Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató teszt

Hazai pálya

2022. október 2., vasárnap, 23:50

Sennheiser audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Sennheiser fülhallgató Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt

A Sennheiser jól tette, hogy csatlakozott teljes vezetéknélküliséget ígérő riválisainak táborához. Szakmaiságukat és hozzáértésüket szónokolja a SPORT True Wireless, amely nem a világot próbálja megváltani. Középkategóriás fülhallgatóként éppen ezért lophatja magát a rendszeres sportolók szívébe.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooht sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tartozékokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tartozékokSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgatóSennheiser SPORT True Wireless AppSennheiser SPORT True Wireless App

Kinek kell sportfülhallgató?

A választ jól tudják azok, akik megelégelték, hogy AirPods-uk huszadik alkalommal kipottyant, mielőtt befejezték volna a szigetkört. Az olyan konkurensek, mint az Apple AirPods, nem kimondottan sportolói igényekhez valók. Futásnál könnyen kicsúsznak, de jógázás vagy kondi közben sincsen semmilyen illesztékük, amely által megkapaszkodhatnának a fülben. A sportfülhallgatók elsődleges célja, hogy akkor is helyükön maradjanak, amikor használójuk a mozgásra összpontosít.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tok

A Sennheiser SPORT True Wireless e sorok írásakor 53 000 forintba kerül, kb. annyi, mint az Apple AirPods. Viszont riválisától eltérően határozottan a fülben marad, amiről gumi támasztékok gondoskodnak. Emellett zárt kivitelű. Harang formájú szilikonos illesztékei kitöltik a hallójáratot, így a felhasználó jobban fókuszálhat a tevékenységére. Itt jogosan merülhet fel, hogy mi van akkor, ha a viselő igenis hallani akarja a külvilágot? Kerékpáron kifejezetten veszélyes lehet, ha nem hallják egy közeledő gépjármű zaját. Erre az esetre olyan fülillesztékeket is mellékeltek, amelyek áteresztik a külvilág zaját.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

Arnold Sennheiser

A Sennheiser SPORT True Wireless a korábban általunk is tesztelt erős középkategóriás CX Plus True Wireless sportosított változata. A SPORT True Wireless annyiban tér el rokonától, hogy nincs benne aktív zajkioltás (ANC). Nem is kell, mert nem repülőgépekre vagy buszokra szánták. Az ANC nélkülözéséért cserébe kicsit jobb akkumulátoros üzemidőt ígér. Egy másfélórás teljes feltöltéssel 9 óra zenehallgatás lehetséges, a dokkolóval kiegészítve pedig további 18 óra.

A sportolás jegyében, ahogy fentebb említettük, hangáteresztő fülillesztékek is részei a csomagnak. Azokból és hagyományos gumiharangból is három különböző méretű pár közül lehet választani. Fotókon jól látszik, hogy a fülhallgató felső részéből kis gumi könyök kandikál ki, a bizonyos támaszték. Belőle szintén hármat tartalmaz a csomag. Aki bármilyen oknál fogva nem igényli, feltehet egy üres gumiszalagot is a fülesekre (ugyancsak mellékelve).

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató

Tesztalanyunk hivatalosan megfelel az IP54 tanúsítványnak, ami azt jelenti, hogy ellenálló a fröccsenő, csöppenő vízzel és izzadtsággal szemben. Továbbá egy fülrész kettő mikrofont is tartalmaz, így összesen négy mikrofonnal érzékeli a beszélő hangját telefonálás közben. A SPORT True Wireless lelke 7 mm-es TrueResponse hangszóró, frekvencia-átvitele 5 Hz-től 21 kHz-ig tart. A vezeték nélküli kapcsolat Bluetooth 5.2 verzióra épül, SBC, AAC és aptX kodekek támogatása mellett.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooht sportfülhallgató

Küllem

A fülhallgató lekerekített sarkaival kicsit az iOS ikonokra emlékeztet. Készülékháza műanyag, tömege csekély és belső, füllel érintkező oldalát anatómiai szempontok alapján formálták. A hallójáratba beilleszthető hangkivezető nyílás nem csak egyenes csonkként türemkedik elő, hanem vékonyodó, átlósan irányított tölcsérként.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tok

