ELAC FS 189 álló hangfal teszt

2012. június 1., péntek, 08:40

ELAC FS 189 FS189 hangfal hifi JET magassugárzó JET III JET DC hangfal teszt ELAC hangfal hifi hangfal teszt ELAC hangfal teszt

Hosszú évek óta rendszeresen találkozunk a külföldi hangfaltesztekben, egy négybetűs márkával, ez az ELAC. Az olvasottak alapján komoly érdeklődés és kíváncsiság alakult ki bennünk, valóban olyan kiválóak, mint amiket írtak róluk? Egy régi-új forgalmazó jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy testközeli ismeretséget köthessünk az FS189 hangdobozokkal.

Az észak-németországi Kiel városában, 1926. szeptember elsején alapították az Electroacustic GmbH vállalatot, ebből származik az ELAC név. Elsősorban echolotokat gyártottak, ami a hajózásban nélkülözhetetlen, mélységmérő eszköz. 1984-óta foglalkoznak hangdobozok tervezésével és építésével. 1993-ban került a kezükbe a berlini A.R.E.S. cég Dr. Oskar Heil által tervezett J.E.T. Air Motion Transformer magassugárzója. Ez a hangszóró az ELAC védjegyének tekinthető, azóta többször átdolgozták, továbbfejlesztették, legújabb változata a JET III mércét állított a hifi világában, de más innovatív termékekkel is nyertek díjakat.

Lényege a kígyózóan hullámosra, más szóval harmonika-szerűen hajtogatott membrán, ami hatékonyabban, gyorsabban, közvetlenebbül mozgatja meg a levegőt, mint az egyéb rendszerű magassugárzók. A gyártásnak ezt a részét még nem automatizálták, a membránok kézimunkával készülnek!!! Mindegyik hangdobozhoz tartozik egy JET Dispersion Control (JET DC) szett, ami a magassugárzó sugárzási karakterisztikáját módosítja és lágyabbá teszi az esetlegesen érces, harsány hangszereket. Ezen kívül 0,5 decibellel csökkenti a hangnyomást is. 4 db ívelt és hullámos acélkapcsot kell az erre szolgáló pici furatokba helyezni, ezek tartják stabilan a lapos szivacsgyűrűt, ami a tulajdonképpeni csillapító elem.

A többi 4 hangszóró membránja az AS Konus elnevezést kapta, ami porsapka nélküli, alumínium szendvics (0,2 mm alu + cellulóz). A 14 centis középsugárzó gumipereme nem egyezik meg a 3 db 17,5-ös mélysugárzóéval, keskenyebb azokénál és nem kifelé domború, hanem inverz. A doboz felépítése három és félutas, a két alsó hangszóró csak 180 hertz alatti jeleket kap. A keretük is látványosan hangsúlyozza ezt az elkülönítést. A mélysugárzók öntvénykosarának küllői érdekes látványt nyújtanak, ezeket a légáramlás-optimalizálás miatt alakították ilyenre.

A hátulsó reflexnyíláshoz gumidugót mellékelnek, amivel a leírás szerint, falközeli elhelyezés esetén érdemes betömni a cső száját. Ehelyett használható a tuning kiegészítők között fellelhető, kedvező áron megvásárolható Vario Bass Control (VBC), ami szivacsból készült. Ez a hátrafelé- és az alulsó, lefelé néző, sokkal nagyobb átmérőjű basszreflexcső is áramlás-optimalizált, a portzaj ismeretlen fogalom. A hangdoboz teste és a talpa közötti lábak nem csak dizájnelemek, az ott tátongó reflexcsőből kiáramló levegőnek biztosítanak utat. Az állítható magasságú krómozott acéltüskék minőségi darabok, adnak hozzájuk alátéteket is, gondolva az érzékenyebb padlóburkolatok, például a parkett épségére.

Dicséretes a mellékelt füzetek, (mindkét hangdobozhoz jár egy) kezelési leírások adattáblázata, németes precizitással, mindkét érzékenységi értéket megadják: 1 W/1 m és 2,83 V/1 m. Az elhelyezésre és a csatlakoztatásra olyan részletesen adnak tanácsokat, hogy azok számára sem okozhat gondot az üzembe helyezés, akik életükben először fognak a kezükbe hangszóróvezetéket.

