Sennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgató teszt

Hallva tanul a gamer

2013. december 21., szombat, 10:55

Sennheiser fejhallgató headset gamer fejhallgató gamer headset headset teszt fejhallgató teszt

A Sennheiser nem nyugszik: nem elég, hogy az audiofileket elárasztotta referencia fejhallgatókkal, és hogy a prémiumkategóriás utcai fejhallgatói is egyre népszerűbbek. A maximalista "gamerek" vagyis videojáték megszállottak kegyeit is el akarja nyerni. Figyelembe véve a Sennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO felsőkategóriás mikrofonos fejhallgatókat, úgy tűnik, sikerült nekik. Hogy mennyire, az tesztünkből most kiderül!

Sennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatókSennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatókSennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatókSennheiser G4ME ONE gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ONE gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ONE gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgató tokSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgatóSennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatók

Két fejhallgatóról szól mai cikkünk, mivel árban és tudásban nagyon közel állnak egymáshoz, van viszont néhány gyökeresen különböző tulajdonságuk. Amiben már ránézésre is megegyeznek: mindkettő méretes, kialakításuk fül köré fekvő. Nagy hallószervű felhasználók sem fogják kicsinek találni a párnák átmérőjét, a fejpánt pedig állítható, gyerekmérettől felnőttig, valóban minden kobakra illeszkedik. További közös jellemzőként említhető, hogy a legfeltűnőbb idom, a kagylók színe hófehér. Ezzel a Sennheiser merész lépést tett, hiszen a legtöbb gamer (legalábbis a gyártók ezt feltételezik) a fekete/piros színkombinációt preferálja. Persze a G4ME széria ugyancsak tartalmaz fekete illetve vörös színeket, még ha csak visszafogottan is. Csúnyának semmiképp nem neveznénk őket, így legalább frissességet, modern érzetet sugároznak - mintha mondjuk a Feledés c. film díszlettárgyai lennének.

Mitől gamer a G4MER?

Kockafejű olvasóink számára valószínűleg egyértelmű, hogy mi a fő szempont egy a cyber-világnak címzett terméken. A fejhallgatóhoz rögzített mikrofon a legfontosabb, mivel a játékosok ezen keresztül tartják a kapcsolatot online mészárlás közben. Nincs is annál üdítőbb érzés, mint mikor TeamSpeak-en diadalittasan beleordítunk a mikrofonba, mert szerencsétlen ellenfelünk mondjuk látványos fejlövést kapott. Emellett szempont a kényelem is, mert akárhonnan nézzük, a játékosok könnyen lehet, hogy az audiofileknél is lényegesen többet használják fejhallgatójukat. Egész éjszakás LAN-partik során a kényelmetlen füles negatívan befolyásolja a gamer teljesítményét, akinek maximálisan összpontosítania kell a (virtuális) életben maradáshoz. És a következő kritériumok említésével egyértelművé válik a két tesztalany közti különbség, ezért külön térünk ki rájuk.

Sennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatók

G4ME ZERO - magányos harcos

A G4ME ZERO a Sennheiser gamer fejhallgatók jelenlegi csúcsa. 73900 Ft-ért juthatunk hozzá, vagyis nem csak külsejével próbál az audiofil kategóriához férkőzni. Megjelenése már a kicsomagolás pillanatától kezdve elénk tárja a gamerek világát. Lapos, masszív védőtokot kapunk hozzá, ezt felnyitva elénk tárul összecsukva, "magzatpózban" a ZERO.

Sennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgató tok

Hordozhatósága is igazolja, hogy ezt a fülest egész nyugodtan magunkkal vihetjük versenyekre és egyéb nyilvános mérkőzésekre. Egyik legmérvadóbb alkotóeleme a valódi bőrbevonatú fülpárna, és a pánt belseje szintén párnázott. A kellemes tapintású felület alatt dupla rétegű memória hab rejtőzik, melynek köszönhetően a prémiumkategóriás utcai fejhallgatók (pl. Beats by Dre, Sennheiser MOMENTUM stb.) kényelmét kapjuk.

Sennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgató

Nehéz pontosan megfogalmazni, hogy milyen érzés viselni a G4ME ZERO-t. A fülünk teljes mértékben beleágyazódik a fejhallgató pihe-puha bölcsőjébe, közben a külvilág jelentős része elhalkul. A gyártó közleményében olvasható, a bélést és a hangszigetelést a pilótáknak szánt fejhallgatók inspirálták. A felső pánt alig nehezedik rá a koponyánkra, ennek köszönhetően a fejhallgatóról alig veszünk tudomást. A mikrofon és a kábel egyaránt baloldalra kerültek, előbbi fixen rögzített, utóbbit használaton kívül felhajtható. A jobboldali fülkagylóba beágyaztak egy diszkrét hangerőszabályzó tárcsát, ennek forgatása a kiálló recéknek köszönhetően gyerekjáték, kisujjal is megy. A fejhallgató kategóriájához mérten komolyabb minőségű potméterre számítottunk, de az összkép ettől nem csorbul. Tetszett, hogy a kábelre eleve rátettek egy tépőzáras kötegelőt. Ez nagyon praktikus, ha épp laptopon játszunk, és a 3 méteres vezetékből csak 50 cm-re van szükség.

Sennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgató

Tipp: A G4ME ZERO és G4ME ONE egyaránt PC-s igényekhez igazodva, gyárilag kettéosztott csatlakozókkal (1 mikrofon, 1 sztereó Jack) felvértezett. Ha Mac vagy PS4 készülékre kötnénk a fejhallgatót, opcionálisan kapható a Sennheiser PCV 05 adapter, mely a kábeleket egyetlen 3,5 mm-es hárompólusú Jack csatlakozófejjé alakítja át. 

G4ME ONE - Csak 1 maradhat

Hiába könyvelték el a ZERO kisebb testvéreként a ONE majdnem kétszer nagyobb dobozban érkezik. Ennek oka, hogy a fejhallgató nem összecsukható, ezzel is érzékeltetik hovatartozását. A szártövön nem látjuk a csuklós mechanikát, így kicsit olyan érzésünk támadt, mintha a HD 598 átiratát vennénk kézbe. Színeivel és ágaskodó mikrofonjával a ONE megszólalásig hasonlít a ZERO-ra, ez azonban nem zárt, hanem nyitott fejhallgató. Vagyis kifejezetten otthonra, csendes szobába tervezték, ahol rajtunk kívül más nem tartózkodik. Ha mégis, a nyitott kivitel miatt sajnos minden környezeti esemény fültanúi leszünk. A nyitott kivitel akusztikailag mégis előnyös, de erre még visszatérünk. A ONE párnáit nem bőr, hanem textilkárpit borítja, ez is nagyon kényelmes, függetlenül attól, hogy a belső szivacs kicsit keményebb. A ZERO az úrias, luxusszínvonalú kényelmet, míg a ONE a klasszikus Sennheiser hifi fejhallgatók stabilitását garantálja.

Sennheiser G4ME ONE gamer fejhallgató

Amiben egyformák

Mindkét modellen ugyanaz a mikrofon található, ami teljesen felhajtott állapotban halkan kattan és lenémítja saját magát. A ONE és ZERO kábele egyaránt 3 méter hosszúságú és szövetköpenyes. Ezáltal nem, vagy legalábbis kevésbé akad össze pl. az egér és billentyűzet zsinórjával. Mindkettő ugyanazt a műanyag készülékházat kapta, viszont ez a műanyag a minőségi fajtából való és a fülesek használat közben egyáltalán nem csattognak, nem kotyognak a fejünkön (máskülönben a zörgés elvonja a játékos figyelmét). A ZERO impedanciája háromszor nagyobb, mint a ONE-é, ennek ellenére mindketten kiválóan hajthatóak, akár egy sima laptop hangkártyáról is.

Sennheiser G4ME ONE és G4ME ZERO gamer fejhallgatók

Hangminőség

Noha szerkesztőink között elenyésző a megszállott játékosok száma, azért mégis kellő időt fordítottunk rá, hogy a G4ME fülesek hangját kiismerjük játékkal, filmmel és zenével egyaránt.

