SVS SB-3000 aktív mélyláda teszt

2019. március 12., kedd, 12:50

SVS audio házimozi hangfal mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda SVS mélyláda SVS subwoofer hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt SVS mélyláda teszt

Végre megszületett és a hazai SVS importőrhöz megérkezett az a mélyláda, amit a házimozi megszállottak, köztük mi is, már nagyon vártunk! Az SB-3000 jókora, tátongó rést tölt be, igazi hiánypótló. Azt, hogy pontosan mire célzunk az előbbi mondatokkal és azt, hogy mire képes a szóban forgó szerkezet, az mindjárt kiderül.

SVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 aktív mélyláda driverSVS SB-3000 aktív mélyláda driverSVS SB-3000 aktív mélyláda driverSVS SB-3000 aktív mélyláda hátlapSVS SB-3000 aktív mélyláda hátlapSVS SB-3000 aktív mélyládaSVS SB-3000 AppSVS SB-3000 AppSVS SB-3000 AppSVS SB-3000 és PB-3000 aktív mélyládák

Az SVS kínálatának jelentős része megfordult szerkesztőségünkben, vagy mi mentünk el meghallgatni, mint Mohamed próféta a hegyhez. Ez a hasonlat talán nem túlzás a zárt felépítésű csúcsmodell, az 55 kilogrammos SB16-Ultra esetében. SVS-ek közül legutóbb, nagyjából egy éve az SB-4000 vendégeskedett nálunk, percek alatt a rajongóivá váltunk. Semmiféle kifogásolhatót nem találtunk a hangjában, csupán a szobánk mérethez illeszkedése nem volt 100 %-os. Ezt úgy kell érteni, hogy 22,5 négyzetméteren a kiaknázott teljesítménye, és a membránja által megmozgatott levegőmennyiség töredéke volt annak, amire valójában képes. Vagyis lényegesen nagyobb teret is be tudna tölteni a hangjával, ráadásul nem éppen olcsó mulatság. Mi ilyen esetben a teendő? Eggyel kisebbet kell venni! Viszont az akkori kistesó, az SB-2000, bármennyire kiváló a maga kategóriájában, értelemszerűen túl nagy lépés, sőt, ugrás lett volna lefelé.

Ezért volt hiányérzetünk, ami füstté, vagy köddé vált, ahogy tetszik, mert itt az SB-3000!

Kinézetében, teljesítményében, és mint kiderült, hangjában valamivel közelebb áll az említett kisebbik testvéréhez, mint az SB-4000-hez, míg az itthoni árakat tekintve pontosan a kettő között helyezkedik el. Ezzel ügyesen betöltötték azt a rést, amit sokan, mi is nehezen átugorhatónak minősítettünk. Nézzék el nekünk, amiért bemutatása során nem tudunk eltekinteni az összehasonlítástól, egyaránt megemlítjük a különbségeket és a hasonlóságokat.

SVS SB-3000 aktív mélyláda

Az SB-3000 kinézete nem sok érdekességet mutat, belesimul az SVS-ek mára már eléggé hosszúra nyúlt sorába, oldaléleinek legömbölyítése az egyetlen olyan elem, ami a szabályos mértani testtől megkülönbözteti. Apró gumikúpokon áll, amiket jövőbeni tulajdonosa SoudPath lábakra cserélhet, amennyiben tuningolni lesz kedve.

SVS SB-3000 aktív mélyláda

13 colos hangszórójának alumínium membránja, közepén jókora rost erősítésű porsapkával, rajta gyártója nevének három betűjével, kísértetiesen hasonlít a 2000-es sorozatúakra, bár a mögötte lévő szerkezet más, teljesen új fejlesztésű. Finoman megnyomkodtuk a kónuszt, valóban meglehetősen merev, akárcsak a felfüggesztése, amit a doboz belsejébe zárt levegő is támogat.