ELAC FS 189 álló hangfal tüskék

A meghallgatást házimozi és hifi rendszerben végeztük. Előbbiben Dune és Samsung BD-D8900 lejátszók voltak a jelforrások, a hangdobozokat Kimber 8TC kábellel kötöttük Arcam AVR400 és Anthem MRX 500 erősítőkhöz. A sztereó rendszer Norma Revo CDP-1R/IPA-140 párosból állt, melyeket Furutech Lineflux XLR kábelekkel csatlakoztattunk egymáshoz, a hangszóróvezetékek ugyanebből a sorozatból (Speakerflux) kerültek ki. A hálózati áramot Isotek Solus szűrte és kondicionálta, tápkábelekből Lesloss, AudioQuest és Furutech márkájúakat használtunk. Úgy véljük nem bíztunk semmit a véletlenre, mindent kihoztunk az ELAC hangdobozok membránjaiból, amit csak lehetett. A forgalmazó jóvoltából hetekig tesztelhettük az ELAC hangdobozokat, ez idő alatt többtucatnyi CD-t meghallgattunk és rengeteg filmet megnéztünk, felsorolni azokat felesleges lenne.

A JET III szalagsugárzó valóban remek találmány, annyi apró részletet szólaltat meg és olyan széles színpadot jelenít meg előttünk, amire mindig vágytunk. Az IPA-140 brutális erejű vas, 2x280 wattot ad le 4 Ohmon, 6-ra vonatkozó adatunk nincs, de az biztos, hogy 12-óránál feljebb nem tudtuk, mertük tekerni a hatalmas hangerőszabályzó gombot, mert a füleink épsége forgott veszélyben. És nem bántó, torz hangok, hanem szimplán a decibelek, a hangnyomás túltengése miatt. Az FS 189 szereti a falbontó hangerőt, kifejezetten azzal érzi elemében magát. Ugyanakkor halkan is élvezetes az előadásmódja. Mélybasszusban nem kifejezetten erőteljes, amiből házimozi szett frontsugárzójaként használva, 80 hertzen vágva semmit nem tapasztalunk. A hangszereket remekül helyezi el a térben, viszont a zenészek között lehetne valamivel több levegő, nagyobb távolság. Képes volt arra, hogy életnagyságban elénk varázsolja kedvenc előadóművészeinket, hangszerek közül legjobban a gitárokat kedvelte, akár elektromos, akár akusztikus. Azt is megmutatja, mikor néz felénk a szaxofon és mikor fordul jobbra-balra a művész.

A bejáratás során rengeteget javult a hangja, a magastartomány eleinte nyersnek tolakodónak hatott, amit a takaróselyem hatékonyan csillapított, aztán 100-120 óra elteltével próbaképpen leszedtük és már vissza sem tettük többé. A perforált fémrácsot nem kedveltük meg, szerintünk legjobban csupaszon mutat, a sok világosszürke membrán kifejezetten vonzó a technika iránt fogékony zeneszeretők számára. Mi azok közé tartozunk. Éppen ezért elégedettek voltunk a kábelcsatlakozókkal is, csupasz vezetékből is jó vastagot lehet beledugni, banándugót is fogad, mi a villát részesítettük előnyben, azt atombiztosan megtartotta. A két pár aljzat közé illeszthető összekötő (jumper) műanyag szigetelést kapott, csak villás végeik csupaszok. Ez dicséretes figyelmesség a gyártó részéről.

A tartozékok között megtalálható csillapító szivacsgyűrű, a JET-DC, hasznos találmánynak bizonyult, bár a szobánk egyáltalán nem nevezhető visszhangosnak, kopárnak. Felhelyezve kontúrosabbak lettek a hangszerek és az énekesek feje összement picit, viszont a színpad szélessége csökkent, nekünk jobban tetszett a csillapítatlan állapot. Kipróbáltuk a hátsó dugó nélkül, többnek tűnt a basszus, de elvesztette a pontosságát, lötyögős lett, ezért hamar visszatömtük a helyére.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.