Wilson SUB-12 aktív mélyláda teszt

2021. október 7., csütörtök, 00:40

Wilson audio házimozi hangfal mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda Wilson mélyláda Wilson subwoofer hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt Wilson mélyláda teszt

Wilson hangfalakból 2017 tavasza óta már néhányat bemutattunk Kedves Olvasóinknak, szubjektív tesztjeinkben egytől egyig megállták a helyüket. Mélyládát viszont csak nemrégiben kaptunk kölcsön, ezzel nagyjából teljessé vált a rálátásunk a kínálatra. Íme, a Wilson SUB-12!

Wilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyláda hangszóró selyemWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyláda hátlapWilson SUB-12 aktív mélyláda hátlapWilson SUB-12 aktív mélyláda hangszóróWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyládaWilson SUB-12 aktív mélyláda

Először négy és fél éve került szerkesztőségünkbe Wilson hangfal, úgy értékeltük, mint pénztárcakímélő megoldást, belépő szintű hifi és házimozi rendszerek kialakításához. Időközben bővült a kínálat, jelenleg 5 széria szerepel a palettájukon, a nagyon kedvező árú belépőtől a szintén kitűnő ár/érték arányú középkategóriáig. Mélyládából négy típus kapható, ami igazából csak három, mert a nálunk vendégeskedőnek létezik fényesre lakkozott, HGL nevű, némileg drágább kiadása is, de ettől eltekintve mindenben megegyezik a "simával". Azért tettük idézőjelbe a sima szót, mert ez csak a hangszórót magába foglaló, csillogó-villogó lapjára igaz, a többit famintázatú fólia borítja, tehát kissé érdes.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

A Wilson SUB-12 teste majdnem kocka alakú, 36x36x38,5 centis méretekkel rendelkezik, mondhatni középtermetű. Felépítése basszreflex, nyílása az alján található, a stabil gumilábak hossza elegendő rést biztosít a levegő áramlásához. Hangszórója névlegesen 12 colos, ami centiméterre átszámolva 30,7, de harmincasnak szokás emlegetni. Látható része a membrán, préselt papír, közepén (nem repülő) csészealjnyi porsapkával. Kíváncsiak voltunk a belsejére, ezért alaposan szétkaptuk, mint floki a lábtörlőt.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

Kosara sajtolt fémlemez, mágnese szimpla, pólusvasa tekintélyes, rajta a lyuk hüvelykujjnyi. A cirka 2 cm vastagságú MDF doboztest önmagában sem lenne lötyögős, de a belső merevítés kiküszöböl bármiféle instabilitást és rezgést, ezt kopogtatással vizsgálva megállapítottuk. Nem spóroltak a szivacsbéléssel, és a rézzel sem, ezt a vezetékezésére értjük. Bizalomgerjesztően vaskos mindegyik drót, a kétszer ennyibe kerülő szubládákban is ritkaságszámba megy az ilyen.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

A 250 wattos erősítő szürke, alumínium hűtőbordáira, trafójára, egyéb tekercseire és kondenzátoraira is elismerő pillantásokat vetettünk. Ezek után érthetetlen számunkra a piskóta/borotva tápcsatlakozó. Árulja el már valaki, mi a bánatért alkalmaznak ilyeneket, mi indokolja?

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

A reflexcső műanyag, ami tulajdonképpen természetes, de találkoztunk olyan Wilson hangdobozzal, amiben papírhenger kötötte össze a plasztik végződéseket, ezért tartjuk fontosnak megemlíteni.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

A hátlap rendezett, felül 4 tekerőgomb sorakozik, balról jobbra haladva: jelszint, alul-áteresztő szűrő (40-200 Hz), fázis (0-180 fokig) szabályzás, végül a basszus kiterjesztés adagolója. Utóbbival el lehet játszogatni, kísérletezgetni, mindenki saját ízlése szerint. Bemenetből összesen két darab RCA aljzat kínálkozik, az egyik mellett LFE felirat mutatja, hogy az AVR-t vagy processzort ahhoz kell csatlakoztatni. Szereltek rá főkapcsolót is, ami hasznos, mégis előfordult, hogy hiába kerestük, nem leltük. Ritkaság a bemeneti feszültség választó, a SUB-12-n van olyan, így nem csak 230, hanem 120 volttal is táplálható.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda hátlap

