Bluesound PULSE 2i és PULSE MINI 2i vezeték nélküli hangrendszerek tesztje

A trendek nyomában

2021. október 5., kedd, 11:55

Bluesound audio multiroom hangrendszer hangfal hangszóró zónalejátszó multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom zónalejátszó Bluesound multiroom hangfal teszt hangrendszer teszt multiroom teszt multiroom rendszer teszt

Az elmúlt években begyűjtött visszajelzések, frissülő hardveres és szoftveres lehetőségek egyvelegét mérlegre pakolva úgy döntött a Bluesound, hogy frissíti PULSE termékcsaládját. A többszobás házhangosításra, azaz multiroom célra is alkalmas "egydobozos" hangrendszerek csak óvatos léptékben fejlődtek. Mi azonban kíváncsiak voltunk ezekre a kis lépésekre is, ezért kipróbáltuk a megújult PULSE 2i és PULSE MINI 2i modelleket, hogy kiderítsük: hogyan tud naprakész és versenyképes maradni 2021-ben a Bluesound?

Bluesound PULSE 2i és PULSE MINI 2i multiroom hangrendszerBluesound PULSE 2i és PULSE MINI 2i hangrendszerekBluesound PULSE 2i hangrendszerBluesound PULSE 2i hangrendszerBluesound PULSE 2i hangrendszerBluesound PULSE 2i hangrendszer hátlapBluesound PULSE 2i hangrendszer hátlapBluesound PULSE MINI 2i hangrendszer hátlapBluesound PULSE MINI 2i hangrendszerBluesound PULSE MINI 2i hangrendszerBluesound PULSE MINI 2i hangrendszerBluesound PULSE MINI 2i hangrendszerBluesound PULSE MINI 2i hangrendszer hátlapBluesound PULSE MINI 2i hangrendszer hátlapBluesound PULSE 2i AppBluesound PULSE 2i AppBluesound PULSE 2i AppBluesound PULSE 2i App

Szolgáltatások röviden

A Bluesound legfrissebb PULSE hangrendszerei arra készültek, hogy önálló egységként a lehető leghatékonyabban töltsék meg zenével a szobát. Szoftveres rendszerük továbbra is az intuitív BluOS, amely az évek során több frissítést is kapott (az program főbb részeire még visszatérünk a Használat közben c. bekezdésnél). Kétsávos WiFi-t és Bluetooth küldést-fogadást tartalmaznak, utóbbi aptX HD kompatibilis. A két hangrendszer okostelefonról és számítógépről egyaránt vezérelhető az említett mobil alkalmazáson keresztül, vagy egyedileg installált intelligens otthonokban Control4, Crestron és hasonló rendszerekkel is összefésülhetők. Külön, opcionális tartozékként megvásárolható a Bluesound RC1 távvezérlő azoknak, akik hagyományos módszerrel szeretnék kontrollálni a Bluesound zónajátszók bármelyikét.

A Bluesound minden manapság számottevő formátumot támogat, beleértve az MQA dekódolást. Kliensei között nemcsak TIDAL és Spotify, hanem pl. Roon Ready és AirPlay 2 támogatás is szerepel. Utóbbiak továbbra is kiegészülnek internetrádióval, valamint természetesen helyi hálózaton tárolt fájlok lejátszási lehetőségével. Végül, de nem utolsósorban az Amazon Alexa beszéd-alapon elérhető virtuális asszisztens is beköltözött a diszkrét dobozokba, igaz, e funkció sajnos magyarul nem működik.

Bluesound PULSE MINI 2i hangrendszer

Az akusztikai paramétereket tekintve mindkét hangrendszer kétutas felépítésű. A kisebb PULSE MINI 2i egy pár 102 mm-es mély/középsugárzót és egy pár 19 mm-es magassugárzót tartalmaz, 100 W összteljesítménnyel. A nagyobb (PULSE 2i)modell esetében a hangszóró átmérők 2x133 és 2x25 mm-re cserélődtek, az erősítő pedig 150 wattosra hízott.

Bluesound PULSE MINI 2i hangrendszer

Küllem

A hangrendszerek megjelenése nem változott számottevően, ugyanazt az enyhén ívelt, rácsos előlapot kapták, gumírozott-hatású készülékházzal, felső érintőgombokkal és kétoldalt kissé bevágott hátoldallal. Az előlap minimalizmusát mindössze egy állapotjelző LED és a diszkrét embléma törik meg. Továbbra is jópofa részlet, hogy az érintőgombok alatt lévő üreg fogantyú szerepet is betölt (de egy fiktív otthoni szituációban olyan tárgyak is migrálhatók ide, mint dugipénz vagy széfkulcs. Miért ne?).

