Yamaha YSP-2700 hangprojektor teszt

Célkeresztben

2016. október 30., vasárnap, 22:20

Yamaha audio házimozi hangfal hangszóró hangrendszer hangprojektor MusicCast Yamaha MusicCast házimozi hangfal házimozi hangprojektor MusicCast hangprojektor Yamaha hangfal Yamaha hangprojektor hangfal teszt hangprojektor teszt

Közeledik a karácsony - már megint - ilyenkor születnek a nagy beszerzési döntések, hogy márpedig megvesszük ezt vagy éppen azt, mert megérdemeljük. Nos ha valaki pont ilyen gondolatokat dédelget magában, és valamilyen házimozi hangsugárzó szett beszerzését tűzte ki célul, érdemes egy pillantást vetnie a Yamaha egyik legújabb hangprojektorára is. A YSP-2700 5.1 illetve 7.1 hangzást reprodukál, és mindehhez csupán egy hangrúdra, no meg egy mélysugárzóra van szükség. A hangprojektor számos HDMI csatlakozóval, és ehhez kapcsolódóan jó pár kényelmi szolgáltatással igyekszik kitűnni a többi közül. A tökéletes megoldáshoz már csak egy év végi prémium jöhet jól, mivel az ára 319999 Ft.

Felépítés

A YSP-2700 felépítését tekintve első ránézésre éppen olyan, mint egy közönséges soundbar, hiszen nagyjából egy méter hosszúságú hangrúdból és egy mélysugárzóból áll. A kettő között vezetékes összeköttetés nincsen, a két egység Bluetooth adatkapcsolaton keresztül kommunikál egymással. A hangrúd formatervezett, az előlapján 16 darab, egy collnál valamivel nagyobb hangszóró hivatott a virtuális 7.1 illetve 5.1 hangzás létrehozására. Az ár, ebből az okból kifolyólag talán indokoltnak tűnik, hiszen a két hangsugárzónak kell nyolc illetve hat hangdoboz helyett dolgozni.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor

A hangrudat kifejezetten nagy, tehát legalább 50 col átlójú televíziók alá tervezték, de nyilván más méretűekkel is jól együttműködik majd. Külső felépítése egyszerű, a kis hangszórókat finoman lyukacsos hangszórórács borítja, ami esztétikus, jól is véd, de nem levehető. Felső részén helyezték el a kezelőszerveket, amik szükség esetén a távvezérlő nélkül is lehetővé teszik a hangprojektor vezérlését. Ez a bemenetválasztás, a némítás, hangerő növelése csökkentése, illetve az adatkapcsolat létrehozására szolgáló nyomógombokat jelenti.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor

Bár első pillanatban nem látszik, a frontoldalon egy kijelzőt is találunk, a hangszórórács alatt. Rajta olyan információk jelennek meg, mint a bemenet típusa, illetve a térhangzás fajtája. A WiFi és a Bluetooth kapcsolat is önállóan kijelzésre kerül, amennyiben a hálózathoz csatlakozunk, illetve külső forrást használunk.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor

A hátoldalon meglehetősen változatos kép fogadja a felhasználót, mivel ott számos vezetékes csatlakoztatási lehetőséget találunk. A rendszercsatlakozók mellé mélysugárzó kimenetet is elhelyeztek rajta, miközben alapvetően vezetékmentes összeköttetéssel kommunikál a központi egységként szolgáló hangrúd a mélysugárzóval. Az analógon kívül digitális bemenetek is rendelkezésre állnak, optikai és koaxiális egyaránt. HDMI aljzatból sincs hiány, mivel egy kimenet és három bemenet áll készen a televízió és egyéb műsorforrások jelének fogadására. A kimenet ARC illetve CEC kompatibilis, így nagyon kényelmesen kezelhetjük a Yamaha hangprojektort a televízió távvezérlőjével, amennyiben ez utóbbi kompatibilis ezzel. A HDMI csatlakozók további sajátossága, hogy 4K kompatibilisek, és a HDCP2.2 szabványnak is megfelelnek. USB csatlakkozó is található a hátlapon, de kizárólag szoftverfrissítésre használható, tehát ritkábban vesszük hasznát.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor csatlakozók

A hangprojektor összteljesítménye 107 W, ami a mélysugárzó 75 W és a hangrúd 16x2 W teljesítményéből tevődik össze. Ez összességében nem utal hatalmas, falbontó szörnyetegre, és valójában egy méretes lakószobára elegendő is. 

