Yamaha RX-V4A házimozi erősítő teszt

2020. november 3., kedd, 05:10

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha MusicCast házimozi erősítő Yamaha 2020 Yamaha házimozi Yamaha erősítő házimozi teszt erősítő teszt Yamaha teszt Yamaha házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi erősítő teszt

A Yamaha házimozi erősítői megújultak, erről már korábban egy híranyaggal szolgáltunk. Először a belépő és középkategóriás modellek kerülnek a boltok polcaira, a nagyobb Aventage példányok az év végére várhatók. Az RX-V sorozat három számjegyű nevei így megszűnnek, átalakulnak, és redukálódnak is, azonban ez a cég állítása szerint egyáltalán nem jelent hátrányt. Kezdjük és derítsük is ki ezt a belépő, RX-V4A típusú házimozi erősítő által!

Yamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítő távvezérlőYamaha RX-V4A házimozi erősítő távvezérlőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítő kijelzőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítő hátlapYamaha RX-V4A házimozi erősítő hangfal csatlakozóYamaha RX-V4A házimozi erősítő hátlapYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítőYamaha RX-V4A házimozi erősítő

Új szelek fújnak a Yamaha háza táján

A Yamaha végre valahára feleslegesnek látta azt, hogy a belépő házimozi modellek nagy számban legyenek a palettájukon, hiszen köztük az eltérés csupán néhány wattban, csatlakozóban vagy funkcióban mutatkozott. Így ebben a szekcióban mostantól kettő modell szerepel, úgy mint RX-V4A és RX-V6A. Az áruk között azért így nagyobb lett az eltérés, de úgy gondolták, felesleges elaprózni a dolgokat. Ráadásul a dizájn területén is mertek merészet alkotni, elhagyták a cégre már sok-sok éve jellemző egyéni külsőt, ami ugyan rengeteg közvetlen elérést nyújtott, ám letisztultnak nem volt nevezhető. Okos és részben logikus lépés, hiszen egy ilyen készüléket már mindenki a távirányítójával kezel, a kijelzőnk pedig maga a televíziónk, vetítővásznunk. Pontosan ezek miatt csak részben tartjuk pozitívnak a változtatásokat, hiszen a középre helyezett, méretében megnövelt hangerő szabályzónak elenyészően csekély a szerepe, egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor érintettük meg az utóbbi hónap során. A kijelzővel kapcsolatban hasonló a meglátásunk, inkább növelnénk a méretét és ezzel a távolról olvashatóságát. Nem biztos, hogy társaságban házimozizva jó ötlet a többieket képernyőmenü megjelenítésével zavarni, amikor valamit ellenőrizni vagy módosítani akarunk.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő kijelző

Az RX-V4A frontoldala valóban sallangmentes és egyszerű, ám divatos is. Fényes fekete színben mutatkozik, és elsőre csak a már taglalt, középen elhelyezett, jókora hangerőtárcsa tűnik fel. Persze jobbra tőle van egy jóval kisebb bemenetválasztó is, de szavakban összefoglalva körülbelül ennyi. Üzembe helyezve, és jobban szemügyre véve azért nyújt nekünk még néhány dolgot, ilyen például a két említett potméter között elhelyezett kétsoros kijelző, vagy néhány aljzat és érintőgomb.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

Az utóbbiak közül négyet találunk, amelyekkel kiválaszthatjuk, hogy zenét, hálózatot, rádiót vagy mozit használunk éppen, ezek menüjébe belépve pedig az alapfunkcióját tekintve bemenetválasztó segítségével navigálhatunk. Az alsó részen elhelyeztek az üzembehelyező gomb mellé még egy USB, egy YPAO mikrofon, valamint fejhallgató csatlakozót is, de a felhozatal itt már tényleg befejeződött.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő hátlap

