Marantz SR6009 házimozi erősítő teszt

2015. január 5., hétfő, 15:20

Marantz audio házimozi erősítő SR6009 Marantz erősítő Marantz házimozi házimozi erősítő házimozi teszt Marantz teszt erősítő teszt házimozi erősítő teszt Marantz erősítő teszt Marantz házimozi erősítő teszt

Mit tud a Marantz második legnagyobb integrált házimozi rádióerősítője? Vajon nevét, vagy a tudását kell inkább megfizetnünk?

Az SR6009 jelenleg a Marantz kínálatának második legnagyobb integrált házimozi erősítője. Jól felszerelt 7.1-es rendszer, sokoldalúan konfigurálható csatornakiosztással és 7 db, egyenként 185 watt (erről még ejtünk néhány szót) leadására képes végfokkal. Ebben a típusban is találunk akusztikai kalibrációs szoftvert, méghozzá az Audyssey MultEQ XT verziót, ami már 8 mérési pozíciót használ és nagyfelbontású hangszín korrekciót végez. Ha pedig ez nem lenne elég, ehhez a modellhez már rendelhetünk szakember által elvégzett MultEQ Pro kalibrálást is. Ilyenkor a mérési pontok száma, 32-re is emelkedhet. (a MultEQ Pro kalibrálásról korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk)

Marantz SR6009 házimozi erősítő hátlap

Az SR6009 gazdagon meg van töltve csatlakozókkal és szolgáltatásokkal is. A hátlapon sorakozik 7 db HDMI be- és 2 db ARC-képes kimenet. Itt van még 5 pár sztereó bemenet, 1 pár lemezjátszó (MM) csatlakozó, 7.1 bemenet, második zónának és házimozi végerősítőnek fenntartott, 7.2 előfok kimenet, analóg kép be- és kimenetek, 4 digitális hangbemenet, egy sor trigger aljzat, RJ45, RS 232 vezérléshez és két cserélhető antenna a WiFi és a Bluetooth számára. No meg itt van az összes hangfal csatlakozó is, amikből a hátsó háttér csatornák akár B hangfalpár, vagy kettős kábelezés céljára is bevethetőek.

Marantz SR6009 házimozi erősítő

Az előlap csatlakozóit egy elegáns, lehajtható fedél rejti el. Itt vár természetesen a fejhallgató, mérőmikrofon, USB és HDMI bemenet, sőt, analóg kép és hangbemenetnek is jutott hely. Persze a fedél rejtekében megbújik néhány gomb is, de ezek nem olyan érdekesek. Sokkal inkább érdekes, hogy az erősítőn szokatlanul apró kijelzőt találunk, a Marantz formatervezői által oly szívesen használt, kerek ablakocska mögött. Itt nekiállhatnánk arra panaszkodni, hogy ez mennyire nehezen olvasható távolról, de a hangerő és forrásválasztó gombokkal azonos átmérőjű kis ablak, no meg az előlap egésze, annyira jól néz ki, hogy egyszerűen nincs szívünk kötekedni vele.

Marantz SR6009 házimozi erősítő kijelző

A belső jellemzőket vizslatva láthatjuk, hogy benne van a megszokott Dolby Digital és DTS dekóderek sora, került bele online rádió, Spotify és DLNA is. A WiFi és Bluetooth csatlakozás mellett van Apple-féle AirPlay is. Ahogyan az ma szokás, USB-n keresztül telefonról vagy pendrive-ról is lejátszhatunk fotókat és zenét is. A hangformátumok sorában pedig egyebek között ott szerepel a nagyfelbontású, (192 kHz/24 bit) FLAC, ALAC és WAV is, valamint a DSD, ami mind nagyon vonzó!

A Marantz és Denon erősítők sajátossága, a Flickr alkalmazás, amit mi a mai napig furcsállunk. Ugyanakkor zenehallgatás mellé is választhatunk képforrást, így például a nyaralásunkon készült fotók nézegetése közben szólhat tetszés szerinti zene is, ami akár hasznos is lehet.

Talán már így is túl hosszan részleteztük az erősítő tudását, pedig még szinte bele sem lendültünk. Az SR6009 egyszerre jól felszerelt, praktikus, átgondolt. Egyszerűen, tetszik!

Mi az, ami nem került bele?