Bluesound PULSE MINI 2i hangrendszer

Mindkét hangrendszer jó minőségérzetet sugallt, de a prémium árazásért cserébe kicsit jobbra számítottunk volna a műanyag készülékház helyett. Például a Harman Kardon Citation vagy a Denon Home hangrendszerek otthonosabb és exkluzívabb érzetet keltenek a házukon körbefutó textil védőselyemnek köszönhetően. Másfelől az ilyen "egydobozos" komponensek általában békésen megbújnak a konyhapult végében vagy egy könyvespolcon, vagyis nem igazán dominálnak a látómezőben, ezért talán nem is olyan fontos, hogy pontosan milyen anyagból készültek - feltéve, hogy jól szólnak.

Bluesound PULSE 2i hangrendszer hátlap

Használat közben

A PULSE 2i meglehetősen nehéz (több, mint 5 kg) és testes (mélysége majdnem 20 cm) volt ahhoz képest, amit fotók alapján sejtettünk. Multiroom hangrendszer viszonylatban kissé molettnek számított, emiatt egy szűkös konyhapult vagy asztalsarok már kihívást jelenthet (kisebb alapterületű szobákhoz, illetve mérsékeltebb hangerőhöz továbbra is elérhető a kompakt méretű PULSE FLEX, amely ugyancsak frissített "2i" kiadásban készül). Végül a nappaliban, egy médiabútoron sikerült helyet szorítanunk a PULSE 2i-nek. A PULSE MINI 2i sokkal barátibb méretekkel rendelkezett (a mi európai szemünknek és tesztkörnyezetünknek legalábbis), emiatt könnyebben elhelyezhettük. Végül egy konyhaajtóra néző, keskeny komód lett átmeneti lakóhelye. Ahogy később kiderült, még onnan is simán "beszólta" az egész konyhát.

Bluesound PULSE 2i hangrendszer

A beüzemelés percek alatt lezajlott, mindössze telepítenünk kellett az alkalmazást, amely első elindulását követően máris arra bíztatott minket, hogy azonosítsuk a hálózathoz hozzáadott új zónalejátszókat. A BluOS vizuális kezelőfelülete látható fejlődésen ment át az elmúlt években. Minél több menüpontot nyitottunk meg, annál jobban rácsodálkoztunk a rendszer kiforrottságára. Sok praktikus funkciót rejtett el készülékeiben a Bluesound, melyekre az alábbi képernyőfotók segítségével próbálunk rámutatni.

Bluesound PULSE 2i App

A fent látható beállítások külön-külön érvényesíthetők bármelyik PULSE 2i hangrendszerre. Az ébresztés/kikapcsolás időzítő nem nagy újdonság olyan értelemben, hogy szinte bármelyik multiroom rendszerben megtalálható. Ám a tetszés szerint konfigurálható és elmenthető hangzásmódok (TV/Zene/Mozi) dicséretet érdemelnek épp úgy, mint az éjszakai mód, vagy a szoftveres hangerő korlátozás (komoly előny lehet gyerekes családok vagy házibulik forgatókönyvében). A képernyőfotókon szereplő egyéb funkciók elnevezése magáért beszél - nem mellesleg magyarul, ami óriásit dobott a felhasználói élményen.

Bluesound PULSE 2i App

A Bluesound még a PULSE hangrendszereken lévő bemenetekhez is további beállítási lehetőségeket biztosított. Praktikus például, hogy az optikai kábelen csatlakoztatott televízió jelére automatikusan bekapcsolhat a PULSE, de csak akkor, ha engedélyeztük ezt a funkciót. A multiroom hangrendszereknél előforduló probléma, hogy nem használhatók számítógépes/televíziós hangosításra, hiszen a zónák csak valamennyi késleltetés árán képesek egyszerre megszólaltatni a csoportokra összevont hangot. A Bluesound áthidalhatóvá tette ezt a problémát.

Bluesound PULSE 2i App

Eleinte macerásnak találtuk, hogy a PULSE 2i és PULSE MINI 2i sem rendelkezett dedikált forrásválasztó gombokkal (egyeseknek ezért jön majd jól az opcionálisan megvásárolható IR távvezérlő). Ha tehát azt akartuk, hogy ne internetrádió, hanem pl. USB-n tárolt zene szólaljon meg, ahhoz meg kellett nyitni az alkalmazást, majd azon belül rákoppintani a kívánt bemenetre. A bal fenti képen nem látszik az USB, mint választható bemenet, ugyanis a BluOS csak akkor jeleníti meg ezt a menüpontot, ha az eszközhöz ténylegesen csatlakoztattunk adathordozót. Nem rossz!

