Arcam AVR380 házimozi erősítő teszt

2014. augusztus 8., péntek, 06:45

Arcam AVR380 audio házimozi erősítő házimozi erősítő Arcam erősítő Arcam házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Arcam házimozi teszt

Nemrégiben generációváltás zajlott az Arcam kínálatában, a régi házimozi erősítők mentek, helyettük újak érkeztek. Közülük elsőként az AVR380 elnevezésű modellt kaptuk meg tesztelésre, amit hosszasan vallattunk, erről olvashatnak az alábbiakban.

Arcam AVR380 házimozi erősítőArcam AVR380 házimozi erősítőArcam AVR380 házimozi erősítőArcam AVR380 házimozi erősítőArcam AVR380 házimozi erősítő hátlapArcam AVR380 házimozi erősítő és BDP300 Blu-ray lejátszóArcam AVR380 házimozi erősítő és BDP300 Blu-ray lejátszóArcam AVR380 házimoziArcam AVR380 házimozi erősítő távirányítóArcam Remote App

Az AVR380 jelenleg az Arcam háromtagú házimozi erősítő családjának legkisebb, belépőnek is nevezhető tagja. Mondhatnánk, hogy megszólalásig hasonlít elődjére, az AVR360-ra, de ez a szállóige itt nem állná meg a helyét, mert a hangkarakterük is nehezen megkülönböztethető, ami cseppet sem meglepő.

Az előlapon nem fedeztünk fel semmiféle radikális változást, sőt, annyira hasonlítanak egymásra, mint egyik tojás a másikra. Ez érvényes az általunk tesztelt, mostanra kifutott AVR400-ra is, egypetéjű ikreknek tűnnek. Különbség a hátlapon és a belvilágban fedezhető fel. Persze csak ránézésre, mert szolgáltatásokban, teljesítményben és hangminőségben is van köztük eltérés.

Arcam AVR380 házimozi erősítő

A puritán jelző használatával mesze állnánk az igazságtól, az már egyáltalán nem jellemző az Arcam gyártmányaira, de egyértelműen látszik, hogy nem a szolgáltatások bőségére helyezik a hangsúlyt. Hanem mire? Természetesen a hangminőségre, de az csak a meghallgatás során derül ki azok számára, akik nem ismerik az Arcam termékeket. Az előlapot ?díszítő? 6 db logó nekünk nem igazán tetszik, ha csak rá lennének ragasztva, ahogy a laptopokra szokás, alighanem eltávolítanánk az összeset. Tudjuk, hogy a licensztulajdonosok felé bizonyos kötelezettségüknek tesznek eleget a házimozis készülékek gyártói, de elférnének azok a feliratok a tetőlemez szélén is, amire láttunk már néhány követésre érdemes példát. A kijelző zöld színe egyfajta Arcam védjegy, kicsit kirí a hifiállvány többi társbérlője közül, de annyi baj legyen, mert ami a legfontosabb, messziről is maradéktalanul olvasható és a legerősebb fokozatban sem bántó a fénye.

Arcam AVR380 házimozi erősítő hátlap

A hátlapot vizsgálgatva, nehezen emésztettük meg a 7.1 bemenet hiányát. Ezzel kizárták annak lehetőségét, hogy DVD- és/vagy Blu-ray lejátszónkból dekódolva, analóg formában juttassuk el a sokcsatornás hangot az AVR380-ba, mintegy végfokként használva ezt a házimozi erősítőt. Az AM és a DAB tunerek antenna csatlakozóit sem találtuk, igaz, szükség sincs rájuk, a technika másfelé haladt, a földfelszíni sugárzásúak közül, csak FM rádióműsorok vételére bírhatjuk rá ezt az erősítőt. Az Ethernet aljzat lehetővé teszi zene streamelését otthoni hálózatról, valamint internetrádió állomások műsorának hallgatását, ami pótolja az említett divatjamúlt vételi lehetőségeket. Az S-video bemenetek elhagyása ugyancsak időszerű volt, mi még nem találkoztunk olyan emberrel, aki azok valamelyikét igénybe vette volna, akár csak kipróbálás céljából. Az USB bemenet zenehallgatásra (FLAC, MP3, AAC) és firmware frissítésre használható.

A 7 db HDMI bemenet és a két ARC-képes kimenet természetesen 3D, és 4K UHD jeleket egyaránt átenged, ez manapság elengedhetetlen ebben az ár és minőségi kategóriában.

