Yamaha YSP-5600 hangprojektor teszt

Házimozi, egy kicsit másképp

2016. május 2., hétfő, 10:50

Yamaha audio házimozi hangfal hangszóró hangrendszer hangprojektor MusicCast házimozi hangfal házimozi hangprojektor Yamaha hangfal Yamaha hangprojektor hangfal teszt hangprojektor teszt házimozi rendszer teszt Yamaha hangprojektor teszt

Amennyiben nincsen elég hely a nappaliban, illetve nem szeretnénk 6-7 darab hangdobozzal telezsúfolni a lakásunkat, a kábelekről nem is beszélve, akkor más megoldást kell keresni: vehetünk például egy hangprojektort. Ez jól hangzik és hozzátesszük jó is tényleg, de nem olcsó dolog kiváltani a hagyományos megoldásokat. Jó hang, kellemes térhatás majd' 600 ezer forintért. Kérdés, hogy mennyire terjed el, tényleg kiválthatja a többcsatornás kommersz rendszereket? Na, majd meglátjuk.

Yamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektor hátlapYamaha YSP-5600 hangprojektor HDMI csatlakozókYamaha YSP-5600 hangprojektor távvezérlőYamaha YSP-5600 MusicCast hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektor Controller AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCastYamaha MusicCast AppYamaha YSP-5600 Dolby Atmos hangprojektorYamaha YSP-5600 MusicCast hangprojektorYamaha YSP-5600 hangprojektor és NS-SW300 mélyládaYamaha NS-SW300 aktív mélyládaYamaha NS-SW300 aktív mélyládaYamaha NS-SW300 aktív mélyláda hátlap

Nem csak a képet lehet vetíteni...

Kicsit csodabogár számba mennek manapság is ezek a szerkezetek, nevezzük nevén: hangprojektorok. Furcsa az elnevezés, de igaz, ezek tényleg "vetítik" a hangot, legalábbis ügyesen becsapják a fület. Egy hasáb az egész, meglehetősen összetett belsővel, ami jelentősen épít az emberi hallás pszicho-akusztikai jellemzőire, hiszen a virtuális mozinak nagyon is reálisnak kell tűnnie. A titok nyitja egyszerűen az, hogy nagyon sok, meghatározott helyen és pozícióban elrendezett kicsi, illetve nagyobb hangszórót építettek bele, amik irányítottan sugározzák a hangot, illetve kihasználják a visszavert hanghullámok tulajdonságait. A hallgatási pozícióban így - majdnem - olyan hatást kapunk, mintha több, valódi hangsugárzó venne körül minket. Persze be kell állítani a hangprojektort a hallgatási pozíciónak megfelelően, hogy a lehető legjobb térhatást érjük el. Ugyanakkor nem szabad összekeverni a hangprojektort a manapság olyannyira népszerű soundbar hangsugárzókkal. A kettő nagyon hasonlít egymásra külsőleg, de nagyon komoly eltérések vannak köztük hangtechnikailag. Míg a soundbar, csupán egy hangfal kiegészítés, ami a televízió legtöbbször silány hangját hivatott feljavítani, addig a hangprojektornak 5-7 hangfalat kell helyettesíteni és virtuális térhatással pótolni a fizikai hangdobozokat. Ezt nem sok gyártó tudja produkálni, és főleg ma nem nagyon foglalkoznak ezzel a különleges területtel. Jelenleg a Yamaha, amely ilyen spéci hangsugárzókat gyárt, míg korábban jó 10 éve a Pioneer mutatott be egy olyan prototípust, amiben 256 pici, irányított hangsugárzó dolgozott, ez volt a PDSP-1. Nem könnyű feladat, ugye?

De mit is kapunk, hogyha például a Yamaha YSP-5600 mellett döntünk? Bár fitneszbérletet nem adnak mellé, de jó, ha egy kicsit tréningezünk a hazavitel előtt, mivel elég nehéz és nagydarab. Körülbelül 12 kg tömegű és több mint egy méter hosszú. Ennek a hangprojektornak bizony bőségesen kell a hely, akár falra szereljük, akár a televízió alá helyezzük egy önálló bútorra. Azért sem ajánljuk, hogy közvetlenül a televízió elé fektessük, mert annak infra érzékelőit biztosan el fogja takarni.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor

A részletek előtt azonban egy fontos dolog, a hangprojektorok, így ez a Yamaha sem hivatottak arra, hogy a dübörgő beütéseket, illetve falrepesztő mélyeket visszaadjanak. Ezért feltétlenül számolni kell azzal, hogy egy mélysugárzó vásárlását még be kell tervezni a családi költségvetésbe. Az egység jegyében, gyártói és forgalmazói ajánlásra szintén a Yamaha termékei közül válogattunk, így az NS-SW300 modellt választottuk. Ez utóbbiról már olvashattak részletes tesztet az AV-Online oldalain, így kvalitásait csak részlegesen érintjük.

