ELAC FS 189 álló hangfal teszt

2012. június 1., péntek, 08:40

ELAC FS 189 FS189 hangfal hifi JET magassugárzó JET III JET DC hangfal teszt ELAC hangfal hifi hangfal teszt ELAC hangfal teszt

Hosszú évek óta rendszeresen találkozunk a külföldi hangfaltesztekben, egy négybetűs márkával, ez az ELAC. Az olvasottak alapján komoly érdeklődés és kíváncsiság alakult ki bennünk, valóban olyan kiválóak, mint amiket írtak róluk? Egy régi-új forgalmazó jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy testközeli ismeretséget köthessünk az FS189 hangdobozokkal.

ELAC FS 189 álló hangfalELAC FS 189 álló hangfalELAC FS 189 álló hangfal tüskékA JET szalag magassugárzó végtelenül gyors, pontos és nagy hatásfokúA nagy középsugárzó áttervezett szövet pereme dupla hullámot képezA két alsó mélysugárzó 180 Hz alatt a harmadikkal párhuzamosan dolgozikA WBT hangszóró terminálok bikábelezésre, és kettős erősítésre is alkalmasakELAC FS 189 álló hangfal alsó reflexnyílásaELAC FS 189 álló hangfal fekete színbenELAC FS 189 álló hangfal az impedancia lefutása a frekvencia függvényébenELAC FS 189 álló hangfal fázis-frekvenciamenetELAC FS 189 álló hangfal süketszobai mérés folyamatosan változó szinuszos jellelELAC FS 189 álló hangfal szobában mért frekvencia-menetELAC FS 189 álló hangfal torzítás-frekvencia jelleggörbe

Az észak-németországi Kiel városában, 1926. szeptember elsején alapították az Electroacustic GmbH vállalatot, ebből származik az ELAC név. Elsősorban echolotokat gyártottak, ami a hajózásban nélkülözhetetlen, mélységmérő eszköz. 1984-óta foglalkoznak hangdobozok tervezésével és építésével. 1993-ban került a kezükbe a berlini A.R.E.S. cég Dr. Oskar Heil által tervezett J.E.T. Air Motion Transformer magassugárzója. Ez a hangszóró az ELAC védjegyének tekinthető, azóta többször átdolgozták, továbbfejlesztették, legújabb változata a JET III mércét állított a hifi világában, de más innovatív termékekkel is nyertek díjakat.

Lényege a kígyózóan hullámosra, más szóval harmonika-szerűen hajtogatott membrán, ami hatékonyabban, gyorsabban, közvetlenebbül mozgatja meg a levegőt, mint az egyéb rendszerű magassugárzók. A gyártásnak ezt a részét még nem automatizálták, a membránok kézimunkával készülnek!!! Mindegyik hangdobozhoz tartozik egy JET Dispersion Control (JET DC) szett, ami a magassugárzó sugárzási karakterisztikáját módosítja és lágyabbá teszi az esetlegesen érces, harsány hangszereket. Ezen kívül 0,5 decibellel csökkenti a hangnyomást is. 4 db ívelt és hullámos acélkapcsot kell az erre szolgáló pici furatokba helyezni, ezek tartják stabilan a lapos szivacsgyűrűt, ami a tulajdonképpeni csillapító elem.

A többi 4 hangszóró membránja az AS Konus elnevezést kapta, ami porsapka nélküli, alumínium szendvics (0,2 mm alu + cellulóz). A 14 centis középsugárzó gumipereme nem egyezik meg a 3 db 17,5-ös mélysugárzóéval, keskenyebb azokénál és nem kifelé domború, hanem inverz. A doboz felépítése három és félutas, a két alsó hangszóró csak 180 hertz alatti jeleket kap. A keretük is látványosan hangsúlyozza ezt az elkülönítést. A mélysugárzók öntvénykosarának küllői érdekes látványt nyújtanak, ezeket a légáramlás-optimalizálás miatt alakították ilyenre.

A hátulsó reflexnyíláshoz gumidugót mellékelnek, amivel a leírás szerint, falközeli elhelyezés esetén érdemes betömni a cső száját. Ehelyett használható a tuning kiegészítők között fellelhető, kedvező áron megvásárolható Vario Bass Control (VBC), ami szivacsból készült. Ez a hátrafelé- és az alulsó, lefelé néző, sokkal nagyobb átmérőjű basszreflexcső is áramlás-optimalizált, a portzaj ismeretlen fogalom. A hangdoboz teste és a talpa közötti lábak nem csak dizájnelemek, az ott tátongó reflexcsőből kiáramló levegőnek biztosítanak utat. Az állítható magasságú krómozott acéltüskék minőségi darabok, adnak hozzájuk alátéteket is, gondolva az érzékenyebb padlóburkolatok, például a parkett épségére.

