LG LAP340 SoundPlate hangállvány teszt

Lapos képhez lapos hang?

2014. július 17., csütörtök, 08:45

LG LAP340 SoundPlate audio hangfal hangállvány soundbar soundplate teszt hangfal teszt hangállvány teszt LG SoundPlate teszt

Rengeteg módon javítható a televíziók gyenge hangminősége, és sokan a jobb hangot nagyméretű hangfalak nélkül, a lehető legkönnyebb és legdiszkrétebb úton akarják megvalósítani. Ez esetben ideális megoldás lehet egy olyan hangprojektor, jobban mondva ?hangállvány?, mint amilyen az LG SoundPlate.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány hangszóróiLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány mélysugárzóiLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány csatlakozásLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány távvezérlőLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány távvezérlőLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány távvezérlőLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállványLG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány

A SoundPlate koncepciója nem új keletű, mérete azonban tényleg rendkívüli: a komplett készülék mindössze 3,5 cm vastag, aminek köszönhetően kecses látványt nyújt, annak ellenére, hogy 70 cm széles és 32 cm mély. Masszív kivitele lehetővé teszi, hogy 32-től 55 colos képátlóig a legtöbb ma elérhető (nem csak LG típusú) televíziót rátegyük.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány

Kicsomagolás, beüzemelés

A LAP340 SoundPlate dobozában szellősen elrendezve találunk mindent, pillanatokon belül elénk kerül a kézikönyv, a kábelek, a távvezérlő és persze a hangfal. Utóbbi súlya nem túl nagy, egy tizenéves gyerek is simán beüzemelheti, (de azért egy 140 centis TV pakolgatását inkább ne bízzuk rá). Nemes gesztus a gyártó részéről, hogy egy másfél méteres optikai kábelt is tettek a csomagba. Kevésbé örömtelien vettük észre, hogy a SoundPlate egyetlen bemenete a Toslink csatlakozó, ezen és a szabványos piskóta (borotva) tápaljzaton kívül másfélét nem szereltek rá.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány csatlakozás

Az említett bemenet mellett található egy kétállású kapcsoló is, amellyel az automata bekapcsolás funkciót engedélyezhetjük. A hangszórókat fedő védőrács kivitele igényes, a SoundPlate tetőlapja pedig az enyhén gödröcskés felületnek köszönhetően egész jól meggátolja, hogy csúszkáljon rajta a televízió.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány

Ha megfordítjuk, tesztalanyunk padlólemezén szabad szemmel is látható a két mélysugárzó membrán. A gyártó fennhangon hirdeti, hogy két mélynyomó is helyet kapott a LAP340 belsejében, mintegy sugallva a konvencionális házimozik világát. Szőrszálhasogató gondolat következik: még szép, hogy ezt a két kb. 12 cm-es mélyhangszórót beszerelték a hangfalba, mivel a másik 4 membrán gyakorlatilag nulla basszus keltésére alkalmas. A marketing megfogalmazás mégsem hiábavaló, hiszen így legalább a laikusok is láthatják, hogy nem csak a 3,5 cm vastag rács mögül fognak hangok jönni. Egyébiránt a SoundPlate nyitott rendszer, a két hátsó sarkán található egy-egy reflexnyílás.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány hangszórói

A távvezérlő kivitele piros pontot érdemel. Szép, letisztult, jó a fogása, és a gombjai jól kézre állnak. Egyszerű kiosztásának köszönhetően, 1-2 napi használat után már csukott szemmel is tudni fogjuk, hogy melyik gomb mire szolgál. A készülék bekapcsolását követően, 1-2 másodpercet kell várni, aktív üzemállapotban az előlap közepén lévő piros LED kialszik. Bluetooth-használat esetén sárga, optikai bemenetre váltva pedig sárga fénnyel tájékoztat minket ugyanez a LED, ha pedig aktiváljuk a ?Cinema-módot?, zöld színre vált. A hangerőt kis fokozatokban állíthatjuk, de a készülék ilyenkor viszonylag lomhán reagál, ezért ez is némi megszokást igényel.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány

Ha a kutya vagy a gyerek elvitte játszani a távvezérlőt, akkor is be tudjuk még kapcsolni a SoundPlate-et, a hátulján lévő gombok segítségével. Hogy ezek a kezelőszervek miért oda kerültek, azt valószínűleg az LG szakemberei sem értik.

