Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda teszt

2021. január 7., csütörtök, 12:45

Monitor Audio audio házimozi hangfal hangszóró mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio mélyláda Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio Bronze sorozat frissítéséből a mélyláda sem maradhatott ki, aminek velünk együtt bizonyára sokan örülnek. Elsősorban a korábbi változat rendhagyó viselkedése, konkrétan táncolása miatt, amiről tesztünkben beszámoltunk. Emiatt fokozott várakozással kezdtünk hozzá a vizsgálathoz, melynek eredményével elégedettek voltunk. Miért? Olvassák el az alábbi sorokat!

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóróMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóróMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóróMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hátlapMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hátlapMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda talpMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaMonitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda

Külsőleg minimális a módosítás, a működést és a hangzást befolyásoló igazi szerepe nincs: mindössze az előlap megmunkálásából hagytak ki egy műveletet, függőleges éleinek legömbölyítését hagyták el.

A hátlap, amiből minket csak az erősítő fémlapja és a rajta lévő kezelőszervek, csatlakozók érdekelnek, szemernyit sem változott hajszálra ugyanolyan, mint az elődé.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hátlap

Még egy eltérést, illetve inkább pluszt kínál mai tesztalanyunk, kis gumi tappancsokról van szó, amiket a lábakba lehet becsavarozni, ezzel növelve tapadási képességüket.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda talp

Ennyi, legalábbis mást nem fedeztünk fel, a lényeg minden bizonnyal belül lelhető fel. Az sem biztos, hogy látható, mert a C-CAM membrános hangszóró is pontosan ugyanolyan, mint az 5G változatban. A részleteket korábbi cikkünkben leírtuk, nem ismételjük meg, erre a linkre kattintva elolvashatják.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóró

A gyártó honlapján a műszaki adatokat böngészve némi fejtörést okoztak a méretre vonatkozó számok. Bevalljuk, nem végeztünk ellenőrző méréseket az 5G modellen, elfogadtuk a megadottakat, amik csak magára a mélyládára vonatkoztak, nem beleszámítva a kissé kiemelkedő hangszóró kosarat, az erősítő fémlapját és az abból kiálló csatlakozókat, tekerőgombokat. Sőt a lábakat szintén nem, de azok magasságát máskor sem szoktuk hozzáadni. Mindezek a gyakorlatban teljesen lényegtelenek, hiszen legfeljebb pár centiméterről van szó, ám maximalizmusunk nem engedte, hogy szó nélkül hagyjuk.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóró

Sajnos a szerintünk legszebb burkolat - rosemah (ennek a szónak a pontos magyar megfelelőjét még keressük, alighanem valamilyen rózsafa lehet) - már nem szerepel a kínálatban, ráadásul a mostani dió egy árnyalatnyival sötétebb. Van helyette urbánus szürke, ízlés dolga, olyat biztosan nem választanánk.

A külcsín taglalása után eljött az ideje a belbecs és az abból következő hangzással kapcsolatos tapasztalataink közzétételének.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda

A legfontosabbal kezdjük: nyomokban sem fordult elő az a jelenség, ami miatt tőlünk a Bronze W10 5G gyenge osztályzatot kapott. A szokásosnál jobban megküldtük 1/3 oktávos mérőjelekkel, akciófilmekkel, zenével, mindent sztoikus nyugalommal, mozdulatlanul tűrt. Ez természetesen a membránjaira, aktívra és passzívra nem vonatkozik, azok tették a dolgukat, pumpálták a levegőt. Maga a mélyláda semerre nem táncolt, sasszézott el, ellentétben az elődjével. Ennek a pozitív változásnak biztosan nem a nettó tömeg 0,6 kilogrammos növekedése az oka, hanem valami más. Hosszas vizsgálódás után arra a következtetésre jutottunk, hangsúlyozzuk, ez szubjektív vélemény, hogy a DSP programozásába nyúltak bele. Valamennyivel magasabbra került a frekvencia-átvitel alsó határértéke (talán szubszonikus szűrést alkalmaztak), mert 20 Hz-en szinte egyáltalán, 25-ön alig mozdultak a membránok, de azért hallható volt némi dörmögés, ellentétben az előd produkciójával. Megítélésünk szerint a membránok kitérését szintén korlátozták, erre vonatkozó adat található a műszaki leírásban: 17 mm, korábban ilyen nem szerepelt a listában. Mélynyomóhoz képest ez alacsony érték, de nem is vártunk többet, látva a viszonylag keskeny gumiperemet. Igaz, ugyanilyen méretű az G5-é is, ennek ellenére mindkét mélysugárzót hosszúlöketűnek nevezik.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda

Változást vettünk észre az aluláteresztő szűrő alsó határfrekvenciájában, ami 40-ről 50 hertzre változott, valamint 12-ről 24 dB/oktáv-ra növelt vágási meredekségben, ez némileg megerősíteni látszik a teóriánkat.

A DSP lehetőséget ad a felhasználónak, hogy 3 előre beállított EQ mód közül választhasson, ugyanúgy, mint az előző generációnál. A Movie és az Impact igazán most sem tetszett háromfős tesztgárdánknak, Music állásban használtuk a Bronze W10 6G-ot is. Ez is teljes mértékben szubjektív, máshol, másoknak, pont az általunk mellőzött kettőnek valamelyike lehet a kedvence.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hátlap

Visszatérve a frekvencia-átvitelre, 31,5 hertzen és attól fölfelé izmosan ütősen szólt a hatodik generációs Bronze szubláda, azt kaptuk tőle, amit az árkategóriától, membránmérettől, az azt mozgató 220 wattól elvárható. A specifikációban szereplő -3 dB 29 Hz-en, -10 dB 25-on korrektnek találtatott, a gyorsaság és megfogottság úgyszintén. Részletező képességéről nem megélhetünk szuperlatívuszokban, de ki várna el ilyesmit egy 230000 forintos, passzívmembrános konstrukciótól. A nagyon jó jelzőt feltétlenül megérdemli és ezzel még a tervezői sem lehetnek elégedetlenek. A nagybőgő és a zongora legvastagabb húrjait is megszólaltatta, más lapra tartozik, hogy mennyire pontosan tette azt. Ha nem tudnánk belekötni, mert mindent tudna, akkor milyen feladat maradna magasabb kategóriás testvéreinek, a Silvernek, a Goldnak és a Platinumnak? Erre roppant módon kíváncsiak vagyunk, állítólag hamarosan vallatásnak vethetjük alá a következő lépcsőfokon elhelyezkedő bátyust, a Silver W-12 típust.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda hangszóró

Kanyarodjunk vissza pár gondolat erejéig a W10 6G-hoz! Az előd nyüstölésekor megszólaló passzívmembrán zörejt nem tudtuk előidézni, ez újabb pozitívum. Ennek gyakorlati előnyét elsősorban azok élvezhetik, aki minden wattot ki akarnak facsarni ebből a mélyládából; nem kell óvatosan bánni a hangerő szabályozójával. A szokásos filmrészleteket lefuttatva ugyanazokat állapítottuk meg, mint a G5 tesztelésekor, a különbséget, a lehetséges pluszt a miénknél nagyobb helyiségben, és/vagy elvetemült hangnyomás igény esetén lehet kihasználni.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda

Új generáció ide vagy oda, a Monitor Audio Bronze W10 6G összességében ugyanazokat a jó tulajdonságokat mutatta fel, mint az 5G változat, miközben megszabadult annak minden negatívumától. Ideális, sőt, ajánlott partnere bármilyen Bronze hangdoboz összeállításnak, de magától értetődően nem csak Monitor Audio csapatba tud beilleszkedni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.