REL HT/1003 aktív mélyláda teszt

Aktív résztvevő

2019. július 12., péntek, 11:00

REL audio házimozi hangfal hangszóró mélyláda REL mélyláda REL hangfal aktív mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt REL mélyláda teszt

"Az erő legyen veled!". Ezt kívánhatnánk minden házimozi építőnek, hiszen akik otthon szórakoznak, azok főleg az (akusztikai) erőt keresik. Utóbbi egyik pillére a jól fókuszált, gazdag basszus. A REL kicsit engedett audiofiles szigorából, ezzel új kapukat nyitva a házimozis tábor felé. Megérte várni?

REL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyládaREL HT/1003 aktív mélyláda hátlapREL HT/1003 aktív mélyláda hátlapREL HT/1003 aktív mélyláda talp

Ésszerűsített kivitel

A REL kezdettől fogva a prémium minőségű mélyláda szinonimája. Megszállottságuk átjárja valamennyi terméküket. Mélysugárzóik egyik ismertetőjegye, hogy nemcsak házimozis, hanem hifis felhasználásra is ajánlottak, sőt. Sok high end sztereó hangrendszer tulajdonos dönt REL vásárlása mellett, mert az igazán gyors és megfogott mélyhangok kiterjedtebb térérzetet, árnyaltabb dinamikát és nem mellesleg egy csipet plusz élvezetet is hozzáadhatnak az élményhez a transzparencia feláldozása nélkül. A REL-ek szinte bármilyen hangrendszerbe beolvaszthatóak, a nagyobb teljesítményű audiofil mélysugárzók kb. 400-600 ezer forint között kezdődnek. De nem mindenki engedhet meg magának ekkora összeget. Főleg akkor, ha figyelembe veszik a helytálló javaslatot, amely szerint egy hangrendszerbe érdemes (függetlenül attól, hogy sztereó, vagy házimozi) legalább két mélysugárzót beilleszteni.

A legtöbb felhasználó nem fordíthatja megtakarítását trezor méretű mélyládákra. Ha az átlag magyar lakás alapterületekből (kb. 70 m2) indulunk ki, akkor a hely is problémás lehet. Ráadásul nem mindenki akarja magas terhelésen hajtani a hangrendszerét. Egy kis szobában nem feltétlenül indokolt a nagy hangerő, a túlvezérelt mélyhang egyébként is könnyen átszűrődhet a szomszéd szobákba vagy lakásokba. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy a kis rendszereknek is jól áll a minőségi basszus.

REL HT/1003 aktív mélyláda

A HT/1003 pontosan ilyen, ún. általános bevetésekre készült. Kb. 35x32x35 cm-es méretével sok helyen könnyen elfér. Megjelenése és adattáblája sem sugall olyan herkulesi erőt, mint mondjuk a 212SE. Cserébe alig negyedáron, kb. 260 000 Ft-ért vásárolható meg.

REL HT/1003 aktív mélyláda hátlap

Technikai adottságok

A mélyláda szívét 300 W teljesítményű D osztályú NextGen 5 erősítő, izomzatát pedig 250 mm-es, ún. CarbonGlas (60/40 % arányban szén- és üvegszál szövésű) membrános, acélkosaras hangszóró képezi. A komplett termék fejlesztése házon belül történt. Érdekesség, hogy a bemeneti szűrőn belül terveztek egy bizonyos inverz szűrést is, amelynek köszönhetően a hangszóró még lejjebb képes menni, mint más, hagyományos mélyládák.

REL HT/1003 aktív mélyláda

A masszív talpakon álló dobozt szálcsiszolt alumínium hatású, fekete fólia fedi, ami a jobb árért cserébe vállalható kompromisszum a drágább modellek lakkozásához képest. A tetőlapon lévő üveglemez nem csupán a dizájnt szolgálja. 12 mm vastag, ezáltal vibráció csökkentő funkciót is betölt. Az előlapon lévő hangszórót tetszés szerint védőselyemmel is le lehet fedni. Ugyancsak találhatók becsavarozható gumis alátétek is a csomagban, amelyeket a talpakhoz lehet illeszteni. További finomhangolás érhető el jobb minőségű tüskés alátét, tápkábel és/vagy jelkábel használatával is.

REL HT/1003 aktív mélyláda talp

A vágási frekvenciát és jelszintet (hangerőt) hátul, lágyan forgó alumínium potméterekkel lehet szabályozni. A fázis is kapcsolható 0 vagy 180 között (érdemes kipróbálni, nekünk 180-ra téve egyértelműen stabilabbá vált a basszus). Az elektronika tetszés szerint AUTO módban is használható, ilyenkor, ha jelet érzékel, akkor automatikusan bekapcsol. Ha csak halk háttérzene duruzsol, akkor nem "ébred fel" a HT/1003, de közepes terhelésen már egész gyorsan képes úgymond magához térni.

