Yamaha RX-V781 házimozi erősítő teszt

Az osztályelső

2016. december 8., csütörtök, 12:40

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha házimozi Yamaha erősítő Yamaha MusicCast házimozi erősítő Dolby Atmos Atmos házimozi Yamaha teszt házimozi teszt házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi teszt Dolby Atmos házimozi

Rendszeres olvasóink hónapról-hónapra nyomon követhették, ahogyan egymás után szép sorban végigteszteltük a Yamaha házimozi erősítő kínálatának alsó szegmensét. Jelen tesztünk idejére érkeztünk el az RX-V sorozat végére, megvizsgáltuk a legnagyobb modell, az RX-V781 képességeit.

Modellsorozatok találkozása

Tesztalanyunk megjelenése valamivel komolyabbnak tűnik a széria többi, alatta elhelyezkedő tagjánál: az Aventage modellekkel megegyező, forgatható bemenetválasztó található rajta. Ráadásul finom kocogtatással, tapintással nyugtázható, hogy az előlapja alumíniumból készült, ez szintén a magasabbra pozícionált sorozathoz teszi hasonlatossá. Személyében már átlapolódik az RX-V és az Aventage kínálat, az RX-V781 nagyobb teljesítményű, bővebb funkcionalitású és ennek megfelelően többe is kerül, mint az általunk is tesztelt legkisebb Aventage modell, az RX-A660. Itt adják át a stafétát a belépő és alsó-középkategóriás készülékek a kifinomultabb felépítésű márkatársaiknak. Nézőpont kérdése, hogy ezt az átfedést házon belüli konkurenciának, vagy a felhasználók számára biztosított választási lehetőségnek tekintsük-e. Ki mit tart fontosabbnak ebben a kétszázezer forint körüli ársávban: az izmosabb megszólalást és a nagyobb tudást, vagy a nemesi családnevet?

Yamaha RX-V81 házimozi erősítők

Szolgáltatások és csatlakozások

Amit ma már minimumként elvárunk ebben a kategóriában egy erősítőtől, az a hálózatba köthetőség, az objektum alapú, magassági csatornákat is tartalmazó hangformátumok (Dolby Atmos és DTS:X) támogatása és az Ultra HD videó kompatibilitás. Mindezeket hiánytalanul teljesíti is az RX-V781, így rövidre is zárhatnánk az ismertetőt, hogy minden olyan tudás birtokosa, mint amelyekkel a már említett RX-A660 vagy a szintén korábban tesztelt RX-V581 is rendelkezik. A kérdés inkább úgy vetődik fel, mi az, amit ezeken felül nyújt még?

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő

Helyi hálózathoz csatlakoztatva (akár vezetékkel, akár WiFi-n keresztül) az erősítő széleskörű online tartalomelérést biztosít, a vTuner internetrádión kívül (földrajzi helytől függően) Napster, Spotify, Pandora, JUKE alkotja kínálatot. De nem csak a világhálóról, hanem DLNA kompatibilitásának köszönhetően az otthoni hálózaton (NAS-ról, vagy PC-ről) megosztott állományokat is le tud játszani. Vezeték nélküli kapcsolattal zenei streamelés is lehetséges akár Bluetooth akár AirPlay segítségével.

Yamaha RX-V781 MusicCast házimozi erősítő

Hálózati tulajdonságaihoz kapcsolódik a Yamaha által nyújtott multiroom megoldás, a MusicCast. Erről már több cikkben is volt szó, ezzel a Yamaha jelenleg vitathatatlanul lépéselőnybe került a többi piaci szereplőhöz képest. Természetesen más gyártók is kínálnak multiroom funkciókat, de azok vagy különálló termékcsaládként léteznek, vagy kiegészítő készülékeket kell alkalmazni az erősítők, lejátszók mellett, és nem a termékválaszték integráns része, mint esetünkben, a mini hifiktől kezdve a soundbarokon át a házimozi erősítőkig. Ezen felül az RX-V781 rendelkezik a klasszikus kétzónás tulajdonsággal is, ahol a fő helyiségen kívül egy másik szobát lehet sztereó műsorral ellátni.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő belső

