Samsung HT-D5530 házimozi rendszer teszt

2012. június 19., kedd, 12:55

Samsung HT-D5530 házimozi Samsung házimozi házimozi szett házimozi rendszer 3D Blu-ray audio

A Samsung otthon van az egydobozos házimozik megalkotásában. Egyre másra viszik piacra az újabbnál újabb összeállításaikat, itt van nálunk az egyik jelenleg kapható, HT-D5530-as jelzésű egydobozos rendszer. Nézzük, annyit kapunk-e amit várunk, ettől a középkategóriás berendezéstől?!

Elhatároztam, hogy ezt a terméket egy egészen más módon fogom bemutatni, mint az eddig tesztelt összes készüléket. Ezúttal a dobozból való kicsomagolás közben szerzett élményeimet fogom leírni, és a kedves Olvasók elé tárni.

A központi egység szép nagy. Az alján ?Made in Romania? felirat (mik derülnek ki?!), fogyasztásra pedig 70 watt van feltüntetve. Széles, és ugyanakkor jó mély, súlyra közepesnek mondanám. Teljesen fekete, a készülék közepén egy csík húzódik végig. A vonal felett tükröződő zongoralakk, alatta pedig matt fekete a borítása. Szemből nézve baloldalon láthatjuk a márkajelzést, azon kívül egy furcsa alakú gombszerűség van jobboldalon, amin közelebbről megvizslatva egy + és egy ? jelet találunk. Középen egy kis kitüremkedés van kialakítva, olyan, mintha egy hordozófül lenne. Ezen kívül semmit nem látunk rajta, se lemeztálcának, se nyitó- vagy bekapcsológombnak nincs nyoma. Letisztult, egyben érdekes forma, kíváncsi vagyok, hogyan is működik. Felül 3D Blu-ray felirat hirdeti a D5530 legfontosabb tulajdonságait.

A hátulja is szép, szellős, tágas, minden rajta van. Jobbszélen, a ventilátor mellett megszokott, egyedi csatlakozású hangfalportokat találunk (így téve lehetetlenné a gyári kábelek leváltását, bár ahogy látom más Samsung hangfalakkal mintha kompatibilis lenne). Mellette audio bemenet, és video kimenetek, egy Wireless bemenet társaságában, amihez gondolom az egységet megtalálom a dobozban. Van rajta még 2 HDMI be-, 1 kimenet, iPod, LAN-, és USB csatlakozó. A tetején hatalmas matrica reklámozza a 3D kép mellett a 3D hangélményt, a netcsatlakozással létrejövő Smart kapcsolatot, és a 2 HDMI bemenetet.

A mellékelt kábelek szokás szerint a ?hanyagolható? kategóriába tartoznak, és a különböző nyelvű használati útmutatók is mondhatni egy félhónapnyi tüzelőanyagot biztosítanak vegyestüzelésű kazánunkba (mivel egyikük sem magyarnyelvű).

A távirányító szép, Samsungos. A gombok izgalmasak, mivel pontosan ugyanolyan az alakjuk, mint maga az irányító, így tökéletes egységet alkotnak. A külalakjuk bár egyforma, a formájuk változó: kisebb, nagyobb, hosszabb, rövidebb, így kényelmesen el lehet igazodni a túlzsúfolt irányítón, és mindig meg lehet találni azt a gombot, amire szükségünk van. A lejátszásvezérlő gombok ráadásul fluoreszkálós anyagból készültek, így azokat sötétben is láthatjuk.

A hangfalak

A kicsomagolás következő tárgya a passzív kialakítású mélynyomó, oldalán 16 centiméteres hangszóróval, hátulján reflexnyílással. Az eleje gyönyörű zongoralakk felületű, a jobb szélén függőleges, matt színű csíkok húzódnak végig. A hangszóró kis mérete miatt kifejezetten kíváncsi vagyok a hangjára, mert elméletileg minél mélyebb hangot akarunk kicsikarni, annál nagyobb felületű hangszóró kell (bár erre a fizikai alaptételre néha rácáfolnak a technológiai fejlesztésekkel).

