Denon HEOS AVR házimozi erősítő teszt

Új kategória képviselője

2017. június 13., kedd, 10:40

Denon HEOS audio házimozi multiroom Denon HEOS Denon házimozi Denon erősítő házimozi erősítő Denon teszt házimozi teszt erősítő teszt HEOS by Denon Denon házimozi erősítő vezeték nélküli házimozi házimozi erősítő teszt

Az utóbbi években látványosan tért hódító multiroom eszközök nem csak számosságukban, hanem tudásukban is jócskán gyarapodnak. A Denon HEOS családja is egy figyelemre méltó készülékkel bővült, amely a sztereó zónalejátszók és a klasszikus házimozi erősítők közötti űrt tölti ki, azok tulajdonságait egybegyűjtve. Tesztalanyunkat, a HEOS AVR-t a DENON multiroom termékpalettájának egy másik erősítőjével közösen használva, vezeték nélküli surround elrendezésben hallgattuk meg.

Felépítés, szolgáltatások

Talán nem túlzás kategóriateremtő készüléknek titulálni a HEOS AVR-t, amely a Denon multiroom komponensei között egy ötcsatornás házimozi erősítő funkcionalitását nyújtja. Vezeték nélküli (sőt, konnektoros tápellátás nélküli, akkumulátoros) aktív hátsó surround hangdobozokat használó házimozi rendszerek eddig is szerepeltek több gyártó kínálatában, de ezek mindig egy soundbar/mélynyomó pároshoz kapcsolódtak kiegészítésként, így a Denon jelenlegi megoldása mindenképpen világelsőnek tekinthető. A készüléknek már a megjelenése is sugallja a különlegességét, szakít a házimozi erősítők ismerős, technokrata jellegű dizájnjával (téglatest forma, sok kezelőszerv, nagyméretű kijelző). A lifestyle arculatú, igényes, alumínium készülékház aszimmetrikus előlapját egy lendületes ferde vonal osztja ketté. Ez a formaterv harmonikusan illeszkedik a Denon többi HEOS komponenséhez. Csupán egyetlen kezelőszervet, a megtermett hangerőszabályzót helyezték a frontoldalra, amely kék, gyűrű alakú megvilágítást kapott. Ez azonban csak a hangerő állításakor kapcsolódik be, és annak növelésével arányosan egyre erőteljesebb fényű lesz. Ezt követően azonban kialszik, hogy filmnézéskor ne vonja el figyelmünket.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő

Felépítése ötcsatornás, egyenként 100 wattos, D osztályú végfokozatokkal. A kinyerhető teljesítmény természetesen függ - többek között - az alkalmazott hangfalak impedanciájától. A 100 wattos érték két csatorna egyidejű használatakor és 4 ohmos terheléskor érvényes, 8 ohm esetén és kisebb harmonikus torzítást megengedve 50 wattra van specifikálva, ami még mindig bőven elég egy átlagos méretű lakóhelyiségben. A készülék hálózati képességei lehetőséget adnak vezeték nélküli hangrendszer kiépítésére is. Valójában a két front- és a centersugárzót mindenképpen kábelekkel kell csatlakoztatni, csupán a mélynyomó és a két háttérsugárzó esetében választható ez az opció. De ezt bővebben majd az üzembe helyezésnél részletezzük.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő

Az erősítő videó felskálázást nem végez, de négy HDMI bemenetének mindegyike 2.0a verziójú és HDCP 2.2 kompatibilis. Így a forráskészülékek 4K felbontású jeleit keresztülengedi magán a HDMI kimenetre, amely természetesen ARC támogatást nyújt. Ha a csatlakoztatott TV nem ARC szabványú, akkor annak hangját egy optikai vagy egy koaxiális bemeneten lehetséges az erősítőbe vezetni. A hátlapon található ezen kívül még két analóg sztereó bemenet (egy RCA páros és egy Jack), USB és LAN aljzat, távirányító bemenet, valamint az aktív mélynyomót és az öt hangfalat kiszolgáló kimenetek.

