, részletesebb és levegősebb lesz, a jellege pedig dinamikus és ritmikus. A H100 teljesítménye 2x120 W 8 ohmon, ami valóban elég ahhoz, hogy egy házimoziban is megállja a helyét. Hangsugárzó terminálból csak egy-egy párat kapunk, de azok aranyozottak és a teflonburkolat sem hiányzik róluk. A felhasznált anyagoknak, a jelentős teljesítménynövekedésnek és a fém készülékháznak köszönhetően az erősítő súlya 16 kg, ez igazán bizalomgerjesztő. A komfortérzetünket egy rendszertávirányító segíti, ami nagyon helyes kis darab, teljes egészében fémből készült, üdítően hat a mai bumfordi világban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.