A hangdekódolást csatornánkénti 192 kHz/24 bit felbontású Burr-Brown DAC-ok végzik. Támogatja a nagyfelbontású állományokat (hálózatról vagy az USB bemenetre csatlakoztatott háttértárról) egészen 192 kHz/24 bit felbontásig, illetve DSD fájlok esetén dekódolja a 2,8 és 5,6 MHz mintavételezésűeket. A diszkrét felépítésű végfokozatok teljesítménye, ha csekély mértékben is, de meg lett növelve a kisebb típusszámú modellekéhez képest: a szokásos módon, két csatornát mérve a legkisebb torzítás mellett 95 watt leadására képesek. A videó feldolgozás meghaladja az alapszintű 4K kompatibilitást, az erősítő nem csak átengedi magán az Ultra HD jeleket, hanem akár analóg, akár digitális forrásról felskálázza 4K/60Hz felbontásig.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő HDMI

A hátoldali csatlakozók száma - a sorozat legnagyobb tagjához illően - jóval bőségesebb, mint a korábban említett két modellé, ugyanakkor leltárba vételükkor egyaránt találunk előnyös jellemzőket, és néhány kifogásolható megoldást is. Ami feltétlenül pozitívum, az a négy digitális hang- és a phono (ez egyáltalán nem megszokott ezen a szinten) bemenet, a dupla HDMI, és a multicsatornás pre-out kimenet.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő Phono input

Ami miatt kicsi hiányérzetünk van, az a HDMI bemenetek darabszáma, és verziója. Az előlapival együtt összesen hat ilyennel rendelkezik, pedig manapság már ebben az árkategóriában sem megy ritkaságszámba a nyolc sem. A másik észrevételünk pedig, hogy nem az összes, hanem közülük csak három HDCP2.2 kompatibilis. Persze felvetődhet a kérdés, hogy a felhasználók hány százaléka szándékozik majd hatnál több forráskészüléket HDMI-vel hozzácsatlakoztatni?  

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő hátlap

Installálás, konfigurálás

A YPAO mérőmikrofonos szobaakusztikai korrekciós és optimalizáló rendszernek a fejlettebb, R.S.C. (Reflected Sound Control) verziója dolgozik az erősítőben. Ez az algoritmus - ahogy a neve is mutatja - nem csupán a hangsugárzók és a mikrofon közötti direkt hanghullámokkal foglalkozik, hanem figyelembe veszi a falakról visszaverődött, reflektált jeleket is. Az erősítő hét csatornájának konfigurálásakor viszont ismét találkoztunk a Yamaha készülékek korábban is kifogásolt hiányossággal: a mennyezeti Atmos hangsugárzók pozíciójánál csak egy választási lehetőségünk van az "overhead", nincs "front" vagy "middle" opció. Az viszont a feltétlenül a megoldást dicséri, hogy a mérés indítása előtt meghatározható, hogy csak egy, vagy több (maximum nyolc) hallgatási pontra optimalizálva szeretnénk-e futtatni a vizsgálatot. Így nem a gyártó kényszeríti ránk az elképzelését, hanem választhatunk saját meggyőződésünk szerint, hogy egy pontra kihegyezve, vagy több pozícióra optimalizálva állítsa be a hangsugárzó jellemzőket a kiértékelő algoritmus.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő menü

Az erősítő vezérlése nem csak a tartozék távirányítóval, és a mobileszközökre letölthető Yamaha AV Controller alkalmazással lehetséges, hanem egy harmadik módon is. Az RX-V781 rendelkezik az egyre szélesebb körben terjedő PC-kliens funkcióval is. Ez lényegében annyit jelent, hogy a helyi hálózatra csatlakoztatott erősítő önálló IP címmel rendelkezik, és ugyanezen a hálózaton levő PC (laptop, tablet stb.) böngészőjéből ezt az IP-t felkeresve, egy webes felületről konfigurálható a készülék. Az IP alapú rendszerintegrációt megcélozva, ez helyes útirány, de még fejlesztésre szorul. Ki lehet választani a bemeneti forrást, szabályozható a hangerő, megadható a kívánt surround hangmód, de pl. nem módosíthatók az egyes bemenetekhez tartozó elnevezések. Pedig ha valami, akkor ez pont kézenfekvő lenne, mert jóval egyszerűbb egy billentyűzeten begépelni az elnevezést, mint a távirányító gombjaival egyenként léptetni a karaktereket.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő Web Control