Ötcsatornás készülékről lévén szó, a filmek hangsávjai közül a Dolby Atmos és DTS:X térhangzásról le kell mondanunk, de ezeken kívül a DTS-HD Master Audio és a Dolby TrueHD kódolásig bezárólag mindennel elboldogul az erősítő. Helyi hálózatról vagy az USB aljzatra csatlakoztatható FAT32 formázású pendrive-ról lejátszható file formátumok: DSD (2,4 és 5,6 MHz), FLAC (192 kHz/24 bit), WAV, ALAC (96 kHz/24 bit), MP3, WMA, AAC. Az online tartalomelérés ugyancsak széleskörű: TuneIn internetrádió valamint Deezer, Spotify Connect és Tidal szolgáltatók. Zene streamelése lehetséges a HEOS vezérlő alkalmazást futtató eszközről, vagy Bluetooth-on keresztül bármilyen egyéb külső mobilról.

Denon HEOS AVR App

Az apócska - egy hitelkártyánál alig nagyobb - távirányítójánál minimalistább tartozékot már el sem lehet nagyon képzelni, csak a legszükségesebb funkciók vezérlésére szolgál, úgymint a bekapcsolás, bemenetválasztás, hangerő szabályozás és Bluetooth kapcsolat aktiválása. Ez semmiképpen nem hiányosság, aki HEOS hálózat kiépítésre szánja el magát, az biztos, hogy valamilyen mobileszközről fogja koordinálni a rendszert.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő távvezérlő

Üzembe helyezés, konfigurálás

A végeredménnyel kezdve: az AVR-t egy második generációs HEOS Amp HS2 erősítővel kiegészítve egy olyan vezeték nélküli 5.1 rendszert építettünk ki, ahol a két hátsó hangfal az Amp-hoz volt csatlakoztatva. Az Amp pedig WiFi-n keresztül érte el a hálózati routert. Az erősítő konfigurálása a jellegéből adódóan sokkal inkább a Denon HEOS komponensek installálásával egyezik meg, mint a hagyományos házimozi erősítőkével. Első lépésként le kell töltenünk egy Android vagy iOS operációs rendszerű mobileszközre az ingyenes HEOS alkalmazást. Ezzel lehet installálni, majd a későbbiekben teljes körűen vezérelni minden egyes, a hálózaton belül található HEOS eszközt. Kezdésként hozzá kell adni a hálózathoz az erősítőt, majd meg kell határoznunk, hány csatornásként kívánjuk használni, valamint hogy rendelkezünk-e mélynyomóval vagy sem. Ezeknek a paramétereknek a variálásával 2.0-tól 5.1-ig tetszőleges konfiguráció állítható be.

Denon HEOS AVR App

A szubláda esetén megadható, hogy vezetékes, vagy HEOS vezeték nélküli típust alkalmazunk-e? A háttér hangsugárzók csatlakoztatására pedig három opciót is kínál az AVR. A legegyszerűbb (és legköltséghatékonyabb) a hagyományos, hangfalkábelekkel megvalósított kapcsolat. Viszont ha valaki nem szeretne (vagy nincs lehetősége) vezetékeket keresztülhúzkodni a nappaliján, akkor további alternatívák közül választhat. Lehetséges két aktív hangsugárzó használata, bár ebben az esetben értelemszerűen csak a Denon HEOS hangdoboz kínálata áll rendelkezésére.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő

A harmadik módszer már megadja a választás szabadságát, hogy vezeték nélkül is tetszőleges passzív hangfalakat használjunk, így márka-egységes lehet az öt hangdoboz. Jelenlegi tesztkonfigurációnkat is így építettük ki, DALI és B&W hangfalszettet valamint egy HEOS Amp erősítőt alkalmazva. Ezeknek a lehetőségeknek a mérlegelésével mindenki az igényének és anyagi lehetőségeinek megfelelően tud dönteni a vezetékes, kontra vezeték nélküli elrendezésről.

Denon HEOS AVR App

Az installálást kissé körülményessé teszi, hogy az erősítő nem rendelkezik mérőmikrofonos kalibrációs funkcióval, emiatt nekünk kell beállítanunk a hangsugárzó jellemzőket az applikáció segítségével. Ezek az egyes csatornák hangerő szintjei, a hangdobozok távolsága a hallgatási pozíciótól, és az alsó tartomány vágási frekvenciája.

