NAD M15 HD2 AV surround előfok és M25 7 csatornás házimozi végfok teszt

Nadmester

2013. január 24., csütörtök, 19:10

NAD NAD házimozi erősítő végfok előerősítő NAD Master M15 M25 házimozi audio MDC

Több évvel ezelőtt mutatkozott be a hazai közönségnek a NAD M-sorozata, melyet a legendás személyiség, Bjorn Erik Edvardsen (BEE) vezette csapat tervezett "A zene mindenekelőtt" felfogásban. Különleges mérnöki munka, művészi kivitelezéssel.

A tervezők a legfelsőbb készülékosztály számára új formatervet is alkottak, ám ez alapvetően a NAD-tól megszokott arisztokratikus és letisztult külsőt viszi tovább. De nem csak a készülékek megjelenése, a súlyuk is tiszteletet parancsoló! Ezt részben a tekintélyes méretű Holmgren hálózati trafók - nem véletlen a többes szám - okozzák, hiszen az igazán ütős mutatványhoz megfelelő energiaellátás is kell. Felépítés tekintetében a transzformátorok C vasmagra tekercselt típusok, egyedi gyártással.

NAD M15 HD2 AV házimozi processzorNAD M15 HD2 AV házimozi processzorNAD M15 HD2 AV házimozi processzor hátlap MDC upgrade-elNAD MV 15 MDC Upgrade Modul M15 HD2 AV házimozi processzorhozNAD MV 15 MDC Upgrade Modul M15 HD2 AV házimozi processzorhozNAD M15 HD2 AV házimozi processzor belsőNAD M15 HD2 AV házimozi processzor előlapNAD M25 hétcsatornás házimozi végfokNAD M25 hétcsatornás házimozi végfokNAD M25 hétcsatornás házimozi végfokNAD M25 hétcsatornás házimozi végfok hátlapNAD M25 hétcsatornás házimozi végfok slotNAD M25 hétcsatornás házimozi végfok belsőNAD M56 Blu-ray lejátszóNAD M56 Blu-ray lejátszóNAD M56 Blu-ray lejátszó hátlap

A NAD M15 HD2 AV előfok külön-külön tápegységeket tartalmaz, az analóg hang, a digitális és a videó áramkörök részére. Az M25 végfokban 100 000 ?F kapacitású 100 V-os elektrolit kondenzátorok biztosítják a stabil és zajtalan egyenáramot. A készülékek emberes súlya másfelől a masszív előlapoknak, rezgésmentesen kialakított vastag házszerkezetnek is köszönhető. Mint azt már régóta tudjuk, az elektronikai alkatrészek bizony többé-kevésbé érzékenyek a rezgésekre, így egy kicsit a készülékház és a lábai is részét képezik az elektronikának.

Az ész: NAD M15 HD2 AV surround előfok

A NAD Master sorozatánál fő tervezési szempont volt az extrém alacsony zajszint a hangáramkörökben. Mindez elengedhetetlen, hogy a 24 bit/192 kHz felbontású kettős-differenciál Burr Brown konverterek dinamikai lehetőségét kihasználhassuk. A digitális részleg központja a Motorola 300 MIPS (millió-művelet-per-másodperc) sebességű DSP-je. Megtaláljuk benne a Dolby TrueHD DTS-HD Master Audio, DTS 96/24, DTS Neo6, Dolby Pro LogicIIx dekódereket, továbbá a THX szabványnak megfelelő processzusokat is. Az M15 természetesen nem csak 7.1, hanem 6.1 és 5.1 konfigurációban is működik, rendkívüli flexibilitását a precíz szubbasszus kezelés - a hangcsatornánként állítható keresztváltó - teszi teljessé. 6 db HDMI bemenettel, és 2 db kimenettel rendelkezik (ARC funkcióval), mellettük egy Ethernet portnak is jutott hely, tehát naprakész a hardver.

NAD M15 HD2 AV házimozi processzor hátlap MDC modullal

A kimagasló minőség elérése érdekében olyan apróságokra is odafigyeltek a tervezők, mint az OSD rendszer teljes(!) kikapcsolása annak inaktív állapotában.