Hangminőség

A John Wick c. film már többször szerepelt tesztanyagként, és egy új beszerzés kapcsán most már Dolby Atmos hangsávval is a rendelkezésünkre áll, így vele kezdtük a meghallgatást. Az éjszakai klubban történő leszámoláskor a pisztolylövések direkt hangját pontosan pozícionálva képezte le az erősítő, precízen követve a megállás nélküli, kíméletlen öldöklés folyamatos mozgását. Ugyanakkor a mennyezetről, falakról visszaverődő, visszhangzó dörrenések a dübögő zenével keveredve élethűen érzékeltették a zárt teret. Az erősítő remekül visszaadta a zaklatott, nyomasztó hangulatot, ahol pillanatokon múlik, hogy életben marad-e valaki vagy sem. A térleképzés mellett dinamika terén is jól teljesített az RX-V781. Kézben tartva, jól megfogottan osztotta szét a teljesítményt a hangsugárzókra. Szükség szerint villámgyorsan indult meg és kifulladás nélkül érte el a hangerő maximumot, majd ugyanezzel a lendülettel át is adta a helyet a részletesen kidolgozott halkabb jeleneteknek.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő

A Star Trek Beyond (Star Trek: Mindenen túl) csatajeleneteiben az Enterpise fémtestébe csapódó támadók robaja vagy a fézerek hangja által megvalósított homogén, erőteljes hangkörnyezet szintén nagymértékben hozzájárult a kiváló mozi élményhez. Az Amadeus zenei betétei már finomabb megoldásokat követeltek, de ez sem bizonytalanította el az erősítőt. A magányos csembaló visszafogott hangját vagy épp ellenkezőleg, a hangos opera részletet egyaránt pontosan adagolva, a köztes párbeszédeket nem elnyomva képezte le. Még Mozart idegesítő vihogását is sikerült olyan naturalitással visszaadni, hogy a valósághűséget növelje vele.

Zenei műsorokon kipróbáltuk a "Compressed Music Enhancer" hangzásjavító funkciót is. Minél gyatrább (alacsonyabb bitrátájú) volt az MP3 forrás, annál szembetűnőbb és jelentősebb volt a változás, de nem állítjuk, hogy ugyanilyen arányban nőtt is a zenei élmény. Választhattunk, hogy az eredetileg lapos, dinamikátlan hangzással vagy a túlhangsúlyozott, döngő mélyeket tartalmazó, módosított hangképpel akarunk-e megbékélni? Felfelé haladva a minőségben, egyre kevésbé volt drasztikus a különbség. A maximális, 320 kbps bitrátájú állományok esetén már jóval kisebb korrekcióra volt szükség. Ezt már tekinthetjük javulásnak is, élettelibbé vált megszólalás, ha a végeredmény nem is lett kifogástalan, de fogalmazzunk úgy, hogy mindenképpen a hangzás javára szolgált a funkció bekapcsolása.

Norah Jones albumát levegősen, jól áttekinthető nyílt hangzással szólaltatta meg. Játéka mentes volt az olcsóbb készülékkategóriák fedettségétől, de a markáns jelleg nem lépte át azt a határt, ahol már nyersnek vagy tolakodónak éreznénk. Bár emlékeink szerint, ugyanerről a lemezről hallottunk már egy kicsivel több teltséget vagy melegséget, de az RX-V781 produkciója nem okozott fájó hiányérzetet, hanem egyszerűen, mint más stílusú interpretációt éltük meg. Nem a tömör, masszív jelenlét, hanem a könnyed lazaság dominált. Meggyőzően hitette el velünk, hogy nem egy világsztárt hallgatunk, hanem a szomszéd lány jött át hozzánk egy szál gitárral a kezében, a teraszra kiülve zenélni. Ez a görcsösségtől mentes elevenség más albumokon is visszaköszönt, Dave Brubeck: Blue Rondo a la Turk száma magával ragadó lendületességgel indult. A hangszerek kiegyensúlyozott összmunkája nem az egyéni brillírozásra, hanem a felszabadult és harmonikus együttzenélésre tette a hangsúlyt.

Yamaha RX-V781 házimozi erősítő

Egyenleg

A készülék szolgáltatásainak számára igazán nem lehet panaszunk, még ha némelyiküknél találtunk is hiányosságot, (a mennyezeti Dolby Atmos hangsugárzók elhelyezkedésének precíz megadása, a webes felület funkcionalitásának szűkössége), ugyanakkor ezeket más területen ellensúlyozza (phono bemenet, MusicCast). A legfontosabb tulajdonság, a hangminőség pedig bőven felülmúlja azt a szintet, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. Kétségtelenül a legjobb minőségű készülék az RX-V sorozatban, és ami végképp szimpatikussá teszi, hogy az ára sem rugaszkodott el a földtől.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.