Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő teszt

A család kedvence

2018. november 19., hétfő, 11:50

Yamaha audio házimozi erősítő MusicCast Yamaha MusicCast házimozi erősítő Yamaha 2016 Yamaha házimozi Yamaha erősítő házimozi teszt erősítő teszt Yamaha teszt Yamaha házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Yamaha házimozi erősítő teszt

A Yamaha Aventage sorozata hat típust tartalmaz (ha nem számítjuk a két csúcsmodellt, a különálló processzor és végerősítő párost). Az RX-A1080 ebben a vonulatban körülbelül félúton helyezkedik el. Mindig hálás dolog egy terméksor közepéről választani, mert azok a készülékek már túllépnek az induló modellek korlátain, de még nincsenek telezsúfolva presztízs - és ennek megfelelően drága - szolgáltatásokkal.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítőYamaha RX-A1080 házimozi erősítő hátlapYamaha RX-A1080 házimozi erősítő HDMIYamaha RX-A1080 házimozi erősítő belsőYamaha RX-A1080 házimozi erősítő toroid trafóYamaha RX-A1080 házimozi erősítő belsőYamaha RX-A1080 házimozi erősítő ESS Sabre ES9007S DACYamaha RX-A1080 házimozi erősítő távvezérlőYamaha RX-A1080 házimozi erősítő YPAOYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü YPAO startYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü YPAO multi measureYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü YPAO listening positionYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü parametric EQYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü BluetoothYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü setupYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü video HDMI informationYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü networkYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü audio informationYamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü optionYamaha vezetéknélküli MusicCast hangszórókYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóró

Favorit típus az Aventage szérián belül

A Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő az arany középutat képviseli a Yamaha Aventage palettán belül, ezért nem csoda, hogy a sorozat egyik legnépszerűbb tagja. Az ára még nem verdesi a csillagászai magasságokat, ugyanakkor ugrásszerűen jobb minőséget képvisel, mint a család legkisebbje, amely meglátásunk szerint méltatlanul (vagy inkább fogalmazzunk így: csupán marketing okokból) viseli az Aventage címkét. A családon belüli minőségi határvonalat jól jelzi pl. a beépített DAC gyártmánya is. A kisebb típusszámú készülékekben alkalmazott Burr-Brown DAC helyett az RX-A1080 (és természetesen az összes felette elhelyezkedő modell is) már a 384 kHz/32 bit felbontású ESS SABRE ES9007S típusú DAC-kal van szerelve. Ennek előnye megmutatkozik a nagyfelbontású audió fájlok kezelésében is. Néhány állomány esetén a maximális felbontás: FLAC (192 kHz/24 bit), VAW (192 kHz/32 bit), illetve DSD esetén 11,2 MHz.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő ESS Sabre ES9007S DAC

Felépítése, kivitelezése megfelel az Aventage modellek már jól ismert jellemzőinek: alumínium front, masszív készülékház H-alakú belső merevítővel, és stabil alaplap a közepén elhelyezkedő ötödik, anti-rezonanciás lábbal.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

A kétzónás, 7.2-es erősítő Ultra HD kompatibilis, dekódolja a Dolby Atmos és DTS:X hangsávokat. Atmos rendszer megvalósításakor a maximális kiépítés 5.2.2 lehet. Tesztalanyunk a Yamaha legnagyobb hétcsatornás házimozi erősítője, a felette elhelyezkedő, százezer forinttal drágább modell már 9.2-es. Kiterjedt hálózati és streaming funkciókkal rendelkezik: MusicCast multiroom integrálhatóság, AirPlay, Bluetooth kapcsolat és számos beépített online kliens jellemzi. Elérhető a vTuner internetrádió, Spotify, Pandora, Deezer, Napster, TIDAL.  

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü Bluetooth

A hátoldali csatlakozási lehetőségek bőségesek, hét darab, HDCP2.2 kompatibilis HDMI bemenet várja a forráskészülékek jelét. Az analóg videó kimenettel rendelkező lejátszókra is fel van készítve az erősítő, két komponens, és négy kompozit bemenete van. Az ezekre az aljzatokra érkező műsoranyagot digitalizálja, felskálázza és megjeleníti HDMI kimenetein akár 4K felbontásban is. Az analóg és a digitális hangbemenetekkel sem spóroltak: phono és hét vonalszintű sztereó RCA, valamint három-három optikai és koaxiális a választék. Hangfalcsatlakozóból kilenc pár van, külön lehet bekötni a hátsó surround és a magassági csatornákat, és a konfigurációs menüben lehet meghatározni, hogy melyik legyen aktív.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő hátlap

Újdonságok a 2018-as modellévben

Az RX-V sorozat idei modelljének tesztjében már ismertettük a Yamaha 2018-as évet érintő főbb újdonságait. Ezek mindegyikével tesztalanyunk is rendelkezik: megújult a grafikus menürendszer, és új tervezésű a távvezérlő, bár ahogy írtuk, a régebbi nekünk elegánsabbnak tűnt.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő távvezérlő

