Jamo J 112 SUB aktív mélyláda teszt

2016. december 17., szombat, 20:25

Jamo audio házimozi mélyláda hangszóró aktív mélyláda házimozi mélyláda Jamo hangfal Jamo mélyláda mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Jamo hangfal teszt Jamo mélyláda teszt

Az utóbbi időben felénk áramló szubláda dömpingből mostanáig hiányoztak a hangfalgyártók egyik - ismertsége és népszerűsége miatt - kihagyhatatlan, oszlopos tagjának, a Jamo-nak termékei. Kínálatuk tekintélyes méretű és teljesítményű darabja, a J 112 SUB volt vendégünk pár hétig.

Jamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyládaJamo J 112 SUB aktív mélyláda hátlapJamo J 112 SUB aktív mélyláda hátlapi csatlakozók

A Jamo J 112 SUB termetes hasáb, majdnem kocka, a tömege sem csekély, 26 kilogramm. A doboz alapanyaga MDF, a falvastagságról a hátlapra pillantva kapunk információt. 15 milliméteres, tehát nem kifejezetten húsos, ezt a kopogtatás is sejtette. Burkolata műanyag alapú fólia, kapható feketében és fehérben is a tesztpéldány sötét alma famintázatú, mindegyik beleillik a Studio család tagjainak sorába. Az aljára két darab hosszúkás idomot erősítettek, azok szélein a gumikorongok sima felületen is biztosítják a csúszásmentes, stabilitást.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda

A hangszórót körülölelő, domború, vagy inkább ívelt előlap matt fekete, ez optikai hatása mellett, egyúttal merevíti is a dobozt. Membránja szinte besüllyed ebbe az idomba, mely a kosarakat rögzítő csavarokat eltakarja. Pedig kiemelve, kézbe fogva szívesen megnéztük volna a hangszóró kívülről nem látható részeit is, kosarát, mágnesét, pilléjét, de ez bonyolulttá vált szétszerelés, amit nem mertünk elvállalni, félve az esetleges maradandó nyomoktól. Jópofa a bal felső sarkában, alulról felfelé olvasható, bemart Jamo logó, aminek pozitívja a védőkeretet díszíti. Mintha ott használták volna fel az innen kivett anyagot.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda

Fényes, sima, világosszürke membránja a Jamo honlap szerint Injection Moulded Graphite (IMG), vagyis fröccsöntött grafit anyagból készült, Hard Conical Cone (HCC) technológia alkalmazásával. Azt nem árulják el, hogy pontosan mit takarnak ezek a hangzatos kifejezések, bár a jelentésük megértéséhez nem kell felsőfokú angol nyelvvizsga. Homorú porsapkája hatalmas átmérőjű, ahogy elvárható a szubbasszus sugárzóktól, gumipereme nem különösebben vastag.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda hátlapi csatlakozók

Erősítője a manapság leggyakoribb D osztályú, állandó, folyamatos teljesítménye 300 W, csúcsértéke ennek duplája. Bemenetből mindössze két darab RCA hüvely kínálkozik, az egyik - az L tehát left, bal jelzésű - egyúttal LFE jelek fogadására is felkészített. Egy furcsaságot is észrevettünk, ha a hátlapot nem a szubládával szemben állva, azon áthajolva nézzük, hanem magunk felé fordítva, akkor az említett bemenetek ellentétes elhelyezkedésével felcserélődésével szembesülünk. Tehát balszélen található a piros R, mellette jobbra a fehér L/LFE! Erre azért fontos felhívnunk figyelmet, mert a kezelési leírás ábráin rendes helyére rajzolták ezeket a bemeneteket. Kapcsolóból is kettőt szereltek a J 112-re, az egyik háromállású - On, Auto, Standby - a másik a fázis nulla vagy 180 fokkal megfordított állásába billenthető. A tekerőgombok szerepe a szokásos: keresztváltás 40 és 125 Hz között, valamint jelszint szabályzás. Tápkábele cserélhető, ezt szokásunkhoz híven megtettük, mert a mellékelt vezeték legfeljebb ideiglenes használatra felel meg, nem hozza ki a maximumot a szubládából.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda hátlap

A hátoldal legalján, teljes szélességet elfoglaló, 2,5 centi magas basszreflex nyílás ásít, ez a megszokottnál valamivel több próbálgatást igényel az elhelyezés során.

A J 112 működését jelző kék LED a hangszóró peremének közelében helyezkedik el, fénye erősebb a kívánatosnál, ennek oka alighanem az, hogy láthatónak kell lennie a védőrács textiljének takarásában is. Ez a bizonyos keret egyszerű kivitelű, fröccsöntött műanyag, jobbnak láttuk eltávolítva használni a mélyládát.

