Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató teszt

2020. június 23., kedd, 11:00

Sennheiser audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató CX 350

Könnyű dolga van a Sennheisernek, hiszen, ha valaki megbízható fül- vagy fejhallgatót keres, elsők között ez a név jut eszébe. Nemrég teszteltük egyik belépő szintű, vezetékmentes fülhallgatójukat, most szintet lépve kipróbáljuk a nagyobb testvért, a CX 350BT-t.

Küllem

A Sennheiser CX 150BT-vel szinte teljesen megegyező fülhallgató, a cégre jellemző ízléses csomagolást kapott. Kibontva kapjuk magát az elegáns fehér fülhallgatót, összesen 4 pár szilikon illesztéket (XS/S/M/L), egy USB-C töltőkábelt és némi leírást. Tokot, tasakot itt sem.

Sennheiser CX 350BT fülhallgató

Tarkónál található az akkumulátor pakk és jobb oldalon a távvezérlő. A 9,7 mm-es, dinamikus hangszóró ugyanaz, mint a CX 150BT-ben, így a már-már kezelhetetlenül kicsi kapszula - amit, ha bedugunk csak a zsinórral tudunk kihúzni - itt is ugyanazt a problémát veti fel. Az egyik lényeges eltérés a két modell között az aptX és aptX LL (alacsony késleltetésű) Bluetooth kodekekben található. A másik a távvezérlőn található hangasszisztens aktiválására szolgáló gomb, aminek egyszeri megnyomásával elérhetjük telefonunk hangasszisztensét, legyen az Siri, Google Assistant, Baidu stb. A gyártó oldala szerint a CX 350BT is képes kommunikálni a Sennheiser Smart Control alkalmazással, itt tudjuk beállítani az EQ-t, valamint aktiválni a Podcast üzemmódot is.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A fülhallgatót a szokott módon, a középső multifunkciós gomb 4 másodpercig történő nyomva tartásával tudjuk párosítási üzemmódba állítani. A telefon Bluetooth beállításaiban a megjelenő CX 350BT találatra kattintva kapcsolódnak egymáshoz. Mivel a fülhallgató fizikai méretei megegyeznek a kisebb, CX 150BT méreteivel, így ugyanazokkal az apró bosszúságokkal találkoztunk a mindennapos használat során. Ilyen a lehetetlenül és kezelhetetlenül kicsi kapszula, az állandóan vándorló akkumulátor pakk és a kissé nehézkesen izoláló és ki-be csúszkáló szilikon illesztékek.

Sennheiser CX 350BT fülhallgató

A kicsiny kapszulák problémája nehezen orvosolható, bár, ha Comply memóriahabot használunk, akkor jobban kinyúlik a hallójáratból, így az eltávolítása sem olyan nehézkes, és a harmadik, az izolációs probléma is egy csapásra megoldódik. Az ide-oda vándorló akkumulátor ellenszere a nyugodt, intenzív mozgásoktól mentes zenehallgatás.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

A gyártó által ajánlott Smart Control applikáció ugyanazokat a kellemetlen hibákat okozta, mint az előzőleg tesztelt CX 150BT-nél. Elindítva az alkalmazást megérkezett, a legfrissebb, 0.7.8 verziószámú frissítés. A frissítés után elinduló alkalmazás megtalálta a fülhallgatónkat és csatlakozott hozzá. Aztán ugyanaz történt, mint a CX 150BT esetében. Az akkumulátor töltöttségének a kijelzésén kívül semmi mást nem csinált. Az EQ és a Podcast üzemmódok a felugró értesítés szerint majd a későbbiekben érkező frissítés során kerülnek be az applikációba ehhez a modellhez. Zavaró, mivel a gyártó weboldala úgy kommunikálja, hogy ezek a funkciók elérhetőek a CX 350BT és a CX 150BT esetén is.

Sennheiser CX 350BT App

A teszt során folyamatos használat mellett reálisnak éreztük a 10 óra üzemidőt, igaz teljesen lemerülve 2,5 óra kellett a teljes feltöltéshez az USB-C aljzaton keresztül is. A telefonos funkciók megfelelőek, a mikrofon beszédérthetősége csendes környezetben hibátlan. Egy reggeli megbeszélés vagy napközbeni telefonos ügyintézés gond nélkül lebonyolítható vele. A Bluetooth verzió lehetővé teszi egyszerre két eszköz csatlakoztatását. Újbóli bekapcsolás után automatikusan megkísérli a csatlakozást a két legutóbb párosított eszközhöz. Ha azok bekapcsolt állapotban vannak, a csatlakozás automatikusan létrejön.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Sennheiser CX 350BT-t alapos bejáratás után Comply fülillesztékkel Samsung Galaxy Note mobiltelefonnal és iPad-dal használtuk leginkább otthon végzett munkához, zenehallgatáshoz és filmnézéshez.

