Acoustic Energy NeoV2 Three álló hangfal teszt

Nincs kanál

2012. szeptember 25., kedd, 12:05

Acouctic Energy NeoV2 NeoV2 Three Neo3 Neo 3 hangfal hifi

Az idén fennállásának 25-ik évfordulóját ünneplő brit Acoustic Energy cég NeoV2 Three modellje valahol a termékpaletta közepén helyezkedik el. Az elődjéhez annak idején volt szerencsénk, és az ott szerzett tapasztalatainkból kiindulva úgy vélejük, ez a hangfal továbbra is kategóriájának egyik legjobbja lehet.

Az AE Neo 3 V2 díjnyertes elődjéről nagyon jó emlékeink vannak. A megjelenésen nem nagyon változtattak, hiszen egy elég filigrán állódobozt kapunk most is, aminek egyértelműen barátságos kisugárzása van. A fekete kőris vagy ?Vermont? dió színű, 15 mm-es MDF kabinetű doboz fix talapzaton nyugszik, a káros rezonanciákat pedig négy tüske vezeti el. A kettő és félutas konstrukció összesen három hangszórót kapott, melyek közül a magas egy 25 mm-es neodymium mágneses gyűrűs radiátor. Hasonló mágnes társul a 130 mm-es közép és mély membránokhoz is, amelyek kónusza préselt alumínium. A szűrők közül az elsőrendű 200 Hz-nél, míg a harmadrendű 3,5 kHz-nél dolgozik, a frekvenciatartomány pedig 35 Hz-45 kHz között mozog. Maximális terhelhetősége 170 W, az impedanciája 8 Ohm, az érzékenysége 90 dB. A hátsó oldalra szimpla, de jó minőségű bemeneteket helyeztek el, valamint egy reflexnyílást, amiért a falaktól legalább félméteres távolságot illik hagyni. A Neo Three 178 ezer forintos árával nem mondható drága doboznak, így a felhasznált anyagok sem a legmagasabb szintűek. A büdzsét mégis kimerítették a végletekig, így az összkép abszolút egységes, mind a külső, mind a zeneiség területén.

Talán a legfontosabb dolog, amit már az elején ki kell emelnünk, hogy a relatív kisméretű mélyhangszóró ellenére a Neo óriási mélyhangokkal rendelkezik. Ezek viszont nem nyomják rá bélyegüket az előadásra, tisztában vannak azzal, hogy hol a helyük és mennyi legyen a kiterjedésük. Az öblösség domináns, viszont megfogottsággal párosul, nem találkozunk házimozis szétfolyással vagy hosszadalmas lecsengéssel. A dobozt először a meghallgató helyiség közepére helyeztük el, és nem volt hiányérzetünk ezen a téren, a hátsó fal visszaverő hatásának igénybevételével is bánjunk csínján, nehogy túl sokat kapjunk a jóból.

A színpad szélességét és mélységét tekintve sokat emeltek át az állványos változatból, a fizikai korlátait egyedül talán a magashangokban vehetjük észre. Az elhelyezésre egyébként egyáltalán nem háklis a hangsugárzó, tehát nem igényli azt, hogy a lakterünket alárendeljük. A termete sem követeli azt, hogy fix helyet találjunk neki a szobában, hiszen 13 kg-ja könnyedén mozgatható, így akár házibuli esetében még jól is jön, ha ?falhoz állítjuk?, hiszen vehemensebben adagolja majd a talpalávalót és a kábelekben sem kell bukdácsolnunk. Meghallgatásakor jóval drágább elektronikákat használtunk, mint amelyek indokoltak lennének, viszont arra rájöttünk, hogy érdemes belenyúlnunk a zsebünkbe, ha hallani akarjuk az AE valódi énjét. Meglátásunk szerint például az Exposure 1010 erősítő/CD-játszó párosával nagyon jól működhetnek együtt, de érdemes összehozni Advance vagy Music Hall termékekkel is.

A Neo3 már halkan is nagyon élvezetes, de legjobban szobahangerőn vagy annál hangosabban tud érvényesülni. A terhelést elég rendesen bírja, meghajtva igazi méregzsákként viselkedik, viszont nem válik agresszívvá. Az angol vérvonal hallatszik rajta, tehát kiegyensúlyozott, semleges, kissé lekerekített a hangja, viszont sok pályatársával ellentétben ő nem válik unalmassá. Stílusok között barangolva azt is jólesően tapasztaltuk, hogy nincs igazi kedvence, de nem is válogat. Némi kiemelést tapasztaltunk a középszekcióban, de ez egyáltalán nem zavaró, sok esetben kifejezetten jót is tesz az énekhangoknak, főleg ott, ahol egyébként is azon van a hangsúly. A probléma - ha egyáltalán ez annak nevezhető - egyébként könnyen orvosolható egy jól megválasztott kábellel, mondjuk valamilyen Nordost flat személyében. A magasszekciót eddig még nem említettük, valamiért megfeledkeztünk róla. Ez azért lehet, mert abszolút passzol a Neo 3 egyéniségéhez, tökéletesen együtt tud dolgozni a többi hangszóróval, soha nem vonzza magára a figyelmünket, egyszerűen csak végzi a munkáját, azt viszont nagyon jól.

Összességében nagyon elégedettek voltunk az AE kisebbik álló hangfalával, sokszor egyszerűen csak ültünk és hallgattuk, ahogyan zenél. Nem hivalkodik, csak csinálja azt, amiért létrehozták, tehát zenél. Ez pedig hatalmas szó abban a kategóriában, ami szerintünk mindenki számára elérhető, aki egy kicsit is komolyan veszi az otthoni szórakozást.

A Neo3 legutóbbi variánsa igazi értéket képvisel. Külseje nem olyan, amelyre bárki is felkapná a fejét, talán pont ezért illik bármilyen lakókörnyezetbe. Kiegyensúlyozott, életteli, erőteljes és zenei hangja van, az elhelyezés vagy műfajok terén pedig egyáltalán nem válogat. Megérdemli, hogy kategóriájának megfelelő elektronikákkal párosítsuk, akkor teljesen elégedettek leszünk vele. Azt pedig mi érdemeljük meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.