És ha már a menürendszernél tartunk, reméljük nem találják nagyképűnek a hozzáállásunkat: mert ha egy erősítőt vagy BD-játszót, mi sokat tapasztalt tesztelők nem tudunk kapásból, pillanatok alatt beállítani, akkor ott bizony már gondok vannak a készülékkel. Az M15 HD2 üzembe helyezése előtt vagy alatt bele sem kellett pillantani a kézikönyvbe, pedig előkészítettük. A videó képességekkel kapcsolatban feltétlenül megemlítendő: hogy a készülék Sigma VXP áramköre képes SD-HD konverzióra a különféle be- és kimenetek között, akár 2048x2048 képpontos felbontásig. A használatot egyszerűvé teszi a megfelelő méretű, jól olvasható pontmátrix kijelző és az ergonomikusra, felhasználóbarátra tervezett HTRM távirányító, amin szintén megjelenik több fontos, a beállításokat megkönnyítő olvasnivaló.  Igen, a kézi készülék írásban kommunikál kezelőjével és programozás céljából USB-vel csatlakoztatható számítógéphez.

NAD M15 HD2 AV házimozi processzor belső

Manapság nem létezhet valamirevaló házimozi erősítő vagy processzor valamilyen automatikus önbemérő és szobaakusztika korrekciós rendszer (EQ) nélkül. Legtovább a legfelsőbb kategóriás készülékek tervezői álltak ellen a ennek a "divatnak", amiről azért még folyik némi vita, hogy feltétlenül szükséges-e, vagy inkább a helyiséget alakítsák ki tulajdonosaik a zenehallgatásra és házimozizásra ideálisnak. Nos, abból még senkinek nem származott kára, ha Audyssey MultEQ Pro állt rendelkezésére a készülékében, a használata nem kötelező. Szerintünk az esetek döntő többségében pozitív hatása van a hangzásra.

Az erő: NAD M25 7 csatornás házimozi végfok

A THX Ultra2 minősítésű végerősítő valóban kétemberes darab, nem spórolták el belőle az anyagot. A tápegységről már esett szó, a fent említett ultra alacsony zajszint erre is érvényes, ám még jó néhány említenivalót tartogat az M25.

NAD M25 hétcsatornás házimozi végfok

Hét független "monoblokkja" A-osztályú végerősítő-fokozatokat tartalmaz, JFET bemeneti fokozatokkal. A tervezők PowerDrive névre keresztelték a konstrukciót, melyet teljesítmény-generátornak nevezhetnénk. Ezt úgy lehet értelmezni, hogy az erősítőfokozat a különféle terhelő impedanciák esetében is mindig a lehető legnagyobb kimenő teljesítményt biztosítja. Akár 2 ohmos terhelés esetében is képes hosszú távú üzembiztos működésre, igen kis torzítás mellett. Az adatok szerint mind a hét hangcsatorna 160 W-os kimeneti teljesítmény mellett sem éri el a harmonikus torzítás a 0,03%-ot a teljes frekvenciatartományban. A specifikáció 2 ohmra, 540 W-os impulzus kimenő teljesítményt is megad.

NAD M25 hétcsatornás házimozi végfok belső

A belső kábelezést úgy alakították ki, hogy ne jöhessen létre földhurok a blokkok között.

Újdonságnak számít a végfokok hűtőbordája, mely hullám formájú. Az így elért felületnövekedés 34%-os, mely jelentősen megnövelte a hatékonyságot a jó hőátadást.

Érdemes megemlíteni még itt a Soft Clipping áramkört (a hátlapon kapcsolható), amely az esetleges túlvezérlések esetén megkíméli a hangszórók lengőtekercseit a négyszögjelektől és ezzel a tönkremenéstől.

NAD M25 hétcsatornás házimozi végfok hátlap

Meghallgatás

A NAD házimozis csúcsmodelljeit a NAD M56 Blu-ray-lejátszóval vettük górcső alá. Hogy a hang is megszólaljon Polk Audio LSiM és ELAC 240 BE hangfalszetteket csatlakoztattunk  a végerősítőhöz. Kivételt képeztek a Velodyne szubládák, amiket magától értetődően a processzor kimenetei vezéreltek.

NAD M56 Blu-ray lejátszó

Először sztereó műsoranyagot hallgattunk.