Ami előny a korábbi távirányítóhoz képest, az a gombok megvilágítása: bármelyik lenyomása esetén pár másodperce aktiválódik. Ugyanakkor egy-két gombot lespóroltak róla, pl. a műsorinfó csak a menüben való böngészéssel csalható elő. Használata azonban kiváltható a mobiltelefonra, vagy tabletre letölthető AV Controller alkalmazással.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró

A MusicCast multiroom képességet bővítették a MusicCast Surround funkcióval, így vezeték nélküli mélynyomó és háttérsugárzók csatlakoztathatók hozzá. Természetesen jelen van az idei év újdonsága, az Amazon Alexa hangvezérlés is. Ennek kihasználásához Alexa kompatibilis hangvezérlő eszközöket (mint pl. az Amazon Echo Dot Smart Device) kell elhelyeznünk a lakás különböző helyiségeiben, és integrálnunk őket a MusicCast hálózatba. Ezután pl. a nappaliból szóban (angolul) utasíthatjuk a multiroom hálózatot, hogy indítsa el a konyhában kedvenc lejátszási listánkat.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő belső

A Yamaha készülékek mindig is fejlett és széleskörű DSP funkciókkal rendelkeztek, most még erre is rátettek egy lapáttal. Két új fogalommal kell megismerkednünk ez a Surround:AI és a CINEMA DSP HD3. A továbbfejlesztett jelfeldolgozó algoritmusokkal a Yamaha új szintjét ígéri a szórakoztatásnak. Az első lényege, hogy a készülék valós időben elemzi a műsorfolyam audió jellemzőit, és az aktuális tartalomnak (dialógus, háttérzene, hangeffektus) megfelelően szabályozza a surround környezetet. Az új DSP HD3 pedig a Dolby Atmos és DTS:X hangsávok lejátszása során nem kevesebbet ígér, mint a valóság új dimenziójának korlátok nélküli, pontos reprodukcióját. Igazság szerint az ilyen jellegű, hangzatos marketing megfogalmazásokat mindig is fenntartásokkal kezeljük, és a "hisszük, ha látjuk" (pontosabban halljuk) elvet vallva, kíváncsian vártuk, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg az ígéretek.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő HDMI

Ezeken felül még további többletszolgáltatásokkal is rendelkezik az erősítő. A második zónát nem csak sztereó hanggal, hanem videóval is ki tudja szolgálni. A hátoldalon három HDMI kimenet található, kettő a fő helyiség, egy pedig a második zóna számára. De hogy ne legyen felhőtlen az örömünk, egy dologban kevesebbet tud az RX-A1080, mint az elődje. Az RX-A1070 még rendelkezett előlapi HDMI bemenettel, az idei modellen ezt már elhagyták, be kell érnünk csupán a hátoldali hét HDMI aljzattal. Ennek alighanem a felhasználói visszajelzések azon része lehet az oka, mely szerint a többség soha nem használja az előlapi HDMI bemenetet. Eláruljuk, nekünk még soha eszünkbe sem jutott, nem volt rá szükségünk, tehát egyáltalán nem sajnáljuk az eltűnését.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

Dallamok az éterből

Eddig házimozi rádióerősítő tesztjeinkben nem igazán szoktuk vallatóra fogni a készülék FM tuner egységét. Mai digitális korunkban az analóg rádiózás inkább csak hasznos kiegészítőnek számít és nem elsődleges zenei forrásnak. Az RX-A1080 azonban beépített DAB+ vevővel is rendelkezik. Ez nem tekinthető általánosnak az erősítők körében, így érdekességképpen rászántunk egy kis időt a kipróbálására. Budapesten, jónak számító vételi körülmények között, a tartozékként mellékelt "T" alakú drótantennát használva vágtunk bele a meghallgatásba. A gyors hangolási procedúra után hét csatornát fogott be a készülék. Sajnos ez sem mennyiségben, sem műsorválasztékban nem tekinthető bőségesnek. Zenei adók közül a Bartók rádióra esett a választásunk. Összehasonlítva az FM adással, valamivel levegősebb, nyíltabb hangképet tapasztaltunk. A beszélgetős riportműsorok interjúiban az analóg adásban kicsit problémásnak tűntek az "s" és "sz" hangok, a digitális változat mentes volt ettől. Bár ez nem a tuner, hanem inkább az adás problémája lehetett, mert más csatornán ezt a jelenséget nem tapasztaltuk.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

