Panasonic SC-TMAX party hangszóró család teszt

2020. szeptember 9., szerda, 14:10

Panasonic PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró Panasonic hangszóró Panasonic hangfal parti hangfal hangfal teszt Panasonic teszt Bluetooth hangszóró teszt Panasonic hangfal teszt Panasonic PartyBox teszt

Amikor buli hangszórókról beszélünk, a Panasonic neve egészen biztosan szóba fog jönni az egyre telítettebb piac ellenére. A gyártó jellegzetes, nyakig felextrázott, csillogó villogó monstrumjai alaposan fel tudnak rázni bármilyen méretű házibulit, és most a legújabb termékcsalád ezt négy különböző méretben tudja garantálni.

Panasonic SC-TMAX hangszórókPanasonic SC-TMAX hangszórókPanasonic SC-TMAX10 hangszóróPanasonic SC-TMAX40 hangszóróPanasonic SC-TMAX40 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX50 hangszóró CD-lejátszóPanasonic SC-TMAX50 hangszóró hátlapPanasonic SC-TMAX50 hangszóróPanasonic SC-TMAX hangszóró távvezérlőPanasonic SC-TMAX hangszóró távvezérlőPanasonic Juke Max App

A családfa

Ahogy említettük, a Panasonic SC-TMAX sorozat négy tagból ál, név szerint TMAX 5, 10, 40 és a zászlóshajó 50-es modell. Ebből a forgalmazónak köszönhetően a legkisebbet leszámítva, mindet megkaptuk egy rövid időre egy kis ismerkedésre.

Sokat elárult a megérkezett dobozok mérete, nem rejtette véka alá, hogy itt nem apróságokról lesz szó. Ahogy kicsomagoltuk és beállítottuk őket egymás mellé, nos, nem a diszkréció és a minimalista stílus volt az első gondolatunk.

A TMAX hangszórókat, illetve a hozzájuk hasonló buli dobozokat sokszor láthattuk már korábban különböző (főleg nagyobb) elektrotechnikai boltok sorai közt villogni és zenélni, de így testközelből a szobánk közepén, mégis teljesen más érzetet keltettek. Mint három időutazó robot, bár nem feltétlenül a jövőből, sokkal inkább a múlt mindenféle színben pompázó, villogó műanyag diszkó zenegépeire emlékeztettek. De nézzük csak sorjában!

Panasonic SC-TMAX10 hangszóró

Az SC-TMAX 10 a sorozat legkisebbje, a maga 59 cm-es magasságával és 10 kg körüli súlyával, szóval még így sem egy táskarádió. Kétutas felépítésű, tartalmaz egy 20 cm-es mélyközép és két 6 cm-es magassugárzót, melyek összesen 300 W teljesítményt kapnak (gyártói adat). Basszreflex kialakítású doboza elviekben komoly mélyhangokra képes, főleg a méreteit figyelembe véve. Szolgáltatás csomagja megegyezik a nagyobb testvérekével, de ennél még segédakkumulátor beiktatására is van lehetőség, mellyel még mobilabbá válhat a kis bulibox.

Panasonic SC-TMAX40 hangszóró

A következő lépcsőfokon helyezkedik el az SC-TMAX 40, mellyel elég komolyat ugrunk mind méretben, mind teljesítményben. Több mint 80 cm magas és közel 18 kg. A hangszórókészlet kibővült 2 db 10 cm-es középsugárzóval, a gyártó szerint a teljes teljesítmény 1200 W. Igen, itt mi is kételkedően mosolygunk, de mit tehetünk, ez a gyári adat.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró

Az új SC-TMAX sorozat csúcsmodellje az 50-es számot kapta, melyben a további méret és súlynövekedésben, valamint egy plusz mélysugárzóban testesül meg a nagysága. A több mint 90 cm magas és 20 kg-os hangdoboz már igen tekintélyes méretekkel hívja fel magára a figyelmet, valamint egy papíron 2000 W leadására képes, összesen hat hangszórót hajtó digitális erősítővel igyekszik rádönteni a falakat az arra vágyókra.

Full extrás műanyag katonák

Persze ez így nem teljesen igaz. Az Exo Frame-re keresztelt hangsugárzó házak felső részei valóban műanyagból készültek, de a mélyhangszórók az összes modellnél MDF dobozban keltik a mérettől függő mennyiségű légmozgást.

