REL R-528 aktív mélyláda teszt

2014. február 12., szerda, 18:25

REL audio házimozi hangfal mélyláda sub subwoofer mélynyomó R528 R-528 REL mélyláda REL hangfal aktív mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt subwoofer teszt

A tavalyi év egyik nagy durranásának a REL mélysugárzók teljes választékának hazai bemutatkozását tartjuk. Ezek a világszerte elismert és keresett hangkeltők a Házimozi Stúdió palettáját színesítik, tőluk kaptuk tartós tesztelésre az R-528 típusú szépséget.

REL R-528 aktív mélyládaREL R-528 aktív mélyládaREL R-528 aktív mélyládaREL R-528 aktív mélyláda hátfalREL R-528 aktív mélyláda panelREL R-528 aktív mélyláda belsőREL R-528 aktív mélyláda felsőREL R-528 aktív mélyládaREL R-528 aktív mélyládaREL R-528 aktív mélyládaREL R szériás aktív mélyládákREL R-528 aktív mélyláda süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramjaREL R-528 aktív mélyláda szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramjaREL R-528 aktív mélyláda frekvencia-váltó méréseREL R-528 aktív mélyláda frekvencia-átvitel teljesen lecsavart keresztváltóval

"Tégy egyetlen dolgot, de az tökéletes legyen!" - valahogy így hangzik, ha magyarra fordítjuk a walesi illetőségű REL szlogenjét. A REL azon kevesek közé tartozik, akik kizárólag aktív szubbasszus sugárzókat gyártanak, arra specializálódtak már több mint húsz éve. Már az alapítás évében azt követelték meg a tervezőktől, hogy amit létrehoznak, az a lehető legjobban szóljon. Ez később kiegészült azzal az elvvel, hogy a hangzással azonos szinten legyen a külső megjelenés is, amit elkészítenek, annak szépnek kell lennie! Kétség nem fér hozzá, hogy ez sikeresen megvalósult, tanúsíthatjuk!

REL R-528 aktív mélyláda belső

A REL R-528 az R sorozat legnagyobb modellje, majdnem szabályos kocka alakú testét belülről merevítő bordák erősítik, külsejét 9 rétegű lakkozás borítja, melyet kétkezi munkával políroztak tükörfényesre. Négy darab alumínium lábon áll, amikbe a mellékelt acéltüskék becsavarozhatók a még nagyobb stabilitás és rezgéscsillapítás érdekében. Felépítése ötvözi a zárt és a basszreflex konstrukciók előnyös tulajdonságait, ezt passzív membrán alkalmazásával valósították meg. Ebből következően képes nagy légterű helyiségekben ellátni feladatát, fokozni a filmnézés és a zenehallgatás élményét.

REL R-528 aktív mélyláda

Aktív hangszóróját súlyos öntvény kosár, levegőn szárított, kézzel formázott, 12 colos papír kónusz, 4-rétegű lengőtekercs és hatalmas mágnes elegye alkotja. Öröm ránézni a csillogó feketére lakkozott, dimbes-dombos (az érdes, rücskös jelzőket méltatlannak érezzük) felületre, ami kellemes emlékeket ébreszt bennünk. A régi szép időkben még a titán, alumínium, kevlár és hasonló "hájtek" anyagok elterjedése előtt az ilyen papírmembrán egyenlő volt "A" mélysugárzóval. A doboz padlólemezére szerelt, hosszú löketű passzívmembrán a REL által fejlesztett, egyedi kivitelű, kivételesen könnyű, karbonszálas, sík korong, gumipereme homorú. A két hangsugárzót összegezve a végeredmény egy 17 colos átmérőnek megfelelő membránfelület, mely ahhoz illő légtömeget mozgat meg és annak hangzását adja. Illetve mégsem, mert lényegesen gyorsabb, de erről majd később mesélünk.

REL R-528 aktív mélyláda

Az R-528 szerkezetét robusztus hátoldali lemeze tökéletesíti, melyet 6 mm vastag T-6063 alumíniumból martak ki. Ez a felület a szokásosnál kétszer nagyobb hatékonyságú hűtőelemként üzemel, szükségtelenné téve további bordák alkalmazását - így még annál is modernebb és tisztább konstrukció ékesíti szobánkat, mint azt első ránézésre gondoltuk. Az alumínium hátfal belső oldalára szerelték az 550 W teljesítményű D osztályú erősítőt. Ennek és az aktív szubládákban nélkülözhetetlen alkotóelemeknek (keresztváltó, fáziskapcsoló és egyebek) beállítására, szolgáló kezelőszervek példás rendben sorakoznak.

REL R-528 aktív mélyláda hátfal

Természetesen ezúttal sem maradtak el a REL szokásos csatlakozói, mint pl. a különleges minőségű, csavaros rögzítésű, aranyozott RCA aljzatok, a Speakon bemenet. Itt álljunk meg egy pillanatra! Odáig még minden világos, hogy nem a szokásos hangfal csatlakozók várják a házimozi (vagy sztereó) erősítőből érkező magas szintű jeleket, hanem a biztonságos és gyors kapcsolódást lehetővé tévő Neutrik Speakon. Az viszont már igazi kuriózum, hogy ez a hagyományosnak is mondható LFE bemenettel egyszerre beköthető és mindkettő jelét megszólaltatja a REL R-528. Tehát a diszkrét .1 (LFE) csatornát és a frontsugárzókra kiosztott basszusokat az erősítőn kiválasztott vágási frekvencia alatt. Sztereó erősítő vagy monoblokkok használata esetén a szubláda beépített, 30 és 120 Hz között szabályozható keresztváltója veszi át ezt a szerepet. Ennek az üzemmódnak a REL Theater Reference nevet adták a tervezők.