Az optimális elhelyezés lehet, hogy esetenként problémát fog okozni a felhasználóknak. A hangrúdnak alapvetően nincs talpa, de a csomagban található két kiegészítő műanyag láb, amivel megemelhető, úgy könnyen kitakarhatja a televízió, infra érzékelőjét, és külső infraszemet nem lehet csatlakoztatni a hangrúdhoz. A hangsugárzó hátsó oldalán egy WiFi antenna is helyet kapott, ami a TV előtti elhelyezés esetén belelóghat a hasznos képfelületbe.

A hangrúd falra is helyezhető, de ehhez meg kell vásárolni a gyári kiegészítő konzolt.

Yamaha MusicCast App

A YSP-2700 további érdekessége, vagy jobban mondva ma elvárható, hogy okostelefonokkal együttműködik. Ez annyit jelent, hogy Android és iOS rendszerekre is letölthető a MusicCast multiroom audio megosztó applikáció, ami lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózatokról elérhető tartalom továbbítását más ugyanilyen rendszert ismerő készülékekre.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor távvezérlő

A távvezérlő

A Yamaha YSP-2700 végre olyan készülék, amit normális méretű távirányítóval láttak el. Tehát szó sincs hitelkártya méretűről, a mellékelt típus a hőskort idézi, szinte minden funkciónak önálló gombja van, semmit nem spóroltak le róla. Külön el lehet érni a képernyőmenüt, így az alapbeállításokat, valamennyi bemenetet, illetve a hangerőt és a mélykiemelést. A távvezérlővel közvetlenül aktiválhatjuk a Bluetooth adatkapcsolatot, illetve a netrádiók egyik memorizált állomását. A hangzást többféleképpen állíthatjuk be, de mindegyik mód elérésére önálló gomb szolgál. A mozi üzemmódban ajánlott DSP beállítás a Sci-Fi, Adventure (kaland) és Spectacle (Látvány), továbbá a zenei üzemmódok Music Video, Concert és Jazz Club. Emellett továbbiak is rendelkezésre állnak, mint amilyen Sports, Talk Show, Drama és Game.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor App

MusicCast képességek

Ma már az egyik legfontosabb érv egy-egy vásárlási döntésnél, hogy a kiszemelt készülék mennyire illeszthető az otthoni hálózatba, mennyire kommunikál a többi készülékkel és alkalmas-e közvetlen hang és más média megosztásara. A YSP-2700 esetben ez a lehetőség teljes körűen rendelkezésre áll, mindössze a MusicCast applikációt kell letölteni a telefonunkra. Innentől kezdve szó szerint, egy kézben tarthatjuk az irányítást. Kijelölve az egyes helységeket - amennyiben azokban MusicCast kompatibilis készülék van - gyakorlatilag csak a műsorforrást kell megadni, egyenként. Tehát az egyik helységben szólhat a rádió, a másikban valamilyen internetes tartalom, míg a harmadikban épp filmet nézhetünk. Olyan jótékony szolgáltatásai is vannak a rendszernek, hogy ha egy szobában a kedvenc zenénk szól a másik helységbe is átlinkelhetjük azt, de ha épp a gyerek kiabál, hogy anya-apa, akkor valamennyi MusicCast készülék egyszerre némítható. A rendszer az elérhető valamennyi forrást kezeli, tehát a saját telefonunktól kezdve, a házi média szerverig minden elérhetővé válik vele.

Yamaha YSP-2700 MusicCast hangprojektor

Telepítés, beállítások

A hangprojektor optimális használatához az Intellibeam beállító rendszert kell használni. Ahhoz, hogy a hangprojektor az 5.1-es és 7.1-es műsoranyagokat megfelelően adja vissza, el kell végezni egy alapbeállítást, amihez mérőmikrofont kell használni. Ez így bonyolultan hangzik, pedig nem az. A relatív nagyméretű, de korántsem teljesen kitömött dobozban találunk egy papír állványt, ami arra szolgál, hogy a tartozékként kapott mérőmikrofont egy optimális magasságban megtartsa. Így csupán annyi a dolgunk, hogy a hallgatási pozíciónkat megkeresve, elvégezzük a hangzásoptimalizálást. Ez automatikusan történik, és ha jól csinálunk mindent, akkor mindössze 3 percet vesz igénybe. A hármas itt is bűvös szám, mivel összesen három pozícióban mért értékeket el lehet tárolni. Ha mindez nem megfelelő, akkor manuálisan is el lehet végezni a beállításokat, de a tapasztalat szerint az automatikus mérés jobb eredményt hoz.

