Sunfire XTEQ 12 aktív mélyláda teszt

2015. augusztus 19., szerda, 14:05

Sunfire XTEQ audio házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó sub szubláda mélyláda teszt Sunfire mélyláda Sunfire mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt

Megkedveltük a Sunfire SDS 12 mélyládát a tesztelése során, közben sok szépet és jót olvastunk, hallottunk a gyártó jelenlegi csúcs szériájáról is, ezért elhatároztuk, hogy annak kipróbálását feltétlenül meg kell ejtenünk. A Hifi Barlang jóvoltából erre is sor került, nálunk vendégeskedett egy XTEQ 12.

A Sunfire szubládákat hangsúlyozottan sarokba helyezésre tervezik, ezt az SDS-ek leírásában meglepve olvastuk, mostani tesztalanyunk füzetkéjében látva, fejbólintással nyugtáztuk. A legtöbb házimozi rendszerben nem jut máshol hely a mélynyomónak, csak a szoba egyik sarkának közelében. Ez még mindig jobb, mintha a készülékállvány és valamelyik frontsugárzó közé lenne beszorítva, erre is láttunk példákat bőséggel. Pláne Sunfire mélyláda esetén célszerű a kisebbik rosszat választani, amelynek tervezésekor pontosan erre a körülményre fordítottak kiemelt figyelmet. Így aztán kiderülhet, nem is akkora gáz, ha sarokba állítjuk a dohogót, mint csintalan gyermeket, ha éppen rossz fát tett a tűzre.

A Sunfire letette voksát a passzívmembrán mellett, mint sokan mások, de az ellentétes oldalra szerelés ritkaságnak számít. Eleinte nem tudtuk, hogy ez jó, vagy sem, aztán egyértelművé vált, hogy remek ötlet. A sokat emlegetett manuálban háromféle elhelyezést ábrázolnak, valamint két szubládás rendszerek kialakítására is adnak ötleteket. Ezeket érdemes megfogadni, de a helyi adottságok, felülírhatnak minden elméletet, ezért ki-ki maga kell megtalálja az ideális elrendezést.

Tesztalanyunkat megpillantva a kissé túlságosan sokat emlegetett - elcsépelt - mondás jutott eszünkbe: kicsi a bors, de erős, pedig akkor még csak a műszaki adatait ismertük, a hangjáról csak sejtésünk volt. Ám ez a borsos szólás annyira találó, hogy - amint látják - mégis leírtuk. 12 colos hangszóróval felszerelt szubládák között aprónak számít az XTEQ 12, ha ehhez hozzávesszük a 3000 wattos teljesítményt is, akkor valódi kuriózumról beszélhetünk.

Sunfire XTEQ 12 aktív mélynyomó

A membránok szinte teljesen egyformák, annak kiderítése, hogy melyik az aktív és melyik a passzív, nem volt egyszerű feladat. Mindkettő teljesen sík, csak a motorral ellátott peremének belső felén fedezhető fel némi különbség. Érdekesség a hangszórók kerete, ami eltávolítható, viszont annak legfeljebb a szállítás során lehet értelme, sokkal jobban néz ki, ha rajta van. Rácsot, védőselymet nem adnak hozzá, aminek örültünk, mert nem kellett helyet keresni számára a szobában, ugyanis használathoz sosem tesszük fel.

A hangszórók úgynevezett Asimmetrical Cardioid Surround (ACS) gumipereme extrém kimozdulást tesz lehetővé, ezt saját szemünkkel ellenőriztük, tényleg akkorákat ugrik, hogy a hozzá nem értők megrémülhetnek tőle. Az aktív membrán lengőcsévéje 7,5 cm (3 col) átmérőjű, ami kell is a 3 kilowatt elviseléséhez.

Az említett többféle elhelyezési módból fakadóan, a szubláda kvázi hátlapja, és persze a hozzá csatlakoztatott kábelek szem előtt lehetnek, ezt nem mindenki fogja kedvelni. Pedig a jó hangzás érdekében kompromisszumot kell kötni, ami nem is olyan tragikus, mert filmeket sötétben nézünk, olyankor úgysem látszik a mélynyomó, pláne a kezelőszervei és egyebei. Egyébként a hátlap kellemes látványt nyújt, valóságos műremek. A gumibevonatú tekerőgombok, a csavaros rögzítésű, teflon szigetelésű, aranyozott RCA aljzatok minőséget sugároznak. Utóbbiakból 3 párat szereltek ide, a felső vonal bemenet, ebből a baloldali az LFE, a középsők kimenetként funkcionálnak, a köztük lévő kapcsolóval választhatunk: sima átengedés (bypass), vagy 85 hertzes szűrés. Az alsó RCA pár "slave" ki- és bemenet, ezeket két vagy több XTEQ használata esetén, azok láncba fűzésére szolgálnak. Az XLR aljzathoz nem kell magyarázat, az a "balanced input", csúcskategóriás házimozi erősítők és processzorok tulajdonosainak legnagyobb örömére. Bár az említett gombok szerepe magától értetődő, pár szót ejtünk róluk is, mert figyelemre méltó a skálázásuk. A hangerő tekerentyű 0 dB állását is jelölik, nem csak a minimumot és a maximumot, a fázisszabályzónál a szokásos 0; 90; 180 fokot skálázták, a frekvenciaváltó kezelőszerve körül 30; 65; 100 Hz és "Bypass" olvasható. Eleinte nem tartottuk furcsának, hogy a 3 kW-os erősítőnek nincs hűtőbordája, de a manapság szinte egyeduralkodó D osztály jó hatásfokáról és hűvösségéről ismert. Igen ám, de mint kiderült, ennek a szubbasszus sugárzónak analóg a végfoka. A rejtély akkor oldódott meg, amikor az Anti-Walking Tread Design Feet™ lábak alapos szemügyre vétele érdekében egyetlen szabad oldalára állítottuk az XTEQ 12-t. Köztük szerényen megbújva "figyelt" az idáig hiányolt hőcserélő idom. Tehát a hűtés kipipálva.