A két zónalejátszót összekapcsolhattuk csoport módba, ekkor mindkettőn ugyanaz a zene szólalt meg. Ilyenkor történtek furcsaságok az alkalmazásban (pl. előfordult, hogy néhány pillanatra mindkét zónalejátszó "eltűnt"), de az apró szoftveres döccenéseket leszámítva jól szórakoztunk a tesztelésre szánt lakás egyetlen összefüggő hangcentrummá formálásával.

Bluesound PULSE 2i App

Hangminőség

Borsos árukért cserébe meglepően dinamikus, élénk, tiszta és határozott hangkaraktert nyújtottak a lejátszók. A PULSE 2i terhelhetőségére minden alkalommal rácsodálkoztunk, ahányszor 50 % fölé merészkedtünk a jelszinttel. Nemcsak hangosan; hanem brutálisan hangosan tudott szólni a nagyobbik hangrendszer! Ráadásul félig tiszta, félig lezser stílusát akkor is megőrizte, ha már a saját szavunkat sem hallottuk. Egy igazi partigenerátor fenevad bujkált az ártatlan mattfehér műanyagborítás alatt.

Bluesound PULSE 2i és PULSE MINI 2i hangrendszerek

A PULSE 2i kicsi torzítással dolgozott ahhoz képest, amit egy műanyagházas multiroom hangrendszertől feltételeztünk volna. Csakhogy a szerénykedő külső nem hétköznapi erősítő- és hangszórótechnológiákat rejtett (ne feledjük, a Bluesound mögött áll a hibrid digitális erősítőgyártásban is jeleskedő NAD). Éppen ennek volt köszönhető, hogy a hangrendszer mellőzte a befelé forduló, tompa dobozhangot. Ehelyett inkább nyíltabb szórást adott, finomabb részletezéssel, már-már hifis magasságokba törve. A hangszórókat közel helyezték egymástól, ezért a színpadkép szűkösen épült fel, viszont többször is úgy tűnt, hogy a hangrendszer körüli egy-máfél méteres burokba szökkentek ki a hanghullámok. Referencia zeneszámaink hallgatása közben (pl. Dave Brubeck - Take Five vagy Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem, ezeket természetesen USB-ről játszottunk vissza, hogy érvényesítsük a 24 bites mintavételezést) finom árnyalatokat kaptunk, igaz, hogy a magas hangok néha kissé műanyagosan jelentek meg, de az összkép, a zeneiség és elevenség miatt meglepően jó teljesség érzetet hagyott bennünk.

Bluesound PULSE MINI 2i hangrendszer hátlap

A PULSE MINI 2i ugyanazt a hangkaraktert és akusztikai sajátosság-koktélt képviselte, mint nagyobb testvére, csak visszafogottabb kivitelben. A felbontása (különösen a magas hangokban) kisebb volt, viszont kisebb térben még jobban is érvényesült, mint bátyja. A basszusokat simulékony, ugyanakkor magabiztos érzettel jelenítette meg. Hagyott maga után egy kis digitális lenyomatot a zenében, de dinamikában ez a hangrendszer is kiemelkedően teljesített. A PULSE MINI 2i erejét sem tanácsos alábecsülni. Ahhoz képest, hogy alig kenyérpirító nagyságú rendszer, a mi tesztkörnyezetünkben háttérzenei célokra untig elegendő hangerőt biztosított. Mindkét PULSE előnyei közé lehetett sorolni, hogy karakterük hosszabb távon sem volt bántó vagy harsány. A Bluesound olyan hangzást kalibrált be, amit még a mi kritikus fülünk is összességében kellemesnek talált.

Bluesound PULSE 2i hangrendszer

Végszó

A Bluesound PULSE 2i és Bluesound PULSE MINI 2i példaértékű szolgálatás felhozatalt mutattak, ennél fogva sokféle szituációban kihasználhatók. Természetesen a széleskörű tudásnak megkérik az árát, de az extra bemenetek, a rendkívül jó terhelhetőség és a magyar nyelvű menürendszer sokakat kárpótolni fognak ezért. Aki szeretné otthonát jó hanggal megtölteni, de források tekintetében helyileg tárolt médiát (pl. USB-n tárolt fájlokat, vagy akár a jó öreg vinyl hanglemezt) is preferálja, annak tetszeni fog a PULSE 2i és PULSE MINI 2i funkcionalitása. Ettől függetlenül tény, hogy a multiroom hangrendszer alternatívák döntő hányada kedvezőbb áron vásárolható meg. Ezért a Bluesound nehéz helyzetben van, de csak addig, amíg ki nem próbálja a potenciális érdeklődő. A felhasználói élmény megtapasztalása lesz sorsdöntő pillanat, akkor fog kiderülni, hogy a komoly érdeklődőknek megéri-e befektetni a gondosan összerakott koncepcióba?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.