LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró teszt

2020. október 25., vasárnap, 17:30

LAMAX audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt

Számunkra, és talán olvasóink számára sem cseng ismerősen a LAMAX márkanév, ami nem is csoda, hiszen a cseh gyártó fő profilja nem az audio eszközökre összpontosult, de portfóliójuk arra enged következtetni, hogy bizony tisztában vannak az elektronikában rejlő lehetőségekkel. Soul1 nevű Bluetooth hangszórójuk, az első bizonyíték lehet arra, hogy ez is jól megy nekik? Kiderítettük!

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró hátlapLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró hátlapLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró hátlapLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóróLAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

A megfizethető igényesség

A LAMAX abszolút ügyesen használta ki a piaci igényeket, elvégre Bluetooth hangszóró nélkül már szinte nincs is élet, de a "nagyok" mellett nem könnyű labdába rúgni. A cseh vállalat pont oda pozícionálta termékeit ahol a legnagyobb szükség volt rájuk. A bárki számára megfizethető kategóriában ritkán találni valóban minőségi, sőt, szép készülékeket, az már csak ráadás, ha jól is szólnak. A LAMAX Bluetooth hangszóró kínálata körülbelül 15 különböző darabból áll, (a fej- és fülhallgatókról nem is beszélve), melyek közt akad víz és ütésálló, két igazi szobadísz, 360 fokban sugárzó és még partyboxok is, érdemes körülnézni a honlapjukon. Bár mind más-más egyéniség, az közös bennük, hogy igényesen vannak megépítve, és nagyon korrekt árcédulával rendelkeznek.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

Az említett szobadíszekből számunkra a Soul1 a kedvenc, mert egyszerűen szeretjük a membránok és a szép anyagok látványát.

A viszonylag kompakt méretű (240x130x80 mm) hangszórót a kicsomagolás után csak dicsérő szavakkal tudtuk illetni, bár bevalljuk, ekkor még az árát nem tudtuk. A barna fa elő- és hátlap, valamint az erős és nagyon szép fekete szövetburkolat alapján minimum a duplájára saccoltuk, mint amennyibe valójában kerül, így tényleg komoly meglepetés volt a 28 000 Ft körüli vételár! A hangszórókészlete egy 90 mm-es 6 ohmos mélyközép sugárzóból és két db 42 mm-es 4 ohmos magassugárzóból áll, amely azt is jelenti, hogy ezek külön-külön digitális erősítést kaptak, melyek összesen 35 W teljesítményt adnak le.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

A hátoldalon egy 3,5 mm-es AUX Jack, egy micro SD illetve a töltésre alkalmas USB aljzat várja az arra alkalmas csatlakozókat, amennyiben a v4.2 Bluetooth nem lenne elegendő. Alatta találjuk a basszreflex nyílást, amivel erősebb mélyhangokat produkálhat a kis doboz, főleg ha megfelelő közelségben van egy fal, sarok vagy zárt polc.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró hátlap

Az igazi érdekesség a hangszóró tetején lévő vezérlőgombokban rejlik. A lejátszás/szünet, valamint a hangerő gombok megfelelő kombinációjával léptetni tudjuk a forráskészüléken lévő számokat, bejövő hívást tudunk fogadni vagy éppen visszautasítani, vagy akár visszahívást is indíthatunk vele az utolsó rögzített számra.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

Külön pozitívumként említjük meg a TWS (True Wireless Stereo) funkciót is, amit a JBL hangszóróknál már méltattunk. Ezt is a Play gombbal aktiválhatjuk, melynek lenyomásával életre kel a kapcsolat a Master (bal oldali) és azt kiszolgáló jobb oldali hangszóró között. Sajnos nem állt rendelkezésünkre egy második LAMAX Soul1, de ha belegondolunk, hogy lényegében 56 000 Ft-ért meg is van egy egész csinos kis sztereó párocska, nem hangzik olyan rosszul.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

Meghallgatás

A beüzemelés pillanatok műve volt, a csatlakozás iOS és Android készülékeinkhez szintúgy. A bekapcsolás után és a Bluetooth kapcsolat létrejöttekor is egy érdekes, és cseppet sem diszkrét hangjelzéssel nyugtázta a Soul1, hogy részéről indulhat a buli.