Yamaha NS-SW300 aktív mélyláda

Telepítés, kábelezés, és ami a használathoz kell

A hangprojektorok óriási előnye, hogy megmenekülünk számos olyan helyigényes dologtól, mint a frontsugárzók, a szatellit sugárzók, valamint a rengetegnél is több kábel, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán hangot csiholjunk ki belőlük. Tudjuk, hogy a kábeles megoldásoknál nincsen jobb, de van olyan élethelyzet, amikor ez nem megoldható, na meg az egy más műfaj. Tehát amikor megszabadítottuk a Yamaha YSP-5600-at a kartonburkától a hangprojektoron kívül számos kisebb tartozék kerül elő, ami közül a leghasznosabbak azok a talpak, ami a biztos felállítást segítik. Elhelyezés szempontjából közvetlenül a televízió alatt lenne az ideális helye, és a legjobban falra szerelve tudná betölteni a szerepét. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor hagyjunk bőven helyet a televízió alatt a bútoron és feltétlenül rögzítsük le, mivel kicsit orrnehéz, így felborulhat.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor HDMI csatlakozókA kábelezés már sokkal nehezebb ügy. Kénytelenek vagyunk ezt mondani, mert rengeteg bemenettel rendelkezik, és persze kimenet is akad rajta, de a hellyel és főleg a csatlakozók elhelyezésével nem bántak túl bőkezűen és átgondoltan. A hátoldal közepén kialakították a csatlakozók helyét, aminek egy része oldalirányban középen belül (HDMI), másik része pedig közvetlenül szemben csatlakoztatható a hangprojektorhoz. Például optikai és szinkron Jack bemenet. A probléma akkor kezdődik, amikor jobb minőségű HDMI kábeleket szeretnénk csatlakoztatni a hangprojektorhoz, mivel 90 fokban meg kell hajtani a vezetékeket, arról nem beszélve, hogy akár öt darab is lehet(ne) egymás mellett. Az optikai és egyéb kábelekkel meg az a gond, hogy a hangfal hátlapjára merőlegesen kell valamennyit elhelyezni, és a falra szerelve ezek módosítása vagy cseréje korántsem egyszerű. A hangprojektor mozgatása esetén pedig teljesen biztos, hogy valamelyik ki fog lazulni.

A hálózati kábel elhelyezése viszont jól megoldott, de ajánlott a sajátjának használata, mivel a csatlakozó 90 fokban döntött, így gond nélkül elbújik a hátlapon.

A műsorforrások bekötésére tehát a legegyszerűbb a HDMI kábelezés, ami a 2.0 számú szabványt is támogatja már. Ez alkalmas a 4K/60p képátvitelre és kompatibilis az ARC (Audio Return Channel) funkcióval is. Amennyiben ARC képes televíziónk van, ami azért nem ritka, akkor HDMI kábelek segítségével "átvezetjük" a képet és a hangot a hangprojektoron, és a televízió távvezérlőjével az alapfunkciók felett totális uralmat gyakorolunk. Egyes tévéken az ARC üzemmód a Theatre álnevet viseli, így azt kiválasztva a televízió vezérli a hangrendszer ki- és bekapcsolást, valamint a hangerőt. Nagyon kényelmes, annyi biztos.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor hátlap

A mélyláda bekötése megér egy önálló misét. A Yamaha YSP-5600 okos, intelligens készülék, így a mélynyomó csatlakoztatása vezetékes, illetve vezeték nélküli módon is lehetséges. Vezetékes kapcsolat esetén két kábellel kell számolni, mivel az egyik a jelkábel (szabvány RCA), míg a másik Jack csatlakozó, ami a szinkronizálást biztosítja. Ez utóbbit bekapcsolás előtt kell csatlakoztatni, mivel csak akkor ismeri fel a rendszer a mélyládát! Ha ez megtörténik, szépen együtt működik minden, egyszerre kapcsol a hangprojektor a mélyláda és a televízió - ARC esetén.

