Sharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifi és házimozi rendszer teszt

Mindent megkóstol

2012. június 5., kedd, 10:45

Sharp XL-BD601 BD-601 3D Blu-ray házimozi hifi mikro hifi házimozi hifi teszt

A vásárlók nagy része otthon ráébred, hogy frissen vásárolt, ultramodern televíziójának hangminősége finoman szólva is gyenge. E problémát átugorva, ha már úgy döntöttünk, ideje belépni a nagyfelbontás világába, nem árt arra alkalmas jelforrást is, mondjuk Blu-ray olvasót beszerezni, viszont a sok kütyü lassan ellepi a nappalit. Mi van akkor, ha olyan megoldást szeretnénk, ami elvárásainknak megfelelően lejátssza filmjeinket és zenéinket, elfeledteti velünk a TV telefon-hangszóróit, és kis helyet foglal? Ilyen alternatíva lehet a Sharp jelenleg tesztelt médiamindenese.

Sharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifiSharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifi iPhone-nal és iPad-delSharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifi iPhone-nalSharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifiSharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifi távvezérlőSharp XL-BD601PH Blu-ray mikro hifi csatlakozók

A csomagolás messziről nézve nem különbözteti meg bármilyen más, műszaki áruházban kapható mikrokészüléktől a Sharp XL-BD601PH rendszerét, a környezetbarát fedél alatt azonban jóval több lapul. Mai tesztalanyunk egy százezer forint környékén beszerezhető, rádióerősítővel felvértezett Blu-ray lejátszó, iPod dokkolóval, USB csatlakozással, és majdnem elfelejtettem, még egy pár hangfalacskát is adnak hozzá!

Zsúfolva extrákkal

Kezdeném a fejegységgel, ami tudásához képest meglepően szerény méretekkel bír, még a súlya is csekély, persze egy digitális erősítő általában nem szakítja be a padlót. Ha nem látnánk Sharp logót rajta, bármilyen más, neves hifi gyártó produktumának is feltételezhetnénk a készüléket, ahogy kecsesen elénk tessékeli lemeztálcáját, és felvillantja méregzöld fényű pontmátrix kijelzőjét. Az előlap szépre sikerült, kissé vörösréz imitáció, megérintve persze kiderül, hogy műanyag, ami ebben a kategóriában megbocsátható. Sokkal fontosabb ennél a lehetőségek tárháza, amit felvonultat a BD-601; elő-és hátlapjára is applikáltak USB-t, ami alkalmas mobil adathordozónkon tárolt médiaállományok lejátszására, a tetőlemezen, porvédő kisajtó alól iPod/iPhone dokkoló kacsint ránk. Persze iPad tulajokra is gondoltak, a dobozban található egy műanyag tartókeret is, amire rátehetjük Apple táblagépünket, ameddig az USB kábel engedi. És ez még nem minden, AM/FM aljzat vár a hátoldalon (antenna mellékelve), itt többek közt elfért egy pár csavaros hangfalterminál, aktív mélysugárzó kimenet, ha későbbiekben vadulni szeretnénk, és persze egy HDMI kimenet is (még HDMI kábelt is adnak). Tovább bányászva tesztalanyunk dobozában, rövid nejlonhámozás után ölünkbe pottyannak a fejegység mellé szánt hangsugárzók is. A ?kompakt és árbarát? jelige némiképp itt is érvényesül, ránézésre egy pár átlagos, mikro hifiknél gyakran látott, hátsó basszusnyílásos, kétutas hangsugárzóval van dolgunk. Némi bizakodásra ad okot a membránok átmérője és a valódi, textil dóm magassugárzók. Utóbbiak épsége érdekében javasoljuk beavatatlan, kisgyermekes olvasóinknak, hogy inkább hagyják helyén az amúgy nehezen eltávolítható védőrácsot, nehogy csemetéik kárt tegyenek a hangszórókban. Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy még előre csupaszított végű hangsugárzó kábelt is mellékelt, eleget akár 3-4 méteres távolság áthidalásához. Ami a távvezérlőt illeti, annak kivitele sallangoktól mentes, logikus és letisztult, minden szükséges kezelőszervet megtalálunk rajta. Most hogy átfutottunk a külsőségeken, jöjjenek a gyakorlati tapasztalatok!

Sharp bekapcs!

