Marshall Emberton Bluetooth hangszóró teszt

Kockacukor chilivel

2021. június 27., vasárnap, 13:30

Marshall audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal vízálló hangfal vízálló hangszóró Marshall hangszóró Marshall hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Marshall Bluetooth hangszóró

Az Emberton attól bájos, hogy minden eddiginél kisebb méretben testesíti meg a Marshall Bluetooth hangrendszerek gitárerősítős megjelenését, kombinálva a márkára jellemző hangkarakterrel. De vajon hogyan szállhat szembe a fizika törvényeivel, miért váltott ki már temérdek felhasználóból pozitív elismerést egy alig féltéglányi hangrendszer?

Hang(os)ra tervezve

A Marshall erősítők látványa eggyé vált a rockzenével, a rockzene pedig akkor élvezetes igazán, ha hangos. Az ultrakompakt Emberton hangrendszert kifejezetten arra tervezték, hogy hangos és vibráló karaktert nyújtson, hiszen a Marshall névtől ezt várják el. Mindehhez biztosítottak egy 68x160x76 mm-es készülékházat, melyhez, méretéhez viszonyítva viszonylag combos, kb. 60 000 forintos ár társul. Mit kapunk még a Marshall feliraton kívül?  

Marshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Emberton Bluetooth hangszóró hátlapMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóróMarshall Emberton Bluetooth hangszóró tartozékokMarshall Emberton Bluetooth hangszóró tartozékokMarshall Emberton Bluetooth hangszóró tartozékok

A Bluetooth 5.0 jelátvitelt alkalmazó Emberton frekvencia-átvitele 60 Hz-20 kHz, ami nem rossz, ha azt vesszük figyelembe, hogy a nála jóval nagyobb JBL Charge 5 specifikációjában is ennyi szerepel. Természetesen papíradatok alapján nem érdemes megjósolni egy hangrendszer képességeit, az mindenesetre bizakodásra adott okot, hogy az Emberton hangszórását 360 fokosra tervezték. Előlapja és hátoldala is tartalmaz egy-egy 5 cm-es szélessávú hangszórót, amely mindkét oldalon kiegészül még egy-egy ún. passzív basszus radiátorral is.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró hátlap

Emellett IPX7 tanúsítvány is része az extráknak, tehát az Emberton vízhatlan kialakítású. Fontos tudni azonban, hogy ez itt nem nyújt teljes vízállóságot (mint egy búváróra esetében). A Marshall közleménye szerint mindössze esővízzel vagy medence melletti csobbanásokkal szemben ellenálló a hangrendszer.

Marshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóró

Küllem

A Magyarországon jelenleg fekete (fehér előlap és fehér betűk) vagy fekete-bronz (fekete előlap, bronz betűk) színben megvásárolható Emberton kis mérete ellenére minőségi készülékházat kapott. Több mint félkilós tömege kézben tartva tekintélyparancsolóan hatott, de az anyagminőségben is a cégtől megszokott szintet nyújtja. Ikonikus hangszóróvédő rácsaitól eltekintve külsejét vastag, strapabíró szilikonréteg takarja, ami nemcsak védelmező szerepet tölt be, hanem jó fogást is biztosít.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

A tetőlapra két gombot helyeztek: az egyik multifunkciós (jelszint vezérlés, zeneszám navigáció, ki/bekapcsolás), a másik pedig Bluetooth párosító. Az akkumulátor töltéséhez szükséges USB-C aljzatot jobb oldalra pozícionálták.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

Használat közben

A kicsomagolási élmény gyors és könnyű volt. Az ízléses papírdobozból a felhasználói kézikönyvön és hangrendszeren kívül mindössze egy töltésre szolgáló USB-C kábelt vettünk elő. Az Emberton beüzemelése pillanatokon belül megtörtént, a közepén lévő multifunkciós gomb lenyomásával 2 másodpercen belül menő gitáreffekt jelezte az elektronika aktív üzemállapotba kerülését.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

Az akkumulátoros üzemidő akár húsz óra is lehet egy feltöltéssel, ami kifejezetten jónak számít. Örültünk neki, hogy még 6-7 órás zenehallgatás után is bőven maradt tartalék a kis Marshall hangrendszerben, és a nap végén nem feltétlenül kellett vele a konnektorhoz szaladni. A vezeték nélküli hatókör ugyancsak erős volt, a fizikai körülményektől függően 10-15 méterről is fogadta okostelefonunk jelét az Emberton.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró tartozékok

A vízhatlan funkcióról néhány másodperces csapvíz rácsorgatással győződtünk meg, ami szerencsére semmi problémát nem okozott a kis hangrendszernek, bár a rács kiszáradásáig, azaz 1-2 órán keresztül kicsit letompultak a magas frekvenciák a víztől, ezért nem érdemes céltalanul "locsolni" az Embertont.

Marshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Korábban teszteltük a Marshall Monitor II A.N.C. fejhallgatót és meglepve tapasztaltuk, hogy az attól kapott hangkarakter fő adottságait a fejlesztők ügyesen átemelték egy alig féltéglányi hangrendszerbe. Így energikus, játékos, kicsit markáns, de dinamikában is kidolgozott hangképet varázsolt elénk a kis Emberton. Azáltal, hogy hátrafele is sugározza a hangokat, egyfajta mélységérzettel egészítette ki a zenét, amivel jól kompenzálta viszonylag korlátozott, de moderált/háttérzenei szinten élvezhető basszusait.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

A Bluetooth jelátvitel miatt picit kásás, szemcsés színeződéseket hallottunk a magas frekvenciákban, de azok 50 % vagy halkabb járatás mellett minket egyáltalán nem zavartak. A középső hangok tisztán és részletesen jelentek meg, a jól érthető ének/beszédsávok mellőzték a dobozszerű öblösséget. Az Emberton kompaktsága miatt nem hozott létre nagy hangmezőt, inkább egy kisebb blokkba összpontosítva építette fel maga körül a zenét. Ám ezt a viszonylag szűkös hangmezőt jól kiegészítette a hátoldali hangszóró térmélyítő hatása. Terhelhetőség tekintetében meglepően hangosan is képes volt megszólalni a kis Marshall, igaz, ekkor a mélyhangok lényegesen lecsökkentek a visszafogottabb járatáshoz viszonyítva.

Marshall Emberton vízálló Bluetooth hangszóró

Az Emberton bármilyen zenei stílussal igyekezett jótékonyan bánni, természetesen főleg a könnyűzenei vonallal ügyeskedett. A meglehetősen fűtött hangulatú Foo Fighters - Everlong alatt a vártnál jobban elkülönítette a hangszereket Dave Grohl hangjától úgy, hogy basszus-korlátai mellett a zene elevenségét, hangulati elemeit is egész jól megőrizte. A basszusintenzívebb darabok (pl. Gregory Porter - Liquid Spirit, Claptone Remix) is kellemesen kiszökkentek belőle, de ott a mi testünk még elviselt volna egy kis plusz basszust a szoba légterébe - amire természetesen valamelyik nagyobb Marshall hangrendszert kellett volna elővenni.

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

A papíron közölt határérték valós volt, 60 Hz-es teszthangot még rezzenéstelenül kiadott magából az Emberton. Az 50 Hz-es hangba már beletört a bicskája, kevesebb, mint feleakkora hangnyomásszinttel volt képes csak megszólaltatni, tehát nem ildomos gyomorrázó basszusokat várni tőle (a testesebb és erőteljesebb mélyhangokhoz legalább Stanmore, de inkább Woburn hangrendszer szükségeltetik).

Marshall Emberton Bluetooth hangszóró

Végszó

A Marshall Emberton-t hasonló méretű riválisainak figyelembevételével kell mérlegelni. Azok ligáján belül maradva egyértelműen a részletezőbb hangúak táborát erősíti. Mindazonáltal relatív erős árának részét képezi az ikonikus Marshall dizájn és a hozzá tartozó érzés is. E gyártó nem próbált meg a filléres tucattermékek közé beférkőzni. A Marshall gitárerősítők is jellemzően kicsivel drágábbak azonos teljesítményű vetélytársaikhoz képest. Kézbe kell venni, hogy érezni lehessen a masszív megépítettséget, illetve el kell rajta indítani bármilyen stílusú zeneszámot. A könnyed, dinamikus, fülbemászó, ugyanakkor a vártnál picit teresebb hangkarakter nem a basszus-imádók, hanem az akusztikus/énekes stílusok kedvelői számára lesz szimpatikus. Ők ésszerű terhelés mellett rengeteg szituációban élvezhetik majd a kis Emberton háttérzene-teremtő képességét!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.