Mozi és zenei élmények

Az erősítőt egy DALI és egy Monitor Audio hangfalszettel hallgattuk meg 5.1.2 elrendezésben. Az Atmos hangsávos Roger Waters The Wall stadionkoncert néhol akciófilmeket megszégyenítő effektusait elementáris erővel, kirobbanó dinamikával szólaltatta meg. Ugyanakkor nem kezelte mostohagyermekként a szolidabb zenei részeket sem, az egy szál akusztikus gitárral előadott számban (Mother) könnyed eleganciával közvetítette a hangszer rezdüléseit. A főszereplő utazását bemutató, a koncertet meg-megszakító epizódok beszélgetései természetszerűleg nélkülözték az előadás intenzitását, de cserébe plasztikus dialógusokat prezentált az erősítő. Visszatérve a stadionba, izmos basszusokkal, erőteljes gitárszólókkal folytatódott a koncert. A közönségzajokat jól adagolva, az RX-A1080 példásan adta vissza az élő műsor hangulatát.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

A Terminator Genisys akciójelenetei alatt (pl. az iskolabuszos, majd a helikopteres üldözés) a precíz irányhatású effektek jelentősen hozzájárultak a kifogástalan moziélmény megvalósításához. A levegőben cikázó helikopterek pozíciója a nappali fizikai határain túl is jól érzékelhető volt. De nem csak a legrobusztusabb hanghatások voltak lehengerlőek, hanem a finomabb kidolgozást igénylő, összetettebb tranziensekkel rendelkező zajok is. Az iskolabusz zárt belsejében a fémtetőbe csapódó lövedékek kemény hangja, vagy a kórházi MR gép jellegzetes surrogása egyaránt valósághű környezetet teremtettek. Ezek a rövid ideg hallható, de igényesen megformált effektek nagymértékben hozzájárultak a jelenlétérzés erősítéséhez. A padlót remegtető robbanások felértek egy alapos gyomrossal. A lökéshullám ereje inkább mélyládán múlt, de a vezérlést az RX-A1080 kifogástalanul hajtotta végre. A semmiből villámgyorsan előtörő, torzítástól és dübörgéstől mentes, jól megfogott energia löket megvalósítása pazarul sikerült.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő menü parametric EQ

Folytatva a legutóbbi Yamaha teszten megkezdett gyakorlatot, bakelit lemezek hallgatására is sort kerítettünk. Az önálló előerősítővel rendelkező Yamaha Vinyl 500 lemezjátszót ismét két módon csatlakoztattuk az erősítőhöz: a phono és az egyik vonalszintű bemenetéhez. A hangzásbeli különbség most is érezhető volt a két a változat között, mégpedig az RX-A1080 saját phono fokozatának javára. Természetesebb, kiegyenlítettebb, kifinomultabb hangzása miatt a továbbiakban már csak ilyen felállásban hallgattuk a láncot. A zongora rendkívül kellemes, otthonos hangulatot épített fel, a kísérő ritmus szekció nem tolakodóan, de határozottan volt jelen végig a zeneszám teljes időtartama alatt. A hangképet elegánsan lekerekített alsó és felső tartomány jellemezte. Nem kíméletlen precizitású mérőműszerként tolmácsolta az albumot, hanem fontosabbnak tartotta az előadás hangulatának átadását.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

Multi csatornás SACD-n már jóval kontúrosabban jelentek meg a sávszélek. Homogén surround térleképzéssel minden információt igyekezett visszaadni a lemezről. Semleges stílusa nem húzott sem a mély, sem a magas tartományok felé, de kellő teret engedett, és hangsúlyt adott minden hangszernek, a basszusgitártól a cintányérok megcsendüléséig. A szólista éneke esetén a lényegre koncentrálva hozta előre az előadót, nem hanyagolva az együttes többi szereplőjét sem.

Yamaha RX-A1080 házimozi erősítő

Értékelés

Az erősítő képességeinek leltárba vétele, és meghallgatása után teljesen indokoltnak tűnik az RX-A1080 népszerűsége, mert nívós hangminőség mellett kínál bőséges szolgáltatásokat, mindezt még elérhető áron. Ha megelégszünk hétcsatornás kiépítéssel, akkor ezen a téren itt értük el a Yamaha kínálat tetejét. Az Alexa hangvezérlésre és néhány egyéb tulajdonságára rá lehet mondani, hogy hazánkban nem ezekre van a legégetőbb szükség, de a Yamaha mérnökeit nyilván nem ezek a szempontok vezették. A DAB+ tuner valóban csak érdekes kiegészítőnek tűnik, az itthoni digitális rádiózás a kanyarban sincs a digitális tévé műsorszóráshoz képest, és kérdéses, hogy az internetes elérhetőségek mellett várható-e valaha komolyabb fejlődés? Ezektől eltekintve, és csupán a lényeget nézve, bőséges csatlakozási lehetőségekkel rendelkező, fejlett multiroom képességű készülék a Yamaha RX-A1080. Hangzása mozin és sztereóban is összeszedett, dinamikus képet mutatott. Egyenletesen jó minőséget nyújtott a különböző médiumokkal, mindegy volt, hogy akciófilmet néztünk, vagy éppen zenét hallgattunk bakelitről vagy CD-ről.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.