Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda teszt

2019. január 24., csütörtök, 15:20

Monitor Audio audio házimozi hangfal hangszóró mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio mélyláda Monitor Audio hangfal teszt

Tavaly december elején megjelent cikkünkben, mely a Monitor Audio család tagjaiból összeállított házimozi szettet mutatta be, említést tettünk a W10 típusú aktív mélyládáról. Akkor annyira megtetszett kis csapatunk tagjainak, hogy elhatároztuk, hamarosan különálló írásban foglalkozunk vele. Íme!

Monitor Audio Bronze házimozi hangfalszettMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembránMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembránMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembránMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembránMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda belsőMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda hátlapMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda hátlapMonitor Audio Bronze W10 aktív mélyládaMonitor Audio Bronze házimozi hangfalszett

A Monitor Audio Bronze W10 egy kisméretű kocka, ez és a konstrukciója megkönnyíti az elhelyezését, nem hivalkodó, inkább diszkrét szerkezet. Semmilyen dizájnelem nem dobja fel, ami igazából nem baj, de meg kell jegyeznünk. Burkolata fólia, de igencsak jó minőségű, akárcsak az eldolgozása. Négy színben készül - fekete tölgy, diófa, rózsafa, hamu fehér - nálunk az elsőként említett járt. Hátulján túllógnak pár milliméternyit az oldallapok, ez alatt mind a négyet értjük, ám nem teljes vastagságukkal, annak csak körülbelül a felével.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda

Nem szeretjük a hangszórókat eltakarni, ennek több oka van, most is ennek mentén cselekedtünk. Csúnya, nagy lyukak váltak láthatóvá a védőkeret eltávolítása után, ám azokról elvonja a tekintetet a porsapka nélküli, fémnek kinéző membrán.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda

A W10 25 centis hangszórója, C-CAM (Ceramic Coated Alumínium Magnesium) membránnal büszkélkedik, körülötte inverz gumiperemmel, ami nem különösebben széles, ezért rendkívül nagy kitéréseket nem enged. A C-CAM egy speciális, többrétegű kompozit anyag, már írtunk róla, de megismételjük, hátha valakinek elkerülte a figyelmét. Előállítása során 50 mikron vastagságban visznek fel alumínium-oxid kerámia réteget egy alumínium/magnézium fémötvözetre. A technológia a repülőgépiparból származik, segítségével rendkívül kis tömegű, de nagy merevségű, ezáltal ideális akusztikai tulajdonságú membrán alapanyag gyártható.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda hátlap

A beépített D osztályú erősítő teljesítménye 220 W, ami a passzívmembrános konstrukciót és a hangszóró valamint a doboz méretét figyelembe véve, akár bőségesen elegendő is lehet, ez hamarosan kiderül.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembrán

A W10 12,8 kilogrammos tömege valamivel átlag alatti, persze a jó hangot itt sem kilóra mérik, de bizony lehetne nehezebb. Méghozzá a lefelé néző és mozgó, névleg szintén 25 centis, passzív hangszóró miatt. Erre még visszatérünk a hangzás vizsgálata során tapasztaltak leírásában. A passzívmembránt kiszereltük a helyéről, mert kíváncsiak voltunk annak kialakítására és egyúttal természetesen az aktív hangszórót és a belső merevítést is meg akartuk szemlélni.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembrán

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda passzívmembrán

A basszusátvitelt segítő szerkezet a legegyszerűbb, amit valaha láttunk: fémkeret, amihez inverz gumiperemmel erősítettek egy 8-10 mm vastag MDF korongot, melynek külső oldalát valamilyen enyhén érdes, gumiszerű bevonattal látták el. Ennyi és nem több. A neve viszont annál különlegesebb: ABR, ami az angol Auxiliary Bass Radiator szavak kezdőbetűiből adódik. Állítólag 40 hertzen 6 dB hangnyomással járul hozzá a meghajtott C-CAM membrán produkciójához.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda belső

Ennek a hangszórónak a kosara sima, szimpla préselt fémlemez, rajta jókora mágnes, annak pólusvasán hüvelykujjnyi furat. A doboz szerkezetének szilárdságát egy keresztmerevítő növeli, vastagsága megegyezik az oldalfalakéval: 18 milliméter. Az erősítőből sajnos semmit nem láthattunk, mert zárt fémház takarja, megbontásától eltekintettünk. Hátlapja gazdagon felszerelt, külön LFE és sztereó RCA aljzattal várja erősítőnk jeleit, plusz egy 12 V-os trigger bemenettel, amivel a be- és kikapcsolást lehet vezérelni. Az automatikus bekapcsolás alaptartozék, fázist 0 vagy 180 fok közül kell kiválasztanunk, a mélyáteresztő szűrő frekvenciája 50-120 Hz között állítható. A beépített DSP extra funkcióval szolgál, a háromállású (Movie/Music/Impact) hangzásmód kapcsolóval aktiválhatjuk a számunkra legszimpatikusabbat. Tápkábele cserélhető, éltünk ezzel a lehetőséggel.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda hátlap

