Marantz SR5013 házimozi erősítő teszt

A polírozott Marantz csillag

2019. március 14., csütörtök, 18:55

Marantz audio házimozi erősítő Dolby Atmos Marantz erősítő Marantz házimozi házimozi erősítő házimozi teszt Marantz teszt erősítő teszt Dolby Atmos házimozi házimozi erősítő teszt Marantz erősítő teszt Marantz házimozi erősítő teszt

2019-re a Marantz házimozi erősítő palettája továbbra is két lapos alapmodellből és négy hagyományos méretű darabból áll. Bár a jelenlegi csúcs AVR továbbra is a tavaly általunk is bemutatott SR8012, a kisebbek feljebb léptek egy-egy számjeggyel, melyekből elsőként az SR5013-at teszteltük.

Mint korábban megírtuk, a Marantz házimozi erősítők mérete, felépítése eleve tagolja a készülékeket, így első pillantásra nyilvánvaló, hogy az SR5013 nem belépő kategóriás. Megjelenése, stílusa a már megszokottnak mondható Marantz AVR dizájn. A jellemző "kajütablak" kijelző (állítható fényerejű) két oldalán egy-egy nagy tekerőgomb, a bemenetválasztó, illetve hangerő szabályzó kaptak helyet. USB, HDMI és fejhallgató csatlakozók, illetve ezek alatt egy sorban, néhány funkcióválasztó gomb található még az előlapon.

Marantz SR5013

A drágább modelleken ez utóbbiak fedőlap alá kerülnek, így azok megjelenése minimalistább. A színek a szintén szokásosnak mondható arany/ezüst, illetve fekete, nálunk ez utóbbi járt.

Marantz SR5013

Az alcímben viszont nem a készülék felületkezelésére és a kezelőszervek elhelyezésére céloztunk. Nem pusztán látványban kapunk az elődhöz kísértetiesen hasonló készüléket pénzünkért, úgy tűnik 2019-re a japán mérnökök az erősítő tudásának finomhangolására, a tavaly csak firmware frissítésekkel bevezetett funkciók azonnali elérésére helyezték a hangsúlyt és mindössze néhány, ám jelentős funkció mondható újdonságnak.

Marantz SR5013

Kép- és hangfeldolgozás

Az SR5013 ideális választás azok számára, akik megelégszenek a 7.2 csatornás surround hangélménnyel, ugyanakkor támogatja a 3D formátumú hangdekódolást, a Dolby Atmos akár 5.1.2 vagy DTS:X 2.1.2, 3.1.2 vagy 4.1.2 hangszóró konfigurációban. E népszerű formátumokon kívül dekódolja a Hi-Res felvételeket (192 kHz/24 bit), veszteségmentes (FLAC, ALAC és WAV) fájlokat, illetve 2,8 és 5,6 MHz mintavételezésű DSD bitfolyamot, nem csupán hálózati lejátszás során, hanem USB forrásról is. A dekódolásért felelős DAC egység nyolc csatornás, 32 bites, AKM AK4458 chipekre épül. A végfokozatok diszkrét felépítésűek, és az áram visszacsatolásos HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Modules) topológiára épülnek ugyanolyan teljesítményt nyújtva mind a 7 csatorna számára. A csatornánként 180 wattosra méretezett SR5013 kis impedanciájú meghajtással rendelkezik, kompatibilis a 4 ohmos hangsugárzókkal is.

Marantz SR5013

Az UHD videó feldolgozás nem csak a forrásjeleknek HDMI bementekről a kimenetekre történő átengedését foglalja magába (4K pass-through), hanem az A/D konverziót és a felkonvertálást is, így képes régebbi, analóg készülékeink jelét, SD tartalmakat akár 4K 30/25/24Hz szintig felskálázni.

Az erősítő támogatja a HDCP 2.2 másolásvédelmet, a 4:4:4 Pure Color szín-mintavételezést, HDR10 és Dolby Vision megnövelt dinamikatartományt és a BT.2020 kiterjesztett színteret valamint HLG (Hybrid Log Gamma) kompatibilis.

