Pro-Ject Head Box S USB fejhallgató erősítő teszt

Megfizethető partner komolyabb fejhallgatókhoz

2013. augusztus 1., csütörtök, 10:20

Pro-Ject ProJect Box Design Head Box DAC USB DAC fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt DAC teszt Head Box S USB

Eddig csak olyan fejhallgató erősítőket mutattunk be, melyeknek minősége ugyan kiváló, viszont csúcsminőségű hangzásukhoz mérten áruk is magas. Most a Pro-Ject Head Box S USB készüléket teszteltük, mely USB-s hangkártyaként használható, és árfekvése is nagyon baráti.

Aki belekóstol a hifi fejhallgatók világába, hamar rájön, hogy egy minőségi füles megköveteli, hogy minőségi eszközzel hajtsuk. Ma, mikor rengetegen tabletről és okostelefonról hallgatnak zenét, sokaknak csalódást okozhat, amit egy drága fejhallgató produkál, ha saját "zseblejátszójukra" kötik. Valamelyest javul a helyzet, ha számítógépünk vagy laptopunk hangkártyáját használjuk. Az integrált, alaplapi chip-ek manapság egész jó minőségűek, alapszintű multimédiás célokra tökéletesen megfelelnek - még akár zenehallgatásra is. A gond csak akkor van, ha nagyfelbontású, CD-minőségű vagy jobb forrásanyagokat, lossless zenéket, HD filmeket és tömörítetlen koncertfelvételeket akarunk lejátszani. Ilyenkor a kapott hatás, ha tetszik is, el kell árulnunk, hogy még sokkal jobb lehet. A fülünkön díszelgő fejhallgató ennél jóval többre képes!

Mire jó egy fejhallgató erősítő?

Sok hifi gyártóhoz hasonlóan az osztrák Pro-Ject cég sem ma jött le a falvédőről, korábban is bizonyított Box Design készülékeivel. A Head Box S USB feladata, hogy felerősítse a beérkező jelet és stabilan képes legyen hajtani akár 2-300 ohmos füleseket. A hifi fejhallgatók impedanciája gyakran rendkívül magas, ezért nagyobb teljesítményre van szükség ahhoz, hogy a bennük lévő elektromágneses tekercs minden tartományban kellően dinamikus hanghullámokat gerjesszen. Az olcsóbb, integrált kimenetek (mint pl. számítógépes alaplapok, mobiltelefonok hangkártyája) egyszerűen nem rendelkeznek ekkora teljesítménnyel, persze nagy részük nem is csúcsfülesek, hanem szolidabb fülhallgatók, aktív hangfalak mellé lett tervezve. Ráadásul "tiszta" jelútra van szükség ahhoz, hogy a kapott jel minél élethűbben, minél több zeneiséggel szólaljon meg.

Sok Pro-Ject kis asztalon is elfér

A Head-Box kedvező méretével akkor szembesültünk igazán, mikor kézbe vettük. Képek alapján nehéz beazonosítani, hogy tesztalanyunk alig nagyobb egy cigarettás doboznál. A hátlapján aranyló RCA ki- és bemenetek (melyekből 1-1 párat kapunk) épphogy elférnek egymás mellett, de nagyon erősen rögzítették őket, egyikük sem lötyög. Az analóg csatlakozások mellett találjuk az névadó USB terminált. Ez lehetővé teszi, hogy Windows vagy Mac OS operációs rendszerű számítógépünk és a Head Box S USB közt digitális jelfolyamot létesítsünk. A bit-alapú átvitel nem csak a hangminőségre van jótékony hatással; ezzel teljesen megszabadulhatunk a számítógép beépített hangkártyájának korlátaitól. A beérkező információt egy Burr-Brown PCM 2702 16-bites Delta Sigma konverter dolgozza fel, a mintavételezést mi állíthatjuk 44,1 vagy 48 kHz között. Ez a DAC sok asztali CD-lejátszóhoz hasonló hangminőséggel bír, láttunk már nála erősebb példányokat is, persze azok mind sokkal drágább készülékekben kérették magukat. A 24 bites adatkezelést viszont egy picit hiányoltuk.

Pro-Ject Head Box S USB fejhallgató erősítő hátlap

Annál nagyobb megelégedést okozott, hogy a Pro-Ject tervezői továbbra is ragaszkodnak sajátos, konzervatív készülékházukhoz. A termék külseje teljes egészében fém, a fekete oldallemeze kissé durva felületű, kisebb karcolásoktól nagyon jól véd. Az előlap baloldalán parányi, halkan működő ki-be kapcsoló gombocskát találunk. E mellett fogadja fülesünk dugóját a 6,3 mm-es Jack aljzat, középen mechanikus potméter meredezik. Ennek kivitelén nem spóroltak, eloxált alumíniumból készítették és finoman mozgatható. Az aktuális hangerőt egy néhány milliméteres, bemart csík mutatja. Végezetül csak egy forrásválasztó gombot találunk, mert a Head Box S USB még függetlenített forráscsatornákkal is büszkélkedhet. Az apró lyukak "1" és "2" számjelzésekkel valójában miniatűr LED-ek, az első az analóg RCA bemenetnél, míg a második az USB csatlakozóra váltva világít. A bekapcsoló gomb fölé ugyancsak beépítettek egy mákszemnyi LED-et, ez csak akkor világít, ha a Head Box S USB-t rákötjük mellékelt adapterével az elektromos hálózatra. A külső hálózati tápegység megléte megmagyarázza a specifikációban közölt, 30 Ohm esetén 350 mW kimenő teljesítményt. Ezek eddig csupán száraz termékinformációk voltak, ideje rátérni, hogy milyen volt valójában használni a Pro-Ject jövevényét!