SVS SB-3000 aktív mélyláda driver

Vaskos gumipereme nagy membránkitérésre enged következtetni, ezt hirdeti az SVS honlap is. A hangszóró mágnesének tömege 25 lbs, vagyis körülbelül 11 kg, ami egészen emberes, még az SB-4000-ben rejtőző 18 kilós szörnyeteghez viszonyítva sem filigrán darab. Illetve darabok, mert, ahogy szokásos, két ferritgyűrűt ötvöztek egységbe.

SVS SB-3000 aktív mélyláda driver

A FEA (Finite Element Analysis) eljárással optimalizált alumínium öntvény kosárra stabil, nikkelezett, rugós kábel csatlakozókat szereltek, az onnan a lapos drótból tekercselt lengőcséve felé haladó vezetéket több ponton a pilléhez rögzítették. (Megjegyzés: rengetegszer említettük a FEA-t, ám pontosan nem vagyunk tisztában annak folyamatával, ezt igyekszünk pótolni, ha végre valahol bemutatják nekünk!)

SVS SB-3000 aktív mélyláda

A doboztest MDF-ből készült, az előlap dupla, hogy a hangszóró irdatlan súlyát meg tudja tartani, valamint belső merevítést is elhelyeztek benne, ennek hatékonyságát a doktor bácsis kopogtatás egyértelműen igazolta. A nálunk vendégeskedő mélyláda fekete kőris mintázatú borítást kapott, létezik csillogó zongoralakk kivitelben is, ami valamennyivel többe kerül.

SVS SB-3000 aktív mélyláda

Az SVS mélyládákhoz mellékelt védőrácsot már több éve ismerjük, elismeréssel adózunk a formájának és a kivitelének, de inkább eltettük a doboza mélyére, felhelyezésének nem éreztük szükségét.

SVS SB-3000 aktív mélyláda hátlap

A műszaki adatok figyelemre méltóak, a 800 wattos folyamatos teljesítmény mellé 2500 W csúcsértéket adnak meg. Az ezt előállító Sledge STA800D2 nevű erősítő működését nagyfelbontású, 50 MHz-es Analog Devices DSP felügyeli, melynek képességeiből mobil eszközünk kijelzőjén láthatunk egy csokorra valót, ezekről pár sorral lejjebb írunk bővebben.

SVS SB-3000 aktív mélyláda hátlap

Az SB-3000 hátlapjára a letisztult jelző illik legjobban. Négy RCA aljzatából az LFE a legfontosabb egy házimozi rendszerben, ám fölöttük egy USB csatlakozó vonta magára a figyelmünket. Gyorsan kiderítettük, hogy mire szolgál és bizony díjaztuk. Az SVS vezeték nélküli jelátvitel lehetőségét kínálja a külön megvásárolható SoundPath Audio Adapter-rel, annak vevőegységét látja el árammal USB-n keresztül. Erről érdemes picit hosszabban értekezni, ezért hamarosan különálló cikkben térünk vissza rá.

SVS SB-3000 App

Ezeken és az elmaradhatatlan IEC csatlakozón kívül 6 nyomógomb található rajta, melyek egy LED sort fognak közre. Velük beállítható a hangerő, a fázis, a mélyáteresztő szűrő és az automatikus ki-bekapcsolás. Minden egyéb - ami nem kevés - kényelmesen a kanapéról vezérelhető Bluetooth-on kapcsolódó (iOS és Android) mobiltelefonról, tabletről. Az ismert helyekről ingyen letölthető applikáció részletes és egyúttal egyszerű finomhangolást teszt lehetővé. Címszavakban felsoroljuk a menüpontokat: hangerő, kapcsolat az SVS ügyfélszolgálattal, mélyáteresztő szűrő frekvenciája (30-200 Hz), a vágás meredeksége (6; 12; 18; 24 dB), fázis (0-180-ig fokonként), polaritás, háromsávos, parametrikus EQ, szubszonikus szűrő, mindezek mentése három (Movie, Music, Custom) memóriába, amik tetszés szerint átnevezhetőek.