Sunfire XTEQ 12 aktív mélyláda

A végére hagytuk a csemegét: ez a szubbasszus sugárzó mérőmikrofonos önbemérő ekvalizátorral rendelkezik, erre utal a nevében az EQ. A mikrofont, ami nem a szokványos csúcsos, vagy repülő csészealjhoz, télikabát-gombhoz hasonlító darab, hanem igazi csövecske, olyasmi, mint a profiké. Súlyos talp jár hozzá, ami stabil alátámasztást ad, ha például kanapé háttámlájára helyezzük és ráadásként függőlegesen állítható az állásszöge. Maga a mérés annyira gyorsan lezajlik, mindössze pár másodperc, hogy elsőre valami hibát feltételeztünk, aztán megismételtük a műveletet. Az eredmény magáért beszél, pontosabban dünnyög és dörmög, ahogy egy jó szubládától elvárható, ezt egy hátlapi kis kapcsoló átpöccintésével ellenőriztük. Azzal ki-bekapcsolható az ekvalizáció, de a "ki" állást villámgyorsan elfelejtettük.

Sunfire XTEQ 12 aktív mélyláda mikrofon

A gumilábakat elmászás-biztosnak hirdetik, ez fedi a valóságot, ez a mélyláda tényleg meg sem mozdult, rendíthetetlen, mint az a bizonyos ólomkatona, pedig kergettük, hajtottuk rendesen. A 33x33x31 centis mérethez társuló 27,2 kilós össztömeg (ebből 5,5 kg a hangszórómágnes) kiérdemli a "sűrű" jelzőt.

Meghallgatás

A Sunfire XTEQ 12 mélynyomót Marantz elő/végfokhoz csatlakoztattuk AudioQuest Wolf szubkábellel, a tápellátást HiDiamond Diamond 3 vezeték biztosította.

Mint a passzívmembrános szubládáktól megszoktuk, a hangnyomásuk elég rendesen meghaladja a hasonló méretű és teljesítményű zártakét, közelít a reflexes konstrukciókhoz, ám azoknál sokkal, de sokkal pontosabb, megfogottabb. Ezt tapasztaltuk a Sunfire XTEQ működésének minden pillanatában. A fizikát nem képes megerőszakolni, nincs akkora hangnyomása, mint egy kétszer, háromszor ekkora térfogatú ládának, de összességében nagyon szerethető. Nagyrészt azért, mert olyan mélyre megy, hogy csaknem eléri a bányászbéka hátsóját. A 25 hertzes mérőjel intenzíven remegteti a környezetét, filmek közben pedig az élményfaktort fokozza, egészen magas szintre emeli. Nulla decibelről kicsit emeltünk a hangerején, úgy használtuk a legtöbbet, közben, próbaképpen a maximumot is megközelítettük. Ezt rezzenéstelen nyugalommal viselte, ami nem mondható el a szoba egyes berendezési tárgyairól, például a vetítővászon házáról és az egyik redőny gurtni-dobozáról. Azok bizony heves zörgéssel fejezték ki nemtetszésüket. Mi viszont lelkesen merültünk a Battleship eseményeibe, ami közismert a brutális hangzásáról, a hajóágyúk kisebb földrengéssel felérő morajlásáról. No meg az űrlények fegyverzetének basszusokban bővelkedő zajairól. Talán nem ezek jelentik az igazi próbatételt egy szubláda számára, így többször lejátszottuk a Legends of Jazz Blu-ray lemezről Marcus Miller basszusgitár játékát, ami kiváló tesztanyag. Gyomrunkat, mellkasunkat püfölték a pontos, gyors és megfogott szubbasszus löketek, amiről a dobos is gondoskodott, hozzá tette a maga részét. Állandó teszt-jelenetünk, a Valkyrie sivatagi támadása, ebben a légvédelmi gépágyú dörgése előhozta a várt-váratlan összerezzenés effektust, később a robbanások kanapét és padlót remegtettek. Kivételes módon tudott beilleszkedni az Aurum Phonologue, majd később az SVS hangfalszettbe, teljesítve azt az elvárásunkat, hogy észrevehetetlen legyen, de amikor kikapcsoljuk, akkor fájó hiányérzetet okozzon. Az XTEQ 12 egy olyan mélynyomó, ami előszedeti velünk az összes koncertlemezünket, amikből szerencsére jól el vagyunk látva, biztosítva a tesztelés heteit maradéktalanul kitöltő, magas színvonalú szórakozást.

Sunfire XTEQ 12 aktív mélyláda

Azok számára remek választás a Sunfire XTEQ 12, akik kis és közepes méretű helyiségbe szeretnének erős, gyors, pontos és részletező mélyhangokat - nem csak akciófilmekhez, hanem koncertfelvételekhez is - és ezért hajlandóak anyagi áldozatra, figyelembe véve a viszonylag magas 630000 forintos vételárat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.