Az első benyomás

A Pro-Ject Head Box S USB annyira kicsi, hogy egy fölé sodródó papírlaptól, mintha már az asztalon se lenne. Az előlapi, kék LED-ek fénye szerencsére nem bántja a szemet - vicces, de ez egy olyan apróság, ami sokszor frusztrációt okoz. Tesztalanyunk kezelése - mivel pofonegyszerű - problémamentesen történt. Bár megszokást igényelt, hogy minden ki/bekapcsolás után visszaállítja magát az RCA forrásbemenetre. A Head Box S USB több mint félkilós súlya és a talpára ragasztott gumibogyók megakadályozzák, hogy egy lendületes gombnyomás asztalról történő zuhanórepüléssel járjon. A biztonság kedvéért, ha bedugjuk a fejhallgató csatlakozóját, közben támasszuk meg az oldallemezt, így a csúszásgátló gumitalpak sem másznak el. A ki/bekapcsoló gombot lenyomva lágy pattanó hangot hallat a fejhallgató. Aki ijedős, halk hangerővel kezdjen. A D/A konverter aktiválásához nem kell számítógépes zseninek lennünk, csak kössük a mellékelt kábelt a PC vagy laptop egyik szabad USB portjára, és indulhat a móka.

Pro-Ject Head Box S USB fejhallgató erősítő

Szóljon, aminek szólnia kell

Teszteléshez egy asztali CD-lejátszót és egy laptopot használtunk. Előbbi a NAD új belépő kategóriás C 516BEE típusa, utóbbi egy Acer Aspire One, Windows 7 operációs rendszerrel. A CD-lejátszót és a Head Box S USB-t egy AudioQuest Golden Gate és Vertere D-Fi RCA kábellel kötöttük össze, a laptop csatlakoztatására a tesztalanyunkhoz mellékelt, alapkategóriás USB kábelt alkalmaztuk. Tesztidőszakunk alatt több fejhallgatót is rákötöttünk a Pro-Ject minidobozára, név szerint: AKG K601, Beyerdynamic Custom One Pro, Furutech H118 és a Sennheiser egykori csúcsmodellje a HD 600. Utóbbit picit tartózkodóan vettük elő, gondolván hogy a Head Box S USB talán nem boldogul el vele. Tény, hogy a HD 600-at már sok készülék (pl. Furutech GT40) megtáncoltatta, de mai tesztalanyunknál is volt pozitív meglepetés.

A Pro-Ject nem válogat, kis- és nagy ellenállású fejhallgatókat egyaránt lelkesen meghajt. Karakterében érezhető egy leheletnyit túlfakadó mélyhang szimpátia, ami a Furutech H118 esetében negatívan hatott, a szerénységéről híres AKG viszont kimondottan örömmel emésztette a lendületességet. A Head Box S USB igyekszik természetesen feldolgozni a beérkező információt, de a jó ízlés határain belül megtoldja mondanivalóját egy kis élénkséggel. Ez azt eredményezi, hogy Strauss álomszerű átvezetőiben is tudunk koncentrálni a zenére, nem bóbiskolunk el, ugyanakkor (köszönhetően a jó minőségű fejhallgatóknak) hamar megszokjuk, hogy a zene, amit hallunk, ennyire élő. A középtartomány sokrétű, árnyalt, az akusztikus hangszerek azonnal felismerhetőek és az énekeshez párosított énekmikrofon is jelentőséget kap.

A Pro-Ject Head Box S USB mély- és középhangjai életszerűek, lazán beleránt minket bármilyen elvetemültebb jazz-muzsikákba, de progresszív metált, funkot vagy egyéb újhullámos műfajokat is gördülékenyen közvetít. Mindazonáltal a magastartományban, a kicsi részleteken érezni azt, ami a CD-minőségű anyagoknál nem hátrány - a lossless zenék nüánsznyi rezdülései néha-néha elmosódnak. A lejátszott anyag gyönyörű, de ismerve a HD 600 és K601 nyitottságából eredő, rendkívül térábrázolást, az egy kicsit visszafogott. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fejhallgató nem ver át minket távoli, alig érzékelhető effektusokkal, koncerttermek és kocsmák háttérzörejével, inkább fejünk köré vonzza a zene javát. De mindez mit sem ront a lejátszott anyag élvezetén, valószínűleg sok zenerajongónak fel sem fog tűnni, csak az abszolút maximalista audiofileknek. És végül meg kell említenünk, hogy a Portal 2 videojáték végigjátszása egészen új értelmet nyert az AKG-Pro-Ject duettjével. A földalatti végeláthatatlan tárnák és a lézersugarakkal bevont ultramodern cellák valósághű akusztikája egyaránt segített jobban belemerülni az Aperture intézet atmoszférájába, ugyanakkor gyakran elégedett mosolyt csaltak elő belőlünk a játék közben pergő háttérzene korábban fel nem fedezett részletei.

Összefoglalva

A Pro-Ject Head Box S USB jó recept alapján lett felépítve, sok felső-középkategóriás fejhallgatóból kihozza a lényeget. De mi a lényeg? Energia, élettel teli előadásmód, tiszta részletek, gyönyörű basszusok. Nagy hangerőn alig érezhetően összeszűkülnek a háttérben futó részletek, és szimfonikus zenekaroknál kicsit szűken tárulnak elénk a koncerttermek, de élénk, tiszta karaktere miatt mégis nagyon élvezhető, amit nyújt. A 24 bites jelfeldolgozás és a bemeneti hangrögzítés hiánya egyeseknek gondot jelenthet, de aki egyszerűen csak hifi hangra vágyik, úgysem törődik az ilyesmivel. Kedvező ára és egyéb pozitív jellemzői miatt megérdemli, hogy rábiggyesszük az "ajánlott vétel" címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.