Ami az extrákat és szolgáltatásokat illeti, a Panasonicnál mondhatni, még talán többre is gondoltak, mint amire szükség lehet.

Panasonic Juke Max App

A legfeltűnőbb jelenség egyértelműen a 12 előre beállított programmal, de összesen 60 variációs lehetőséggel villogó LED fények armadája, mellyel egészen biztosan fel lehet majd dobni egy sötét helyiséget a dübörgő zene mellé. A hangzás fokozására is több lehetőség akad, összesen 15 előre beállított móddal, melyeket még külön finomíthatunk ízlésünk szerint EQ-val, van surround aktiválás, valamint az amúgy sem szerény basszusokat is 6 fokozatban borzolhatjuk tovább (Airquake Bass). Ha már tombol a buli, a DJ Jukebox funkcióval különböző egyedi hangmintákat szúrhatunk a zenébe, a DJ Effect aktiválásával pedig hat különböző effekttel kápráztathatjuk el a remélhetőleg addigra már elhajlott hallgatóságot. Isten segítsen, hogy maga a DJ ne legyen ittas állapotban, mert abból vélhetően nagyon idegtépő effektorkán bontakozhat ki egy ilyen tudással felvértezett gépnél. Bizony meg kell tanulni bánni velük, és bár vicces készülékeknek tűnnek, elsőre messze nem olyan egyszerű őket kezelni, mint amilyennek látszik, főleg koncentráció hiányos állapotban.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró

A tudástárat természetesen nem csak villogó fények és effektek teszik ki. A legfontosabb ez alkalommal is a forrásanyag lejátszása, mely megtörténhet Bluetooth 5.0, CD, USB, FM tuner, valamint külső egységből is vezetéken csatlakozva. A Panasonic Max Juke alkalmazás (iOS, Android, Windows) még tovább bővíti a lehetőségeket, de ennek megtanulására is érdemes időt és energiát szánni.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró hátlap

A bőséges bemenetek száma lényegében mindenre képessé teszi a TMAX hangszórókat, amire csak szükség lehet egy buli létrehozásában. Név szerint AUX, USB, 2 db mikrofon (karaoke) és még digitális (optikai) aljzat is akad a hátfalon.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró

Talán árulkodó jelként is fel lehet fogni a hangminőségre tekintettel, hogy a Panasonic TMAX család hangszórói, kizárólag MP3 fájlokat fogadnak, ami a szemünkben annyit jelent, hogy felesleges a nagyobb felbontást támogatni, ha úgysem hallani komolyabb eltérést. Ezt persze mi inkább pozitívan néztük, hiszen egy ilyen buli hangfalon, pont senkit nem érdekel, hogy egy jazz felvételen hány szála van a dobseprűnek, nem igaz? A lényeg, hogy olyan hangulatot keltsen, hogy mindenki ugráljon, aki ott van.

Panasonic SC-TMAX hangszóró távvezérlő

Használat közben

Minden TMAX hangszóróhoz kaptunk egy kicsi, de praktikus távvezérlőt is arra az esetre, ha csak fotelből akarjuk hallgatni, de az izgalmasabb dolgok inkább a "vezérlőpulton" vannak. Innen lényegében minden funkció elérhető. A választó tárcsával és a megfelelő párosító gombbal módosíthattuk a színeket, azok villogását, a hangzásokat és az összes effektet. A mellette húzódó funkció gombokkal irányíthattuk a zenei lejátszást bármelyik forrásról, illetve a megfelelő gomb kombinációk használatával készíthettük elő a funkciókat a vezérlő tárcsának.

Ezek a funkció gombok, illetve a tárcsa használata megkívánja a használati útmutató gondos tanulmányozását és a gyakorlást is. Az első lépések inkább viccesek (sőt, szánalmasak) voltak, de egy "kis" gyakorlás után kifejezetten élvezetes trükköket lehetett végrehajtani a hangszórókon. De a jó pap (DJ) holtig tanul alapon, úgy döntöttünk, hogy annyi ideig úgysem lesznek nálunk, hogy profik lehessünk benne.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró CD-lejátszó

Ami a hangminőséget illeti, talán picit többet vártunk, mind erőben, mind pedig minőségben a marketing maszlag után. Ennyi hangzatos kifejezés talán egyik hasonló márkánál sincs, pláne olyan teljesítmény adatokkal, hogy golyózik az ember szeme azokat látván, mégis, valahogy, valami hiányzott.

