SVS SB12-NSD aktív mélyláda teszt

2016. október 18., kedd, 18:00

SVS SVSound audio házimozi hangfal mélyláda SVS hangfal aktív mélyláda házimozi mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt SVS mélyláda teszt

Jó barátainknak mondhatjuk az SVS szubládákat, az eddig kipróbáltak közül mindegyik bőven teljesítette az elvárásainkat, remekül illeszkedtek azokba a házimozi rendszerekbe, amelyekbe beillesztettük őket. Nemrég egy limitált kiadású modell, az SB12-NSD került az európai piacra, amely elsősorban kedvező akciós árával hívta fel magára a figyelmünket. Naná, hogy kipróbáltuk!

SVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyláda hátlap - Sledge STA-400DSVS SB12-NSD aktív mélyládaSVS SB12-NSD aktív mélyláda SoundPath rezgéselnyelővel

NSD, ez a három betű már régi ismerőse lehet az SVS szubládák barátainak. Éveken keresztül az SVS egyik legnépszerűbb termékének számított zárt és basszreflex változatban egyaránt. Majd elérte a szokásos végzet, kifutó modell lett belőle és megérkezett az utódja, amit mi is teszteltünk. Mindezek ellenére, a zárt NSD egy ideig még felbukkant némely kereskedésben, volt is rájuk kereslet. Ezt látva az SVS illetékesei úgy döntöttek, hogy a meglévő Sledge STA-400D erősítő egységeket összepárosítják az utód, SB-2000 dobozával és hangszórójával (ebben nem vagyunk teljesen biztosak), amiből megszületett a most Magyarországon is megvásárolható SB12-NSD.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda

A mélyláda bemutatását a régi SVS logóval díszített hangszóróval kezdjük. Alumínium öntvény kosár porszórással kezelt felülettel, nagy kimozdulást (Xmax) engedélyező hurka gumiperem és fekete színű Nomex pille tartja helyén a polipropilén porsapkás alumínium membránt. A 2 col átmérőjű lengőtekercs hatalmas terhelést képes elviselni, mozgását dupla ferrit mágnes segíti. FEA (Finite Element Analysis) optimalizálással alakult ki a végleges forma és szerkezet annak érdekében, hogy a legjobb műszaki jellemzőket érhessék el. Ez érintette a kosártól a pólusvasig, annak furatáig az összes alkotóelemet: küllők geometriáját, pillét, lengőtekercset, szellőzést, mágnes méretet. Említést érdemel a 2,54 mm vastag MDF lapokból készített doboztest, aminek előlapjába tizedmilliméteres pontossággal simul bele a hangszóró kerete. Az a 8 db 45 mm hosszú csavar, ami tartja, fém hüvelybe tekeredik bele, így biztosították sok évre a kellő stabilitást. Ha a miénk lenne ez a szubláda, akkor a belső vezetékét is kicserélnénk valami vastagabbra és minőségibbre, nem csak a tápkábelét.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda hátlap - Sledge STA-400D

A Sledge STA-400D DSP ellenőrzés alatt áll, RMS teljesítménye 400 W, csúcsértéke eléri a 800 wattot. A benne lévő, 50 és 160 Hz között állítható keresztváltó 12 dB/oktáv meredekséggel vág, ez LFE bemenet használata esetén nem jut szerephez. A vonalkimenetre fixen 80 hertzre állított vágást alkalmaznak, a fázis 0 és 180 fok között fokozatmentesen változtatható. Kapcsolóval választhatjuk az Auto üzemmódot, ami indulás tekintetében kellőképpen érzékeny és csak több csendesebb perc után áll vissza készenléti állapotba, így nem maradunk le a következő lövés vagy robbanás elemi erejű megszólalásáról. A hangerőt szabályzó tekerőgomb mellett nem a volume szó, hanem gain olvasható, ez némi eltérést jelent például az SB-2000 használata során megszokotthoz. A gyakorlatban annyit tesz, hogy nem 12 óra állásban, hanem fél 1 és 1 között kapjuk ugyanazt a hangnyomást, és ez nem a 100 W különbségnek tudható be. 6 db (3 pár) RCA csatlakozója közül a bal alsót nevezték ki LFE-nek, ugyanez a három betű megtalálható a frekvenciaváltó maximum állásánál is. Ez a régebbi STA-400D erősítőkön nem volt jelölve. Az aktuális üzemállapotot a kapcsoló két oldalára helyezett LED-ek jelzik, fényük visszafogott, nem zavarja a házimozizást.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda

A doboz külső felületét vinil fólia borítja, ami famintázatú, jó minőségű és hibátlanul felragasztott, eldolgozott. Fényes lakk bevonattal, mint az ős NSD és az SB-2000, nem rendelhető.