A Dolby Atmos és az Auro-3D teljesen kimaradt a gépből. Hiányzik? Nekünk nem, mert ilyen áron mi még nem érezzük fontosnak ezeket a sokcsatornás formátumokat. Hiányozni fog valaha is? Na, ez egy jó kérdés. Ha azt nézzük, még évekkel a Blu-ray lemezeken kiadott 7.1 csatornás, filmek elterjedése után is, a legtöbb eladott házimozi erősítő végül csak 5.1-ben üzemel, ezért úgy érezzük, ez később sem lesz nagy gond. Az Atmos és az Auro-3D is, még hosszú ideig a felsőkategóriás házimozi rendszerek világában marad. Aki külön moziszobát épít, az válogasson a nagyobb modellekből!

Az erősítőt vizsgálva, két fontos dolgot kell, még megjegyeznünk. Az egyik, hogy az SR6009-re köthetünk külső végerősítőt, amivel egyrészt nagyobb teljesítményhez juthatunk, másrész pedig, azzal, hogy tehermentesítjük a rendszert, akár még a hangminőségben is elérhetünk bizonyos szintű javulást. (persze csak akkor, ha a végerősítő is megfelelő minőségű)

A másik fontos paraméter az erősítő teljesítménye, ami ? papíron - csatornánként 185 watt. Ez szigorúbb mérési (és minőségi) feltételek mellett, sztereóban, már csak 110 watt. A Marantz ráadásul 70 %-os teljesítménygaranciát vállal az 5.1-es használatra, ami csatornánként még mindig több mint 70 wattot jelent. Bizony gyorsan eljutottunk a 185-től a ~70 wattig. Persze ez összesen több mint 350 watt, aminél akár többet is kicsikarhatunk a erősítőből, ha nem zavar egy kicsivel nagyobb torzítás.

Na, igen! Leírva nem hangzik túl jól, de tulajdonképpen nagyon is korrekt ez az adat. A gond inkább az, hogy hirdetések nem szoktatnak hozzá minket a valósághoz. A legtöbb reklám csak azt ígéri, hogy a legapróbb erősítő is több ezer wattot zúdít majd ránk?

?Mi meg csendben morgunk.

Amikor a Marantz műszaki adatait olvassuk, feltűnik a 70 % garancia nevű jellemző, kicsit felfortyan az agyunk. Ahogy azt már sokszor leírtuk, a reklámozott és a ténylegesen kihasználható teljesítmény a legtöbb házimozi erősítő esetében köszönőviszonyban sincs egymással. Ez pedig nem egy gyártó, hanem a teljes ipar és persze a benne dolgozó marketingesek bűne. A Marantz állítása pedig, ha felületesen olvassuk, csak olaj a tűzre, hiszen micsoda dolog az, hogy a hirdetett teljesítménynek csak 70 %-át garantálják?! Ám ha elolvassuk a hozzáfűzött magyarázatot, már értjük, hogy őket is rettenetesen zavarja az abszurd ígéretek divatja és ilyen módon igyekeznek egyszerre korrektek és versenyképesek maradni. Mint a mesebeli lány, aki visz is ajándékot a királynak, meg nem is...

HDMI 2.0?

Az nincs, illetve az a része, ami legtöbbünket érdekli, van. A lényeg, hogy az SR6009 képes az UHD (4K, 50/60 Hz) felbontás kezelésére, sőt akár az analóg bemenetre érkező képjelet is felskálázza, bár ez utóbbitól nyilván nem szabad csodát várni.

Hétköznapok a Marantz erősítővel

Az igazi teszt előtt, majdnem egy hétig használtuk az erősítőt, hogy hozzászokjunk annak kezeléséhez. Ez a pár nap nagyon kellemes élmény volt. Érezni, hogy ez a típus is átgondolt, olyanok által tervezett erősítő, akik vagy maguk is használnak hasonlót, vagy meghallgatják a felhasználók szinte minden panaszát. Az SR6009 beüzemelése könnyű! Hiába vár ránk számos beállítanivaló, a Marantz menürendszere gyönyörű és átgondolt, így ezeken is könnyen túljutunk. Nem ez az első alkalom, hogy a Marantz (vagy a Denon) menürendszerét dicsérjük és talán nem is az utolsó. A csomagban mellékelt, rakéta formájúra hajtogatható karton állvány is megérdemel egy apró dicséretet, hiszen nagy segítség annak, aki nem tart otthon fotósállványt!

Marantz SR6009 házimozi erősítő menü

Az Audyssey beállításai is bizonyítottak. Amikor nem jutott idő, igazán mélyen elmerülni a zenében, vagy igazi csendben átadni magunkat a filmek élményének, az Audyssey által létrehozott hangzás jobbnak tűnt a ?Direct? vagy ?Pure Direct? üzemmódoknál. Ha a nappalival egybe nyitott konyhában épp rotyog a leves, sül a bejgli, zúg a sütő, vagy csak egyszerűen nincs türelmünk másra, mint a kedvenc sorozatunk felszínes élvezetére, akkor kár az erősítőt Direct-be kapcsolni.

