Marshall Middleton Bluetooth hangszóró teszt

Kicsi a bors, de robban!

2023. május 26., péntek, 11:05

Marshall audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró Marshall hangszóró Marshall hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Marshall Bluetooth hangszóró

A Marshall Middleton szinte bárkit az ujja köré csavar. Sokszor előfordult, hogy kis Bluetooth hangrendszer óriási hanggal lepett meg minket. De a Middleton minden hozzá hasonló méretű vetélytárshoz képest egyértelműbben fejezte ki célját: háborút indítani a fizika törvényei ellen. Tudományos magyarázatunk nincsen rá, de hogy pozitívan értve beteg találmány, afelől semmi kétség.

A leghangosabb Bluetooth hangrendszer, ami otthon és kint is használható. Így népszerűsíti hordozható eszközét a cég, melynek mérete mindössze 23x11x10 cm. Aki a pénzéért méretre is vágyik, joggal jegyezheti meg, hogy 130 000 forintért (e sorok írásakor ennyibe kerül) nagyobb vezeték nélküli alternatívák is kaphatók. Viszont nem mindenki akar nagy hangrendszert cipelni magával. Annál gyakoribb a hangerő, pontosabban hangnyomásszint igénye, hogy legyen kicsi a mérete, de azért szóljon nagyot, ha bulira kerülne sor. Ellentmondásos cél, mégis sok gyártó kitűzte korábban maga elé. Miben más a Marshall Middleton?

Marshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Middleton Bluetooth hangszóró csatlakozóMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Middleton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Middleton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton Bluetooth hangszóróMarshall Middleton App

Küllem

Tagadhatatlan, hogy minden Marshall eszköz nyerő kártyája a kinézet. A vintage megjelenés reneszánszát éli, nem véletlen, mert egy kis nosztalgiát szinte senki sem utasít vissza. A rockzene aranykorára és ikonikus koncertek színpadjára emlékeztető gitárerősítő dizájn ezúttal is adott. Tesztalanyunk pontosan úgy néz ki, mint egy erősítőfej, csak sokkal kisebb. De a minőségérzet nem merül ki felszínességekben. Doboza meghökkentően nehéz, majdnem kétkilós.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Fekete, vagy krém kiadásban kapható, nálunk utóbbi vendégeskedett. A ház oldalán jó tapintású, műbőrhöz hasonló anyag található. Az előlap arany betűi mögött masszív rács fokozza a vizuális hangulatot.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Oldalt és hátul is rejtőznek hangszórók, melyeket műanyag rács rejt el. A hangszóróméret és erősítő teljesítmény cikkünk végén, a műszaki adatok között olvasható. A gyártó honlapjáról azt szűrtük le, hogy próbáltak fenntarthatóbb eljárásokhoz folyamodni. Ezért a készülékház 55%-a korábban eldobott készülékek, autólámpa borítások és vizespalackok újra felhasználásával készült, teljesen PVC-mentes. Minden ilyen törekvés dicsérendő.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

A tető közepén kerek, aranyszínű gomb található, mely főkapcsoló és zenei navigátor szerepét is betölti. A bal részt Bluetooth párosító és töltöttség ellenőrző gomb foglalja el, egy pirosan világító csík mellett. Utóbbi a jelszintet (hangerőt) és az akkumulátor kapacitását is képes mutatni. Érdekesség, hogy jobbra kihelyeztek hangszínszabályzó gombokat is. A basszus és magashang erősségét gombnyomással lehet módosítani, ami más gyártóknál legtöbbször kimarad.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Használat közben

A beüzemelés pillanatok alatt megtörtént. Továbbra is szórakoztató részletnek tartottuk, hogy bekapcsolás, kikapcsolás és Bluetooth párosítás esetén is elektromos gitárhangokkal jelzett vissza az eszköz. Dobozában tetszés szerint felszerelhető pántot is találtunk, melyet a ház jobb felső sarkába fűztünk be. Az említett kiegészítő némileg segítette a hordozást, bár egy táska-szerűen, két oldalról befűzhető pánt szerintünk praktikusabb lett volna.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Telefonunk felhívta figyelmünket, hogy ehhez a hangrendszerhez alkalmazás érhető el. Letöltöttük a gyártó saját fejlesztésű segédprogramját, melyen keresztül szoftverfrissítésre, hangszín beállításra és a Stack session üzemmód engedélyezésére volt lehetőség. Utóbbi célja, hogy több Middleton is összekapcsolható vezeték nélkül, megtöbbszörözve a hangzást. E funkciót egyetlen eszközzel nem tudtuk kipróbálni, de értékeltük a meglétét.