A töltőtok ugyancsak fekete műanyag. Átlagostól vastagabb, ami szűk ruházat esetén jelenthet gondot. A fülesek rejtett mágnesek segítségével ugranak a helyükre. A tok fedelében is található mágnes, aminek köszönhetően határozottan csukódik, és nem nyílik túl könnyen. Felnyitásnál rugós mechanika támasztja ki a fedelet, így az függőlegesen nyitott állapotban marad, míg használója szándékosan le nem hajtja. Az akkumulátor töltése USB-C kábellel lehetséges. A dizájn és fizikai megépítettség érzete összességében tisztességes, hozza a kategóriától elvárható szintet. Amit még szívesen láttunk volna: több színopció. Bár a fekete mindenhez passzol.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tok

Használat közben

Miután kikerült tokjából, a Sennheiser SPORT True Wireless automatikusan Bluetooth párosító üzemmódba lépett. Első kapcsolódás után megjegyezte a küldő felet. Ha következő alkalommal kivettük, automatikusan csatlakozott az utolsó párosított eszközhöz. Eltárolta memóriájában a korábbi párosításokat, de egyidejűleg csak egy forrással tudott kommunikálni. Az újbóli párosítás nem tartott tovább néhány másodpercnél, így a használat összességében gördülékeny volt.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató

A fülillesztékek finoman töltötték ki a hallójáratot, nem okoztak bántó feszítő érzést. A sporttámasztékok vegyes tapasztalatokat okoztak. Kissé kemény gumiból készültek, ezért 30-40 percnyi használat után már feltűnően nyomták a fülkagyló részeit. A kényelem, illetve nyomás mértéke fülmérettől és fülformától is függött. A stabilitás viszont hatékonynak bizonyult.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

A beépített mikrofon tisztán érzékelte a beszédhangot. Egyik fél sem panaszkodott a mondanivaló érthetősége miatt, viszont zajos utcákon a gépjárműzaj többé-kevésbé behallatszott. Sokszor telefonáltunk a SPORT True Wireless használatával, de csak néhány alkalommal tettek megjegyzést a forgalom zajára. Ha mások is beszélgettek a közelben, az ő hangjukat is érzékelte a mikrofon, amit irodai munka során nem árt figyelembe venni.

Sennheiser SPORT True Wireless App

A Sennheiser Smart Control alkalmazása jól átgondolt és praktikus funkciókat tartalmaz. A szoftverben ki kellett választani, hogy Focus, vagy Aware illesztéket helyeztünk a fülhallgatókra. Az alkalmazással letölthetők és telepíthetők aktuális szoftverfrissítések, utóbbi nekünk 20 percet vett igénybe. Beállíthattuk, hogy mennyi idő után kapcsoljanak ki a fülhallgatók, ha nem helyeztük vissza azokat a tokjukba (beletéve és a fedelet lecsukva automatikusan kikapcsoltak). A középső "Discover" menü a Sennheiser termékhíreit tartalmazza, ami a márka iránt komolyabban érdeklődőknek hasznos lehet, bár kissé ingyen reklám benyomását keltette.

Sennheiser SPORT True Wireless App

Tetszés szerint ki lehetett kapcsolni számos funkciót, az érintés érzékelő felülettől a hangjelzésekig. Hangszínszabályzásra is volt lehetőség, igaz, csak három sáv módosításával. Beépített hangprofilok közül is válogathattunk, melyektől nagy csodára nem számítottunk, de a beszédhang kiemelő "Podcast" üzemmód sokaknak hasznára válhat.

Hangminőség

Aki szereti az ütős, dinamikus hangot, szeretni fogja a Sennheiser SPORT True Wireless hangját is. Karaktere alapvetően a basszusra és lágyságra épült, aminek köszönhetően remek motiváló társnak bizonyult bármilyen edzés során. A hangfelbontás nem volt kimondottan hifi jellegű, de kellemes hangmezőt és térszélességet kaptunk. A sztereó középpont elnagyoltan jelent meg, de nem ingadozott az egyensúly a két oldal között, ami régebben gyakori TWS negatívum volt.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató

A mélyhangok gazdagok és erőteljesek voltak, nagy erővel és lendülettel szólalt meg bármilyen könnyűzenei stílus. Ugyanakkor a basszus nem esztelenül pumpált, hanem hagyott teret és lehetőséget, hogy a magasabb hangok is érvényesüljenek. A középső hangok kicsit óvatosabb mértékben, de Bluetooth fülhallgatóhoz képest kellemes tonalitással jelentek meg. A magashangok meglehetősen puhították az összképet, azoknál még egy kis részletesség jól esett volna. A lágyítás járulékos előnye volt, hogy kevésbé irányult figyelmünk a Bluetooth tömörítő hatására és az internetről közvetített zenék csökkentett felbontására. Ami különösen tetszett, hogy kis terhelésen is meglepően dinamikus és magabiztos hangélmény jött létre. Nem feltétlenül kellett hangos járatás ahhoz, hogy élénk, motiváló basszusokat kapjunk.