Amennyiben a vezeték nélküli üzemmódot választjuk, akkor két lehetőségünk van: vagy egy olyan mélynyomót választunk, ami alapvetően ismeri ezt a funkciót, vagy pedig kicsit mélyebbre túrunk az YSP-5600 hangprojektor dobozában, és beüzemeljük azt a Bluetooth adatpert, amivel a Yamaha meglepett minket. Bár bizonyos régiókban nem tartozék, szerencsére ez ránk nem igaz. Ezzel a kis adapterrel könnyen "vezetéknélkülisíthetjük" a már meglévő, vagy éppen a tesztre választott NS-SW300-at. Mindössze egy konnektor szükséges hozzá, és az eddig a hangprojektort a mélynyomóval összekötő vezetékeket a Bluetooth adapterhez kell átkötni.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor és NS-SW300 mélyláda

Szabványismeret

Nem nagyon találtak ki olyan hangszabványt a házimozi világában, amit ez a hangprojektor ne ismerne. A Dolby szabványon belül kompatibilis az Atmos, TrueHD, Digital Plus, Digital, Digital EX, illetve a DTS-HD Master Audio, HD High Resolution, DTS Digital Surround, DTS-ES, DTS 96/24 és LPCM változatokkal. És ha valaki kitalálná, hogy egyet nem tud, ami nincs is a felsorolásban, annak járna a piros pont, mondván ez a DTS:X, de sajnos itt is nemet kell mondanunk, mivel firmware frissítéssel, arra is megtanítható. A mozi hangformátumokon kívül további térhatásnövelő módozatokkal is felruházták, ami a Cinema DSP Movie, Music, Entertainment, sőt ezen belül is előre programozott effektek közül választhatunk, amiket itt már terjedelmi okok miatt nem sorolunk fel. Nem maradt ki a Yamaha sikeres és közkedvelt szolgáltatása a MusicCast, ilyen rendszerbe illeszthető az YSP-5600 és a letölthető alkalmazással annak vezérlésére is lehetőség nyílik.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor Controller App

A térhangzás reprodukálása egyébként azért is érdekes, mivel a hangprojektor gyakorlatilag 7.1.2 csatornás rendszer helyettesítésére hivatott, az eredeti koncepciója szerint. Gondoljuk csak meg, hogy a rendszer hogyan nézne ki tényleges hangfalak felhasználásával!

Yamaha YSP-5600 Dolby Atmos hangprojektor

Az egyes hangzások között a rendszer-távvezérlővel tudunk választani, ami a hangprojektoron is kiírásra kerül. Igen, bár elsőre nem gondolnánk, de a hangszóróselyem alatt egy pontmátrixos kijelző is található, amin a legfontosabb üzemmódok és bemenet látható.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor

A hangprojektor extra szolgáltatása a streaming, ami ma annyira népszerű. Ez a multiroom rendszerek egy továbbfejlesztett, korszerűsített változatának is felfogható, és szinte hang a hangban elvet követi. A fő hangsugárzóként szolgáló Yamaha hangprojektor ugyanis képes a hálózatról Bluetooth eszközre tovább sugározni a tartalmat, de ugyanakkor maga is számos vezeték nélküli összeköttetési módon tud más médiaforrásokhoz kapcsolódni. Gondolhatunk itt a Direct WiFi, illetve AirPlay kompatibilitásra, de az utóbbin kapott tartalmat például nem tudjuk Bluetooth adatátvitellel továbbítani.

Yamaha YSP-5600 MusicCast hangprojektor

Gyakorlatban

Minden a hangprojektor beállításával kezdődik, amiben az OSD menürendszer van a segítségünkre. Igazából a menü nagyon összefogott, átgondolt, és csak a képmegjelenítőn érhető el teljes részletességgel. Hogy rögtön a lényegre térjünk, kezdhetjük a hangbeállításokkal. A dobozban, kellékként szállítják azt a mérőmikrofont, aminek a segítségével optimalizálhatjuk a hallgatási pozícióban a hangzást. Sőt, amikor a mikrofont az előlapon Jack aljzathoz csatlakoztatjuk, máris bejön a képmegjelenítőn az IntelliBeam hangbeállító menü. Itt a legfontosabb dolgunk, hogy a beállító mikrofont megfelelő helyre pozícionáljuk, mert különben nem fog sikerülni az automatikus hangbeállítás. Vagy a hangerő lesz ahhoz alacsony, hogy a mikrofon fogja a jele. Egy nem házimozizásra termett nappaliban 15 percet is el lehet vele bíbelődni, hogy ne hibaüzenettel szakadjon meg az installálás. A csatlakoztatott mélynyomót is megfelelő hangerő állásba kell tenni (kb. 50 %) és a vágási frekvencia kapcsolóját maximálisra kell állítani. A beállítás 3 percig tart a menü szerint, de valójában 1,5-2 perc alatt befejeződött. Az automatikus beállítás közben nem szabad a hangprojektor előtt sétálgatni, mert a mérés nem lesz pontos és a hangkép messze lesz az optimálistól.

