LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró teszt

2021. november 16., kedd, 21:15

LAMAX PartyBoomBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró LAMAX hangszóró LAMAX hangfal party hangfal hangfal teszt LAMAX teszt Bluetooth hangszóró teszt LAMAX hangfal teszt

Vegyes érzelmekkel vágtunk neki a LAMAX új party hangsugárzó sorozata nagyobbik tagjának teszteléséhez. Egyben ott bujkált bennünk a gyerekes kíváncsiság is, hogy vajon mit kaphatunk ma ilyen méretben annyi pénzért, amennyiért a nevesebb gyártók egy kisebb bringakulacs nagyságú apróságot kínálnak. Az új PartyBoomBox500 járt nálunk.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró mikrofonLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró mikrofonLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró mikrofonLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró távirányítóLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlapLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlapLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlapLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró talpLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró talpLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóróLAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró TWS

Az egyéniség másodlagos

Ahogy az emberekben, úgy autókban, bútorokban, ruhákban, és természetesen a hifiben is értékeljük, ha egy gyártónak van saját egyénisége, és száz közül is megismerjük bármilyen termékét. Nos, a LAMAX eddigi tapasztalatink alapján nem feltétlenül követi ezt az irányt, de ez még nem jelenti azt, hogy ezt rosszul tenné. Ahogy már korában beszámoltunk róla, a cseh gyártó szinte minden területen jelen van, ami szórakoztató, kényelmi vagy biztonságtechnikai elektronikát jelent, így tehát nem róhatunk fel nekik ilyen jellegű, vélt hiányosságokat.

Kezdjük először a névvel, ami talán kissé furcsa. Nem tudjuk, hogy a marketingesek mennyit gondolkodhattak ezen, de olyan érzésünk van, mintha csak annyinak kellett volna utánanézniük, hogy a piacvezető gyártó két legsikeresebb modellje éppen melyik. Találtak egy PartyBox-ot és egy BoomBox-ot, összerakták, feladat letudva. A másik szembetűnő dolog, hogy eddig egyik LAMAX hangsugárzóra sem hasonlít, ami eddig megfordult nálunk, ellenben a Blaupunkt PA sorozattal "itt-ott" mintha távoli rokonságot mutatna (szarkazmus tábla fent!) a LAMAX PartyBoomBox500.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

A külső

Mielőtt kicsomagoltuk volna ezt a szépen megtermett buli-huligánt, párszor elismételtük magunkban, hogy 59 000 Ft (!), így ehhez tartjuk magunkat, mielőtt átmennénk kritikusba. Ami a külsejét illeti, abszolút kellemes csalódás volt. Nyilván a műanyag minősége olyan amilyen, de a sokkal drágább vetélytársaknál sem jobb a helyzet ezen a téren.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró TWS

Pozitív tulajdonság, hogy az IP54 szabványnak köszönhetően bizonyos kereteken belül egy vízparti bulira is befogható, sőt a True Wireless Stereo funkciónak köszönhetően akár a medence két sarkába is elhelyezhetünk egy-egy PartyBoomBox500-at úgy, hogy nem kell majd aggódni pár jól sikerült fejest követően.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró talp

A kerekek és a kihúzható fogantyú jelenléte nem feltétlenül indokolt a hangsugárzó súlya alapján (kb. 11 kg), de tény, hogy jó, ha van, és könnyebb a mozgatása is így. Szemből nézve egy igen látványos 305 mm-es mélyhangszóró illetve egy 25 mm-es magassugárzó előtti rács, valamint egy-egy mutatós LAMAX logó fogadott minket. Ezekből számunkra az ezüstszínű membrán látványa nem feltétlenül a minőségre emlékeztetett, pláne amikor felkapcsoltuk az ezt megvilágító LED fényt, amely amúgy többféle árnyalatban is pompázik.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlap

A hangsugárzó hátulján a klasszikus Bluetooth készülékekhez képest lényegesen több látnivalót találtunk. Itt lehetőség nyílik a külön hangszínszabályzásra, van fő hangerő állítás, sőt a mellékelt vezetékes mikrofon hangerejét is tudjuk itt változtatni. Ugyanitt megtaláljuk az analóg bemeneteket, sőt, egy USB és egy SD kártya fogadására alkalmas kis irányító központ is van kijelzővel, és még egy FM rádió is elfért a tudástárban.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlap

Alapvetően nem igazán találtunk fogást a minőségen és a megépítésben, főleg ha az árcédulát is figyelembe vesszük. Egyszerű, mutatós, könnyű (bár ez egy ilyen hangszórónál nem feltétlenül előny) és mobilis, és ha szeretnénk, akár állványra is könnyedén rögzíthetjük. A külsőről nem is szaporítjuk tovább a szót, elvégre nem egy dizájn bútort tesztelünk.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró hátlap