A teszt során TIDAL streaming szolgáltatással hallgattunk zenét, iPad-on filmeket, sorozatokat néztünk, valamint Microsoft Teams alkalmazással dolgoztunk és beszélgettünk.

Quixotic - Flamingo Drive-In 2019 TIDAL

Yello - Toy album 2016 TIDAL Master

Norah Jones - Begin Again 2019 TIDAL

A meghallgatásnál telefonon SBC és aptX valamint az iPad-on AAC kodekeket használtunk. A zenei anyag kiválasztásánál igazodtunk az előző, CX 150BT tesztelése során hallgatott albumokhoz, így könnyebben hallható az esetleges különbség.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Quixotic: A kisebb modell tesztje során hiányérzetünk támadt a dinamika és a középtartomány ábrázolása terén. A CX 350BT aptX kodekkel hallgatva könnyedén vette ezeket az akadályokat. Sokkal nyugodtabb volt a hangkép, a domináns mélytartomány kevésbé uralta a hangzást, több részlet került elő a középtartományban, egységesebb hangkép és ezzel együtt több tér információ jellemezte. A részletezőbb, nyugodtabb hangzásnak köszönhetően kevésbé volt fárasztó a hallgatása. A kisebb modellnél többször tapasztalt diszkomfort érzés itt nem jelentkezett, nem a hibákat kerestük, hanem bele tudtunk feledkezni a zenébe.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

A Yello zenéje új megközelítésben szólalt meg a CX 350BT által. A Yello-ra jellemző számtalan zenei réteg, apró effektek, információk jól ábrázolva jelentek meg. Érezhetően jobb középtartományának köszönhetően nyugodtabb, lineárisabb hangkép és sok-sok plusz zenei információ jellemezte. Jót tett a zenének mindez, magasabb hangerőn sem vált rikácsolóvá és a kisebb modellnél tapasztalt, egységes búgássá alakuló mélytartomány sem jelentkezett.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Norah Jones - Begin Again albumánál hallottuk a legnagyobb változást. A zenei anyag komplexitása sokat javult, már felfedeztünk némi atmoszférát is. Az énekesnő hangsúlyosabban volt jelen, és eltűnt a fakó szín az előadásából. iPad-ra váltva szintén ugyanezen a lemezen, de AAC kodekkel hasonló eredmény született, igaz kicsit popos megszólalással, de kevesebb részlettel és információval.

iPadnál maradva megnéztük az aktuális sorozatainkat HBO GO-n és Netflixen. Minimális ajakszinkron csúszást tapasztaltunk, de az igazi mozis hang kellően szórakoztató volt. Androidos környezetben aptX LL kodekkel a hangcsúszási problémák nem jelentkeztek, a megszólalás hasonlóan szórakoztató volt, mint iOS környezetben.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Napi munka során rendszeresen használjuk a Microsoft Teams alkalmazást a napi megbeszélések lebonyolításához. Csendes környezetben a CX 350BT mikrofonja megfelelően ellátta a feladatát, a beszédérthetőség megfelelő volt. Ugyanezt tapasztaltuk telefonálás során, ha csendes környezetben használtuk, nem volt minőségi kifogás.

Ugyan ritkán használunk hangasszisztenst, de a kipróbált Siri és Google Assistant megfelelően működött. Félrehallás, bizonytalankodás nem a hangminőség, inkább a sajátos "akcentus" miatt fordult elő.

Sennheiser CX 350BT Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Sennheiser CX 350BT tesztelésének a végén körvonalazódtak előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. A kisebb, CX 150BT-hez képest jelentős előrelépés az aptX és az aptX LL kodekek megjelenése. A zenei előadás részletezőbb, nyugodtabb lett, sokkal több részletet mutatott meg. Ugyancsak előny az iOS és az Android kompatibilitás és a rendszerek saját hangasszisztensének a használata. Ami nem változott a kisebb modellhez képest az az üzemidő és a jelenlegi verziójában nem sok mindenre használható telefonos applikáció. Miért zavaró? Mert ha valaki egy webáruházban kiválasztja a CX 350BT-t az alapján, hogy az applikációban saját ízlése szerint állíthatja a hangzást, vagy éppen sok Podcast-ot hallgat és a leírás szerint egy erre optimalizált funkciót is tud használni, az kézbevételekor csalódni fog, ugyanis ezek nem érhetők el jelenleg.

Kinek ajánlott?

Mindenképpen azoknak, akik munkára és szórakozásra keresnek egy vezeték nélküli fülhallgatót. A Sennheiser CX 350BT jó választás napi telefonáláshoz, internet alapú beszélgetésekhez, de az aptX LL kodeknek köszönhetően az aktuális filmek, sorozatok megnézéséhez is ideális. A hibátlan építési minőség, a részletező, dinamikus hangzás, valamint a 10 órás üzemidő egy megfelelő mindenes fülhallgatóvá teszi. Minőségi zenehallgatáshoz, sportoláshoz mindenképpen ajánlott Comply memóriahabos illeszték használata.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.