Hangminőség

A teszt megkezdése előtt fenntartásink voltak a hangtér egységességét, koherenciáját illetően a WiFi-s surround kiépítés miatt. Szerencsére félelmünk alaptalannak bizonyult, a The Book of Eli (Éli könyve) utcai tűzpárbajában mind a lövések közvetlen hangjainál, mind a házfalakról visszaverődő visszhangoknál a korábbi filmélményeink alapján elvárt precíz irányhatásokat tapasztaltunk. Nem jelentkezett késlekedés, időbeli elcsúszás, sem pedig bárminemű akadás az adatfolyamban. A teszt teljes időtartama alatt stabil, megbízható kapcsolat volt a router és az Amp között. A lövöldözést megelőző párbeszédet a centersugárzó jól artikuláltan és részletes kidolgozottsággal sugározta. A jóval halkabb aláfestő zene sem sikkadt el, az erősítő nem engedte lankadni a nyugtalanító hangulatot, előrevetítve ezzel az elkerülhetetlenül bekövetkezendő akciót. A Fury (Harag) csatajeleneteiben ugyancsak gondosan kimunkált térbeli hangkörnyezetet valósított meg, a hátsó hanghatások akkor és olyan intenzitással jelentek meg, ahogy azt az éppen zajló akció megkívánta. Hozzátartozik, hogy installáláskor jelentős figyelmet kellett fordítani a háttér dobozok hangnyomás szintjeinek beállítására, mert a gyári alapértékek kevésnek bizonyultak. Erre mindenképpen érdemes lesz időt szánnia a leendő tulajdonosnak. Megfelelő beállítások esetén azonban stabil, kiegyenlített hangtér vett körbe bennünket, minden irányból jól definiált, gyors dinamikájú effektek kísérték a film eseményeit. A zenés produkciókat nem a Denon erősítőktől megszokott kidolgozottság, hanem inkább egy markánsba hajló, kissé rideg hangkép jellemezte. Érdekes módon ennek a markánsságnak az ellenére a The Boat That Rocked (Rockhajó) klasszikus rock'n'roll betétdalaiban nem sikerült maradéktalanul átadnia a számok nyersességét és vad életerejüket. A széles dinamika, az erőteljes, jól kézben tartott mélyek ellenére egy kis plusz mindvégig hiányzott az előadásból.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő

Sztereó módban ugyancsak határozott, de kissé felkeményedő hangzásvilágot produkált. Ez jól tetten érhető volt Chris Jones - Roadhouses & Automobiles albumán, melyről bármelyik számot hallgatva, átlátható, a gitár jelenlétét alaposan kihangsúlyozó stílust érzékeltünk. Ez azonban nem szorította háttérbe az éneket, amely hasonlóan erőteljes nyomatékkal szólalt meg, de mintha az előadó most kevésbé törekedett volna az érzelmek átadására. Rockzenén a jelenség kevésbé volt domináns, kompenzálta a lendület és a dinamizmus. Összességében precízen kidolgozott térhangzás és műfajtól függően kisebb-nagyobb mértékben jelentkező érzelemmentesség voltak a zenei produkció ismérvei.

Denon HEOS AVR házimozi erősítő

Értékelés

A Denon készüléke új színt hozott a házimozi erősítő kínálatba, de nem a "klasszikus" erősítők, hanem sokkal inkább a vezeték nélküli multiroom komponensek és a lifestyle eszközök vonulatába illeszkedik. Ennek megfelelően célcsoportját is nagyobb valószínűséggel találja meg a multiroom szempontokat előtérbe helyező felhasználók, mint a házimozi rendszerüket végletekig hangoló audiofil és videofil beállítottságú mozirajongók között. A koncepció életképességét és piaci sikerességét az idő fogja visszaigazolni. Hangzása - főleg sztereóban - nem annyira kifinomult, mint akár a Denon kínálatában található hasonló árfekvésű házimozi erősítőké, de ahogy írtuk, feltételezhetően más a megcélzott felhasználói kör. A HEOS családon belüli ár/érték aránya reálisnak tekinthető: az összeállított konfigurációnkban surround kiegészítőként használt HEOS Amp majdnem kétszázezer forint, ehhez képest tesztalanyunk háromszázezres ára egészen korrektnek számít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.