Naxos - Verdi: Trubadúr. Ezen a felvételen jól megtapasztalható a NAD erősítő precíz térleképzése a nagy létszámú zenekar és a sok énekes közreműködése révén. A tér nem csak széltében, de mélységében is határozott volt, a leghangosabb részekben sem borult fel az egyensúly.

Karikás: Átokdal című felvételén a hangkép frekvenciatartománybeli egyensúlyát jól meg lehet vizsgálni. A különféle hangtartományú hangszerek mindegyike megfelelő dinamikával és részletességgel szólalt meg. A zene egységes egészként szólt, ugyanakkor a zenészek térben tökéletesen elkülöníthetőek voltak.

Üllői úti fuck - Holland rémület. Eme rockzenei részlet jól demonstrálja, hogy egy megfelelő méretű hangdoboz, egy megfelelő teljesítménytartalékokkal rendelkező erősítő mögött elképesztő mélyhangokat tud produkálni. A basszusgitár kiváló tranziensekkel és elementáris erővel szólalt meg. Semmi nyoma erőlködésnek.

Carmina Burana (96/24) High Definition lemezén olyan hangokat is meghallottunk, amikre eddig még nem figyeltünk fel. Ilyenek például mindjárt az első jelenetben a kerekek nyikorgásai. A kórus hangja rendkívül részletes, transzparens.

A Bécsi Filharmonikus Zenekar újévi koncert-jén a koncertterem atmoszféráját hihetetlen módon adja vissza a surround hangfelvétel. Ez nem a látványos effektszerű térélményt jelenti, hanem egy nagyon is valós térben, kiváló jelenlétérzetre kell gondolni.

A Feet of Flames koncertfelvételen Michael Flatley cipőjének kopogása a rendszer tranziens átvitelét teszi igazán próbára. Ám itt is csak dicsérni lehet a készülékek mélybeli kvalitásait, a színpad dobogása még aktív szubbasszus láda nélkül is kiválónak mondható.

Filmek

NAD M15 M25 és M56Azt hiszem, a NAD képességei nem (csak) a látványos - sokat demózott - jelenetekben tűnnek ki igazán. A Matrix-ban amikor Trinity a diszkóban Neo fülébe suttog, mindent tökéletesen hallhattunk, mialatt maximálisan érezhetjük a zenét és a klubot magunk körül. Kiváló a beszédérthetőség! De említhetnénk a főnök irodájában az ablakpucolást is. Aki mégis inkább az akciójeleneteket nézi, az pedig nyugodtan számolgathatja a lehulló töltényhüvelyeket - persze hang alapján!

Star Wars I. Amiért újra és újra feltesszük ezt a tesztanyagot, az a következő: egy jó pár évvel ezelőtti tesztben egy másik kiváló erősítőnél fedeztük fel, hogy a fogatverseny jelenetében mennyire érvényesülnek az alákevert zenék. Nos, ebben a kavalkádban egy nagyzenekari darabot hűen tolmácsolni, tapasztalataink alapján valóban csak néhány igazi nagyágyúnak sikerült.

Ez a NAD rendszer egy újabb a kevesek közül, mely ezt a - jogosan szőrszálhasogatónak nevezett vájtfülű - próbát is kiállta.

Ajánlás

A NAD M15 HD2 AV-M25 párosa az igazán maximalista igényeket is kielégíti. Ebben a kategóriában már nem nagyon lehet elválasztani a házimozit és a zenehallgatást. Minden műfajban válogatás nélkül kiváló produkciót kapunk tőle. Bátran ajánlható az igényes zenei vagy akár filmes ízlésű vásárlóknak.

Azonban érdemes néhány fontos dologra odafigyelni: a végfokok nagy energiatartalékokkal rendelkeznek, így érdemes masszív, nagy terhelhetőségű hangfalakkal használni (legalább a front L/R pozíciókban).

Mindezek mellé viszont olyan szubbasszusra van szükség, mely valóban képes a legalsó tartományok lesugárzására, hogy valóban pluszt tegyen a hangképhez, és ne rontsa el azt.

Egy ilyen rendszer esetén érdemes a hangrendszer elhelyezésével eljátszani és megtalálni az optimális helyet. Nagyon fontos a jó beállítás is, hogy valóban azt nyújtsa a rendszer, amit eredetileg a felvételek hordoznak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.