A belsőségek

Az előbb említett hangszórókészletet, a névből könnyedén következtetve egy 500 W-os erősítő hajtja, és egy 3000 mAh-s akkumulátor gondoskodik arról, hogy ezt legalább egy napon át élvezhessük is hálózati áram nélkül. Bár komoly hangminőséget nem várhatunk el ebben az árkategóriában, a LAMAX mégis Bluetooth v5.0 átvitelt biztosít kedvenc zenénk hallgatásához, ami viszont előremutat egyet, s mást, az a gyári adat szerinti 50 Hz-20 kHz-es frekvencia-átvitel.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró távirányító

Mindenképpen pozitívumként említjük meg, hogy bár a fő csapásvonal a Bluetooth lejátszás, a mellékelt egyszerű, de teljesen funkcionális és ergonomikus távvezérlő segítségével külső adathordozót is könnyedén be tudunk vetni, illetve RCA bemeneten bármilyen külső lejátszó vagy keverő is szóba jöhet. A távirányító továbbá előre programozott EQ és az összes irányítási vagy némítási funkciót is lehetővé tesz. Ezek ismeretében igyekeztünk reális elvárásokkal nekifeküdni az éles tesztnek.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

Működés közben

A töltő adapter csatlakoztatását követő 4-5 órán belül teljesen feltöltődött a hangsugárzó (nem teljesen üres állapotról) akkumulátora, majd a billenő kapcsolóval életre keltve, automatikusan megtaláltuk a Bluetooth jelet a telefonunkon. Az öszekapcsolódás pillanatok alatt megtörtént, utána pedig már csak a zenélés maradt. Az USB vagy SD kártyás lejátszás teljesen automatikusan indult el, mobilkészülékről pedig a szokásos módon zajlottak a dolgok, de ilyenkor érdemes a hangerő állítót feltekerni, hogy a forráskészülék teljes spektrumban működhessen.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

A teszt alatt igyekeztünk a szokásos zenei listákat végigpörgetni, de ennél a hangszórónál megborult néhány korábbi elmélet, vagy tapasztalat. Bár méretes mélysugárzó bámult a képünkbe, a bútorrengető basszusok a névleges 500 W teljesítménnyel együtt inkább csak vágyálom maradtak. Nem akartuk tippelgetni a valós teljesítményt, de garantáltan egy apró töredékére tettük volna le a voksunkat. A mélytartományt erőtlennek és igen visszafogottnak éreztük, mely sok esetben dobozhangú és "olcsó" volt, függetlenül a potméter állásától, ellenben az énekhangok és a magasfrekvenciák egészen élvezhető formában tört elő a látványos fényshowban úszó hangszórókból. Az előre programozott EQ-ból próbáltuk a legenergikusabbat választani, hogy legyen egy kis teste a hangnak, de 50 % jelszint felett hajlamossá vált a torzításra.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

Alapvetően buli hangsugárzóval volt dolgunk, mégis inkább a könnyebb andalgósabb muzsikákat tudta csak a helyén kezelni, és ahogy egy kicsit elkezdtük volna "döngetni", bizony hamar kimerültek a tartalékok. Egy feltöltéssel 3-4 napig bőségesen elzenélgetett kulturált hangerőn, napi több óra használat mellett is, tehát a 24 órás (50 % körüli jelszinten) játékidő akár még valós is lehet.

A Bluetooth kapcsolat végig stabil és pontos maradt akárhol is járkáltunk a lakásban, és kint is távolabb mehettünk a forráskészülékkel, mint ahova még értékelhető formában elért a hang.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

Tesztünk végére a helyzet nem sokat változott, sajnos a külsejéből sejthető dinamika és erő végig elmaradt, de a rengeteg szolgáltatás és vagány fényshow mellett mindenesetre egy élvezető hangzást kaptunk, de nem feltétlenül vele ajánlanánk egy kültéri buli hangosítását.

LAMAX PartyBoomBox500 party hangszóró

Összegzés

A LAMAX egy igen költséghatékony lehetőséget kínál a PartyBoomBox sorozat hangszóróival azoknak, akik szeretik a látványos és mindenekelőtt, mobilis buli hangszórókat.

A LAMAX PartyBoomBox500 mutatós külsővel, LED fényekkel, cseppállósággal, átlag feletti szolgáltatáscsomaggal, de az árát semmiképp sem meghazudtoló hangzással szállt ringbe a partybox-ok csatájában, melyet mindenképpen érdemes számításba venni, ha szűkösek a keretek. Egy személyes meghallgatást mindenképp javaslunk a vásárlás előtt, mert nem minden zenei stílusban tudja kihozni magából a maximumot.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.