Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató teszt

2020. május 20., szerda, 10:30

Sennheiser audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató

A Sennheiser a felső kategóriás, vezeték nélküli fülhallgatók terén is magasra helyezte a mércét. Ilyen a MOMENTUM In-Ear Wireless, vagy a MOMENTUM True Wireless modell. "Megnéztük", mit nyújt a gyártó a belépő kategóriában.

Küllem

A Sennheiser CX 150BT a rájuk jellemző ízléses, kék fehér dobozban érkezik. A csomagolást kibontva kapjuk magát a fülhallgatót, összesen 4 pár szilikon illesztéket (XS/S/M/L), egy USB-C töltőkábelt és némi leírást. Tokot, tasakot sajnos nem.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató kialakítása aszimmetrikus, két kábelen elhelyezett modullal, egy a tarkónál, egy pedig jobb oldalon a fülünknél található. Hogy mennyire szerencsés ez az elrendezés, azt a mindennapos használat fogja megmutatni, láttunk már ilyen modellt, pl. a SoundMAGIC E10BT, igaz ott csiptetővel lehetett az akkumulátort rögzíteni a gallérhoz. Alapjában véve az egész fülhallgató nagyon könnyű, a kapszulák az eddig látott legkisebbek, leginkább a Maxell Beans méretéhez hasonlít.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

A fényes fekete dizájnt csak a kapszulák portja töri meg krómozott színével (amiből használat közben semmi nem látszik). A fül alatti távirányító hagyományos háromgombos kialakítású, a töltés is a távirányítón történik USB-C kábelen keresztül. Maga a vezeték nélküli technológia fejlett, Bluetooth 5, de a kodek támogatás alapszintű, SBC és AAC, így a hangminőség eleve nem lehet jobb, mint az MP3.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A CX 150BT üzembehelyezése a szokott módon történik, a multifunkciós gomb segítségével, egyszerű, gyors párosodás és stabil kapcsolat jellemzi. Számunkra az első zavaró jelenség a kapszulák már-már kezelhetetlenül kicsi mérete volt. A fülbe dugva kivenni már nem lehet a kapszulákat fogva, kénytelenek vagyunk a kábelt húzva eltávolítani azokat. A szilikon illesztékek egyszerűek, bár a csomag tartalmaz egy XS méretűeket is. Stabilitásuk, izolációjuk közepes, lehetőség szerint érdemes memóriahabosra cserélni. Mi a Comply, kifejezetten zenehallgatásra ajánlott Audio Pro illesztékeivel használtuk, így a stabilitási és hangszigetelési problémák egy csapásra megoldódtak.

Sennheiser CX 150BT App

A gyártó által ajánlott Sennheiser Smart Control applikáció szép, kár, hogy ezzel a fülhallgatóval semmire sem megyünk vele, maximum megtekinthetjük a távvezérlő funkcióit. Ez azért érthetetlen, mert felismeri a fülhallgatót és meg is jeleníti azt, de egyik funkció (sem hangerő, sem EQ) állítása sem lehetséges. Napi használat során a fülhallgató kényelmes volt, csak intenzív mozgás során volt zavaró a hátsó akkumulátor állandó félrecsúszkálása. A gyártó által megadott kb. 10 órás üzemidő reális, fél hangerőn hallgatva elérhető. A mikrofon csendes környezetben jól teljesített, nem volt problémás a beszédérthetőség. A fülhallgató multipontos, így egyszerre két telefont is párosíthatunk hozzá.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Sennheiser CX 150BT-t alapos bejáratás után Samsung Galaxy Note mobiltelefonnal használtuk ingázáshoz, irodai és otthoni zenehallgatáshoz.