Dicséretes a mellékelt füzetek, (mindkét hangdobozhoz jár egy) kezelési leírások adattáblázata, németes precizitással, mindkét érzékenységi értéket megadják: 1 W/1 m és 2,83 V/1 m. Az elhelyezésre és a csatlakoztatásra olyan részletesen adnak tanácsokat, hogy azok számára sem okozhat gondot az üzembe helyezés, akik életükben először fognak a kezükbe hangszóróvezetéket.

ELAC FS 189 álló hangfal tüskék

A meghallgatást házimozi és hifi rendszerben végeztük. Előbbiben Dune és Samsung BD-D8900 lejátszók voltak a jelforrások, a hangdobozokat Kimber 8TC kábellel kötöttük Arcam AVR400 és Anthem MRX 500 erősítőkhöz. A sztereó rendszer Norma Revo CDP-1R/IPA-140 párosból állt, melyeket Furutech Lineflux XLR kábelekkel csatlakoztattunk egymáshoz, a hangszóróvezetékek ugyanebből a sorozatból (Speakerflux) kerültek ki. A hálózati áramot Isotek Solus szűrte és kondicionálta, tápkábelekből Lesloss, AudioQuest és Furutech márkájúakat használtunk. Úgy véljük nem bíztunk semmit a véletlenre, mindent kihoztunk az ELAC hangdobozok membránjaiból, amit csak lehetett. A forgalmazó jóvoltából hetekig tesztelhettük az ELAC hangdobozokat, ez idő alatt többtucatnyi CD-t meghallgattunk és rengeteg filmet megnéztünk, felsorolni azokat felesleges lenne.

A JET III szalagsugárzó valóban remek találmány, annyi apró részletet szólaltat meg és olyan széles színpadot jelenít meg előttünk, amire mindig vágytunk. Az IPA-140 brutális erejű vas, 2x280 wattot ad le 4 Ohmon, 6-ra vonatkozó adatunk nincs, de az biztos, hogy 12-óránál feljebb nem tudtuk, mertük tekerni a hatalmas hangerőszabályzó gombot, mert a füleink épsége forgott veszélyben. És nem bántó, torz hangok, hanem szimplán a decibelek, a hangnyomás túltengése miatt. Az FS 189 szereti a falbontó hangerőt, kifejezetten azzal érzi elemében magát. Ugyanakkor halkan is élvezetes az előadásmódja. Mélybasszusban nem kifejezetten erőteljes, amiből házimozi szett frontsugárzójaként használva, 80 hertzen vágva semmit nem tapasztalunk. A hangszereket remekül helyezi el a térben, viszont a zenészek között lehetne valamivel több levegő, nagyobb távolság. Képes volt arra, hogy életnagyságban elénk varázsolja kedvenc előadóművészeinket, hangszerek közül legjobban a gitárokat kedvelte, akár elektromos, akár akusztikus. Azt is megmutatja, mikor néz felénk a szaxofon és mikor fordul jobbra-balra a művész.

A bejáratás során rengeteget javult a hangja, a magastartomány eleinte nyersnek tolakodónak hatott, amit a takaróselyem hatékonyan csillapított, aztán 100-120 óra elteltével próbaképpen leszedtük és már vissza sem tettük többé. A perforált fémrácsot nem kedveltük meg, szerintünk legjobban csupaszon mutat, a sok világosszürke membrán kifejezetten vonzó a technika iránt fogékony zeneszeretők számára. Mi azok közé tartozunk. Éppen ezért elégedettek voltunk a kábelcsatlakozókkal is, csupasz vezetékből is jó vastagot lehet beledugni, banándugót is fogad, mi a villát részesítettük előnyben, azt atombiztosan megtartotta. A két pár aljzat közé illeszthető összekötő (jumper) műanyag szigetelést kapott, csak villás végeik csupaszok. Ez dicséretes figyelmesség a gyártó részéről.

A tartozékok között megtalálható csillapító szivacsgyűrű, a JET-DC, hasznos találmánynak bizonyult, bár a szobánk egyáltalán nem nevezhető visszhangosnak, kopárnak. Felhelyezve kontúrosabbak lettek a hangszerek és az énekesek feje összement picit, viszont a színpad szélessége csökkent, nekünk jobban tetszett a csillapítatlan állapot. Kipróbáltuk a hátsó dugó nélkül, többnek tűnt a basszus, de elvesztette a pontosságát, lötyögős lett, ezért hamar visszatömtük a helyére.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.