WA-2 nevű vezeték nélküli kit vásárolható hozzá, amivel nagymértékben leegyszerűsíthető szubládánk számára optimális hely megtalálása. Ez minden esetben roppant fontos, különösen az ilyen reflexnyílás-kialakítás esetében.

Rendszerünkben Cambridge Audio CXU és CXR120, valamint Triangle Esprit hangfalak voltak társai a J 112-nek, melyet Nordost Bass-Line valamint AudioQuest Husky kábellel csatlakoztattunk az erősítőhöz.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda

Hatalmasat szólt, ezt elvártuk tőle már akkor, amikor először megpillantottuk. Hangnyomása ámulatba ejtő, cseppet sem túlzó a brutális jelző. A korábbi +5-ről nullára vettük vissza a házimozi erősítő kimenő jelszintjét, a Jamón pedig egészen 10 óráig a hangerő potmétert, hogy a ráküldött teszthang 75 decibelt mutasson műszerünk kijelzőjén. Ilyen még nem fordult elő a praxisunkban. Koncert Blu-ray lemezeinkhez passzolt ez a beállítás, ám a Valkyrie légvédelmi gépágyúja visszafogottan durrogott, a Hulkot támadó .50 kaliberű géppuska egyes kategóriájú, 14 éves kortól megvásárolható pirotechnikai pukkancsként adta elő magát. Ezt orvosolandó, ráadtunk egy kis kakaót, amitől viszont megvadult a mélynyomó, mintha azonnali hatású szteroid injekciót kapott volna. Szinte utánozta Hulkot, amint átlagemberből szörnnyé alakul, pedig csak egy-másfél osztásnyit csavartunk a hátlapi potméteren. Pár perces finomítgatással sikerült eltalálni azt az állást, ami pont megfelelő, ezzel számolnia kell a leendő tulajdonosnak, mert nem mindig válik be a gyakorlatban a papírforma, a 75 decibel.

Szokásunkhoz híven a J 112 SUB hangnyomását is megmértük műszerrel. Örömmel nyugtáztuk, hogy a megadott 24 Hz-es alsó határérték, bár 25-tel vizsgáltuk, no meg 20-szal is, teljesen korrekt. Még a 20 Hz is számottevő mértékben hallható, bár némi egyenetlenséget felfedezni véltünk a membrán mozgásában. Ha nem közvetlenül egy zárt szubláda helyére került volna, úgynevezett meleg váltással, akkor bizonyára másképp állunk hozzá, így - főként az első pár órában - hiányoltuk a korábban megszokott pontosságot, feszességet.

Olyan filmekhez ideális választás, mint a San Andreas, mert valóban földrengés-szerű élményben lehet része a nézőknek. A szokásos mélygarázs jelenetben elemi erejű hanghullámokkal sokkolt minket a J 112, reméljük, nem lesznek tőle rémálmaink a következő hetekben! Az Inception című filmből meg szoktuk nézni és hallgatni azt a jelenetet, amikor a város közepére berobogó vasúti szerelvény felszántja az aszfaltot és közben vad lövöldözés tör ki. A gépkarabélyok és a kézifegyverek többféle típussal képviseltetik magukat, ezt a hangjukból nem mindig lehetett megállapítani, felettébb hasonlítottak egymáshoz. Amikor csak egy pisztolyból tüzeltek, mint a Drive zálogházas jelenetében, ott csak a vihar előtti csendet, idegeket borzolóan megtörő dörrenéseket észleltük, negatívum egy szál sem merült fel. A jelenet végén, az üldöző autó földet érése ugyancsak gyomrot és kanapét megrázó élmény volt.

Marcus Miller basszusgitárját sokszínűbbnek, részletesebbnek is hallottuk már, nem is olyan régen, igaz, nem basszreflex, hanem zárt mélynyomó támogatásával. Nincs ebben semmi meglepő, ráadásul az nem rázta szét a házat fél hangerőn.

Jamo J 112 SUB aktív mélyláda

A Jamo J 112 SUB olyan házimozisok számára lehet jó választás, akik az erőt, a hatalmas hangnyomást és 20 Hz közeli szubbasszust választják, ezek oltárán feláldozva némi részletező képességet. Egy híján 200000 forintos árával nem éppen olcsó darab, ám ezzel arányban vannak a képességei. Kivitele, kinézete is rendben van, de azért szobadísznek inkább valami más után kutatnánk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.