Egy igényes iPod dokkolóegységet is kapunk, sőt, a tápkábel zavarmentességét biztosító óriási méretű vasmagot is nekünk kell a madzagra rápattintani.

Nézzük a talán leglényegesebb alkotóelemeket, a hangfalakat.

Kezdjük a hátuljával: mindegyiket egy vertikálisan csíkozott műanyag takar, ami pont olyan, mint az imént említett szubláda jobbszélén lévő műanyag. A többi oldala zongoralakk borítású, és az eleje, hát? ámulatbaejtő. A hangszórókon nincs rács, így szabadon sugároznak. A frontok magas lábakat kaptak, így rendes, állóhangfalak méreteivel vetekednek.

A háttérsugárzók kicsi, téglalap alakúak, nem nagyobbak, mint egy átlagos mobiltelefon doboza. Úgy fogalmaznék, a maszkulitásomat megőrizvén, hogy cukik. Egyetlen hangszóró van bennük, ami 7 centiméteres. A doboz falra szerelhető, és ráadásul hangolónyílás(!) is van rajta!

A center hagyományos felépítésű, 2 darab 5 centis mélyközép, és 1 dóm hangszóróval. Alakra pont olyan, mint a szett többi darabja: elegáns, és egyben trendi is. Az alján átlátszó gumilábak vannak, amik segítségével roppant kényelmes az elhelyezése.

A frontok, mint említettem, jó magasak. 4 darab hangszóró van bennük, a dóm pont fülmagasságban helyezkedik el. A hátulján egy nútban fut a hangszóróvezeték, ami az elegáns kinézetet szolgálja. Ez is falra szerelhető, ha nem akarjuk a lábát használni, és úgy is jól néz ki.

Összeszerelve

A vezetékek bekötése a színjelölések miatt gyerekjáték, pár perc alatt kivitelezhető. A tápkábel csatlakoztatása után egy szép fehér karika jelzi a központi egységen a bekapcsológombot, amit ha lágyan megérintünk, életre kel a masina. Középen egy halovány fehér fény világítja meg a lemeztálca helyét, fölötte pedig sorban megjelennek a vezérlőgombok. A lemezmechanika az egyre gyakoribban előforduló ?beszippantós?, ami kifejezetten előnyös, mert így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy esetleg lerúgjuk a tálcát.

A menü rögtön megfogott. Bár kis felbontású (a pixeles betűkből azt veszem ki, hogy talán 1024x768 lehet), nagyon színes, animált menüpontokkal teletűzdelt. Mondjuk ha 1920x1080-as felbontásúra készítették volna (mert ugye a Blu-ray lejátszót arra tervezték, hogy Full HD kijelzőn fogjuk használni?), akkor megkapná a maximális pontszámot a kinézetre, így sajnos kénytelen vagyok ebből levonni. Amúgy nagyon jól elszórakozik vele az ember: a netcsatlakozónál a földgömb forog, ahogy a beállításokat jelképező fogaskerék is őrült pörgésbe kezd, ha rámegyünk a kurzorral, a bemenetválasztóknál megjelenő 3 RCA kábelvég pedig aranyosan ugrálni kezd.

Az internetre csatlakozást egy pillanat alatt megoldotta, itt jegyezném meg, hogy sajnos nem jár vezetéknélküli külső modul a gépezethez, ez csak kábellel lehetséges. Pár másodperc alatt már fent is van a neten a kis gépünk, és indulhat is a Smart szolgáltatás. A böngészés roppant egyszerű, a címeket és felhasználóneveket SMS-szerűen, a számgombokkal tudjuk bepötyögni. A YouTube-on nagyon egyszerű a keresés az automatikus szövegkiegészítő segítségével, amit sajnos egyelőre nem lehet magyarra váltani (hátha lesz hozzá szoftverfrissítés). A menünek viszont van magyar nyelve, és széleskörű beállításokat tesz lehetővé. Meg kell jegyeznem, hogy kifejezetten gyorsan lehet bármihez is hozzáférni, nagyon jó szoftverrel rendelkezik ez a házimozi.