Marantz SR5013

Csatlakozások és hálózati tartalomelérés

Egy házimozi erősítő fő ismérve a HDMI eszközökhöz, illetve a hálózathoz való csatlakoztathatóság. Az SR5013 mindkét téren bőséges lehetőségeket kínál. Nyolc HDMI bemenettel (az egyik közülük előlapi) várja az ilyen kimenettel felszerelt lejátszókat, más jelforrásokat és két párhuzamos kimenettel rendelkezik projektor és tv egyidejű kiszolgálására. Digitális hangbemenetből két optikait és két koaxiálist helyeztek el a hátoldalon. Az analóg csatlakozókkal szintén nem spóroltak: a 2. zóna kimenete és a multicsatornás be- és kimeneteken felül még négy pár sztereó RCA található itt.

Marantz SR5013

Spin Vinyl, spin!

2019-re - talán tavalyi cikkünk hatására - megjelent az erősítőn egy pár mozgó mágneses phono bemenet is. Így azok, akik a zenehallgatást fekete korongokról is élvezni kívánják, kaptak egy "egydobozos" megoldást annak minden előnyével - és természetesen hátrányával.

Marantz SR5013

Halló, K.I.T.T.!

Újdonságként a fő funkciók - hangerő beállítása, műsorszámok léptetése, különböző bemenetek kiválasztása stb. - elérhetők Amazon Alexa okosotthon rendszerén keresztül (Amazon Echo készülék szükséges).

Kétsávos (2,4 és 5 GHz) WiFi és dupla antenna szavatolja a zavarmentes vezeték nélküli csatlakozást, valamint egy Ethernet aljzat a stabil vezetékes kapcsolódást a helyi hálózatra. További vezeték nélküli kapcsolatként rendelkezésre áll még a Bluetooth és az AirPlay 2 is. A világhálóra csatlakozva számtalan online tartalomszolgáltató érhető el, mint pl. a Pandora, Spotify, TuneIn internet rádió, Amazon Music Unlimited, iHeart Radio, Sirius XM, Sound Cloud, TIDAL, Napster vagy Deezer.

Marantz SR5013

A tavalyi premierhez képest nem változott a testvérmárka, a Denon által kifejlesztett HEOS rendszer integrációja. Így az SR5013 képes teljes körűen együttműködni más HEOS eszközökkel, lejátszókkal, aktív hangfalakkal, stb. A mobileszközökre letölthető HEOS alkalmazással vezérelhető, hogy adott forráskészülék műsora melyik helyiségben (vagy egyszerre több helyiségben) szólaljon meg. A HEOS ökoszisztémán belül meg lehet osztani az AVR frontoldali USB bemenetére csatlakoztatott háttértár állományait vagy akár az előbb felsorolt streaming szolgáltatók műsorát. A más készülékekkel való együttműködést és a rendszerintegrációt számos aljzat biztosítja: RS-232C, trigger kimenet, távirányító be- és kimenet.

Marantz SR5013

Üzembe helyezés, meghallgatás

A bevezetőben említett finomítás számunkra talán legmeghökkentőbb jele, hogy az eszköz nem akart azonnal firmware-t frissíteni.

Az üzembe helyezés azonos a már korábban tesztelt Marantz erősítőkével, egy bolondbiztos útmutató lépésenként végigvezet bennünket a felhasználói felület nyelvkiválasztásától kezdve, a hangszórók mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT kalibrációs programmal történő beállításán keresztül a tényleges használatba vételig.

Marantz SR5013

A fizikai kapcsolatok (lásd még kábel bekötés) kialakítását színkódolt, banándugó illetve csupasz kábel fogadására egyaránt alkalmas hangfal aljzatok teszik egyértelművé.

A meghallgatást egy akusztikailag nem kezelt, 30 m2-es nappaliban végeztük, mely berendezése célszerűen a család szórakozását és pihenését - zenehallgatást, filmnézést és egy kislány játékterét - szolgálja.

