Marshall Willen Bluetooth hangszóró teszt

Zsebrocker

2023. július 6., csütörtök, 19:35

Marshall audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró Marshall hangszóró Marshall hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Marshall Bluetooth hangszóró

A nadrágzsebben elférő Bluetooth hangrendszerek bárhol, bármikor bevethetők egy kis háttérzenére. Többségük azonban fapados, mellőzi a prémium kategória előnyeit. A Marshall Willen olyan funkciókat nyújt, melyek korábban inkább a magasabb szintű Bluetooth hangrendszerekben voltak megtalálhatók.

Marshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóróMarshall Willen Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Willen Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Willen Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Willen Bluetooth hangszóró

Nem tipikus zsebhangfal

Mióta a Marshall Middleton döbbenetes hangzását megtapasztaltuk, könnyebb megérteni, hogy miért választják e gyártót egyre többen. A Marshall Willen a legkisebb vezeték nélküli hangrendszerek méretével rendelkezik. Kellően bő nadrággal vagy kabáttal zsebméretűnek is nevezhető. A tipikus ultrakompakt kihívókhoz képest azonban többe kerül. Mit mutat fel cserébe?

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A gyártótól megszokhattuk, hogy minden terméke ugyanazt a hangkaraktert nyújtja. Amivel nincsen gond, mert az említett hangzást sokan szeretik. Egyébként az apró házban 10 wattos erősítővel hajtott, 5 cm-es szélessávú hangszóró található, melyet kiegészít két passzív sugárzó. Micsoda pontosan a hozzáadott érték?

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A Marshall formatervet magyarázni se kell. Menő kinézetű, még liliputi méretben is. Ami viszont fontosabb: akkumulátor üzemidő. Hasonló méretű kihívók (köztük a JBL GO 3) nagyjából 5 órát bírnak egy feltöltéssel. A Willen leírásában 15 óra szerepel. Nem hátrány, hogy akkubank nélkül is átmuzsikálja (több, mint) a fél napot. Az ekkora méretű riválisok nélkülözik az alkalmazás alapú támogatottságot. A Marshall megérezte a kitöltetlen rést. Ez a hangrendszer is vezérelhető a gyártó telefonos alkalmazásán keresztül (bővebben a Használat közben c. bekezdésben).

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A drágább rokonok másik különlegességét, konkrétan a Stack üzemmódot is megkapta. Utóbbi azt jelenti, hogy bármelyik Stack Mode kompatibilis Marshall Bluetooth hangrendszerrel összekapcsolható vezeték nélkül. Így megtöbbszörözhető a hangerő, vagy egyszerűen csak jobban betölthető a zenehallgatásra kiszemelt tér.

Marshall Willen vízálló Bluetooth hangszóró

Küllem

A tervezők gondosan ügyeltek arra, hogy pontosan ugyanolyan anyagminőséget nyújtson a Willen, mint nagyobb testvérei. Az eszköz kézben tartva meglepően masszív hatást nyújt annak ellenére, hogy külseje nagyrészt műanyag. Utóbbi PVC-mentes és 60%-ban újrahasznosított elektronikai cikkekből készült, ami dicséretes törekvés. De amiért alapvetően megragadja bárki tekintetét, az a hagyománytisztelő Marshall megjelenés. Egyértelműen imitálja a gitárerősítők világát, bár szó szerint lesarkították a részleteit, hogy átlagfelhasználás szempontjából komfortosabb legyen.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A fekete, vagy krémszínben megvásárolható hangrendszer hangsúlyos eleme az előlapi embléma. Az erősítők fehér betűitől eltérően aranyra fújták, de a matt ház megelőzi, hogy giccsbe fulladjon az összkép. Az előlap sarkában lévő aranyszínű gomb többfunkciós. Főkapcsoló, zenei navigátor és jelszint (hangerő) vezérlő is egyben. Joystick módjára lehet különböző irányokba mozgatni. A felső részbe egy telefonhívások lebonyolítására alkalmas mikrofont építettek, a menő hatású töltöttségjelző LED (csak nekünk jut róla KITT eszünkbe?) és a Bluetooth párosító gomb közé.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A kellemes tapintású doboz hátsó oldalán gumipánt található, mellyel sokféle tárgyhoz rögzíthető, vagy tetszőleges helyekre akasztható a Willen. Lapos kivitelének előnye, hogy hátára fektetve is használható, amennyiben 360 fokban kell sugározni a hangokat. A kivitel összességében kellemes és egy átlagos Bluetooth hangszóróhoz képest időtállóbb hatású. Ha feltétlenül muszáj valamit kifogásolni, akkor a multifunkciós gomb védettsége kérdéses. Nem tudni, hogy egy váratlan ejtéstől hajlamos-e letörni. Nem kísérleteztünk ilyesmivel, de örömmel vettük tudomásul az IP67 tanúsítványnak megfelelő, fröccsenő víznek és pornak ellenálló kivitelt.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró hátlap

Használat közben

Mint minden Marshall Bluetooth hangrendszer, a Willen használata is különleges hangulattal társul. Figyelemreméltó, hogy fejlesztői mennyire törekedtek a megszokott minőség és arculat fenntartására. Minden egyes gomb megnyomása, a bekapcsolás, kikapcsolás, párosítás esetén megszólaló elektromos gitár riffek az ismerős hangulatot hozták vissza. Ügyesen kombinálták a prémium és rocker elemeket. De mi a helyzet a gyakorlati funkciókkal?