A teszten hallgatott zenék kiválasztásánál inkább elektronikus és énekcentrikus albumokat hallgattunk, többek között:

Quixotic - Flamingo Drive-In 2019 TIDAL

Yello - Toy album 2016 TIDAL Master

Norah Jones - Begin Again 2019 TIDAL

A meghallgatásnál alap Bluetooth beállításokat használtunk, és elsősorban a fülhallgató audio képességeire koncentráltunk a mindennapos használat során.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Quixotic: Az általunk igencsak kedvelt magyar csapat hallgatása közben hiányérzetünk nem támadt a dinamikát illetően. Bár kevésbé volt szépen ábrázolva a tér, de illett a zene stílusához a bőséges hangerő és a domináns mélytartomány. A hangszeres zenénél tapasztalható összemosódás itt nem volt tetten érhető annyira. Talán éppen ez volt a Sennheiser célja, modern, elektronikus zene hallgatására készült fülhallgató, leginkább fiataloknak.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

A Yello zenéje is jól passzolt a CX 150BT karakteréhez, de itt is ugyanaz volt tapasztalható: nagy dinamika és kimagasló mélytartomány és már-már jellegtelen középtartománnyal. Aki ismeri a Yello-t, az tudja, hogy nem véletlenül volt a ’90-es és a 2000-es évek HiFi kiállításainak állandó szereplője. Minőségi elektronikán hallgatva, minden alkalommal felfedezünk a zeneszámokban valamit, amit eddig még nem hallottunk. Rengeteg zenei információ, széles hangszeres és elektronikusan létrehozott effektből álló repertoár. A CX 150BT ebből a zenei bőségből a dinamikán kívül csak részben mutatta meg mindazt, amit a zene valójában tartalmaz. Mégis jól hallgatható volt az előadás, kicsit kevés az információ, kicsit domináns a mélytartomány, de ettől még élvezetesnek éreztük a végeredményt.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Norah Jones - Begin Again albumát kíváncsiságból választottuk a tesztbe, remélve, hogy az énekesnő kellemes orgánuma tetten érhető a fülhallgatóval. Összességében jó eredmény született, maga a zene melegsége, komplexitása elveszett az egységes búgó mélytartományban, de ennek ellenére is élvezetes volt a középtartomány és a magashangok egységes megszólalása. Norah Jones egyedi orgánuma ugyan nem volt annyira hangsúlyos, de a megszólaló hang tiszta és torzításmentes, bár kissé fakó volt. Ha nem az elektronikus műfajt preferáljuk, akkor az énekcentrikus - lehetőleg női énekessel - albumok hallgatása kívánja a legkevesebb kompromisszumot. Érezhető a Bluetooth átvitelből adódó tömörítés, amit kiegészít a Sennheiser CX 150BT saját, kissé olcsónak tűnő hangkaraktere.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Végszó

A teszt végén sok minden kiderült a Sennheiser CX 150BT képességeiről. A Bluetooth 5 előnyére válik, az SBC, AAC támogatás ezen az ársávon elfogadott. A kb. 10 órás üzemidő kimagasló, az USB-C csatlakozó dicséretes. Az egyetlen probléma a hangminőség. Hosszan hallgatva sikerült megtalálnunk a CX 150BT-nek leginkább megfelelő zenei stílust, ez pedig az elektronikus zene. Komplex, több hangszeres felvételeknél a megemelt mélytartomány leadására hangolt hangszórók elvesztik a kontrollt, egységes morgássá változik az alsó tartomány, ami sikeresen elnyomja a középtartományt is. Hangszeres akusztikus zenénél a magashangok tiszták, torzításmentesek, de a középtartomány szenved. Elektronikus zenénél jót tesz a megemelt mély- és csilingelő magastartomány. Igaz, ez a hangminőség egy fele ennyibe kerülő egyszerű gyártmánynál is megtalálható. Az, aki jobb hangminőségre vágyik, az válassza inkább a Sennheiser nagyobb típusait, lehetőleg aptX támogatással.

Sennheiser CX 150BT Bluetooth fülhallgató

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik szeretik a Sennheisert és elsősorban elektronikus zenét hallgatnak. Mindennapos használatra megfelelő a 10 órás akkumulátor üzemidő és a relatíve kis súly. Az aktív mozgás szerelmeseinek nem éppen ideális a külön életet élő hátsó akkumulátor, utazáshoz és irodai környezetben viszont kényelmesen használható.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.