Yamaha RX-V679 házimozi erősítő teszt

2016. március 9., szerda, 07:30

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha MusicCast Yamaha házimozi Yamaha erősítő házimozi erősítő Yamaha teszt házimozi teszt házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi teszt Yamaha házimozi erősítő teszt

Tesztre fogtuk a Yamaha RX-V679 házimozi erősítőt, ami a hazai piac talán legnépszerűbb ársávjában száll a ringbe. Ám a versenyt a japán gyártó, nem nagyotmondással igyekszik megnyerni. Napjaink legtöbbet emlegetett sokcsatornás hangformátumát sem dobja be a ringbe, de kínál helyette mást, ami talán még praktikusabb is annál.

Adatlapja szerint a Yamaha RX-V679 csatornánként maximum 150 watt leadására képes. Persze, mint minden más erősítőnél, itt is elmondhatjuk, hogy a valós használat közben elérhető teljesítmény ennél kisebb. Sztereóban, 8 ohmos terheléssel mérve, 2 x 90 wattig, egyetlen csatornán hajtva 125 wattig jut el. Az erősítő legnagyobb teljesítményfelvétele 590 watt, ami a saját kategóriáján belül bíztatóan magas érték. Örülünk, ha egy gyártó nem csak az egy csatornán, 2 Ohm mellett mért abszurd magas teljesítményadatot írja be a katalógusba, hanem a jóval alacsonyabb, de valós adatokat is.

Szolgáltatások terén a Yamaha praktikusan és jól felszerelt. Egyebek között rendelkezik az ebben a géposztályban már elvárható WiFi és Bluetooth kapcsolattal, ezek mellett AirPlay, Pandora, Rhapsody, Spotify, SiriusXM kompatibilis. A zenerajongók számára fontos lehet, hogy kezeli a FLAC és DSD fájlokat is, illetve 192 kHz-es, 24 bites zenét is képes megszólaltatni.

A mikrofonos kalibrálást a Yamaha YPAO rendszere végzi. A képfeldolgozás nincsen túlbonyolítva, amit cseppet sem bánunk. A csatlakozók HDMI 2.0a szabványnak megfelelőek így képesek 4K60p képátvitelre. A készülék szoftverfrissítés után HDR (BT.2020) kompatibilis is lesz, ami szintén örvendetes. Az 1-3. bemenetek, no meg a kimenet, a HDCP2.2 tartalomvédelmi szabványnak megfelelnek.

Yamaha RX-V679 házimozi erősítő hátlap

Nem Atmos, de?

Az erősítő nem Dolby Atmos kompatibilis, de itt van helyette a Yamaha már régóta dédelgetett "presence", avagy "jelenlét" rendszere, ami a frontsugárzók felett elhelyezett, kisebb hangfalakat használva igyekszik a jelenlétérzetet életszerűbbé varázsolni. Fontos tudni, hogy ez nem helyettesíti az Atmos-t. Az pedig, hogy maga a Dolby Atmos, illetve annak a tipikus mai, olcsó megvalósítása mennyire hasznos, vagy felesleges, már egy másik kérdés, amiben ezúttal nem szeretnénk elmerülni.

7.2 csatorna és annak variációi

Mint megannyi házimozi erősítő, az RX-V679 is több megoldást kínál a beépített 7 végerősítő csatorna használatára. Összeállíthatunk 7.1; 6.1; 5.1 rendszereket, jelenlét csatornával kiegészítve, vagy nélküle, esetleg második zónára bekötve. Sőt, akár 2 db aktív mélyládát is ráköthetünk, bár ezeket sajnos nem tudjuk külön-külön szabályozni. Persze használhatunk egy magányos szubot is, hiszen ez a leggyakoribb.

Kezelés

Kezdjük mindjárt azzal, amiért a szerkesztőségben többen is rajongunk! Az erősítő MusicCast alkalmazással is kompatibilis, ami példás sebességgel működik. Annyira gyors, hogy a teszt alapján komolyan rácsodálkoztunk, mert még soha ilyen pörgősen nem tudtunk a kis házi NAS tartalmában böngészni. Ami még fontos, az a Bluetooth fejhallgató használatának lehetősége, ez ugyanis igazi ritkaság az erősítők világában.

Yamaha MusicCast

A távvezérlő szép, szebb, még az erősítőnél is, a funkcionalitása pedig majdnem teljesen egyértelmű. Bár az, hogy az AV és HDMI bemenetek, illetve a források, mint az FM rádió, Bluetooth, USB vagy hálózatos tartalmak külön gombcsoportot kaptak, elsőre kicsit meglepő. Különösen azért, mert közvetlenül ezek alatt ott sorakozik a BD/DVD, a TV, a Net és a RADIO gomb is, amik egyúttal egy előre beállított hangzást is aktiválnak. Vagyis sztereó zenehallgatás után egyetlen gombnyomással állhatunk át, például a tévéhez jobban illő Pro Logic-ra.