A menü többszörösen nyerő. Olyan mértékű és szintű testre szabást tesz lehetővé, amit követendő példaként lehetne állítani az összes többi gyártó elé. Nem kötelező az automatikus szobaakusztikai korrekciót minden csatornára és formátumra alkalmazni, gombnyomásra ki-bekapcsolható. Amennyiben a távolságokat nem pontosan a valóságossal megegyezőnek mérte, azt korrigálhatjuk. Csatornánként állítható a keresztezési frekvencia, amennyiben valamiért el akarnánk térni (nem akartunk) a THX által ajánlott, egységes 80 hertztől, azt is megtehetjük. A bemeneteknek hosszú neveket adhatunk, nem kell kényszer szülte rövidítéseket kitalálni hozzájuk.

A teljesítmény adatok között csak a sztereóra adnak 20-20000 hertzes számokat, hétcsatornára csak a más gyártók által is előszeretettel alkalmazott, így a korrekt kisebbségre rákényszerített, 1 kHz-es mérőjellel vakítanak. A hozzájuk tartozó THD sem egyforma. Némi matekozással arra jutottunk, hogy a teljes frekvenciatartományt tekintve, 7x60 watt biztosan eljut a hangdobozokig, ami papíron kevésnek, a gyakorlatban szerencsére elegendőnek tűnt. Ebben azért közrejátszott hangdobozaink impedanciája, ami 4 és 8 Ohm közötti. A sztereó üzemmódban kinyerhető 2 x 90 W/8 Ohm szintén nem kimagasló érték, ha a hasonló összegért kapható konkurencia (adatlapon szereplő) wattjaihoz hasonlítjuk.

Az AVR380 legnagyobb teljesítményfelvételeként 1,5 kW olvasható a specifikációban, amiből a fentieknél jóval nagyobb kimenő teljesítményre is bőségesen futná. Ennek hiteles bizonyítékát az AVR450 és az AVR750 szolgáltatja. Ezek az áramfelvételre vonatkozó számok azért lényegesek, mert bántó, zavaró hangminőség-romlással jár, amikor egy végfok szeretne eleget tenni a hangerőszabályzótól kapott parancsnak és még több áramot juttatni a hangdobozok felé, de a tápegység feltartja képzeletbeli kezeit, jelezvén, hogy megadja magát. Az Arcamnál nem spórolnak a tápellátással és úgy általában semmivel, ha a hangminőségről van szó. A tekintélyes méretű és súlyú toroid trafót kettő darab 15000 mikrofarádos kondenzátor segíti.

Az automatikus önbemérő és szobaakusztikai korrekciós rendszer remekül teszi a dolgát. Egy gomb megnyomásával váltogathatunk az EQ-zott és az alaphelyzet között. Előbbi egyértelműen jobb hangzást biztosít, tehát használata erősen ajánlott. Nagyszerű ötlet, hogy a bemért távolsági, decibel, valamint keresztváltási értékeket nem vagyunk kénytelenek elfogadni, megadhatunk teljesen eltérő számokat, az EQ akkor is használható és hatékonyan javítja a hangzást. Sajnos amennyiben nincsenek háttérsugárzók csatlakoztatva, az önbemérés nem alkalmazható, a beállításokat manuálisan kell elvégezni.

Arcam AVR380 házimozi erősítő távirányító

A korábbi sokat szidott, sőt, elátkozott, pokolba kívánt távirányítót lecserélték, egy sokkal használhatóbbat terveztek és azt mellékelték az AVR380-hoz. Sajnos a leggyakrabban használt gomb-párost, amivel a hangerőt szabályozzuk, még mindig nem különbözteti meg semmi a többitől. Érthetetlen makacsság és különcség. Ezen az iPad-re letölthető távvezérlő alkalmazás sem nyújt teljes megnyugvással használható megoldást, mert rápillantás nélkül az sem kezelhető, márpedig filmnézés közben nem szeretjük levenni a tekintetünket a vászonról vagy tévéről, ha a hangerőn vagy a surround formátumon szándékozunk változtatni.

Arcam Remote App

Az előlapon változatlanul nincs olyan tekerőgomb ? potméter ? a hangerő szabályzására, mint a korábbi, Diva sorozatú Arcam erősítőkön és az összes egyéb gyártmányú házimozi erősítőn. A 12 tagú gombsor két jobbszélsője látja el ezt a feladatot, ami ötletnek talán jó, de a gyakorlatban kevésbé.