Apró negatívum, hogy bár nagyon csinos így a hangszórók látványával a Soul1, mégis amikor mozgatni akartuk, nagyon óvatosnak kellett lennünk. Sajnos sem opcionális védőrács nem védi a konkáv hangszóró készletet, sem pedig egy mélyedés, vagy fogantyú nincs a készüléken, így nagyon óvatosan kellett odakapkodnunk érte, nehogy valamelyik magassugárzó bánja.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

Méreteiből adódóan természetesen nem vártunk bútorrengető basszusokat, de ezen a téren a LAMAX Soul1 sajnos átlag alatt teljesített. A lágy peremes mélyközépsugárzó becsületesen táncolt, értékelhető mélyhangok azonban kizárólag fal vagy sarok közelében jelentek meg.

Dinamikusabb elektronikus zenéket, mint a Yello - Kiss In Blue vagy a Röyksopp - Andromeda igen visszafogott lendülettel kezelt a kis szépség, de a Yello-ban felcsendülő énekhangok próbálták megmutatni vendégünk erősségeit. Az akusztikus zenék, főleg az énekhangokban és egyszerűbb hangszerekben gazdag albumok és előadók voltak igazán jó hatással a hangzásra. A magastartomány keskeny, árnyalt és kissé vérszegény volt, de még abszolút élvezhető mértékig. Főként a Stockfish Records féle hangzásvilágot (Chris Jones, Allan Taylor, David Roth) prezentálta a legjobban, melyben a férfi vokálok, akusztikus gitárszólók, és a lágyabb ütemek domináltak. Az enyhén középtónusos dobozhang sajnos nem akart eltűnni több napi járatás után sem, de folyamatosan figyelembe kellett venni a tényt, hogy egy 28 000 Ft értékű hangszóróról van szó! Ebben az értelmezésben nagyon is szerethető és főleg élvezhető előadást produkált a LAMAX Soul1, de tény, hogy nem feltétlenül való neki minden zenei stílus. A pörgősebb rockzenék világa, például kifejezetten távol állt tőle, ezeknél szinte zavaró volt a hangja, így ezt sokáig nem is erőltettük.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró hátlap

A leírásában szereplő akár 12 órás játékidőt sikerült túlszárnyalnunk, de amikor hajtottuk 7-8 óra alatt feladta a küzdelmet a 4400 mAh teljesítményű akksi, tehát teljesen reális a gyári adat. A Bluetooth hatóköre hasonló tapasztalatokat hozott. Tiszta és nyílt terepen akár meg is duplázható az a bizonyos 10 m, de lakáson belül könnyen borult az elmélet, amikor olyan akadályok kerültek az útjába, mint néhány bútor, vagy válaszfal, de 5-10 m-en belül nem lehetett rá panaszunk.

LAMAX Soul1 Bluetooth hangszóró

Összegzés

A LAMAX Soul1 egy nagyon mutatós és árához viszonyítva okos és élvezhető hangú Bluetooth hangszóró, de a zenei stílusok közt elég válogatós, ez persze egyéni ízlés és főleg hallás kérdése.

Felhasználási körét tekintve sokkal inkább javasoljuk összejövetelek, vacsorák kellemes háttérzenéjének létrehozására, mintsem főszereplőnek igényesebb zenehallgatáshoz (már ha BT hangszóróval létezik ilyen) vagy házibulihoz. Önmagában kellemes csalódást okozott az árához képest, anyagminőségében pedig abszolút felülmúlt minden elvárásunkat. A Soul1 egy igazi szobadísz, korrekt hanggal és még korrektebb ár/érték aránnyal, még akár 2 db esetén is, elvégre, ha már lúd, legyen sztereó.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.