Marantz SR6009 házimozi erősítő távvezérlő

A teszt

A teszt első szakaszában a zenére figyeltünk, ehhez pedig kikapcsoltuk az Audyssey-t és Direct módban hallgattuk, a már bemelegített erősítőt. Itt gyorsan megjegyezzük, hogy a legtöbb elektronika hangja, közvetlenül bekapcsolás után még nem olyan jó, mint rendesen bemelegedve és ez tapasztalataink szerint ez a Marantz termékeire különösen érvényes.

A megszokott tesztanyagokat hallgatva, házimozi erősítőhöz mérve határozottan jó, kellemes hangzás fogadott. A jelenlét már-már sztereó erősítőhöz méltó volt. Bár az erejét sokszor megvillantotta, a hangja inkább, lágy és simulékony, mint energikus. Ezzel együtt, az olyan felvételekkel, mint a Daft Punk-féle Doing it Right, a mélyek erősek és játékosak voltak. Megmutatták a felvétel karakterét is. Az Elvis által megénekelt Fever kellemes jelenléttel, jó részletgazdagsággal és nagyon szerethető összhatással szórakoztatott. Ám a fent említett és sok ahhoz hasonló pozitív tapasztalat mellé jutott egy-két csalódás is. Kedvenc Velencei Barokk Zenekar lemezünk például unalmasan szólt, Diana Krall dalai pedig egészen ellaposodtak. Mintha a gyorsaság hiányozna a rendszerből.

Marantz SR6009 házimozi erősítő belső

A házimozis tesztet bekapcsolt Audyssey-vel kezdtük és a tapasztalataink kedvezőek voltak. A MultEQ XT érezhetően hatékonyabb és élvezetesebb hatású, mint a sima MultEQ. A filmek élvezhetőek és bár a dinamika egy részéről le kell mondjunk, a tér pedig kicsit masszaszerűvé válik, mégis sok olyan élethelyzetet tudunk, amikor inkább használnánk az Audyssey által beállított profilt, mint a Direct módok valamelyikét. A tesztet megelőző időszak is ilyen volt, amikor konzolos játék, sorozatok, tévéműsorok szólaltak meg a rendszeren, miközben sokszor csak úgy mellékesen figyeltük az eseményeket, mert hol a konyhai zajok, hol pedig az emeleten megszólaló porszívó tette lehetetlenné, hogy elmerüljünk egy kifinomultabb hangzás nyújtotta élményben.

Marantz SR6009 házimozi erősítő belső

Amikor az erősítőt Direct módba kapcsoltuk, akkor persze már az igazi, a precíz hangzást értékelhettük. A rendszer ereje megkérdőjelezhetetlen, bár mi szívesen hallottunk volna még egy kis harapósságot. A megszokott tesztanyagokkal, mint a Drive, a Tron Legacy, a Prometheus, Oblivion filmek részletei, a hangzás kifinomultságról árulkodott. Nem merült el a túlzott részletezésben és nem vált magamutogatóan agresszívvé sem. Mégis áthatotta a hangzást az igényesség. A Marantz rajongóinak többsége alighanem azonnal megszereti ezt a kellemes, kiegyensúlyozott hangzást, ezt a Marantz ízű édességet.

Persze lesz, aki mást keres és másban találja meg a neki tetszőt.

Marantz SR6009 házimozi erősítő belső

Ítélet

A Marantz SR6009 egy jó házimozi erősítő, aminek kellemes hangja van, de nem szól jobban, mint azt ebben az ársávban elvárjuk. Persze ebben nincsen semmi kivetnivaló, különösen ha azt nézzük, hogy a rendszert tovább fejleszthetjük külső végerősítő hozzáadásával.

Szolgáltatás fronton a gyár mérnökei nem voltak szűkmarkúak és ami még ennél is fontosabb, a rengeteg funkció, illetve a rendszer egésze, jól használható!

Van a hasonló árú erősítők között olyan, ami a SR6009-nél jobban szól, zeneibb és dinamikusabb, de az ehhez képest döbbenetesen egyszerű, szerény tudású. Tehát ezt a típust nem szabad csak a hangja alapján összemérni a konkurenciával, ugyanis a gyártó nem vállalt semmiféle szolgáltatásbéli kompromisszumot. Az SR6009 leginkább jellemző tulajdonsága a stabil, időtálló kidolgozottság. Tulajdonképpen ez az, amiért szívesen adunk ki pénzt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.