REL HT/1003 aktív mélyláda

Hangminőség

A REL HT/1003 megismerése két felvonásban történt. Először a Házimozi Stúdió TRON nevű bemutató szobájában kaptunk ízelítőt (előzetes egyeztetést követően bárki számára látogatható). Itt legutóbb egy pár REL S/5 keltette a mélyhangokat. Meglepve jöttünk rá, hogy most valahogy teltebb, kellemesebb, ugyanakkor izgalmasabb lett a basszus. Aztán hamar kiderült, hogy miért. Korábban 2 db REL S/5 rejtőzött a vetítővászon alatt, most viszont 4 db HT/1003 dolgozott! Az eredmény tehát mozisabb, játékosabb mélyhang volt úgy, hogy közben a négy kicsi sem került annyiba, mint a két nagyobb. Ez a szoba ezt kívánta.

REL HT/1003 aktív mélyláda

Nem a mélyhangok mennyisége változott meg. A lefedettség, a hullámok eloszlása volt egyenletesebb, testesebb. A jól ismert demójeleneteket figyelve megkaptuk és megértettük a REL által kifundált házimozis koktélt. Valahol olyan ez, mint amikor a McLaren utcai autót tervez. A kényelemért és biztonságért cserébe kicsit áldozni kell a nyers, kicentizett erőből és tűhegyes teljesítményadatokból, cserébe viszont garantált a mosoly, a szórakozás és az élvezet.

REL HT/1003 aktív mélyláda

A HT/1003 nem nyit meg olyan mélységeket, szobán túlra nyíló atmoszférát, mint audiofil törekvésű bátyjai. Nem a pillekönnyű, észrevétlenül beolvadó basszust szólaltatja meg. Szükség szerint a legnagyobb örömmel hoz némi drámát és izgalmat, de jó ízléssel teszi. A 25 cm-es hangszórónak nem az a célja, hogy kilökje a hallgató alól a rázkódó kanapét. Ugyanakkor meglepően jól bírja a terhelést, kellemes karakterét nagyobb jelszinten is megőrzi.

A Fury c. film Tigris harckocsis jelenetében masszív, nehéz lökések keletkeztek minden egyes ágyúdörrenéskor. Szabályosan megrázta a levegőt, ahogy a nehéz tank lustán kimászott a keringő füsttel övezett bozót mögül. A csatasorba állított HT/1003-ak zárt kialakításuknak köszönhetően semmilyen mellékzajt nem produkáltak. A megfogott, eleven basszus kellemes árnyalatokkal párosult. Nem csupán szabálytalan mormogást, hanem a képi cselekményhez illeszkedő, kontrollált impulzusokat kaptunk. Éppen úgy, ahogy a REL-től elvárható. A világháborús vérontás után a Bohém rapszódia koncertjelenete hozott felüdülést. A zenészek embertömegen átszelő rockos játéka bőséggel tartalmazott dinamikát, melegséget, lendületet. A TRON szobában kapott eredmény persze nem is lehetett volna jobb, hiszen gondosan beállított, csúcskategóriás komponensekből épített rendszert támogatott meg a négy REL.

REL HT/1003 aktív mélyláda

Ezután magunkkal vittünk egy HT/1003-at, amely néhány hétig kb. 20 négyzetméteres nappaliban, DALI és Q Acoustics állványos hangfalak mellett tett szolgálatot, egy Marantz erősítő kimenetére csatlakoztatva. Ez nem volt high end rendszer és talán pont ettől tűnt fel olyan hamar a mélysugárzó létjogosultsága. Néhány percnyi állítgatás után sikerült finoman integrált mélyhangokat elérni. A hangsugárzók alapvető karakteréből semmit sem vett el a HT/1003, csak udvariasan bekapcsolódott az összképbe.

Ahogy teltek a napok, folyamatosan azt vettük észre, hogy a bekapcsolódó mélyláda domináns érzet nélkül, egyértelműen elevenebbé, testesebbé tette a műsort, nemcsak filmeknél, hanem zenék hallgatásakor is. Az ütemek határozottabbak, intenzívebbek voltak. A nagybőgő kapott egy kis jóleső bátorítást. Elektronikus műfajoknál a hangfalak önmagukban kifejezetten vérszegénynek tűntek. A terhelés növelésével szép telt, jól definiált hullámok keletkeztek, mi pedig örömmel konstatáltuk, hogy olcsóbb kivitelben is sikerült megvalósítani a sokak által keresett, részletező karaktert.

REL HT/1003 aktív mélyláda

Végszó

Az elmúlt években jelentős fejlődés történt a mélysugárzók világában, ám a technikai újításokat leginkább az egymilliós határ fölötti kategória nyújtotta. Jó látni, hogy a REL már azokra is gondol, akiknek korlátozott összegből kell összeállítaniuk hangrendszerüket. Ezt egyértelműen bizonyítja a HT/1003. Tisztességes kiegészítő egy házimozi/sztereó rendszer vagy minőségi soundbar mellé. Képességeit elsősorban filmeknél bontakoztatja ki, de zenehallgatás és videojátékok során hozott basszusa is csak pozitív hatású. Aki ebben az árszegmensben keres mélysugárzót, annak nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálását!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.