SVS SB-3000 App

Megpróbáltuk fülre optimalizálni az SVS SB-3000 hangját, nem volt úgy sem rossz, de amikor bevetettük jól bevált hangnyomásmérő műszerünket, más dimenzióba kerültünk. Ezt ajánljuk minden jelenlegi és jövőbeni SVS SB-3000 (és PB-3000) tulajdonosnak. Hosszas, cirka másfél órás művelet volt, amit nem a mélyláda, hanem a szoba akusztikája tett szükségessé. Le kellett faragni a 31,5 Hz körüli kiemelést és emelni a 40 Hz fölötti tartományt, hogy a 20 és 25 közöttivel azonos szinten legyen. Választható megoldás lett volna, de nem volt szívünk az utóbbit csökkenteni. Nem lehet vitás, hogy egy automatikus EQ jelentősen megkönnyítette volna az életünket.

A kipróbálás, meghallgatás folyamata, körülményei pontosan megegyeznek korábbi mélyláda tesztjeink során leírtakkal, ugyanazokat a filmrészleteket, zenéket tűztük műsorra, amiket szoktunk, kiegészítve néhány mostanában megjelent alkotással. Valamint nem maradt el az 1/3 oktávos mérőjelekkel történő vizsgálat, amit összekötöttünk az EQ beállításával. Utóbbi, ahogy korábban már említettük, annak ellenére nem volt egyszerű feladat, hogy az applikáció kimondottan felhasználó barát.

SVS SB-3000 aktív mélyláda

Kivételesen Marcus Miller basszusgitár játékával indítottunk, mert nagyon kíváncsiak voltunk az SB-3000 muzikalitására. Háromszor hallgattuk és néztük végig a cirka 4 perces részletet, minden alkalommal újabb finomságokra, ritkán hallható nüánszokra figyeltünk fel. Ugyanaz történt a Hulk jelenetben, amit ekkor nem az előbb megcsodált részletező képesség, hanem a 20 Hz-en is tekintélyes hangnyomás okozott. Kettővel korábbi tesztalanyunk is lement ennyire mélyre, ám annak hangnyomása jó néhány decibellel kevesebb volt. A Drive című filmben a zálogház kirablását követő eseményeket kismilliószor láttuk, mégis mindegyik revolverlövéstől összerándultunk, sőt, némi hangtalan indulatszót is kiváltott belőlünk. Ne gondoljanak holmi trágárságra, vagy kötőszóra, mindössze "a francba" hagyta el ajkunkat. A Valkyrie következett, a gépágyú ütött, rúgott, a robbanások mindent megremegtettek, amit lehetett, szinte hullámzott a bükkfa parkettát borító vastag gyapjúszőnyeg. Olyan ízelítőt kaptunk a háború borzalmaiból, amit soha nem szeretnénk a valóságban átélni. Ezek után hezitáltunk, hogy belenézzünk-e a San Andreas-ba, de mivel magunkénak valljuk a gyáva népnek nincs hazája mondást, elindítottuk a mélygarázsból autóval menekülés perceit. Az imént a háborút utáltatta meg velünk az SB-3000, ekkor a földrengéstől kezdtünk rettegni. Sajnos a talpunk alatt lezajló földtani folyamatok ellen semmit nem tehetünk, ellenben a "world peace" szlogent lépten-nyomon hirdethetjük, mint valamelyik vígjátékban (sajnos a címe nem ugrik be) a szépségkirálynő aspiránsok.

SVS SB-3000 aktív mélyláda driver

Itt kellene következnie az ajánlásnak, ami helyett könnyebb az ellenkezőjéről írni. Az SVS SB-3000 ügyesen és sikeresen ötvözi a zárt kialakítás összes pozitívumát a tekintélyparancsoló hangnyomással, habként a tortán a mobil applikációs kezelhetőséggel.

Nincs olyan helyzet, felállás, rendszer, amiben nem állná meg a helyét. Na jó, pici, 20 négyzetméteresnél kisebb szobákba talán felesleges egy ekkora, erőtől duzzadó mélyládát üzemeltetni, de nem beszéljük le kipróbálásáról - amire lehetőséget biztosítanak a hazai forgalmazók -  az akkora helyiséggel rendelkező szubbasszus imádókat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.