Yamaha RX-V6A házimozi erősítő teszt

2021. március 22., hétfő, 11:15

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha MusicCast házimozi erősítő Yamaha 2020 Yamaha házimozi Yamaha erősítő házimozi teszt erősítő teszt Yamaha teszt Yamaha házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi erősítő teszt

Még tavaly járt nálunk a Yamaha új, egyelőre kettő tagot számláló házimozi sorozatának kisebb darabja az RX-V4A, ami jó árért kínált elegendő teljesítményt, sok szolgáltatást, azonban elég sok kompromisszumot kellett kötnünk a megépítettség terén. Az RX-V6A már egy más kategóriában indul versenybe, és mi nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a sok apró csorbát sikerült-e kiküszöbölniük az esetében.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RXV-4A és RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlapYamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlapYamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlap hangfal csatlakozóYamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlap HDMIYamaha RX-V6A házimozi erősítő távirányítóYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítőYamaha RX-V6A házimozi erősítő menüYamaha RX-V6A házimozi erősítő menü speaker setup

Lépjünk egy szintet a Yamaha dizájn házimozi sorozatában

A Yamaha RX-V6A elektronikája a kistestvéréhez hasonló, vele tulajdonképpen megegyező házba került, ami egy bizonyos szempontból jó, hiszen elég mutatós és friss így a külseje, azonban a megépítési minőségen sajnos nem sikerült javítaniuk.

Yamaha RXV-4A és RX-V6A házimozi erősítő

A felhasznált anyagok lehetnének kicsit jobb minőségűek, ahogyan a hangerő szabályozó határozottabb, de úgy látszik, a tervezők előtt továbbra is elsősorban az volt a cél, hogy alkossanak egy látványos külsőt, a kezelését pedig végezzük el a távirányítóról vagy okostelefonról. Logikus elképzelés, szinte senki sem fogja a készüléket az előlapról vezérelni, de egy picit több figyelmet azért elvártunk volna. A dizájnváltás egyébként jót tett a Yamahának, a fényes előlap és a robusztus külső biztos, hogy impozáns. A kijelző maradt a kétsoros, és elég jól látható, valamint áttekinthető, és szerencsére a frontoldali fejhallgató-, YPAO- és USB aljzatokról sem kell lemondanunk.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő

A négy darab érintő scene gombokkal a bemenetek specifikus forrásokra állíthatók, így FM vagy internetes rádióállomásra, streaming szolgáltatásra, USB-eszközre, PC-n vagy hálózaton. Az egy kilogrammal nagyobb tömeg minden bizonnyal a csatornánkénti 10 %-os teljesítménynövelés, valamint a beépített plusz csatornák velejárója, hiszen az RX-V6A már 7.2 kialakítású, és 150 wattot ad le 8 ohmos impedancia mellett (1 kHz, 10 % THD).

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlap

Hátul rend uralkodik, ráadásul minden funkcionálisan és kézreállóan van elrendezve. A hét csatornához tartozó hangszórókimeneteken nem változtattak, kicsit macerás lesz tehát ebben az esetben is az összekötés, ha nem csupasz drótvégekkel, hanem banándugókkal próbálkozunk, de csak egyszer kell kiszedegetni a dugaszokat, így ezt, a most már jellegzetességnek tekinthető megoldás okozta nehézségeket is gyorsan elengedtük.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlap HDMI

HDMI kimenetből itt is csak egyet találunk, amiért továbbra is neheztelünk, de legalább eARC, bemenetből viszont már hét áll a rendelkezésünkre, ami mindenképpen jó pont. Ebben a sorban még egy Ethernet aljzatot találunk, amivel a szerverünkhöz, routerünkhöz kapcsolódhatunk, és netes rádióadások vételét is lehetővé teszi, valamint kissé távolabb a cég MusicCast alkalmazásához tartozó jelfogadót helyezték el, amivel csatlakoztathatunk további Yamaha készülékeket, de kiválthatjuk a háttérsugárzókat, és még a távirányítót is. Nos, itt már kezd körvonalazódni végre az, hogy a cég miért is nem látta indokoltnak a minőségibb anyagfelhasználást, és stabilabb előlapi vezérlést. Audio bemenetből optikait, koaxiálist és négy pár RCA-t találunk, ezekből kettőre analóg lemezjátszónkat köthetjük, ahogy egy másik zónát is létrehozhatunk innen. Örömmel üdvözöltük a frontcsatornák vonalkimenetét (pre out), amire végfokot köthetünk, ha kevésnek találnánk a készülék teljesítményét. Nem elhanyagolható az sem, hogy hétköznapi rádióadások vételére is alkalmas, az nem az ő hibája, hogy hazánkban bizonyos korlátokkal sajnos számolnunk kell, de talán a Bluetooth funkció valamelyest enyhít majd a hiányérzetünkön.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő hátlap hangfal csatlakozó