Marshall Willen Bluetooth hangszóró hátlap

A vezetéknélküli hatókör és jelstabilitás meggyőző volt, akár 10 méterről is gondtalanul továbbította telefonunk a zenét. A beépített mikrofon átlagos minőségben érzékelte beszédünket. A másik fél hangját egy átlagos Bluetooth hangszóróhoz képest sokkal tisztábban jelenítette meg. Csendes környezetben kifogástalanul bevált, de a háttérzajokat könnyen beengedte. Összességében mégis előnyt jelentett, mert telefoncsörgés esetén nem kellett hanyatt-homlok rohanni a mobilhoz, fogadhattuk a hívást a karnyújtásnyira lévő hangrendszerrel is.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A telefonos alkalmazás segített aktiválni a Stack üzemmódot, továbbá szoftverfrissítésre és EQ választásra is nyújtott lehetőséget. Utóbbi viszonylag korlátozott beállításokból állt: a tipikus Marshall hangzás, Push (megemelt magas és mélyhang), valamint Voice (kiemelt középső frekvenciák, ének és beszéd) profilok közül engedett választani. Nekünk a Voice és Push egyaránt túl erősnek bizonyult, ezért megelégedtünk a Marshall karakterrel.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A használat összességében zökkenőmentes volt, zavaró hibák nélkül. Keskeny doboza miatt könnyen felborult a hangrendszer, ezért legtöbbször automatikusan a hátuljára fektetve használtuk. Az akkumulátor üzemidő lényegesen hosszabb volt, mint amit más, hasonló méretű alternatíváktól megszoktunk.

Hangminőség

A Marshall következetesen ugyanazt a hangkaraktert alkalmazza minden Bluetooth hangrendszerében. Így nem ért minket kellemetlen meglepetés. A jól ismert meleg hangzással jelentek meg zenéink. Amennyire a kis méret lehetővé tette, emelkedett és energikus basszus támasztotta alá a számokat, logikusan nem olyan erővel és teltséggel, mint a nagyobb kivitelek esetében. A papíron közölt 100 Hz-es alsó határral nem túlzott a gyártó, de legalább őszinték voltak!

A középső hangok határozottak voltak és elevenek. A magas hangokon érezhető volt lágyítás, analóg hatású derengés, ami a Marshall varázs része. Nem kimondottan hifi hangzást nyújtott az eszköz, de kicsi méretét meghazudtoló hangerőt nyújtott, amiért dicséretet érdemelt.

A hangerő nem jelenti azt, hogy átverte a fizika törvényeit. Halkabb járatás esetén még valamicske basszussal megtámogatta az ütemeket. KALEO - Way Down We Go c. számát hallgatva kíváncsiságból felemeltük a jelszintet (hangerőt). A feszesség érzetég megőrizte a kis Marshall, de legmélyebb basszusokat inkább elengedte, válogatás nélkül. Sejthetően azért, hogy a felsőbb hangokat ne torzítsa szét. Legerősebb terhelésen is viszonylag kevés színezés, torzítás volt érzékelhető olyan zenékkel, amelyek eleve sok magas frekvenciás részletet (cintányér és hasonlók) tartalmaztak. E torzítások szolidabb járatás esetén (ami egy néhány fős társaság számára éppen elegendő, hogy még beszélgetni tudjanak a zene mellett) egyáltalán nem mutatkoztak meg.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

A szórás tisztességes volt, egy alig uzsonnásdoboz méretű hangrendszer viszonylatában. Az egyetlen szélessávú aktív hangszóró kis távolságban gazdag információval sugározta a hangokat. Nagyobb terekbe viszont önmagában kevés volt. Itt hozott nagy előrelépést a Stack üzemmód. Használatával közepes méretű szobákban is könnyen betöltöttünk homogén, szétterített háttérzenével. Szavakkal nehéz pontosan leírni az élményt, de két Willen akár 20-30 négyzetméteres területet is besugárzott zenével. A basszus továbbra sem volt kimondottan sok (fizikailag többször nagyobb alternatívákhoz képest), de a kellemes hangulat megteremtése nem okozott akadályt aprócska tesztalanyaink számára.

Marshall Willen Bluetooth hangszóró

Alternatívák

Ha fontos a kedvezőbb ár/érték arány, akkor a JBL GO 3 meghallgatása ajánlott. Utóbbi közkedvelt opció saját kategóriájában, populáris hanggal és vízhatlan kivitellel. Viszont akkumulátor üzemideje a Marhall közelébe sem ér és nem lehet más Bluetooth hangrendszerekkel összekapcsolni. Ízlés kérdése, de a Marshall Willen kinézete is menőbb.

Végszó

A Marshall Willen mosolyt csalt arcunkra annak ellenére, hogy árban alaposan a hasonló méretű alternatívák fölé licitál. Használat közben sikerült megérteni a hozzáadott érték gyakorlati hasznát. Kisebb és közepes terhelésen is jól bánt a részletekkel. Aki tudatosan hangos, sok basszust nyújtó zenehallgató társat keres, annak a nagyobb méretű testvérekkel célszerűbb foglalkozni. Háttérzenére viszont a legtöbb esetben egy Willen is bőven jó. Megjelenését szükségtelen tovább méltatni, elég ránézni, a formaterv azonnal arat. A gyártó összességében kemény, lelkiismeretes munkát végzett, hogy komolyan vegyék még a mai túlzsúfolt kínálatban is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.