Hátul is folytatódik az áttekinthetőség, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az RX-V4A 5.2 csatornás, így csupán az ezeket megkívánó számú és hétköznapi kivitelű hangsugárzó csatlakozók foglalnak helyet, a mélysugárzó kimenetet, ahogy illik,  RCA aljzatok biztosítják. Audio bemenetből is ötöt találunk, ezek közül három analóg, 1-1 pedig koaxiális és optikai. HDMI bemenetből a 4 darab bőven elég, viszont az egy darab kimenet tényleg csak az alap, egy modern készüléken, megnyugtatóbb lett volna, ha legalább egy duplázást bevetnek. A Blutooth jel vételére szánt antenna bal oldalra került, a rádióvételhez szükséges antenna csatlakozó pedig középre. Ugyan képes a készülék a DAB állomások fogadására is, sajnos idehaza ez a szolgáltatás szeptembertől megszűnt, így marad valódi, kihasználhatatlan extrának. Nem úgy az Ethernet aljzat, valamint a cég MusicCast rendszeréhez tartozó jeltovábbító. A tápkábel fix, a mellékelt távirányító pedig normál méretű, a funkciógombok logikus elhelyezésűek, tehát a használatával nem akadhat problémánk. Fontolgattuk, hogy mekkora negatívumnak tekintsük az IEC aljzat hiányát, végül arra jutottunk, hogy nem tragédia, hiszen minimalista, belépő készülékről van szó. Bár biztosak vagyunk abban, hogy egy jobbfajta tápkábellel lehetne valamicskét javítani a hangzáson, de azt a pénzt, amibe kerülne, más rendszertuningra is el lehet költeni. Ha valaki mégis ragaszkodik a minőségi kábelezéshez, pár ezer forintért szereltethet erre a kis Yamahára egy megfelelő csatlakozót.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő hangfal csatlakozó

A Yamaha RX-V4A csatornánként 80 W leadására képes, ami bőven elegendő lehet egy hétköznapi mozizáshoz, de sztereó zenehallgatás esetében sem kívánhatunk többet ebben a kategóriában. WiFi, Bluetooth, AirPlay 2, Spotify és MusicCast áll a rendelkezésükre azoknak, akik a vezeték nélküli zenehallgatást favorizálják, a már említett HDMI bemenetek segítségével pedig kezelhető a 8K 60Hz-en, a 4K pedig 120Hz-en. A 8K felbontás ugyan még elég távolínak tűnik, de a HDMI 2.1 elvileg tudja kezelni. Azért az elvileg szócska, mert mint kiderült, nagyon sok szériába, sajnos pont ebbe a modellbe is a Nuvoton Technology által készített chip került, ami bizony hibás, tehát nem képes bizonyos forráskészülékektől származó nagyfelbontású videók hibátlan átvitelére a képmegjelenítőre, ami ilyenkor egyszerűen elsötétül. A hiba tehát nem feltétlenül a készülékben van, pontosabban igen, de ez nem a Yamaha sara.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

A dedikált játékfunkciók között ott van az alacsony késleltetésű módot automatikusan bekapcsoló ALLM, a változó képfrissítési gyakoriságot biztosító VRR, a gyors és zavartalan médiatartalmak közötti váltás, valamint a képátvitelt garantáló QMS és QFT, mindez FW frissítéssel, a HDR10+ pedig a képkockák realisztikusabb megjelenítését biztosítja. A mostanában divatossá vált, és valóban hasznos, valamint jól működő hangvezérlés az Alexa és a Google Assistant alkalmazásokkal érhető el. Az RX-V4A a HD audiót a Cinema DSP 3D-vel szolgáltatja, ami a cég saját fejlesztésű rendszerének legújabb változata. Mindehhez jön még a szintén saját MusicCast Surround, amivel további Yamaha készülékek párosíthatók vezeték nélkül, valamint a YPAO (Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer), ami beállítja a legjobb paramétereket a helyiséghez igazodva. A Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D még nem fértek bele ebbe a készülékbe, illetve leginkább az árába, de rendelkezésünkre áll a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio, amik a már jól megszokott minőséget kínálják.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

Mutatós külső, hagyományos megoldások, sok szolgáltatás

A Yamaha legújabb üdvöskéje a beüzemelés kapcsán némi ambivalens érzést váltott ki belőlünk. Nagy termete eleve nem indokolt a súlyához képest, de ez még nem eredendő bűn. Talán az sem, hogy a hangerő potmétere nem a legkifinomultabb és legstabilabb, de ezt a funkciót úgy is zömmel a távirányítóval vagy a MusicCast alkalmazással fogjuk használni. A hátlapon a hangsugárzó csatlakozók alapvetően csak csupasz kábelvégeket fogadnak, ahogy ez egy ábrán is megtalálható mellettük. Ez a mára puritánná vált csatlakozási mód ugyan kiküszöbölhető, hiszen a műanyag betéteket ügyesen (facsavar belehajtásával) kipiszkálva már fogadja a banándugókat. A kijelző kellően informatív, jól is mutat, továbbá gyorsan reagál, bár kétméteres távolságból sokat már nem lehet belőle látni. Hasonló reakciókat váltott ki belőlünk a televízión megjelenő menü is, ami könnyen kezelhető, átlátható, de lehetne valamivel részletesebb is. Talán soknak tűnik a kukacoskodásunk, és nem egetverő problémákról van szó, de az elvárásaink már ebben az ársávban is jogosak, főleg a versenytársak jelentős számának tekintetében.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