Marantz SR5013

A csatlakoztatott hangdobozok a DALI SPEKTOR család tagjai valamint egy pár ELAC TS 3000 Atmos sugárzó.

Az első ránézésre egyszerűnek látszó, korábban már megismert távvezérlő egy Phono input gombbal egészült ki. Az ezüst keret szinte prémium szintre emeli e fontos kiegészítőt, azonban háttérvilágítás jól jönne filmnézés közben. Bár a készülék egy hangyányit lustán reagál az infravörös parancsokra, az előlap és a távvezérlő négy gyorsválasztó gombja kényelmessé és gyorsabbá teheti a kedvenc forrás vagy akár a kedvenc funkció elérését. 2019-ben elvárhatóan, a vezérlés mobil alkalmazással és webböngészőből is végezhető.

Marantz SR5013

USB-ről, illetve hálózati tárolóról is kipróbáltunk többféle veszteséges és veszteségmentes formátumú zene lejátszását (MP3, FLAC, WAV és DSD), az SR5013 mindegyikkel tökéletesen boldogult.

Hangszeres és elektronikus zenékkel egyaránt hozta az elvárt nyugalmat, a hallgató könnyedén át tudta adni magát a zenehallgatás élményének. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nélkülözte volna a vitalitást, a dinamizmust. Teszt erősítőnk remekül dolgozott a basszusokkal és kellemes térélményt varázsolt körénk. Még magas hangerő mellett is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

Marantz SR5013

A The Oscar Peterson Trio - We Get Requests albumát hallgatva kielégítően arányos hangképpel jelenítette meg a zenekar könnyed játékát. Erőteljes, dinamikus, ugyanakkor oldott hangulatú volt a muzsika. Elvis - Fever hallgatása közben a bőgő hangsúlyos tudott lenni, de a csettintéseket hallottuk már élethűbben megszólalni. Elektronikus zenei tesztanyagra áttérve Malia, Boris Blank - Convergence albumáról szintén a Fevert választva újra remekül dübörgött a mélytartomány.

A zenei élmény egységes, megfelelően részletező volt ám a hangszerek természetes színezete, a magastartomány mintha kissé elmosott lett volna, nagyfelbontású anyagok meghallgatásánál volt némi hiányérzetünk. A kifinomult audiofilek nyilvánvalóan sztereó erősítő után kell nézzenek.

Mozis tesztanyagként a Yello berlini koncertjét, valamint a Venomot illetve más aktuális, lemezen nemrég megjelent filmeket játszottunk le.

Az SR5013 szépen felépítette, kidolgozta a teret körülöttünk. Akciójeleneteknél jól pozícionálta a hangeffekteket, míg a párbeszédek végig tisztán hallhatóak voltak, ezzel pedig mindenki számára kellőképpen hozzájárult az audió-szórakoztatáshoz a vizuális élmények mellett.

Marantz SR5013

Élethűen száguldottak el mellettünk, fölöttünk a járművek, a készülék kellő lendülettel jelenítette meg a kőkemény közelharcok dinamizmusát, rakéták, drónok miegymások robbanásait (még mélyláda nélkül is), ezzel bizonyítva, hogy mennyi ereje van a basszusok előadásához. A hangok végig pontosan követték a vásznon látottakat, a lövedék becsapódások, az ökölharc, a testek puffanása is hihetően áradtak a hangszórókból.

Összegzés

A legkisebb teljes méretű Marantz házimozi erősítőt vásárlóknak idén sem kell kompromisszumot kötniük. Remek háromdimenziós hangzást produkáló, modern tudású, sok lehetőséget magában foglaló készülék az SR5013. A phono fokozat megjelenésével és a HEOS integrációval abszolút minden jelenlegi zenehallgatási trendet kielégít. Igen jó teljesítményt nyújt ebben az árkategóriában mind mozifilmek, mind zenei anyagok lejátszásakor. A teszt során problémamentesen hozta a Marantz szériától elvárt kielégítő eredményt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.