Elméletileg mozi módban a leglineárisabb az átvitel, ekkor 35 Hz az alsó határfrekvencia. Zene módban visszafogottabban bánik az energiával, a legmélyebb tartományban 2 dB-lel alacsonyabb a szintje, de cserébe 30 Hz-ig megy le, nekünk ez tetszett legjobban. A harmadik állásban 3 dB-es kiemelést alkalmaznak, viszont csak 40 Hz-ig terjed az átvitel, ezt két alkalommal kipróbáltuk, aztán gyorsan elfelejtettük.

Monitor Audio Bronze házimozi hangfalszett

Meghallgatás

Szokásos filmrészleteinkkel kezdtük a tesztelést, rögtön az elején egy különleges élményben volt részünk. Mintha a W10 megrémült volna Hulk ordításától, be akart bújni a jó méterre lévő sarokba. Arra lettünk figyelmesek, hogy jó másfél arasznyit távolodott az eredeti helyétől. Visszatettük a kiindulási pontra, elindítottuk ugyanazt a jelenetet és meredten figyeltük a W10 viselkedését. Vicces táncolásba kezdett, oldalra és hátrafelé sasszézott a bükkfa parkettán, nem lehetett kibírni nevetés nélkül. E jelenségnek oka a mélyláda alatt kialakuló légpárna, amit a passzívmembrán keltett és az amúgy is csekély saját tömeg egy részétől tehermentesítette a lábakat. Azoknak ettől csökkent az egyébként kiváló tapadása és a fő kónusz előre mozdulásával egy időben (hatás/ellenhatás) ellentétes irányú erő hatott a mélyládára. Ennek kiküszöbölésére, mivel gránitlap nem volt kéznél, 5 kilós súlyzótárcsákat pakoltunk a tetejére, majd újból nekiláttunk a tesztelésnek.

Méretéhez képest roppant nagyot tud szólni a W10, de valami oda nem illő zörej tűnt fel a hangjában. Amikor az 1/3 oktávos mérőjelekkel vallattuk, 60 hertzen tisztán hallatszott, hogy az a passzívmembránból ered. Egy órányival, fél kettőről fél egyre visszatekertük a hangerő potméterét, a zaj többé nem jelentkezett, cserébe a maximális hangnyomás csökkent néhány decibellel. 20 hertzen 7-8 decibellel volt hangosabb a szoba alapzajánál, 25-ön már 70-72 dB-t mutatott a műszer, a 31,5 Hz-en ereje teljében dörmögött, számokban kifejezve 90 dB fölött muzsikált. Ez nem tévesztendő össze az elérhető maximális hangnyomással!

Szerencsére az említett jelszint csökkentéstől az élvezeti faktor mérséklődése minimálisnak bizonyult, az összes filmrészletet nagyon kellemes, erőteljes löketekkel támogatta a W10. Részletező képessége nem kifejezetten hangszeres zenékhez illő, ezt a pici hiányosságot Marcus Miller basszusgitárjának hangja tárta fel. Filmnézések során egyáltalán nem tűnt egyhangúnak a W10 basszusa, mert nem is volt az. A Drive pisztolylövései kellő gyorsasággal és rövid lecsengéssel vágódtak a szoba légterébe, mindannyiszor átéltük azt a pillanatnyi riadalmat, amit egy nagy kaliberű fegyver elsütése okoz. A Valkyrie légvédelmi géppuskájára és a Hulkot támadó "fifty kaliber"-re ugyancsak érvényesek az iménti jelzők, tehát akciófilmekhez remek társnak mutatkozott. Megállta a helyét a hatásvadász, műanyag basszusok reprodukálása terén, amilyenekkel a Tron című film van tele. Remegett minden, aminek remegnie kellett, mellkas, parkett, kanapé.

Monitor Audio Bronze W10 aktív mélyláda

A Monitor Audio Bronze W10 mélyládát 25 négyzetméteresnél kisebb szobákba ajánljuk, elsősorban filmekhez, de egészen pici kompromisszummal zenés anyagokhoz is bátran választható. Kinézete diszkrét, az elhelyezésre nem háklis, viszont erősen ajánlott valami nehezékkel, fém vagy kőlappal megterhelni a tetejét, mert igencsak táncos kedvű példány.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.