A meglehetősen zúzós hangulatú Clubroot - Explorer meglepően széles térrel és jó dinamikával szólalt meg. A színpad egyértelműen mozgalmasabb volt, mint az olcsóbb kihívóké. Kiterjedt basszusok kísérték a zenét, hatalmas tartalékokkal. Tetszett, hogy a mélyhangok nem lapították össze a magas frekvenciákat. A fentebb említett, lágyabb, inkább krémes összkép folyamatosan fennmaradt. Erősebb terhelésen is inkább bársonyos jellegű magashangokat hallottunk. A vibráló, rezgő elektronikus effektek szépen átvágták a zenei teret, de a finomabb részletek lemaradoztak.

Hasonlókat tapasztalhattunk Ofenbach - Be Mine és a kicsit művibb Röyksopp - Monument (The Inevitable End Version) esetében is. A bemelegítésre és kardióedzésekre egyaránt remek számok hallgatásakor átjött a feszesség, ütem és lendület. Utóbbinak köszönhetően a Sennheiser rengeteg mentális energiát adott. A basszus egyértelműen díszítve, duzzasztva jött ki belőle, de legalább kellemes bulihangulatot biztosított. A részletek sokszor elkülönültek egymástól, de a magashangok kissé összefolytak. Hozzá kell tenni, hogy a SPORT True Wireless ügyesen dolgozott azon, hogy még véletlenül se okozzon harsány lenni. Próbált barátságos, támogató hangkaraktert biztosítani, ami nevezhető sportosságnak.

A hangkivezető nyílásnál szűkítő gyűrű figyelhető meg. Elképzelhető, hogy azzal sikerült lágyabb magas frekvenciákat elérni a Sennheiser mérnökeinek.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooht sportfülhallgató

Alternatívák

Aki ANC funkciót és sportos stabilitást szeretne együttesen, annak opció lehet a lényegesen komfortosabb Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3, sokkal jobb hangzással, bár majdnem duplaannyiért. Ideiglenes akcióban, 60 000 forint környékén alternatíva még a Klipsch T5 II True Wireless Sport azoknak, akik extravagáns dizájnt és kicsivel jobb komfortot szeretnének. Hozzá kell tenni, hogy a Klipsch hangminősége nem egyértelműen jobb, mint a Sennheiser-é, viszont több extrát tartalmaz.

Sennheiser SPORT True Wireless TWS Bluetooth sportfülhallgató tok

Végszó

A Sennheiser SPORT True Wireless hosszú evolúciós utat járt be, hogy átlagemberek számára sok tekintetben vállalható, sőt, kedvelhető sportkiegészítője legyen. Teljesen vezeték nélküli, így szabadabb felhasználói élményt nyújt a konditeremben vagy futópályán. Előnyei közé tartozik a dinamikus, fülbemászó hangkarakter és a figyelmes részletekkel teli összkép. Az átlagosnál jobb beépített mikrofon, a vártnál jobban reagáló érintőfelület és a pufi tokért cserébe jó akkumulátoros üzemidő.

Nem mindenki teheti meg, hogy 53 000 forintos hangeszközt vegyen sportoláshoz, de hozzá kell tenni, hogy ez hétköznapi használatra is alkalmas. Különösen a gumi támasztékok nélkül, amelyek kiváló stabilitást nyújtanak, de nem minden fülforma esetén garantálnak hosszú távú kényelmet. Minket elsősorban határozott, erőteljes hangkarakterével és a gördülékeny szoftveres háttérrel győzött meg. Mivel a passzív zajszűrés erősségén is variálhattunk, szubjektív véleményünk, hogy hétköznapi használatra is jobban megéri, mint a hasonló árú AirPods.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.