Ha mindez valakinek nem tetszik, akkor kézzel is elvégezheti a beállítást, de garantáltan tovább tart, mint három perc, mivel elég sok paramétert kell megadni. Ha mindezzel megvagyunk, ne lepődjünk meg azon, hogy a mélynyomó esetleg nem szól, ugyanis a menüben külön kell engedélyezni, hogy vezetékes hangfalat használunk. Érdekes, hogy az automata kalibráció során a mélyláda beállítása megváltozott. Az YSP-5600 elfelejtette, hogy a vezetékes összeköttetést engedélyeztük, így azt újra meg kellett adni. Szigorúan véve más dolgunk nincs is vele, jöhet a filmnézés!

Yamaha YSP-5600 MusicCast hangprojektor

A hangprojektor hangját tekintve simán rábízhatjuk magunkat az automatikus kalibrációra, mert jó eredményt ad. Már-már túl jót is, ahhoz képest, hogy itt egy pontból jön a zene, illetve verődik vissza a falakról. Őszintén megvallva nem gondoltuk volna, hogy egy hangprojektor bármennyire is gondosan tervezett, a szoba nem túl ideális adottságai miatt egy hagyományos hangfalakból összeállított rendszert helyettesíthet, vagy éppen csak megközelít. A YSP-5600 kellemes csalódást okozott, mivel át tudta adni a moziban érzett teret és hatást. Nemegyszer futott át rajtunk a hideg és lettünk libabőrösek egy-egy effekt során, ami a minőség legjobb mércéje. Elővettük a polcról a klasszikus mozifilmek néhány darabját, Men in Black trilógia, Taxi, hogy a jobb DTS hangzást is megtapasztaljuk, vagy éppen a Spider-Man-t. A térérzetet abszolút mértékben létrehozta az YSP-5600, a dialógusok nagyon érthetőek, teljesen tiszták, bár ilyenkor néha kicsit dobozos jelleg jutott eszünkbe. Aztán kicsit jobban odafigyelve az összképre, rájöttünk, hogy nem dobozosságról van szó, hanem a moziban jellegzetes nyersebb hangzásról, amit a vászon mögötti hangszórókból hallunk, párbeszédek esetén. Mindenkit meglepett mennyire hasonlított erre a hangzás karaktere. A front jobb, bal és center csatorna egyértelműen jól elkülönült egymástól, néha még oda is fordultunk, hogy most melyik hangfal szól, persze nem volt ott semmi. A háttérsugárzók elkülönítése már nem volt ennyire egyértelmű, de ez hanganyagtól is nagyon függ, nem beszélve arról a nem túl barátságos helyiségről, aminek egyik oldalát üvegfelület és függöny borítja. Ennek ellenére a térérzet rendben volt, a hallgatói pozíció környékén jobban, de valamennyire az egész szobában. Hatalmas energiája van, még önállóan is, de mélynyomóval együtt még a falak is remegtek egy-egy gondosabban kivitelezett effektnél, de semmi nem volt zavaró. Pontosan ott és úgy szólt, ahogy egy házimozi rendszertől elvárható, dinamikában határozottságban nincs hiány. Frekvencia-átvitelében nem éreztünk hiányosságot, a mélyközép hangsúlyos volt, a mélynyomó pedig nagyon ütősen kontrázott. Furcsa az a gondolat, hogy egy eszközből halljuk a hanganyagot, mégis körülölel minket a film atmoszférája.

Yamaha YSP-5600 hangprojektor

A hangeffektek nagyon jól pozícionáltak, szinte láttuk magunk előtt a vásznat és a valódi történést, nem is hiányoztak igazán a fejünk fölül a mennyezeti sugárzókat, amikor Dolby Atmos kódolású filmeket játszottunk le. Valóban, a felfele (értsd plafonra) irányított hanghatások úgy hallatszanak, mintha nagyobb lenne a tér, magasabbra pozícionálva körülvesznek minket az effektek - de minden virtuális. A hangminősége, és itt nem a tér reprodukálására gondolunk, az átlagosnál jobb, de nem elsősorban zenére találták ki, inkább a filmek akcióban gazdag jelenetei kedveztek neki.

Ajánlás

A Yamaha YSP-5600 nagyon jól sikerült hangprojektor, csak ajánlani tudjuk. Bár méretes felépítése, egy jól megtervezett szobában kiválóan játssza a házimozi rendszer szerepét. A 25 négyzetméteres nappali betöltése mozihanggal, semmiség a számára. És ami igazán tetszett, a hangkaraktere: nagyon hasonlít a moziban hallottakra, jellege épp olyan, mint amit a mozivászonnál megszoktunk. Kicsit nyers, de kristálytiszta a beszédhang, illeszkedik a moziról alkotott képbe. Az egyetlen, ami kevésbé tetszett: a csatlakozók nem túl szerencsés elhelyezése, de tudjuk, nincsen rózsa tövis nélkül. Az ára nem kevés, talán kicsit magasabb is, mint kéne, de aki összespórolja a rávalót, az értékes és jó hangú terméket kap.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.