Yamaha YSP-2700 mikorofon

Mozihang egy pontból?

Úgy tűnik nem is annyira lehetetlen ez, bár mindenkit óva intenénk, hogy egy valódi sokcsatornás házimozi rendszer hangzásvilágát teljes egészében helyettesíthetőnek gondolja. De a "majdnem", viszont megállja a helyét. A hangzás tesztelését Harry Potter kalandjaival, a Taxi illetve a Men in Black trilógia részeivel teszteltük. Ha jól beállítjuk a rendszert elsőre, akkor a hallgatói pozícióban bizony elkerekedhet a szemünk, hogy ez mégis hogyan lehetséges? Az oldalsó és hátulsó hangfalakat meg lehet számolni, pedig ott aztán valójában semmi nincs, mégis úgy tűnik, hogy fizikai hangsugárzókból halljuk a filmanyagot. A párbeszédek elég határozottan és tisztán hallatszanak, nem vándorol a beszélő mindig eltérő pozícióba. A mélyek aránya meglepően jó, és főleg olyan erőteljesek, hogy azt senki nem várná a kisméretű, és csak 75 W teljesítményű mélysugárzótól. Pedig néha már-már soknak is tűnik egy-egy effekt berobbanása, de érdemes váltogatni az egyes DSP módokat, az ideális eredmény elérése érdekében. A zenei részleteknél is dominál a mélyek aránya, kicsit talán kevés a magastartomány testessége.

Yamaha YSP-2700 hangprojektor

Zenére is jó?

Szerintünk igen, de legalább is biztos, hogy jól teljesít a multiroom funkció használata esetén, feltéve, ha ugyanazt a zeneszámot szeretnénk több helyen hallgatni. Olyan jól bejáratott sztereó anyagokkal próbáltuk ki, mint Dave Brubeck - Take Five, Pink Floyd - The Wall, vagy éppen az Eagles - Hotel California.

Jól szól, de közel sem úgy, mint egy klasszikus hifi rendszer. Miben más? Térben és dinamikában is, de ne feledjük, itt minden egy pontból próbál úgy hallatszani, mintha két független hangsugárzó lenne a hangforrás. Mindemellett a jobb és a bal csatorna relatív jól elválik, és a középtartomány is rendben van. Mindezt az esetek többségében megkoronázza egy kicsit erőteljesebb mély beütésekkel, ami kissé mozissá teszi a zenehallgatást. Nem mondhatnánk, hogy egyik zenei műfajt jobban vagy kevésbé "kedveli", így kiegyensúlyozott teljesítményt adott, ami pont megfelel ahhoz, hogy a háttérben jó minőségű zene szóljon.

Yamaha YSP-2700 házimozi hangprojektor

Összegzés

320 000Ft-ot kell kifizetni a Yamaha YSP-2700 hangprojektorért, ha ironikusak akarunk lenni, akkor hat olyan hangfalért, amit nem is látunk. Persze ez a cél, tehát a Yamaha nagyon jól szerepelt a maga kategóriájában, így az ár talán már nem is annyira magas. Ugyanakkor felemlíthetnénk a kissé jellegtelen mélysugárzót, ami a formáját tekintve nem illik egy ilyen jól eltalált szettbe. A hangminősége átlagosan jó, a hangprojektor betölti azt a szerepet, amire kitalálták. Ugyanakkor elég érzékeny a szoba berendezési tárgyaira, a hallgatási pozícióra, így az hangzásélmény erősen függ a külső tényezőktől. Azoknak ajánljuk, akik hajlandóak ennyit áldozni a házimozi oltárán és egy könnyű kezelhetőségű, kis helyigényű, innovatív házimozi hangsugárzóra vágynak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.