Sennheiser GSP gamer fejhallgató teszt

2019. március 6., szerda, 13:55

Sennheiser fejhallgató headset teszt gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt Sennheiser teszt Sennheiser fejhallgató teszt Sennheiser headset teszt gamer fejhallgató teszt gamer headset teszt

A Sennheiser, mint fej- és fülhallgató gyártó a hifi vonalon sziklaszilárdan az élvonalba betonozta magát. Pontosan egy éve megjelent GSP fejhallgató családjával nagyobb szeletet kíván kihasítani a gamer fejhallgatók piacából. Kérdés, hogy ez a népszerűség megismétlődik-e a teljesen más igényeket támasztó gamer társadalomban is.

Hifi fejhallgatóhoz szokott emberként, két fontos szempont az, ami eldönti, melyik lesz a következő megvásárlandó modell. Az első és legfontosabb a hangminőség, aztán szorosan utána a kényelem. A többi már szinte nem is lényeges. Egy gamer számára ettől sokkal fontosabb dolgok is jelentőséggel bírnak egy új fejhallgató beszerzésekor. Mitől más egy gamer fejhallgató? Egyszerű és bonyolult is a válasz. Egyszerűen - más célra készül, mint a zenehallgatásra szánt társai. Bonyolultan - sokkal több kritériumnak kell megfelelnie, illetve a hagyományos fejhallgatóknál sokkal több funkcióval kell rendelkeznie. A jelenlegi játékok szervesen kapcsolódnak az internethez, fontos az azonnali reakció, a játékosok kommunikálnak a játék során, írásban és szóban egyaránt. Ehhez elengedhetetlen a jó érthetőség mindkét irányból. Így a játék célra szánt fejhallgatók elengedhetetlen tartozéka a mikrofon, mint az online kommunikáció egyik eszköze. A maratoni, akár éjszakán keresztül tartó csatáknál fontos a kényelem, a viselési komfort. Aztán nem utolsó sorban a kinézet, mint egyfajta hovatartozást jelző tulajdonság.

Sennheiser GSP 600 gamer fejhallgató

A Sennheiser GSP családja megpróbálkozik betörni a szinte "csak számítógépes gyártók" által uralt területre. Nem egyszerű a feladat, versengenie kell egy olyan piacon, ahol a gyártók komplett perifériákat kínálnak - klaviatúrát, egeret és fejhallgatót azonos formatervvel és festéssel.

A Sennheiser a GSP sorozattal szakít a hagyományos gyártók, mint pl. az Audio-Technica, Beyerdynamic által alkalmazott stratégiával, miszerint vegyél egy kész fejhallgatót, szerelj rá mikrofont és kész a gamer fejhallgató. A Sennheiser szakított a hifi fejhallgatóknál megszokott megjelenéssel, és egy egyedi megjelenésű és műszaki tartalmú családot hozott létre.

Sennheiser GSP 600 gamer fejhallgató

Sennheiser GSP 600

A nálunk vendégeskedő három fejhallgatóból a legnagyobb. Kialakítását tekintve fül köré illeszkedő, zárt. A gyártó szerint az új stílusú mechanikai kialakítás még komfortosabbá és hosszú távon viselhetővé teszi a GSP 600-at. Az innovatív, speciálisan állítható fejpánt, a kéttengelyű tartómechanika pontosabb beállítást ígér, jobban állítható illeszkedéssel a különféle fejformákhoz.

Sennheiser GSP 600 gamer fejhallgató

A bal oldalon elhelyezett hatalmas mikrofon stúdió minőségű hangzást ígér, így akár a játék mellett podcast rögzítésére vagy online beszélgetésre is megfelelő. A némítás a kart felhajtva határozott kattanással történik. A jobb oldalon egy semmivel sem jelölt hangerő állító tárcsa található. A kényelmet a speciális memóriahabbal töltött fej- és fülpárnák garantálják, hűs érzetet biztosító bevonattal. Színe fekete, némi piros betéttel, jelezvén hogy ez egy gamer fejhallgató.

Sennheiser GSP 600 gamer fejhallgató

A hovatartozás jellemzője a tartozék cserélhető kábelkészlet, ami tartalmaz egy PC-hez vagy Mac-hez használható analóg kábelt 3,5 mm-es csatlakozókkal külön a mikrofonhoz és a fejhallgatóhoz valamint egy 4 pólusú 3,5 mm-es csatlakozóst konzolokhoz.