A mikrofonok hangminősége nem kiemelkedő, de játékra és Skype beszélgetésekre bőven megfelelt. Zajszűrésüknek köszönhetően a háttérzörejek jelentős részét képesek lecsökkenteni.

Legtöbbet a Portal 2 és az Alan Wake c. játékokkal "nyúztuk" tesztalanyainkat, aztán egy kis lövöldözésre is sor került a Call of Duty keretein belül. A Portal 2-ben van rá lehetőség, hogy a szoftver kifejezetten fejhallgatóra optimalizált hangot generáljon. Ekkor a térérzet egyszerűen zseniális, tényleg szabályszerűen, 360°-ban körbevesznek minket az események és a különféle helyekről érkező zörejek segítettek még jobban belemerülni a játékba. Ez érvényes volt az Alan Wake esetében is, ráadásul itt derült ki a ZERO sajátossága...

Sennheiser G4ME ZERO gamer fejhallgató

Frissen kibontva a ZERO enyhén szólva is bejáratásra szorul. A legjobb, ha egyből rákötjük valamire és egy-két napig folyamatosan üzemeltetjük. Az elején még rettenetesen szegényes dinamikát kapunk, megspékelve fakó beszédhanggal, amitől az egész füles élettelennek, dobozszerűnek, száraznak hat. Huzamos használat után ez számottevően javul! A ZERO remekül körénk festi a játékokban zajló eseményeket, precíz felbontásának köszönhetően azt is hallani lehet, ha valamelyik játékos még csak a távolban közeledik. Egyáltalán nem erőlteti az alsó frekvenciákat, lágy és szellős basszusokat kapunk. A középtartomány hosszú távon soványnak tűnt, legalábbis egyéni ízlésünk egy kicsit tagoltabb, erőteljesebb beszédhang után vágyott. Ettől függetlenül a ZERO filmnézésre is éppolyan jól használható, mint játékra. A magas frekvenciák egyáltalán nem ércesek, sőt, még egy kicsit visszafogottak is a márka hifi fejhallgatóihoz képest, de így is rengeteg apróságra felfigyelhetünk játék közben.

Különös, de igaz; a ONE sokkal ütősebben szól, mint a ZERO. Nyitott kialakításának köszönhetően csak úgy dobálja a részleteket, a lendületesség átjárja minden porcikáját. Izmos, a vártnál dögösebb mélyeket kapunk, ráadásul az erő nagyon kellemes, meleg tónussal párosul. A középtartomány itt már élettelibb és részletgazdagabb lett, mint a ZERO esetében. A magas frekvenciák nem csak majdnem, hanem pont úgy szóltak, ahogy egy vérbeli hifi fejhallgatótól elvárnánk. A ONE hallgatása közben egy percre sem unatkoztunk. Izgalmas karakterével azonnal belerántja a felhasználót a játék középpontjába, közben rövid időn belül mégis el tudunk vonatkoztatni attól, hogy a körülöttünk lövöldöző játékosok, robbanó gépek és suhanó árnyékok csupán egy 300 grammos fejhallgatóból érkeznek. A G4ME ONE többszörös tehetség. Játékra ugyanolyan prímán bevethető, mint dinamikus zenék (beleértve a rockot és néhány akusztikus nótát) hallgatására.

Végítélet

A G4MER-ek közül nekünk a ONE vált be jobban, de meg tudjuk érteni azokat, akik a nagyobbik modellt választják. Nekik üzenjük, hogy a bejáratás idejéig legyenek nagyon türelmesek. Otthonra feltétlenül érdemes a kisebbik modellt választani, igaz, nem zárja el a külvilágot, de a mikrofonja ugyanolyan jó minőségű, és nyitottságáért cserébe kicsit ütősebb basszusokat, szebb sztereó teret kapunk. Akármelyiket választja Kedves Olvasónk, biztos lehet benne, hogy a webkameráján keresztül vagy LAN-partik alkalmával irigykedő pillantásokat fog besöpörni az ellenfelektől. És nem utolsó sorban, a minőségi fejhallgatók minden előnyét megkapja.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.