Hangminőség

A SoundPlate viszonylagos vékonysága és könnyű szerkezete nem sugallja, hogy mekkora hangerőt érhetünk el vele. Gyakorlatban 10-50 m2-ig a legtöbb nappalit betölthetjük vele, és ami a legfontosabb: a ma elérhető lapostévékhez képest érezhetően jobb minőségű hangzásban lesz részünk. A gyártó közleménye szerint a LAP340 gyomrában dolgozó hangszórók 120 W-nyi erősítéssel dolgoznak, mindegyik membrán 20 wattal munkálkodhat. A mélyhangszórók nem fognak szubláda-jellegű dübörgést generálni, de kellően testesek ahhoz, hogy a beszédhangokból ne torz sercegést kapjunk, amint 10%-nál feljebb állítjuk a hangerőt. No de hogyan szól?

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány mélysugárzói

Beszélgetős műsorok és dokumentumfilmek: a két műfaj, amely tökéletesen megfelelt a hangállvány számára. Néhány mozifilmmel is kipróbáltuk, melyeknél már jóval hamarabb előjöttek a készülék hiányosságai. Például hangerőtől függetlenül, tesztalanyunk karaktere igencsak színezett, ráadásul nem is az alsó mélyeket keveri erősre, hanem a keresztváltási frekvencia közelében, 80-100 környékén néha váratlanul meglódul. Ez csak akkor tud zavaró lenni, ha robbanékony, autós-üldözős akciójelenetek közben a szereplők valamit mondanak, vagy beszédbe elegyednek egymással... jóllehet, ilyesmi a mai filmekben ritkán történik. Nagy hangerőn a beszédhangok öblössé, doboz-jellegűvé válnak, vélhetően a SoundPlate lapos talpai miatt. Leszögeznénk, hogy ennek tényét nem mindenki fogja zavaró hibaként érzékelni, csak aki már jobb rendszerekhez szokott füllel rendelkezik.

LG LAP340 SoundPlate Bluetooth hangállvány

Mikor újfent mérsékeltebb hanganyagra került sor (Her c. film), a SoundPlate segített végignézni a filmet anélkül, hogy bármilyen negatív megjegyzésünk lenne a teljesítményére. Spike Jonze drámájában a párbeszédeknek kulcsfontosságú szerepe van, ráadásul az egyik főszereplő hangját szinte kizárólag egy fülhallgatón keresztül hallhatjuk. A SoundPlate rendelkezik annyi árnyaltsággal, hogy a karakterek apró sóhajait, elfojtott kuncogását vagy a háttérben vonuló melankolikus háttérzenét előtérben tartsa. Kipróbáltuk a ?Cinema? gombot is, amelynek tulajdonképpen a régi erősítőkön használt loudness-üzemmóddal egyenértékű. A térérzet jobbra-balra csak nagyon kicsit nő meg ilyenkor, a beszédhangok viszont élesebbé, a mélyek pedig markánsabbá válnak. Ez az üzemmód különösen éjjeli tévézésnél lehet hasznos, amikor kis hangerőn is hallani szeretnénk a lényeget. Végül egy   utolsó észrevétel: a hangállvány nem csak filmmel, hanem zenehallgatás során is jól teljesített Bluetooth-üzemmódban, ezért érdemes élni a vezeték nélküli kapcsolat lehetőségével, ha van okostelefonunk.

Végítélet

Az LG LAP340 SoundPlate egy jól és könnyen használható eszköz, amely alapvető feladatát (jobb hangot kelteni, mint amire a tévé hangszórója képes) ellátja, még ha nem is hifi minőségben. Az fő megfontolandó tény, hogy a készülék árából (kb. 90 000 Ft) több olyan megoldás is létezik, amely mozifilmek nézésekor szebb beszédhangokat és tisztább mélyeket produkál, még ha nem is csúsztatható a kép alá. Az egyetlen optikai bemenet olyan szempontból nem tragédia, hogy manapság a felhasználók eleve a TV-jükre kötik a készülékeiket, onnan pedig a digitális hangjel továbbítása megoldott. Pozitív oldalról nézve  kapunk beépített Bluetooth-t, és a vele kompatibilis televízióval akár vezeték nélküli hangfalként is működhet a SoundPlate. Aki nem vájtfülű, nem árérzékeny, és szinte kizárólag televíziós műsorok nézéséhez keres egy diszkrét hangrendszert, amellyel nélkülözhető a házimozi rendszerek bonyodalma, annak érdemes kipróbálni ezt a terméket, a többieknek pedig további jó olvasgatást tesztjeink között!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.