A Sharp BD601 üzembe helyezése gyerekesen egyszerű, nem bonyolultabb bármilyen kompakt rendszer bekötésénél. Csak arra kell ügyelnünk, hogy a hangsugárzó kábelek ne legyenek felcserélve, magukat a hangfalakat érdemes úgy elhelyezni, hogy betartsuk a sztereózáshoz javasolt távolságokat, mivel a dobozkák, mint kiderült, tudnak valamit. Mindent összevetve a képi/hangi világgal tapasztaltak felülmúlták várakozásainkat - erre még kitérünk - örömmel konstatáltuk, hogy a stílusos borítás értékes belsőt rejt. Kezelhetősége szinte hibátlan, a források késlekedés nélkül, azonnal rendelkezésünkre állnak, Blu-ray lejátszás esetén kell csak némi türelem, ami csak a többi funkcióhoz képest lassú, más lejátszókhoz viszonyítva szinte fürgének nevezhető. A sok pozitívum mellett apró furcsaságot is tapasztaltunk az előlapi ?Eject? gomb használatakor valamiért a készülék lemeztálcája nem mindig hajlandó előmerészkedni,  ezért ha működtetni szeretnénk az optikai egységet, inkább a távvezérlőt használjuk, annak utasítására tesztalanyunk engedelmesen reagált. Remélhetőleg egy firmware frissítés megoldja a hibát. A Sharp BD601 menürendszere trendi és HDMI kábelen is, ahogy kell, nagy felbontással jelenik meg, letisztult és logikus (amennyiben tudunk angolul), kialakítása nem meglepő módon a gyártó népszerű TV-készülékeinek kezelőfelületét idézi. A jellegzetes Sharp felépítés velejárója az aprócska betűkészlet, ami problémás lehet, ha ideális nézési távolságon kívül tartózkodunk. Saját tesztkörnyezetünkben, 42 colos Samsung LCD televíziótól kb. háromméternyire még nem volt gond. Habár a készülék hőtermelése hosszabb filmezések, zenehallgatás után is csekélynek bizonyult, mégsem tanácsos szűk helyre tenni, részben a megfelelő légáramlás, és a tetőlapi dokkolóhoz való hozzáférés miatt.

Kompakt szórakozás

Talán A/V szolgáltatások terén sikerült legjobbra a Sharp médiamindenese. Nekünk azért tetszett, mert tucatnyi extrája mellett is kihozták a kategóriához képest nagyszerű jelminőséget, legjobban képi világával lepett meg bennünket. Főleg az volt mókás, hogy még a hagyományos DVD-filmek képét is mennyire feljavítja, élessé teszi, és a részleteket kiemeli anélkül, hogy rontana az anyag nézhetőségén. Példának okáért a több mint tíz éve kiadott Leon a Profi DVD-t nézve Jean Reno viharvert arcán egyenként gördülnek az izzadtságcseppek, minden ránca külön kivehető. Nincs másképp egyik kedvencem, a szintén DVD verziós Kill Bill esetében sem, Uma Thurman ruháján a vérfoltok árnyalatosan láthatóak, a szamuráj kard fénye szinte bántja szemünket, aggódva figyeljük, nehogy kettévágja a televíziót, közben a háttérben. A félhomályban minden egyes japán rosszfiú tekintete tisztán látható. Blu-ray lemezekkel nincs ilyen jellegű ?ugrás?, viszont most tűnik fel, hogy a DVD esetében nem láttunk ennyire finom bőrárnyalatokat, persze a kéklézeres médiumokon egyébként sincs mit javítani. Nincs elmosódás, szilárd képkövetés valósul meg animációs filmeknél, Gerard Butler szakálla akár mű, akár nem, épphogy kiveri a szemünket, miközben ordítani kezd a 300-ban és hagyományos felvételeknél is ez a realitásérzet állandósul. A 3D lejátszás szintén hasznos extra, tulajdonképpen egy alapszintű 3D-s Sharp Blu-ray lejátszóval egyenértékű, ami tesztalanyunk árfekvését szem előtt tartva korrekt. Viszont apró észrevételünk támadt nagyfelbontású filmezés közben, egészen halk jeleneteknél hallható, enyhe motorzaj jön az olvasófej környékéről, feltehetőleg a nagy mennyiségű adat megdolgoztatja az elektronikát (DVD-nézéskor szinte néma marad). E jelenség inkább kicsi szobákban, csendes filmezéseknél lehet zavaró. Mindent összevetve a BD601 teljesen alkalmas arra, hogy élvezni tudjuk a nagyfelbontás előnyeit, és még hangsugárzókat is kapunk mellé. Apropó, a hang! Tulajdonképpen egy jó, dinamikus, tiszta hangot kapunk, kicsivel jobbat az átlagnál, persze a Sharp BD601 nem arra készült, hogy audiofilek elismerését zsebelje be. Akinek még nem volt otthon sztereója, valószínűleg a Sharp-féle hangzást is bőségesnek találja, a TV hangszóróihoz képest pedig kész felüdülés. Filmezés közben izgalmas, részletes és dinamikus hangot hallottunk, keményebben hajtva, igazán nagy robbanásoknál kicsit érezni lehetett a kabinetek puritán, üreges jellegét, de normál hangerőn teljesen bele tudtunk feledkezni a filmekbe, főleg párbeszédhangok visszaadásában jeleskedtek a fekete dobozok. Zenehallgatásra is alkalmas a BD-601, már amennyiben háttérzenei célra, alkalmi bulizásokra és nem szimfonikus hangversenyekben való elmélyedésre használnánk, felbontása a komoly rendszerekkel nem kelhet versenybe, ez a kiváló ár/érték arányért tett kompromisszum. No meg a ?tonnányi? extráért.

Ajánlás

Próbatételei során, kisebb bizonytalanságok ellenére remekül szerepelt a Sharp XL-BD601PH, a gyártó bebizonyította, hogy az alacsony ár nem feltétlenül takar gagyi hardvert. Ajánlani tudjuk azoknak, akik szeretnének egy igazi otthoni szórakoztató központot kisebb helyiségbe, anélkül, hogy csillagászati összegeket áldozzanak többcsatornás házimozi rendszerre, lejátszóra, hangsugárzókra. A Sharp instant módon szállítja azon összetevőket, amelyekre valamennyi átlagfelhasználónak szüksége lehet, szerény költségvonzat és csekély helyigény mellett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.