A SC-TMAX 50 különösen érdekelt minket, hogy vajon mit is tud 2000 W? Persze tudtuk, hogy a valóságban sokkal kevesebb, mégis valahogy hittünk abban, hogy majd hátrébb lök minket fél méterrel, ha felcsavarjuk a kakaót, de nem ez történt. Félreértés ne essék, volt itt erő gazdagon, és bizony a basszusokból sem volt hiány, de számunkra mást jelentenek a megadott adatok. A dupla tömegű JBL Partybox 1000 (kb. 40 kg) papíron 1100 W-ja is mosolyt csalt az arcunkra, amikor elolvastuk, de érzésre, ha az SC-TMAX 50 2000 W, akkor a JBL legalább a duplája, és akkor itt le is zártuk a marketing osztály watt mániáját.

Mindhárom hangszóró kétséget kizáróan mutatta meg, hogy ők pontosan arra valók, amit ránézésre gondolunk róluk. Minél könnyebb, egyszerűbb zenéket hallgattunk rajtuk, annál jobban érezték magukat, és velük együtt mi is. Mivel nyers készülékekről volt szó, tudtuk, hogy idő kell még a bejáratásukhoz, így elnézőbbek is voltunk, de a jellegzetes középtónusos (doboz) hang mégis megmaradt.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró

Nagyon fontosnak éreztük a hangszóróknál, hogy a méretüket feltétlenül tiszteletben kell tartani! A zászlóshajó TMAX 50 minden tekintetben túlnő a kisebb tesókon, de egy 20 négyzetméter alatti helyiségben, kis túlzással hallgathatatlanná válhat a túlzó basszusai miatt. Ugyanakkor a TMAX 10 tökéletesen megtöltötte hangulattal ugyanazt a helyiséget, ellenben kint, a szabad ég alatt pillanatok alatt elfogyott az ereje.

Rövid kitérőt tettünk a kifinomultabb akusztikus zenék világába is, de néhány perc próbálkozás után el kellett engednünk ezt a részt. A mélytartomány még a legdiszkrétebb beállítások mellett is búgóssá vált, a hangszer és énekhangok pontatlanul és érőtlenül szólaltak meg, a magas frekvenciák pedig olcsó papíros jellegű voltak. Egyszerűen nem erre álmodták meg és gyártották ezeket az eszközöket.

A rockosabb hangzás szintén kissé zavaróvá, bántóvá vált rövid idő alatt, de itt már meg-meg mutatkozott a dinamika, amit dobok, lábdobok diktáltak, de az vitathatatlan "hazaérést" a pop, hip-hop és elektronikus zenék jelentették. A lényeg, hogy egyszerű, kevés hangból álló, dögös zúzós zenék legyenek, és akkor a Panasonic összes SC-TMAX hangszórója oda fog vágni, ahogy erejükből és tudásukból telik.

Panasonic SC-TMAX50 hangszóró

Alternatívák

Honlapunk eddig nem kifejezetten az ilyen jellegű hangszórókra koncentrálta figyelmét, de be kell látni, hogy egyre nagyobb piaca lesz ezeknek a csillogó villogó party monstrumoknak, ezért természetesen minket is nagyon érdekel ez a szegmens is. Jelenleg minimális tapasztaltunk van ezekkel a készülékekkel, és szinte csak a JBL Patybox sorozat fordult meg nálunk ebből a kategóriából. Ezeket nehéz lenne összehasonlítani a Panasonic SC-TMAX hangszórókkal, mert sem anyag, sem pedig hangminőségben nem játszanak egy ligában. Ellenben a Panasonicok olyan elképesztő szolgáltatástárral vannak ellátva, amivel csak kevesen büszkélkedhetnek, tehát bőven tud kompenzálni az esetleges gyengeségein, már csak azt kell eldönteni, hogy mire van szükségünk.

Összegzés

A Panasonic új SC-TMAX party hangszórói tökéletesen elegyítik a mindenre kiterjedő funkcionalitást az erőteljes, dögös hangzással. Méretükkel és erejükkel mindenképpen érdemes tisztában lenni és a felhasználási helynek megfelelő modellt választani, ellenkező esetben könnyen túl, vagy akár alul lőhetnünk a célon. Anyaghasználatuk és hangminőségük hagynak némi kívánni valót maguk után, de ha arra vesszük őket, mondhatni korrekt áron, amire kitalálták, nem fogunk csalódni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.