Védőrácsa ugyanaz a középkori lovagi páncélra emlékeztető, mint amilyenekkel a korábban tesztelt SVS mélyládákon találkoztunk. Rögzítése nem a mostanában egyre divatosabb mágneses megoldású, hanem mély lyukakba szorulnak a rács jókora pöckei. Erre bizony szükség van, mert a membrán által keltett intenzív légmozgásnak ellent kell állnia. Pici gumilábain stabilan áll a doboz, de azok kicsavarhatóak, így speciális megoldásokkal kiválthatóak, például az SVS SoundPath pogácsákkal, amit mi megtettünk, jó ideig úgy is használtuk ezt a mélyládát, a tapasztalatainkat bővebben kifejtjük egy hamarosan megjelenő külön cikkben.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda

A megadott frekvencia-átviteli adatokban látható némi eltérés: tesztalanyunk alsó határértéke 23 Hz az SB-2000 19 hertzével szemben. Ennek a gyakorlatban, használat közben nem jelentkezett hátrányként, valójában észre sem vettük.

A meghallgatást Cambridge Audio CXU Blu-ray lejátszó és CXR120 házimozi erősítő páros segítette, szubkábelként QED gyártmányút használtunk.

Szokás szerint, speciális műszerrel, nem telefonnal, megmértük a hangnyomását 20; 25; 31,5 és 40 hertzes jelekkel, 86,7; 91,2; 94,4 96,1 decibelt olvastunk le a kijelzőről. Ezeket csak tájékoztatásul közöljük, nem laboratóriumi vagy süketszobai adatok és nem abszolút csúcsértékek. Az szűrhető le belőlük, hogy a 25 hertzet erőteljesen képes megszólaltatni az SB12-NSD.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda

Elkerülhetetlen az összehasonlítás, bár az SB-2000 elég régen, tavaly tavasszal járt nálunk. Semmi lényeges, említést érdemlő különbséget nem tudunk elmesélni Önöknek. Talán a 100 W mínusz a teljesítményében, okozhat hallható eltérést, de az is csak vaduláskor, mert 22 négyzetméteres teszthelyiségünkben, 12 és 1 óra közötti GAIN állásban, bőségesen elegendő hangnyomással szolgált. Talán mondanunk sem kellene, hogy szeretjük, igényeljük a kanapé- és gyomorrengető basszust.

Ezt hiánytalanul megkaptuk szinte az összes szokásos tesztjelenetünk lejátszása során, talán a San Andreas mélygarázsában kevésbé éreztük azt, hogy ránk szakad a ház, mint egy nagyobb teljesítményű és méretű szubláda társaságában. Viszont a Hulk 50-es géppuskája, a Drive kirabolt boltosának (tisztán nem látható, csak feltételezhető) nagy kaliberű revolvere megfogottan, villámgyors (írhatnánk azt is, hogy puskalövés-szerű) indítással és nulla lecsengéssel szólalt meg. Ugyanez elmondható Marcus Miller basszusgitárjáról és a lábdobról is, élvezettel, mosolyogva hallgattuk. Nem állítjuk, hogy azon a szinten van, mint például az SB13-Ultra, de annak az árából majdnem 4 darab SB12-NSD vásárolható. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja veszett dühvel törte meg a nyugalmat, a robbanások keltette rezgéseket éreztük a kanapén és a padlón is. Nem a szubláda adta át, hanem a membránja, ezt fontos megemlíteni. Honnan tudjuk? A gyári lábak SoundPath-ra cserélése igazolta ezt a feltevésünket.

SVS SB12-NSD aktív mélyláda SoundPath rezgéselnyelővel

Az SVS SB12-NSD olyan résztvevője a jelenlegi mélyláda piacnak, amit nem lehet, sőt, bűn lenne kikerülni. Rendkívül kedvező ára olyan tulajdonságokkal társul, amik ismeretében kevésnek tartjuk az 5 csillagos ár/érték arányt, de többet sajnos nem adhatunk. Kellhet ennél jobb ajánlás? Szerintünk nem, ebben minden benne van. Az 5 év garancia csupán hab a tortán.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.