A tesztelést szokásunkhoz híven, több hetes használat formájában bonyolítottuk, eközben néhány órácskát az egyes hangjellemzőkre koncentrálva töltöttünk. Jelforrásként csatlakoztattunk hozzá NAD CD-játszót, Panasonic Blu-ray lejátszót és Dune médialejátszót, valamint Aurum Phonologue hangfalszettet, REL Habitat 1 és SVS SB13-Ultra szubbasszus sugárzót. A tápkábelét értelemszerűen kicseréltük egy olyanra, ami nem rontja a hangzást, arra kifejezetten érzékeny ez az erősítő is, akárcsak a villásdugó helyes állására.

Arcam AVR380 házimozi erősítő és BDP300 Blu-ray lejátszó

Szokás a hangot időjáráshoz hasonlóan hőmérsékletre és páratartalomra utaló jelzőkkel illetni: hűvös, meleg, száraz. Valamint megesik az is, hogy teltnek, vagy zsírosnak minősítjük, ami egyáltalán nem negatív csengésű. Pontosan ez illik az Arcam házimozi erősítőkre, legalábbis azokra, amiket mostanáig meghallgattunk. Talán egy árnyalatnyit szépít a valóságon, de éppen emiatt szerethető. Valamint a kiegyensúlyozott és a nyugodt jelzők is illenek rájuk, mert sosem idegesítő, vagy bántó a hangzás. Az AVR380 a régi, füstös jazzklubok hangulatát ugyanúgy képes elénk varázsolni, mint a koncert- és színháztermek atmoszféráját. Többször megállapítottuk, hogy nagyon kellemes ezzel az erősítővel sztereó zenét hallgatni. Széles és tagolt a színpad, apró részletekben sincs hiány, a mélyhangjai gyorsak, megfogottak, (természetesen szubláda nélküli használatról beszélünk). Tesztelés közben nem vártuk a pillanatot, amikor visszaválthatunk referencia készülékünkre a Norma IPA-140-re. Ez pedig nagy szó, igazi elismerés, de nem meglepő, hiszen az eddig általunk kipróbált összes Arcamról ugyanígy vélekedtünk.

Az akciófilmekhez (Lone Survivor, In The Blood) igazán illő és kellő brutalitást, amit például az AVR500 felejthetetlen stílusban prezentált, nem kaptuk meg maradéktalanul, a plafon nem, vagy csak elvétve akart ránk szakadni, de tisztában vagyunk azzal, ez picit elmebeteg igény. Vagy csak szimplán házimozi megszállottak vagyunk? Azt örömmel vállaljuk!

Koncerteket (Adele, Celine Dion, Shakira, David Foster) nézve ? és hallgatva ? nem az első sorok valamelyikében, inkább a nézőtér közepén éreztük magunkat. Minden részlet a helyén volt, viszont a dobhártyáink épsége nem forgott veszélyben. Más kérdés, hogy a való életben is inkább középtájra veszünk jegyet. Ahogy mondani szokták, egyéni szociális problémánk, hogy a 7x150 wattól sűrűbben, hevesebben borsódzik a hátunk. Az iménti mondataink olvastán nehogy valakiben felmerüljön annak gondolata, hogy az AVR380 gyengécske erősítő, mert egyáltalán nem az. A konkurenciához képest izompacsirtának nevezhető.

Arcam AVR380 házimozi

Kitűnő mélyhangjait felhasználtuk AudioQuest szubkábelek tesztjéhez, egy SVS SB13-Ultra társaságában, aminek részletes beszámolóját már jó ideje olvashatják honlapunkon. Kaptunk annyi hát- comb- és tarkómasszírozást a kanapétól, hogy több sem kellett. És ez nem csak a 3200 wattos mélyládának köszönhető, mert az mit sem ér, ha a számára kiküldött jel dinamikátlan, részlettelen, pontatlan, ha nincsenek azonos súlycsoportban és összhangban.

Kiváló házimozi erősítő az Arcam AVR380, ugyanannyira a szívünkhöz nőtt a tesztelés alatt, mint mindegyik elődje, amihez szerencsénk volt. Kategóriájának egyik legjobbja, de néhány drágábbat is simán lepipál hangminőségével és remek megépítettségével.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.