Meghallgatás

A Wilson SUB-12 Marantz processzortól, Nordost Bass Line kábelen kapta a jeleket és Nordost Purple Flare-en az áramot. Kezdésként alaposan bejárattuk IsoTek és Audio Engineers hanganyagokkal, majd megszokott módon használtuk pár hétig, utána következett az éles teszt. Éleslövészettel indítottunk, a Drive, Hulk és Valkyrie filmekből származó részletekkel. Hangnyomásban nem volt hiány és a basszreflex mélyládák jelentős hányadának meghallgatásakor kifogásolt öblösség egészen kicsit volt jelen. Nem nagyította óriásira a kalibereket és ezt a pozitív tulajdonságát a későbbiek során is megőrizte. A légvédelmi gépágyú jó nagyot szólt, a távolodó repülőgépek zúgását a padlón éreztük. Némi töprengés után arra a megállapításra jutottunk, hogy a teszthelyiség akusztikájához inkább a lefelé néző reflexnyílású szubládák passzolnak, mint a szélrózsa többi irányába pöfögők. Emiatt szerettük a DALI SUB K-14 F hangját is. Visszatérve aktuális tesztalanyunkhoz, a lövések megfogottsága rendben volt. Nem olyan mértékben, mint egy jófajta zárt konstrukciót hallgatva, de egészen élvezhető módon adott elő mindent, még Marcus Miller basszusgitárjának és a lábdobnak ütemeit is. A San Andreas lezuhanó betondarabjai, a nagy toronyház dőlésének robaja, a szomszédos épületek összerogyása és a helikopter dübörgése erőtől duzzadóan, hangosan és hitelesen érkeztek dobhártyáinkba és testünk egyéb részeibe. A Dolby Atmos tesztlemez égzengésének döreje valahogy nem volt az igazi, azt sziporkázóbb előadásban tudjuk igazán értékelni.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda hangszóró

Hallgattunk némi sztereó zenét is, melynek során megállapítottuk, hogy bár mélyebbre megy, mint a frontsugárzóink, mégis azoknak a basszusa jobban passzolt jól ismert muzsikáink többségéhez. Talán Xun-Tian - Earth Drums című műve címszereplőinek, a doboknak megszólaltatása sikerült úgy, ahogy azt a reflexes mélyládák rajongói szeretik: a mellkasunkon éreztük a szubbasszust.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda

Műszeres mérésünk nem igazolta a műszaki adatokban közölt frekvencia-átviteli számokat! De nem ám! Sokkal lejjebb ment, mint 40 Hz! Erre a Magnat marketingesei simán ráírnák a 20 hertzet és kivételesen nem lenne túlzás. Kétségtelen tény, hogy 40 hertzen volt a leghangosabb, de 31,5-ön is volt bőven ereje, sőt, 25 és 20 hertz között kisimult a görbe, a két mérőjel egyforma számokat rajzolt a kijelzőre. Ez ritkaság, de igaz, többször megismételtük a mérést, nem volt eltérés.

Wilson SUB-12 aktív mélyláda hangszóró selyem

Összegzés

A Wilson SUB-12 elsősorban azt bizonyította, hogy gyártója képes a belépőnél magasabb kategóriában is nagyon jó ár/érték arányú hangsugárzót gyártani. Kellemesen csalódtunk ebben a szubládában, sokkal többet, magasabb élvezeti faktort kaptunk tőle, mint amire számítottunk. Külső megjelenése, kidolgozása, dobozának és erősítőjének felépítése és a vezetékezése magasabb kategóriát idéznek. Csak azt a fránya tápcsatlakozót tudnánk feledni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.