Yamaha RX-V679 házimozi erősítő távvezérlő

A készülék előlapja nem tartogat meglepetéseket. Nem jár neki külön dicséret, csak egy apró megrovás, mivel a források között léptetve, nem jön fel a Bluetooth. Ebben az árban azt sem bánnánk, ha egy kicsit szebb volna maga az erősítő, de hajlandóak vagyunk elviselni az unalmas küllemet, ha cserébe a belső izgalmas.

Yamaha RX-V679 házimozi erősítő

Használat

A Yamaha beüzemelése egyszerű volt, a menü átlátható, a kalibrálás folyamata gyors az ikonok tetszetősek. Irányítható telefonról és tabletről, a Yamaha AV Controller app segítségével. Ennek is kijár egy kis dicséret, mert gyors, átlátható és még szép is.

Yamaha AV Controller App

A MusicCast kompatibilitás, illetve maga a MusicCast applikáció pedig példaként állhatna minden olyan gyártó előtt, aki még nem egészen érzett rá az okos eszközökben rejlő lehetőségekre.

Yamaha MusicCast App

A hang

A teszt alatt a szokottnál is többféle hangfallal (DALI, ELAC, Polk Audio, Jamo, System Audio, Cambridge Audio) kötöttük össze a Yamaha erősítőt, ám ezeket most nem fogjuk külön-külön taglalni. Inkább csak összesítjük a tapasztalatokat, kiemelve fontosabb tulajdonságokat. 

Filmekkel az RX-V679 minden helyzetben remek, tiszta hanggal kényeztetett. A kalibrálás és a dinamika-szabályozás engedélyezése a várt módon kiegyenlítette, kis hangerő mellett is élvezhetővé varázsolta a hangot. A kalibrálás azonban nem csodafegyver, ahogyan azt a korábbi tesztjeinkben már nem egyszer megtapasztaltunk. Mégis, a Yamaha ebben is jól szerepelt. Az automatika nem vasalja ki a hangot, nem nyomja el teljesen a dinamikát, akár még koncertfelvételekhez is bátran használható.

Az erősítő által kimért beállításokat igazából csak egy ponton, a mélyek terén módosítottuk, ugyanis a mi ízlésünknek egy kicsit visszafogott volt, pedig nem szeretjük a túlzott basszusokat. Az automatika által beállított értékhez, 1-3 dB hozzáadása még nem tűnt aránytalan többletnek.

A hangszín-, dinamika- és hangerő szabályozókat mind letiltva, persze előbújik a rendszer igazi karaktere, ami minket egészen elvarázsolt. Szinte az egész teszt alatt a lenyűgöző közvetlenség, meglepően jó térérzet és pontosság élménye jellemezte azt, amit hallottunk. Az egyetlen dolog, amit negatívumként felróhatunk neki, az az ereje, ami a tesztszobánk 30 m2 közeli alapterületéhez már egy kicsit kevés volt. Emiatt aztán a tesztben használt hangfalak érzékenysége, erősítési igénye is jobban feltűnt. Ám annak ellenére, hogy az erejével nem szakította le a füleinket, a hang dinamikus, élvezetes és kifejezetten részletgazdag volt.

Yamaha RX-V679 házimozi erősítő

Sztereóban használva, ha lehet, még pozitívabb benyomást tett ránk az erősítő. A tesztfelvételeket böngészve visszatérő élményünk volt a hang természetessége. Ez egyszerre volt köszönhető a nyitott, tiszta hatású közép- és magastartománynak, illetve a dinamikus, de nagyon finoman, megfogottan kezelt mélyeknek. A Yamaha egyszer sem vállalta túl magát, így hol elvarázsolt, hol magabiztos, de fegyelmezett, pörgéssel szórakoztatott. Nagyon óvatosan kell bánni az efféle kijelentésekkel, de megkockáztatjuk, hogy amit a Yamaha alkotott, az zenére is teljesen korrekt, méltó eszköz. Természetesen az árkategóriáját is figyelembe véve.

Ha nem az ideális pozícióban ülve, csupán "háttérzajként" szeretnénk a zenét élvezni, akkor bátran használhatjuk a kiterjesztett, sokcsatornás sztereó üzemmódokat is. A veszteségesen tömörített felvételekhez bekapcsolhatjuk az "Enhancer" funkciót, ami egy csipetnyivel tetszetősebbé teszi a hangot. Vagy belehuppanhatunk kedvenc fotelünkbe és hallgathatjuk a zenét "Pure Direct" módban, amikor még a kijelző is elsötétül. Egy biztos, a Yamaha nagyon kellemesen fog szórakoztatni.

Ajánlás

A Yamaha RX-V679 házimozi erősítőt némi fenntartással, de jó szívvel ajánljuk sok-sok zene és mozirajongónak. Nem érdemes tágas családi házak nappalijában bevetni, inkább csak a 20-25 négyzetméteres szobákban érzi jól magát. Ott azonban maximálisan kiélvezhető az, amit tud. Vagyis a természetes, nyitott hangkaraktere, ami miatt olyan könnyű megszeretni, és egészen magával ragad. Ehhez jön hozzá az egyszerű kezelhetőség és szolgáltatások fantasztikus elegye. Az RX-V679 felhasználói élményből is jelesre vizsgázott.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.