Hálózat

A hálózaton lévő számítógépek tartalmát a Saját eszközök között találjuk. A megosztott fájlokat könnyedén megtalálja, és már játssza is, legyen szó akár videóról, akár audióról. A videók szépek, kristálytiszták, élesek, a felirat (ha van) félkövér betűtípussal jelenik meg, pontosan, könnyedén olvashatóan. A Király beszéde tömörített verziójában például kifejezetten nagyszerű a felirat, illetve a képméretarány is kihasználja a televízió teljes méretét. A jelenetben, amikor Colin Firth apjával, V. Györggyel beszél a karácsonyi köszöntőbeszéd után, a centerből hallunk minden egyes szót, miközben a bal frontból, éppen csak hallhatjuk az óra tik-takkolását. A hangkép részletes, sokkal jobb, mint ami az ilyen jellegű rendszerek hangszóróiból megszokott.

Lejátszás közben szinte semmi zaja nincs a hátul lévő ventilátor aktív működése ellenére.

Lemezteszt

Az Aliens részletgazdagságára nem lehet panasz, a kép szinte tökéletes (pedig ?csupán? egyrétegű lemezre van kiírva a film, vagyis a maximális bitráta 25-30 Mbps). Gyönyörű a köd, a fények nem homályosítják a sötét hátteret, pontosan és tisztán látszódik a fényforrás. A 2. jelenetben Burke szürke, csíkos öltönye sem okoz problémát a megjelenítésben (általában az ilyen ruhadarabok mosódni szoktak), még a mozgás közben is éles marad a kép. Nos, el kell mondanom, hogy ez az egyik kedvenc filmem, és nem egyszer láttam már, mégis a Samsung előadásmódjában egészen a jelenet végéig libabőrös voltam, annyira magával ragadó volt a hangi- és képi élmény.

A következő film, Harry Potter: a Halál Ereklyéi 2. részében a titkos, ?Piertotum Locomotor? varázsige elhangzásakor az iskola védői felsorakoznak a bejárat előtt. Az egyik legsötétebb film egyik leggyönyörűbb jelenetében szinte azt is észre lehet venni, hogy digitális háttér előtt mozognak a színészek. A megjelenítésről el kell mondani, hogy a feketének több árnyalatát is meg lehet figyelni, pedig nem mai darab a kijelzőm. A kép tiszta, éles, a hang nagyszerű, magával ragadó, erős érzelmi kifejezőerővel bír, szinte a helyszínen érzi magát az ember. Ezek természetesen csak az egydobozos házimozirendszerek viszonylatában érvényes és alkalmazható jelzők.

A gép 2-3 perc szünet után képernyővédő üzemmódba kapcsol, a hűtését is leállítja, egyetlen gombnyomásra azonban életre kel. A jelenetek között gyorsan vált, a hangsáv vagy felirat váltásánál azonnal látjuk és halljuk az újonnan kiválasztottat. Összeségében elmondható, hogy roppant gyors a lejátszó.

1-2 aprócska hiba azonban mégis van. Például filmlejátszás közben jellemzően csúszik a hang 1-2 másodperccel. Ezt egyszerűen orvosolhatjuk pár másodperc előre- vagy hátratekeréssel: a hiba eltűnik, a szinkron szájra kerül, és többet nem is jelentkezik. Hibának találom azt is, hogy a készülék nem jegyzi meg a lemezek tartalmát, illetve azt, hogy az adott filmet hol hagytuk abba. Ezt csak azzal az adott filmmel kapcsolatban jegyzi meg, ami éppen bent van a lejátszóban.

A végjáték

A Samsung egydobozos házimozija többféle hangfal kombinációban is megvásárolható, kisebb és nagyobb méretben, egy átlagos, 15-20 nm-es nappaliba ajánlom (pl. panellakás), nagyobb méretűhöz sajnos nincs elég hangereje. A hallottak és látottak után kíváncsi lettem az árára, és nagyon meglepődtem a keresés eredményén. A HT-D5530 130 ezer forint körüli árát figyelembe véve a készülék ár/érték aránya magasan csillagos ötös, nem is tudom, mikor ajánlottam bármilyen készüléket is ilyen mértékben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.