Sennheiser GSP 550 gamer fejhallgató

Sennheiser GSP 550

A család eggyel kisebb tagja kinézetre teljesen megegyezik a GSP 600-zal, maradt a tankszerű kialakítás és a speciális mechanika. A lényegi eltérést a nyitott kialakítás jelenti. A fejpánt mechanika mögötti rács betekintést enged a hangszórókhoz. Ugyanaz a mikrofon és hangerő állító potméter kialakítás, de itt már az olajzöldre festett - amúgy cserélhető - oldalpanelek jelzik, hogy valami mással van dolgunk. A GSP 550 a gyártó virtuális 7.1 csatornás fejhallgatója.

Sennheiser GSP 550 gamer fejhallgató

A fejhallgató a számítógéppel egy micro USB kábellel összekapcsolt vezérlővel csatlakozik. A vezérlőn egyetlen, Dolby feliratos gomb található. A 7.1 térhangzás élvezetéhez szükséges letölteni a Sennheiser ingyenes szoftverét, aminek segítségével beállíthatjuk, hogy játékhoz, e-sporthoz, zenéhez kívánjuk használni a fejhallgatót. Érdekes megoldás, mert használat közben a vezérlőn található Dolby feliratos gombbal csak ki- vagy bekapcsolhatjuk a térhangzást. A beállításhoz meg kell nyitni a számítógépen a programot. Így elsőre értelmetlennek tűnik az USB kapcsolat, mivel a vezérlő szerintünk nem tartalmaz jelfeldolgozó processzort, igaz egy működést jelző LED azért még rákerült.

Sennheiser GSP 500 gamer fejhallgató fejpánt

Sennheiser GSP 500

A trió legkisebb tagja, kinézetre ugyanolyan, mint a GSP 550. Ő is nyitott kialakítású, de az olajzöld panel itt fekete, a hangerő állító gomb és a mikrofon körüli gyűrű viszont piros. A fej- és fülpárna szintén memóriahab, ugyanaz a családra jellemző mechanika is. A kábelkészlet a GSP 600-hoz adott készlettel megegyezik, már itt sem alternatíva a 7.1 hangzás.

Sennheiser GSP 500 gamer fejhallgató

Meghallgatás

A tesztnél elsősorban a hangzása az, amire koncentráltunk.

Asztali PC-n az Origin platformon található játékok közül a Darksiders III The Crucible, Mass Effect Andromeda valamit a Star Wars Battlefront II játékokkal próbáltuk ki. A zenei teszt FiiO X7 Mark II lejátszóval valamint számítógépen a TIDAL Master alkalmazással történt.

Sennheiser GSP 550 gamer fejhallgató

A számítógépes játékok játszása során a fejhallgatók hozták a várt teljesítményt. Dinamikus, részletező megszólalás, pontos beszédérthetőség jellemezte a mindegyiket. Apró hiányosság a mélytartomány kevésbé domináns megléte, ami a játékok során néha kevésnek bizonyult. A megnövelt beszédérthetőség hatása a domináns középtartomány, így ez is okozhatja a kisebb mélyérzetet. A GSP 550 7.1 térhangzása valamit javít, megnöveli a teret, de nem igazán hozza a házimozis környezetben edződött fül számára a pontos irányokat és térinformációkat.

Sennheiser GSP 550 gamer fejhallgató

Zenehallgatáskor a GSP 600 zárt kialakítása érződik a nagyobb mélytartomány valamint a kiegyenlítettebb hangzás formájában. A GSP 550 és GSP 500 nyitott rendszere levegőssé ugyanakkor laposabb dinamikájúvá teszi a hangzást, de így is hozza a Sennheiser-re jellemző jegyeket. Világos, hogy a tervezés során elsősorban a játék célra történő használat volt a szempont, pl. a Dolby vezérlő beállításai között nem szerepel a filmnézésre ajánlott opció.

Sennheiser GSP 500 és GSP 600 gamer fejhallgatók

Végezetül

Sennheiser GSP sorozatának robusztus, maximális kényelemmel kecsegtető fejhallgatói hozzák a márkára jellemző építési minőséget és az egyszerűbb modellek hangzásvilágát. Felemás szolgáltatáscsomagjával, gamer célra a háromtagú családnak csak a középső tagja rendelkezik virtuális 7.1 hangzással.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.