Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda teszt

2017. február 22., szerda, 15:55

Yamaha audio házimozi hangfal mélyláda hangszóró mélysugárzó aktív mélyláda házimozi mélyláda Yamaha mélyláda Yamaha hangfal hangfal teszt mélyláda teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha mélyláda teszt aktív mélyláda teszt

Egy évvel ezelőtt járt nálunk a Yamaha NS-SW300 típusú aktív szubbasszus sugárzó, amit Ajánlott Vétel címmel tüntettünk ki. Mai tesztünkben a család kettővel kisebb tagjáról, az NS-SW100 nevű mélynyomóról rántjuk le a leplet.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyládaYamaha NS-SW100 aktív mélyládaYamaha NS-SW100 aktív mélyláda hátlapYamaha NS-SW100 aktív mélyláda belsőYamaha NS-SW100 aktív mélyláda belsőYamaha NS-SW100 aktív mélyláda belsőYamaha NS-SW100 aktív mélyláda Twisted Flare PortYamaha NS-SW100 aktív mélyláda Advanced YST II

Tesztalanyunk hangszórója ugyanakkora, mint a bevezetőben említett bátyjáé, bár az sem kizárt, hogy nőnemű a testvér és abban az esetben nővérnek kellene titulálnunk. Ezt az egyet kivéve, minden másban kisebb és kevesebbet nyújt, ami természetes, hiszen az NS-SW100 a belépő kategóriába tartozik és csupán 64990 forintot kérnek érte.

Az előlapját ennek a mélyládának is fixen rögzítették, pedig szerettük volna valami módon lefeszegetni. Ezért a 25 centiméter átmérőjű hangszórót nem tudtuk alaposan szemügyre venni, ahogy a tesztelések részeként szoktuk. Ezek után fel sem merült annak kiszerelése, hogy a kosarát, pilléjét, lengőtekercsét, mágnesét megvizsgáljuk. Sajnos a gyártó honlapján, sem máshol az interneten nincsenek róla fényképek, de ha minden igaz, nemsokára lesznek.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda belső

Az erősítő panelt kiemeltük a helyéről, rajta jókora transzformátort találtunk és megtapogattuk a hangszóró hátsó felét. A hangszóró kosara egyszerű lemezből készült, a membrán belső fele rücskös, anyaga papír, az a bizonyos levegőn szárított fajta, amit sajnos nem tudtunk lefotózni, de azért sok minden látható a mellékelt képeken.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda belső

Az ellentétes oldalon a végtelenségig leegyszerűsített hátlapot találtunk, mindössze egy-egy ki-bekapcsoló és hangerő szabályozó gomb, valamint egy RCA aljzat áll a felhasználó rendelkezésére. A keresztváltási frekvenciát és fázist csak a házimozi erősítő menüjében lehet beállítani, amennyiben arra lehetőség van, mert bizony a belépő kategóriában szembesültünk már ezek hiányával.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda hátlap

A beépített erősítő teljesítménye szerény, maximuma 100 W, ennek felét adja le folyamatosan. Belépő státusza ellenére az NS-SW100 is megkapta a Yamaha mélysugárzó vezérlő és ellenőrző találmányát, ami az Advanced YST II (Yamaha Active Servo Technology II).

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda Advanced YST II

Egyértelmű pozitívum a Yamaha már ismert reflexnyílás megoldása, melynek neve Twisted Flare Port. Ez hivatott a kiáramló levegőt megrendszabályozni, nehogy zavaró zajongásba kezdjen. Helye a szemből nézve jobb oldallap közepe, ami némi plusz odafigyelést igényel az elhelyezés során.

A lábak szerepét gumilapok látják el, vastagságuk körülbelül 1,5-2 mm lehet, parkettán remekül megtapadnak, a doboz számára nem adnak lehetőséget elcsúszásra vagy rezgésre.

A meghallgatáshoz Cambridge Audio CXU és CXR120 párost használtunk, utóbbihoz Nordost Bassline vezetékkel csatlakoztattuk a Yamaha mélyládát. 1/3 oktávos teszthangokkal indítottunk, 31,5 hertzen már megszólalt, bár nem akkora hangnyomással, mint 40-en, ott emberesen tette a dolgát, főként reflexcsövén keresztül rezegtetve meg a szoba levegőjét. A Valkyrie sivatagi támadás jelenetében a légvédelmi gépágyú a háttérből, lényegesen messzebbről szólt, mint ami a képen látható volt. Viszont a robbanások lökéshullámait élvezhetően irányította felénk, ott nem volt hiányérzetünk. A Tron egyébként eléggé durva mélybasszusai kicsit szelídebben szóltak, mint amit megszoktunk, de a kellő izgalomfokozó hatás nem maradt el. A Drive zálogházas lövéseitől általában összerezzenünk, pedig megszámlálhatatlanul sokszor láttuk azt a pár percet, beleértve az autós üldözést is. Az NS-SW100 úgy adta ezt elő, hogy egy panelházban a szomszédok nem térnének ki tőle a hitükből. A Hulkot támadó 50-es kaliberű géppuska lövéseinek hangja nem püfölte a mellkasunkat, de a karabélyokhoz viszonyított űrméret különbséget jól érzékeltette. Marcus Miller basszusgitárjának húrjai elvékonyodtak kissé, de nem vészes mértékben. Aki nem hallotta ugyanezt egy legalább felső középkategóriás mélynyomóval, annak talán fel sem tűnne.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda belső

Kipróbáltuk sztereó zenével is és összességében elfogadható volt a produkció. Ám egy alkalommal az is megesett, hogy búgós, terjengős basszus tört elő a kis ládikóból, ezt az egyetlen lehetséges beavatkozási módszerrel, a hátlapi hangerő potméter, óra járásával ellentétes tekerésével, magyarán halkítással tudtuk orvosolni. Ettől senki ne ijedjen meg, drágább mélynyomókkal is előfordul ilyesmi, 64990 forintért bőven megbocsájtható. Nem sztereó zenéhez találták ki, sokkal inkább filmekhez, nem túl nagy helyiségekben üzemelő, kisméretű álló, vagy állványos hangdobozokhoz. Képes volt pontosan annyit hozzátenni a hangzáshoz, amitől az egységessé vált. Méghozzá oly módon, amit minden esetben tanácsolni szoktunk: maradjon észrevehetetlen, de amikor kikapcsoljuk, akkor hiányozzon!

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda Twisted Flare Port

Az NS-SW100 hatalmas pozitívuma a nehezen kikényszeríthető, elenyésző torzítás, ami megfontolt használat során egyáltalán nem jelentkezett, csak a teljesítmény maximuma környékén. A Twisted Flare Port és az Advanced YST II ismételten kitűnőre vizsgáztak.

Yamaha NS-SW100 aktív mélyláda

A Yamaha NS-SW100 belépő és alsó középkategóriás házimozi rendszerekben tehet jó szolgálatot, valamint remek kiegészítője lehet soundbaroknak, hangprojektoroknak. Az értékelés pontszámainak kiosztásakor - mint mindig - figyelembe vettük az árát is, nem csak a használat során hallottakat. Megfogalmazott kritikáinkat jelentősen finomítja az árcédula, ennyi pénzért ma nagyon nehezen lehet többet és jobbat találni a mélynyomó piacon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.