Marshall Middleton App

Hangminőség

A Marshall Middleton meghallgatása döbbenetes élmény volt. Sok Bluetooth hangszórót kipróbáltunk, ezért auditív memóriánkban kellő viszonyítási alap lapult. A basszus nem egyszerűen elegendőnek, hanem még többnek is bizonyult, mint amit reálisnak nevezhető. Szürreális, amivel jellemezni tudtuk. Már 20-30%-os terhelés mellett is masszív mélyhangok szólaltak meg, feszessé, teltté téve bármilyen könnyűzenei szám ütemeit. Az általános karakter tagadhatatlanul ugyanazokat az ismertetőjegyeket hozta, mint más Marshall hangrendszerek: vastag basszus, egyszerre füstös és élénk középső frekvenciák. A legmagasabb hangok erősen ellágyultak, de még nem váltak zavaróan tompává. A kis Marshall egyszerre vibrálóan színes és kellemesen bársonyos szűrőjén tessékelt át minden zenét, amit továbbítottunk felé. Ahányszor ránéztünk, hitetlenkedve kerestük a nagyobb hangdobozt, ami nem volt ott.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Dr. Dre és Snoop Dogg klasszikusát, a Still D.R.E. c. rapnótát hallgatva azonnal feszes, kemény búgások támasztották alá a zenét. A "dalszöveget" jól lehetett érteni, a vékony, pengetéshez hasonlító kíséret könnyed és tagolt maradt, nem süppedt a rapperek sávjába. A dobban lévő magashangokon éreztük a viaszos bevonatra emlékeztető Bluetooth színezést. Ezért nem nehezteltünk a hangrendszerre, mert az összképet magabiztosan tálalta. 15-20 négyzetméteres szobát is betöltött akkora hangnyomással, ami szerintünk egy lakásméretű táncklubban, kávézóban, néhány fős házibuliban bőséges mértékű.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

A Marshall név rockzenei rátermettséget sugall. Ezért visszaküldtük tesztalanyunkat a komfortzónájába és végig hallgattuk rajta a magyar Tiansen pop-metal együttes Emeralds of Happiness c. számát. A zúzós gitár riffek, agresszíven csörgő basszusgitár nagy hangmezővel borították be a kis dobozt. Radó Éden hangját nem különítette el olyan profin, mint a kevésbé komplex Still D.R.E. esetében, de a szöveget még érteni lehetett. Nem meglepő, hogy legjobban a gitárt jelenítette meg. A torzított húrjáték érdesen, domborúan és óriási dinamikával jelent meg. Aki szereti a rock vagy metal műfajt, annak a Marshall aligha okoz csalódást.

Marshall Middleton Bluetooth hangszóró

Dave Brubeck - Take Five c. számát sok vezeték nélküli és hagyományos hifi rendszeren hallottuk korábban, ezért kíváncsian tettük a lejátszási listára. A Middleton nem tudott olyan széles vízszintes hangszínpadot ábrázolni önmagában, mint egy különálló hangsugárzókat tartalmazó sztereó hangrendszer. Azonban, ha falfelület elé helyeztük, a mögüle visszaverődő hangokkal hihetetlen mélységérzetet tudott kelteni. A Take Five mikro-dinamikus részleteit összekente és saját füstös hangulatát is hozzáadta. Ráadásként a nagybőgőt is felpuffasztotta. Utóbbit könnyen orvosoltuk a hangszínszabályzó funkcióval. Ezt a darabot nem kellőképpen valósághűen kezelte, de nem feltételeztük, hogy leendő tulajdonosai elsődlegesen ilyesmit várnak el tőle. Méretéhez képest óriási hangerőt ígért és azt betartotta.

Marshall Middleton vízálló Bluetooth hangszóró

Végszó

A Marshall Middleton az egyik legmeglepőbb Bluetooth hangszóró, amit eddig kipróbáltunk. Egy Vifa letisztultságát kombinálja JBL-es basszus lelkesedéssel és Bose-os hangerővel. Nem kimondottan hifi élményre törekszik, de elég néhány másodperc, hogy erejével learassa a babérokat. Szavakkal nehéz megfogalmazni, mekkorát szól. Érdemes személyesen is kipróbálni, szerintünk akkor érthető lesz a viszonylag magas ár. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tud "stacked" módban, ha önmagában is levezényel egy kisebb házibulit?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.