A készüléket először szimplán, sztereóban hallgattuk meg, ahol elég könnyűsúlyú produkciót nyújtott, de valljuk be, nem ez a dolga. Háttérzeneként ugyan kellemes, főleg szubbasszus sugárzóval kiegészítve, de a mélyebb benyomásra vágyók úgy is klasszikus, kétcsatornás erősítőt fognak választani a piacon. A Bluetooth és WiFi kapcsolatot azért mindenképpen méltatnunk kell, mert a kapcsolódás gyors és stabil marad, biztosan sokan fogják ezt az opciót választani, ahogyan a rádiót is, amiből csak az FM csatornák elérhetőek számunkra - ez utóbbi nem a készülék hiányossága, mint tudjuk. Házimozin a kalibrálás nem volt időigényes, a cég saját szabadalmú hangoptimalizálása és a 3D-s DSP is éreztette jótékony hatását, ahogyan a hangvezérlés is. Nagyon jó dolog, hogy a háttérsugárzókat vezeték nélkül is tudjuk csatlakoztatni a MusicCast rendszeren belül, így bőven elég a frontoldaliakat csatlakoztatnunk fizikailag. Itt azért mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy ez plusz költséggel jár, ami nem is jelentéktelen, és egy ilyen ársávú erősítőnél nem biztos, hogy ennyit még szeretnénk áldozni a rendszerünkre. Az RX-V4A 5.2 csatornás erősítő, azonban a mélynyomókat csak együtt tudja kezelni, így tulajdonképpen továbbra is 5.1 jelfeldolgozásról beszélhetünk. HDMI bemenetek terén az erősítő jól el van látva, viszont kimenetek esetében bizony jöhetett volna még egy, ha a televíziónk mellett van egy projektorunk is, és oda is szeretnénk a képet továbbítani.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

A Yamaha hangkaraktere kellemes, bőven szellős és kellő részletekkel rendelkezik, a csatornákat pedig szépen elkülöníti egymástól, de ez már nem is elvárás, hanem magától értetődő a mai világban. A dupla mélynyomó jól jöhet, ha ilyen igényekkel rendelkezünk, illetve azokat el tudjuk helyezni optimálisan a szobában. Brutalitást ne várjunk, de egy ilyen kategóriájú készüléknél abszolút hiánytalanul hozza az elvártakat, tehát egy akciófilmet élvezhetőbbé tesz, koncertfelvételeken pedig biztosítja az alapot.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő

A beszédhang mindvégig érthető, a zörejek, robbanások kellő pontossággal és erővel rendelkeznek, egy 20 m2-es szobába tehát nagyjából elegendő a teljesítménye. Nem is feltétlenül állványos dobozokhoz elegendő, sőt, inkább javallott álló típust választani hozzá front téren, így neki is kevesebb energiáját veszi majd igénybe a tér megtöltése, illetve a középtartomány, valamint a testesség jobban dominálhat. Pozitívum, hogy a készülék hangja nagyon sokáig élvezhető, tényleg nem terhel minket le. Ha élcelődni szeretnénk, akkor úgy fogalmaznánk, hogy kicsi a teljesítménye, de egyáltalán nem erről van szó. A Yamaha előadása nem feltétlenül karakteres vagy erőteljes, de pontos, határozott és simulékony, és ennél sokunknak nincs is többre igénye, vagy egyszerűen nem is tudná kihasználni a jelentősebb erőtartalékot.

Yamaha RX-V4A házimozi erősítő távvezérlő

A mennyiségért áldozni a minőség oltárán

A Yamaha jelenleg legfrissebb és egyben legkisebb házimozi erősítője, az RX-V4A minőség és szolgáltatások terén a kategóriájában megfelelő, a dizájn oldalán pedig sikerült szakítani a hosszú-hosszú évekig megszokottal. Ezáltal veszített az egyéniségéből, de kétségkívül divatosabb lett. A megépítési minőségbe bele lehet kötni, találunk néhány olyan hiányosságot, ami ma már nem fér bele ebbe a belépő kategóriába sem, de ezeket az RX-V4A a szolgáltatásokkal, könnyű kezelhetőséggel, elegendő teljesítménnyel és megfelelő minőséggel pótolja. A döntés azon áll majd, hogy kinek melyik a fontosabb. Szerintünk még mindig az utóbbiak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.