REL R-528 aktív mélyláda panel

A tökéletes flexibilitás érdekében az R-528 független hangerőszabályzást tesz lehetővé a magas és az alacsony jelszintű csatornákhoz. Az IEC aljzat földelt, ami manapság sajnos egyre ritkább.

A REL R-528 mélyláda tesztelése valójában bő három hónapos intenzív használatból, házimozizásból állt. Annyi különféle műfajú filmet néztünk meg ezen idő alatt, hogy felsorolásukhoz kevés lenne a honlapunkon erre cikkre szánt hely. Ami talán még fontosabb, felváltva több erősítőhöz csatlakoztattuk ezt a kiváló és szépséges mélynyomót: Primare SPA23, Pioneer SC-LX76, NAD T757. Az R-528 kapott a hátsó felébe egy KáCsa Audio által készített Furutech tápkábelt és egy méterenként 60000 forintba kerülő szubkábellel csatlakoztattuk az említett erőművekhez. Jelforrásként OPPO BDP-105EU, Popcorn Hour A-400 lejátszókat használtunk. A THX ajánlásainak megfelelően, a 80 Hz alatti frekvenciatartományt bíztuk a REL-re, az felett Aurum, Aurelia és Boston hangdobozok szóltak. Természetesen nem egyszerre, hanem egymást váltva. Teljesen mindegy volt a műfaj, koncertfilm vagy zúzós lövöldözős, robbantós, helikopteres akciófilm, folyamatosan elégedett mosollyal nyugtáztuk, hogy ilyennek kell lennie a hangzásnak. A hangerőt durván felcsavarva (sajnos) nem éreztük azt, hogy mindjárt ránk omlik a háztető, akkor is angolos hidegvérrel mozgatta az 550 wattos erősítő a membránokat, ám ebből következően nem csorbult a hangzás egyetlen pozitív eleme sem. Az R-528 bírta a nyúzópróbát, torzítást, rezonanciát sosem produkált - pedig próbáltuk rákényszeríteni - ami egyértelműen a tervezőit dicséri. A lefelé néző passzívmembrán a vártnál nagyobb mértékben lökdöste az alá beszorult levegőt, néhányszor légpárna effektus alakulhatott ki, mert a 26 kilós önsúly ellenére táncra perdült a mélyláda. Ezt az alumínium lábak által a bükkfa parkettába karcolt absztrakt minta bizonyítja, amit csak akkor vettünk észre, amikor eltávolítottuk a helyéről, mert vissza kellett szolgáltatnunk a forgalmazójának. Egyértelműen "user error" vagyis felhasználói hiba, nekünk kellett volna gondoskodnunk valami gumi vagy parafa alátétről. Remélhetőleg ebből okulnak a jövendőbeli REL szubláda tulajdonosok!

REL R-528 aktív mélyláda

A hosszas tesztidőszak végeztével, a Házimozi Stúdió demószobájában meghallgattunk egy rendszert, amelyben két darab R-528 szolgáltatta a szubbasszus hangokat, levéve annak terhét egy Revel Performa hangfalszett membránjairól. Kétórányi tömény élvezetben volt részünk, ami köszönhető volt a JBL Synthesis SDEC4500X és SDEC4500P elektronikáknak is, melyek a tökéletesség határát súroló hangminőséget hoztak ki az összes hangdobozból, és ami a legfontosabb, a REL mélyládákból is. Olyan mértékben sikerült egységet alkotniuk a Performa F208 álló hangfalakkal, hogy sztereó zenehallgatás közben többször felkelt valamelyikünk a kényelmes CinemaTech fotelből, megtapogatni egy REL membránt, mozog-e, mert nem tudtuk fülre megállapítani, honnan jönnek a feszes, gyors, pontos mélyhangok. Ez igazán elismerésre méltó teljesítmény és produkció volt. Itt hívjuk fel Kedves Olvasóink figyelmét - ami nem szokásunk - cikkünk következő oldalára, az ott található mérési grafikonokra! Azért tesszük, mert egészen kivételes frekvenciamenetet rajzolt műszerünk ceruzája, mintha vonalzóval húzták volna. Ennek fényében már cseppet sem tűnik fellengzősnek a REL jelmondata: "Tégy egyetlen dolgot, de az tökéletes legyen!" (Do one thing. Do it perfectly.)

REL R-528 aktív mélyláda felső

Egy biztos, a REL R-528 a legszebb mélyládák egyike, amit valaha láttunk. Passzív membránjával kiválóan ötvözi a zárt konstrukciók feszességét és gyorsaságát a reflexesek hangnyomásával és frekvenciamenetével. Árkategóriájában az 550 watt teljesítmény manapság nem számít soknak, ettől kicsit tartottunk, de aggodalmunk feleslegesnek bizonyult. A REL tervezői ennyiből is képesek olyan hangzást előállítani, amilyet sokan ezerrel sem. Nem tartalmaz a készülék felszereltsége távirányítót, mikrofonos önbemérő EQ-t vagy bármi más felesleges sallangot, amit egyesek hiányolhatnak, de ne tegyék. A Speakon csatlakozó és a REL Theater Reference üzemmód hab a tortán, igazi hiánypótló megoldásnak számít a mélyládák világában. Végeredményben a REL R-528 feliratkozott kedvenceink listájára, szívesen marasztaltuk volna még néhány hónapig.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.