A Yamaha RX-V6A dedikált játékfunkciója továbbra is a frissítéssel elérhető ALLM, VRR, QMS és QFT, amelyek az alacsony késleltetési mód automatikus bekapcsolásáért, a változó képfrissítési gyakoriság biztosításáért, a gyors és zavartalan médiatartalmak közötti váltásért és átvitelért felelnek. Természetesen van még HDR10+ is, ami mindezen funkciók mellett a képkockák realisztikusabb megjelenítését is garantálja. A hangvezérlés Alexa és Google Assistant alkalmazással működik, a vezeték nélküli zenehallgatásra pedig WiFi, AirPlay 2, Spotify és a már említett saját MusicCast, valamint Bluetooth kapcsolat áll a rendelkezésünkre.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő menü

Streaming terén az Amazon Music, Gobuz, Pandora, Sirius XM, Deezer, Spotify, Napster és a TIDAL is alkalmazható, ennél több ma talán nem is létezik. A hangzás beállítását a cégen belüli YPAO (Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer) segítségével és a Cinema DSP 3D-vel igazíthatjuk a szoba akusztikájához és az ízlésünkhöz, de bevetésre került a DTS HD dekóder mellett a DTS Neural:X, ami egy térhangzás szimuláló, valamint a Dolby Atmos Height Virtualizer, ami még akkor is hasznunkra válhat, ha nincsenek magassági hangsugárzóink.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő menü speaker setup

A képalkotásnál eddig csak a "játékos" megoldásokat említettük, de filmek területén az RX-V6A elvileg képes a 8K 60 Hz-en, a 4K pedig 120 Hz-en történő kezelését is. Azért az elvileg szócska, mert mint kiderült, nagyon sok szériába, sajnos pont ebbe a modellbe is a Nuvoton Technology által készített chip került, ami bizony hibás, tehát nem képes bizonyos forráskészülékektől származó nagyfelbontású videók hibátlan átvitelére a képmegjelenítőre, ami ilyenkor egyszerűen elsötétül. A hiba tehát nem feltétlenül a készülékben van, pontosabban igen, de ez nem a Yamaha sara. Amennyiben nem szeretnénk a MusicCast opcióval, vagy az előlapról vezérelni a készüléket, a mellékelt távirányító lesz a segítségünkre, ami hétköznapi kivitelezésű, jól elfér a kezünkben, és könnyű használni.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő távirányító

Apróbb változtatások, de szerencsére mindegyik érezhető és hasznát is vesszük

A Yamaha RX-V6A-t bejáratás és bemelegítés után úgymond próbaképpen először sztereó erősítőként tettük próbára, bár nem az elsődleges célja, hogy így használjuk, hiszen házimozira tervezték, de valószínű, hogy az analóg bemenetek, és a sok hálózati funkció nem csupán poénból lett beleépítve. És valóban nem! Érdekes, hogy az RX-V4A-hoz képest alig nagyobb a tényleges teljesítménye, 2x80 helyett 2x100 W, mégis érezhető az a bizonyos plusz. Ne keressünk audiofil jegyeket, ezzel nem is kecsegtet a gyártó, de megelégedésünkre elég meleg és részletes előadást produkált, bár némi zártsággal állványos és álló hangsugárzón is számolnunk kell. A Focalunkkal összekötve ugyan nőtt a tér, de a súlyából veszített, a nálunk vendégeskedő álló Monitor Audióval viszont öblösebb hangokat kaptunk, így mindenképpen egy termetesebb darabot ajánlunk, ha így is szeretnénk használni. Nem tudja kibontani teljesen a felvételeket lemezről, inkább háttérzenésznek használható. A gyorsan kapcsolódó Bluetooth által viszont társasági lénnyé válhat, hiszen abban az esetben a készülék mintha felfrissülne, tempósabbá válna, ezáltal szórakoztatóbb is lesz, eltekintve a jelátvitel hangminőséget rontó mivoltától.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő

De jöjjön a lényeg, tehát a házimozi! A megnövelt erő itt is érezhető volt, sokkal kiegyensúlyozottabb és stabilabb az előadás, így nem csupán teret kaptunk általa, hanem erőt is, ami szükséges egy film vagy koncert valódi élvezetéhez. Az installálás a kistestvérhez hasonlóan elég egyszerű, ebben segítségünkre volt a menü, ami nem komplikált, tárgyilagos, így gyorsan elvégeztünk minden beállítást. A Dolby Atmos plusz hangsugárzó nélküli megvalósításáért is mindenképpen jár az elismerés, hiszen némi fentről érkezőnek tűnő hang színesíti, fokozza az élvezetet, az ereje pedig bőven elegendő marad.. A MusicCast bevetésével viszont továbbra is elég jelentősen nőhet a kiadásunk. Bár nagyon kényelmes és hasznos opció, de valóban kihasználni akkor tudjuk a Yamaha nagyon is életképes és komfortos plusz szolgáltatását, ha nívósabb házimozit szeretnénk összeállítani, nem arányos ebben az esetben, ha a háttérsugárzók ára eléri a készülékét.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő

A hangoptimalizálás itt is jól működött, 30 nm-en nagyon szépen és arányosan terítette be a szobát, ám most se várjunk földrengést, de egészséges és kellően szellős eredményt kaptunk, ami továbbra is arra elég, hogy picit megemelje az adrenalinszintünket, de elsősorban hosszútávon szórakoztasson minket. Le kell szögeznünk, hogy az RX-V6A nem azért készült, hogy megváltsa a világot, vagy elvezessen a földi paradicsomba, hanem azért, hogy adottságain belül kiszolgáljon minket, és ez megvalósul. Kisebb alapterületen sem kell félnünk a használatától, mert abban az esetben kicsit még dögösödik is a hangja, a basszustartomány is tárgyilagosabbá válik, a részletek pedig nem mosódnak össze, inkább határozottabbak és testesebbek lesznek. Ráadásul szerintünk ebben az esetben már frontsugárzónak is elég egy termetesebb állványos doboz.

Yamaha RX-V6A házimozi erősítő

Indokolt az elég jelentős árkülönbség a kistestvérhez képest?

Lényegében igen. A Yamaha új, dizájn szériájának nagyobb, RX-V6A tagja bár nem nyújt jelentős teljesítménytöbbletet, azt mégis sikerült érzékelhetővé tennie. Zenehallgatás közben is kiegyensúlyozottabb, mint kisebb testvére, házimozin pedig kézzelfoghatóan, pontosabban hallhatóan többet nyújt. Valódi 7.2 csatornás házimozi erősítővel van dolgunk, ami képes a Dolby Atmos és DTS:X hangzás megvalósítására, ráadásul plusz hangsugárzók nélkül, virtuálisan is, a hangvezérlés és optimalizálás, valamint a hálózat nélküli funkciók jól és stabilan működnek. Az RX-V6A továbbra is elsősorban tetszetős külsejével, nem pedig a felhasznált anyagokkal fog minket elcsábítani, de a legfontosabb az, hogy a kis pluszok ebben az esetben mégis jelentősek. Attól messze van még, hogy szívből ajánljuk, de jó használhatósága, megfelelő hangminősége és teljesítménye révén mindenképpen jól járhat vele az, akinek továbbra is a kényelmi funkciók fontosabbak, mint az, hogy előhívjuk, vagy kikergessük vele az egeret a lukjából. Az eredeti, közel 290 ezer forintos árat soknak találjuk, még az akciós 250 ezres cédula sem feltétlenül indokolt szerintünk, de fiatalabb felhasználóknak kedvező ajánlat lehet, akik számára a nekünk olcsónak talált megoldások talán fel sem tűnnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.